Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέο κέντρο για την πρόληψη νεανικών αιφνίδιων θανάτων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο κέντρο για την πρόληψη νεανικών αιφνίδιων θανάτων

  • A-
  • A+

Διακόσιους αιφνίδιους θανάτους νέων ανθρώπων μετράμε κάθε χρόνο στη χώρα μας. Θάνατοι που οφείλονται σε κληρονομικά καρδιολογικά νοσήματα που αν είχαν εντοπιστεί θα είχαν αποφευχθεί.

Στην κατεύθυνση αυτή ξεκινάει μέσα στο 2019 η λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου.

Η ανακοίνωση και παρουσίαση του δικτύου έγινε χθες από τους Κώστα Φωτάκη, αναπληρωτή υπουργό Ερευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, και Γιώργο Γιαννόπουλο, γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από τα δύο υπουργεία.

Το Δίκτυο ξεκινάει αρχικά με τέσσερα κέντρα που ήδη λειτουργούν στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ΠΑΓΝΗ και «Ωνάσειο» και διενεργούν γονιδιακούς ελέγχους, παρακολουθώντας τα άτομα και τις οικογένειες με επιβαρημένο ιστορικό αιφνιδίου θανάτου, επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Γιαννόπουλος.

Μέσω αυτού του δικτύου, εξηγεί, αφ’ ενός η διαδικασία αυτή θα γίνει με έναν ενιαίο τρόπο, αφ’ ετέρου θα διασυνδεθεί με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών που καταγράφει τους θανάτους από τη συγκεκριμένη αιτία, ενώ θα επεκταθεί η δυνατότητα ελέγχων και σε άλλα κέντρα, με πρώτα τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Πατρών και Ιωαννίνων, δημιουργώντας σταδιακά ένα πανελλαδικό δίκτυο.

Το προφίλ του νέου ασθενή που θα προστρέξει στα κέντρα είναι άτομο που έχει παρουσιάσει συμπτώματα από την καρδιά, κυρίως αρρυθμίες, εξηγεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και προσθέτει ότι η διερεύνηση αφορά τη γονιδιακή μετάλλαξη που προκαλεί αρρυθμίες και μπορεί να προδιαθέτει για αιφνίδιο θάνατο.

Η παραπομπή για τις εξειδικευμένες εξετάσεις που θα διενεργούνται δωρεάν, σημειώνει, θα γίνεται από τον θεράποντα καρδιολόγο.

Ολο αυτό θα έχει μια διαλειτουργικότητα με τη συνταγογράφηση και τον ατομικό φάκελο υγείας, ενώ το εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας και πιθανότατα και από κονδύλια ΕΣΠΑ.

Η πλειονότητα των αιφνιδίων θανάτων στους νέους ανθρώπους που σημειώνονται στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Γ. Γιαννόπουλο, συμβαίνουν στη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

Για τον λόγο αυτό, λέει, ήδη έχει δημιουργηθεί μηχανισμός ελέγχου της καρδιολογικής υγείας των πολιτών μέσω της κάρτας αθλητή, ενώ παράλληλα τρέχει το πρόγραμμα αντιμετώπισης αιφνιδίων θανάτων στην κοινότητα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Και μονάδες ογκολογίας

Το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου είναι το δεύτερο τέτοιο δίκτυο που εγκαινιάζεται στη χώρα μας. Το πρώτο αφορά την ογκολογία που ξεκινά τώρα και διαθέτει μονάδες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα και τα Ιωάννινα.

Και στην περίπτωση του δικτύου της ογκολογίας διενεργούνται γονιδιακοί έλεγχοι, επισημαίνει ο Γ. Γιαννόπουλος, κυρίως σε ασθενείς με κακοήθη νοσήματα αλλά και σε μέλη των οικογενειών τους για να διαπιστωθεί αν υπάρχει προδιάθεση.

Οι έλεγχοι αυτοί «μπορεί να μας οδηγήσουν σε συμπεράσματα για την πρόγνωση κάθε μορφής καρκίνου, την ανταπόκριση σε συγκεκριμένη θεραπεία στο πλαίσιο που ονομάζουμε εξατομικευμένη ιατρική όχι σε ατομικό επίπεδο αλλά όσον αφορά συγκεκριμένο γονιδιακό προφίλ».

Η καρδιά και ο καρκίνος προηγήθηκαν στη δημιουργία δικτύων, μας λέει ο Γιώργος Γιαννόπουλος, γιατί είναι η πρώτη και η δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας, αντίστοιχα, αλλά και δύο μείζονες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Θα ακολουθήσουν και άλλα δίκτυα, προσθέτει, με επόμενο για τις νευροεκφυλιστικές νόσους.

ΥΓΕΙΑ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων για το αδιέξοδο στην Υγεία
Με κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας αύριο στις 2 μ.μ. θα διαμαρτυρηθούν οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν» για το εκτός ελέγχου πρόβλημα της υποστελέχωσης που οδηγεί σε κλείσιμο...
Κινητοποιήσεις εργαζομένων για το αδιέξοδο στην Υγεία
ΥΓΕΙΑ
Παρέμβαση Κικίλια για το Νοσοκομείο Λήμνου
Απόφαση υπουργού Υγείας για δίμηνες συμβάσεις έργου με παθολόγους, ενώ επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας για το θέμα της ύπαρξης μίας και μοναδικής παθολόγου στο νοσοκομείο.
Παρέμβαση Κικίλια για το Νοσοκομείο Λήμνου
ΥΓΕΙΑ
Εμφραγμα στα αιμοδυναμικά εργαστήρια της Αττικής βλέπει η ΕΙΝΑΠ
Λίγα νέα σύγχρονα μηχανήματα και πολλά παλιά, που χαλούν και κάνουν μέρες και μήνες να διορθωθούν λόγω πολλών δυσκολιών, διαθέτουν τα 16 αιμοδυναμικά εργαστήρια στα δημόσια νοσοκομεία στης Αττικής.
Εμφραγμα στα αιμοδυναμικά εργαστήρια της Αττικής βλέπει η ΕΙΝΑΠ
ΥΓΕΙΑ
Παρέμβαση Ξανθού για τον «Αγιο Σάββα»
Σε υπολειτουργία τέθηκε χθες από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε παρενέβη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας «Ο Αγιος Σάββας» με ευθύνη της διοίκησής του.
Παρέμβαση Ξανθού για τον «Αγιο Σάββα»
ΥΓΕΙΑ
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
ΥΓΕΙΑ
Δύο νέα αεροσκάφη στο ΕΚΑΒ, νέος εξοπλισμός στα νοσοκομεία
Εκσυγχρονισμό των αερομεταφορών του ΕΚΑΒ και εγκατάσταση νέου ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία προβλέπει το σχέδιο νόμου για την κύρωση συμβάσεων της δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον...
Δύο νέα αεροσκάφη στο ΕΚΑΒ, νέος εξοπλισμός στα νοσοκομεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας