Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λόγο στη θεραπεία καρκίνου ζητούν οι ακτινοθεραπευτές

Καθώς πρόσφατα έχουν εγκατασταθεί 12 γραμμικοί επιταχυντές σε δημόσια νοσοκομεία και λειτουργούν οι 10 από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν υστερεί σε δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λόγο στη θεραπεία καρκίνου ζητούν οι ακτινοθεραπευτές

  • A-
  • A+

Θα συμπεριληφθεί η ακτινοθεραπεία στην ομάδα που θα αναλάβει να υλοποιήσει τα πρώτα βήματα συγκρότησης και λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ), διαμηνύει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Γιαννόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΙΝΕ.

Αφορμή, η δυσφορία που εξέφρασε η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) λόγω της απουσίας εκπροσώπησης στην προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΕΙΝΕ της ακτινοθεραπείας, ενός από τους βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης του καρκίνου, με συμμετοχή στο 40% των ιάσεων από τη νόσο.

Η απόφαση ως προς τη σύνθεση της αρχικής ομάδας του ΕΙΝΕ θα τροποποιηθεί άμεσα, δεσμεύεται ο Γ. Γιαννόπουλος, προκειμένου να συμπεριληφθεί η ακτινοθεραπεία.

«Η συμμετοχή των γιατρών ακτινοθεραπευτών είναι δεδομένη και ουσιαστική. Φαίνεται από τις ρυθμίσεις του νόμου που προβλέπουν τη συμμετοχή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο Επιστημονικό Συμβούλιο», τονίζει και προσθέτει πως «είναι καλοδεχούμενοι και στην προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή».

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής του Ινστιτούτου, το οποίο αποτελεί μια σημαντική καινοτομία που έχει σκοπό να συντονίσει όλες τις έως τώρα δράσεις που σχετίζονται με τα νεοπλασματικά νοσήματα και αφορούν την έρευνα, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη διαχείριση της νόσου και τη φροντίδα τελικού σταδίου και να τις εντάξει σε ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με την παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Με αφορμή αυτή την πρώτη συνεδρίαση ο δρ Γιώργος Πισσάκας, συντονιστής διευθυντής του ακτινοθεραπευτικού-ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), σε δήλωσή του κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για προσπάθεια «εξαφάνισης» ενός υπαρκτού προβλήματος:

«Δεν υπάρχει ακτινοθεραπευτική φωνή [...], έτσι το πρόβλημα δεν υπάρχει! Λέξη-ταμπού δυστυχώς η ακτινοθεραπεία για το υπουργείο» και πρόσθεσε πως είναι «πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία των ασθενών που έχουν ανάγκη την ακτινοθεραπεία» και μάλιστα «σε ένα κράτος που η κυβέρνησή του θεωρεί την κοινωνική ευαισθησία το μεγαλύτερό της πλεονέκτημα».

Οι χρόνοι αναμονής για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία έχουν καταγραφεί, σημειώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και προσθέτει πως εκκρεμεί συνάντηση με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας για την κατάθεση προτάσεων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των χρόνων αναμονής που δεν είναι αποδεκτοί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ως προς τη θεραπεία, έχουν τεράστια σημασία για κάθε ασθενή η δυνατότητα πρόσβασης αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων ογκολογικών υπηρεσιών, λέει ο δρ Γιώργος Πισσάκας.

Ειδικότερα, όσον αφορά την ακτινοθεραπευτική ογκολογία, για πάρα πολλά χρόνια ο μικρός αριθμός και η παλαιότητα των μηχανημάτων στον δημόσιο τομέα αποτελούσαν το κέντρο κάθε συζήτησης για την ακτινοθεραπεία.

Πραγματική συνέπεια για τους ασθενείς ήταν οι μεγάλες λίστες αναμονής και η αγωνία τους αν η καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας και η παλαιότητα των μηχανημάτων θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους.

Την τελευταία πενταετία, όμως, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, λέει ο δρ Πισσάκας, «λόγω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και των δωρεών και έτσι σήμερα και μετά την εγκατάσταση και των 12 γραμμικών επιταχυντών, από τους οποίους ήδη λειτουργούν οι 10 από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν υστερεί σε δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας».

Η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, εκτός από τα καλά νέα, επισημαίνει ότι «ο μεγάλος αγώνας θα συνεχίσει να είναι η προσπάθεια μείωσης σε λογικά επίπεδα των αναμονών στα δημόσια νοσοκομεία, γιατί εκτός από ποιοτική η ακτινοθεραπεία πρέπει να γίνεται και τη σωστή χρονική περίοδο που προβλέπεται».

Προς αυτή την κατεύθυνση δίνεται πολύ μεγάλη σημασία και στην εκπαίδευση του προσωπικού, τόσο στα Τμήματα Ακτινοθεραπείας όσο και με σεμινάρια στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά ακόμη και με υποτροφίες σε εξειδικευμένα κέντρα της Αμερικής.

ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
Οι αριθμοί που παρουσίασε η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας είναι δυστυχώς αμείλικτοι. Το 2018 τα νέα κρούσματα έφτασαν παγκοσμίως τα 18 εκατ., ενώ για τη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν...
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
ΥΓΕΙΑ
Μικρότερα κονδύλια, επιπλέον ταλαιπωρία
«Μπαλάκι» οι βαριά πάσχοντες μεταξύ των εκάστοτε ηγεσιών του υπουργείου Υγείας, που άλλοτε τους στέλνουν να βρουν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τώρα στα ήδη πολυάσχολα και υποστελεχωμένα...
Μικρότερα κονδύλια, επιπλέον ταλαιπωρία
ΥΓΕΙΑ
«Αν δεν υπήρχε το κοινωνικό ιατρείο, ο πατέρας μου θα είχε πεθάνει»
Η ιστορία του Δημήτρη Κλίτσου, του 68χρονου άπορου καρκινοπαθή, τον οποίο το «Αρεταίειο» αρνήθηκε να περιθάλψει, παρότι διαθέτει βιβλιάριο πρόνοιας, θα θύμιζε καφκικό εφιάλτη, αν δεν ήταν κομμάτι της...
«Αν δεν υπήρχε το κοινωνικό ιατρείο, ο πατέρας μου θα είχε πεθάνει»
ΥΓΕΙΑ
Το Μνημόνιο έκανε μετάσταση στο νοσοκομείο «Μεταξά»
Στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, η υπερπροσπάθεια του προσωπικού, που εργάζεται στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, δεν αρκεί για να καλύψει ούτε τις αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών ούτε τις...
Το Μνημόνιο έκανε μετάσταση στο νοσοκομείο «Μεταξά»
ΥΓΕΙΑ
Τέλος στην ταλαιπωρία... που δεν υπήρχε
Ξέραμε ότι τα σκευάσματα γ-σφαιρίνης χορηγούνται από τα νοσοκομεία σε ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα, όπως μυασθένεια ή πολυνευροπάθεια τύπου Guillain - Barré και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.
Τέλος στην ταλαιπωρία... που δεν υπήρχε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας