Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Γέφυρα» για απεξαρτημένους

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος (αριστερά) και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρουσίασαν πρόγραμμα για την επανένταξη απεξαρτημένων ατόμων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Γέφυρα» για απεξαρτημένους

  • A-
  • A+
Θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2019 σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας, με στόχο την εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και προώθηση στην αγορά εργασίας 560 ατόμων, προερχόμενων από προγράμματα όλων των αναγνωρισμένων φορέων θεραπείας.

Μια γέφυρα προς την κανονικότητα για τα απεξαρτημένα άτομα επιχειρεί να χτίσει το υπουργείο Υγείας, ανοίγοντας ένα μονοπάτι μετάβασής τους προς την αγορά εργασίας. Απώτερος στόχος, να εδραιώσει μια πολιτική για την ομάδα αυτή των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εύρεση απασχόλησης.

Η κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ανθρώπων είναι το ζητούμενο - κοινός στόχος όλων των θεραπευτικών παρεμβάσεων στον χώρο των εξαρτήσεων. Διότι χωρίς αυτήν το ρίσκο της επιστροφής στην εξάρτηση παραμένει πολύ υψηλό.

Το ολοκληρωμένο πανελλαδικό πρόγραμμα με ορίζοντα τετραετίας για την επανένταξη απεξαρτημένων ατόμων παρουσίασε σήμερα στο υπουργείο Υγείας, παρουσία του υπουργού Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Σταμάτη Βαρδαρού, του Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, Χρήστου Κουιμτσίδη, και του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργου Ιωαννίδη, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος.

Ο αριθμός των ωφελούμενων, το εύρος και η γεωγραφική κατανομή των παρεμβάσεων, η χρονική διάρκεια και το ύψος της χρηματοδοτούμενης δαπάνης καθιστούν το πρόγραμμα το μεγαλύτερο που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας για την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας απεξαρτημένων ατόμων.

Το εγχείρημα δίνει έμφαση στο πεδίο μετά την ολοκλήρωση της απεξάρτησης, τόνισε ο υπουργός Υγείας, και εξήγησε πως «ο ρόλος του είναι διττός», αφού «δίνει στα απεξαρτημένα άτομα μια προοπτική ευχερούς πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα διασφαλίζει και μια μεταθεραπευτική πορεία».

Το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Προώθησης στην Απασχόληση Πρώην Εξαρτημένων Ατόμων» θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2019 σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Στόχος του είναι η εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και προώθηση στην αγορά εργασίας 560 ατόμων, προερχόμενων από προγράμματα όλων των αναγνωρισμένων φορέων θεραπείας. Το Σχέδιο προϋπολογίζεται σε 6.340.534 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθηση» του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και υλοποιείται από το ΚΕΘΕΑ.

Η σημασία της επανένταξης

«Αν δεν επανεντάξουμε τον απεξαρτημένο άνθρωπο στην κοινωνία και αν δεν του δώσουμε τον αυτοσεβασμό και τον κοινωνικό του ρόλο, θα παραμένει ευάλωτος στο να ξαναγυρίσει σε τεχνικές που χρησιμοποίησε νωρίτερα στη ζωή του και που πιθανότατα για κάποιο διάστημα να ήταν λύση, όμως πλέον αποτελούν πρόβλημα», εξήγησε ο Εθνικός Συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών.

Στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στον κόσμο της εργασίας όμως, όσοι έχουν εμπλακεί με τη χρήση ουσιών βρίσκονται αντιμέτωποι με εμπόδια που υπερβαίνουν τις γενικές δυσκολίες και τους περιορισμούς που συνδέονται με την κατάσταση που επικρατεί κάθε φορά στην αγορά εργασίας, κατέδειξε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ.

Το ιστορικό χρήσης ουσιών και πιθανότατα και παραβατικότητας, πρόσθεσε, συνοδεύεται από κοινωνικό στίγμα, που λειτουργεί ως ένα επιπλέον εμπόδιο για την εύρεση εργασίας. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να μεγεθύνεται στις τοπικές κοινωνίες όπου οι σχέσεις είναι πιο στενές, οι άνθρωποι αναγνωρίζονται και λιγότερο ή περισσότερο στιγματίζονται μεταξύ τους.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, 1 στους 2 όταν εντάσσονται για θεραπεία δεν έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 6 στους 10 είναι άνεργοι, 1 στους 4 απασχολείται περιστασιακά και μόνο 1 στους 6 έχει σταθερή εργασία.

Χρειάζεται επομένως «να υποστηρίξουμε έναν πληθυσμό που χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, κυρίως μακροχρόνιας, ή ευκαιριακή απασχόληση, μπορεί να έχει βασικές ελλείψεις εκπαίδευσης, δεξιοτήτων ή εμπειρίας, μικρότερη αυτοπεποίθηση, χαμηλότερες προσδοκίες και ενδεχομένως να είναι πιο ευάλωτος στην εκμετάλλευση», σημείωσε ο Β. Γκιτάκος.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

■ Η υποστήριξη για την εξεύρεση εργασίας και τη δημιουργία ατομικών και κοινωνικών επιχειρήσεων μέσα στο πλαίσιο του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου, ο οποίος δίνει αυτή τη δυνατότητα στους απεξαρτημένους.

■ Η ομαλή ένταξη στην αγορά εργασίας μέσα από τη συνεχή, συστηματική παρακολούθηση της πορείας των ωφελημένων, καθώς τα άτομα που δεν έχουν μια συστηματική σχέση με την αγορά εργασίας δεν είναι αυτονόητο ότι από τη μία μέρα στην άλλη μπορούν να ενταχθούν και, αν ενταχθούν, ότι μπορούν να παραμείνουν σε αυτήν χωρίς μια υποστήριξη για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων που ένας άνθρωπος συναντά στη δουλειά του.

■ Η άμβλυνση του στίγματος και των στερεοτύπων στους φορείς παροχής εργασίας και ευρύτερα στην κοινωνία.

Αποκλεισμένοι από τον δημόσιο τομέα

Καταθέτοντας τη δική του εμπειρία, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, απόφοιτος του ΚΕΘΕΑ, μαθηματικός, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα απεξαρτημένα άτομα στην εύρεση εργασίας, κυρίως στον δημόσιο τομέα, όπου απαιτείται η κατάθεση του ποινικού μητρώου, ενώ στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι πάντα απαραίτητη.

Θυμίζουμε ότι για να «καθαρίσει» το ποινικό μητρώο, χρειάζεται να το αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος και στη συνέχεια να περάσει από τρία διαφορετικά στάδια, με τελικό και απαραίτητο την έγκριση χάρης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κάθε χρόνο, περίπου δέκα συμπολίτες μας λαμβάνουν χάρη.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δεσμεύτηκε να ασχοληθεί με το ζήτημα σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης. «Αν υπάρχουν τέτοιου τύπου, νομικού και διοικητικού χαρακτήρα, δυσκολίες οι οποίες δεν επιτρέπουν σε επιστήμονες πλέον, σε ανθρώπους που έχουν αποφοιτήσει από ΤΕΙ-ΑΕΙ, να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας, πρέπει οπωσδήποτε να το δούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός.

Ο προϋπολογισμός

«Ο προϋπολογισμός είναι ενδεικτικός. Δεν υφίσταται δημοσιονομικός περιορισμός. Αν απαιτηθούν παραπάνω χρήματα, θα διατεθούν», ξεκαθάρισε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και πρόσθεσε πως είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση του προγράμματος μέχρι το τέλος της περιόδου 2023 και γίνονται ήδη κινήσεις για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για το επόμενο πρόγραμμα τουλάχιστον μέχρι το 2030, προκειμένου να εδραιωθεί πλέον μια κοινωνική πολιτική για τους ανθρώπους αυτούς.

ΥΓΕΙΑ
Χρύσωσε το χάπι σε στεγνό πρόγραμμα
Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του μέλη των κομμάτων και εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, κάλεσε εκ νέου αλλά μόνο του...
Χρύσωσε το χάπι σε στεγνό πρόγραμμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα πολλά πρόσωπα της εξάρτησης
Το ΚΕΘΕΑ αποκαλύπτει ότι αντίστοιχα αυξάνεται ο αριθμός των νέων που ζητούν βοήθεια λόγω χρήσης καναβης και η τάση των εξαρτημένων από τα οπιοειδή. Επίσης 1 στους 5 είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ.
Τα πολλά πρόσωπα της εξάρτησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς θα είναι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης
Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης. Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργού Υγείας. Ποιοι φορείς θα αναλάβουν τη λειτουργία τους και ποιες προδιαγραφές θεσπίστηκαν για τις εγκαταστάσεις.
Πώς θα είναι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης
ΥΓΕΙΑ
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από το «Δίκτυο άμεσης παρέμβασης για χρήστες στο δρόμο»
Πολύ θετικά τα πρώτα στοιχεία για το καινοτόμο πρόγραμμα μείωσης βλάβης «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες στο Δρόμο» που υλοποιούν Περιφέρεια Αττικής-ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ-Δήμος Αθηναίων.
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από το «Δίκτυο άμεσης παρέμβασης για χρήστες στο δρόμο»
ΥΓΕΙΑ
Νέο Εθνικό Σχέδιο και Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά 
Την επανεκκίνηση της διαδικασίας κατάρτισης ενός Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και των άλλων εξαρτήσεων προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Νέο Εθνικό Σχέδιο και Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά 
ΥΓΕΙΑ
Στρατηγικός σχεδιασμός για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων
Την ανάγκη διατομεακής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών σε θεραπευτικά προγράμματα όλων των τύπων, αναδεικνύει το υπ. Υγείας, με αφορμή τη...
Στρατηγικός σχεδιασμός για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας