Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ΕΦΕΤ προτείνει 10 βήματα για τη μείωση του αλατιού

ΕΦΕΤ-ευαισθητοποίηση για την κατανάλωση του αλατιού- ©motortion | Dreamstime.com

Ο ΕΦΕΤ προτείνει 10 βήματα για τη μείωση του αλατιού

  • A-
  • A+
Οδηγίες του ΕΦΕΤ για να μειώσουμε αποτελεσματικά το αλάτι στη διατροφή μας και να προστατέψουμε την υγεία μας

Στα πλαίσια της παγκόσμιας εβδομάδας ευαισθητοποίησης για την μείωση του αλατιού, που φέτος ήταν από τις 4 έως τις 11 Μαρτίου, ο ΕΦΕΤ προτείνει 10 απλά βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ο καταναλωτής για να περιορίσει την χρήση αλατιού. 

Συγκεκριμένα:
«1) Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων και επιλέξτε εκείνα τα προϊόντα ανάμεσα σε ομοειδή με τη λιγότερη περιεκτικότητα αλατιού. Εάν ένα τρόφιμο περιέχει μέχρι 0,3 g αλατιού στα 100 g ή ανά 100 ml, τότε θεωρείται, βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, "χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι". Για τη διευκόλυνση των καταναλωτών στην επιλογή τροφίμων, υπάρχουν και οι συγκριτικοί ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους ένα τρόφιμο θεωρείται "μειωμένης περιεκτικότητας σε αλάτι" εάν έχει τουλάχιστον 25% λιγότερο αλάτι συγκριτικά με παρόμοια προϊόντα που κυκλοφορούν στη αγορά (όπως για παράδειγμα στο τυρί Φέτα με λιγότερο αλάτι).

2) Ξαρμυρίστε το τυρί Φέτα ή τις ελιές που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην ελληνική σαλάτα.

3) Ξεπλύνετε τις κονσερβοποιημένες τροφές που διατηρούνται σε άλμη πριν τις καταναλώσετε.

4) Κατά την παρασκευή ρυζιού, ζυμαρικών ή άλλων επεξεργασμένων δημητριακών, μην προσθέτετε αλάτι.

5) Μάθετε να χρησιμοποιείτε αρωματικά βότανα (φρέσκα ή αποξηραμένα) για να ενισχύσετε τη γεύση των τροφών. Ο ΕΦΕΤ συνεργάστηκε με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και ανήρτησε στην ιστοσελίδα του οδηγό αντικατάστασης αλατιού με μυρωδικά βότανα σε φαγητά της ελληνικής κουζίνας, όπως τα προτείνει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

6) Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπως σάλτσες και στιγμιαία τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε αλάτι. Όσο είναι εφικτό, καταναλώνετε περισσότερες φρέσκιες ακατέργαστες τροφές.

7) Στο φούρνο της γειτονιάς σας, ζητήστε ψωμί χαμηλό σε αλάτι. Αυτό θα βοηθήσει και τους ίδιους τους αρτοποιούς να ευαισθητοποιηθούν σε αυτή τη δράση.

8) Σε εστιατόρια – ταβέρνες και γενικά χώρους μαζικής εστίασης, ζητήστε από τους υπαλλήλους να μην προσθέσουν αλάτι στις σαλάτες σας και τα ορεκτικά σας.

9) Προτιμήστε το αλάτι που χρησιμοποιείτε να είναι ιωδιούχο (δηλαδή εμπλουτισμένο με ιώδιο), προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη ιωδίου – ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τον οργανισμό. Εξαιρούνται τα άτομα που ακολουθούν ειδικό διαιτολόγιο χαμηλό σε ιώδιο. Θυμηθείτε ότι το αλάτι Ιμαλαΐων δεν είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο.

10) Απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι και μη προσθέτετε αλάτι στο φαγητό πριν το δοκιμάσετε. [...]

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ μια ήπια μείωση της κατανάλωσης αλατιού συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Είναι γνωστό ότι άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν φυσιολογική πίεση. Επιπλέον, μία δίαιτα υψηλή σε αλάτι φαίνεται να σχετίζεται από επιστημονικές μελέτες και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο στο στομάχι, οστεοπόρωση και πέτρες στους νεφρούς. Για τους παραπάνω λόγους, η μείωση αλατιού κατά 30% έχει τεθεί ως ένας από τους σημαντικούς στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέχρι το 2025.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει η κατανάλωση αλατιού να είναι μικρότερη από 5 g αλατιού την ημέρα για τους ενήλικες, ενώ για τα παιδιά οι συστάσεις είναι ακόμη μικρότερες. Τα 5 g αλατιού ισοδυναμούν περίπου με ένα κουταλάκι του γλυκού».

 

Ανάκληση πιάτου μελαμίνης
ΥΓΕΙΑ
Ανάκληση πιάτου μελαμίνης για παιδιά από τον ΕΦΕΤ
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ζήτησε από την εταιρεία JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ να ανακαλέσει άμεσα και να αποσύρει μια παρτίδα ρηχών πιάτων μελαμίνης, στα οποία μετρήθηκε μετανάστευση μελαμίνης σε...
Ανάκληση πιάτου μελαμίνης για παιδιά από τον ΕΦΕΤ
ΥΓΕΙΑ
Ανάκληση προϊόντος υψηλού σε τοξίνη
Τόνος σε λάδι που διακινείται στο εμπόριο βρέθηκε να περιέχει την τοξίνη ισταμίνη σε τιμή που υπερέβαινε το ανώτατο όριο. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την απόσυρση του προϊόντος και καλεί όσους ήδη το έχουν προμηθευτεί, να...
Ανάκληση προϊόντος υψηλού σε τοξίνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάκληση νοθευμένου ελαιόλαδου από τον ΕΦΕΤ
Στην ανάκληση νοθευμένου ελαιολάδου από την αγορά προχωρά άμεσα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Πρόκειται για ελαιόλαδο τυποποιείται από την επιχείρηση «Θ. Γ. ΧΑΤΖΗΑΡΑΠΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.» με αλφαριθμητικό...
Ανάκληση νοθευμένου ελαιόλαδου από τον ΕΦΕΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάκληση παγωτού από τον ΕΦΕΤ
Στην ανάκληση παγωτού που περιέχει πρωτεΐνη γάλακτος (καζεΐνη), ενώ πωλείται ως προϊόν χωρίς λακτόζη, από την αγορά προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
Ανάκληση παγωτού από τον ΕΦΕΤ
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων φαρμάκου λόγω καρκινογόνου ουσίας
Την ανάκληση παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων Lucidel, των 150 mg, των 300 mg και των Plus (150+12,5) mg αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς ανιχνεύθηκε σε αυτές ουσία σε επίπεδα άνω των...
ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων φαρμάκου λόγω καρκινογόνου ουσίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας