• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 7.9°C
  4 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.7°C
  3 BF
  30%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.0°C
  5 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.9°C / 5.5°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 3.5°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.9°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 2.8°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 6.5°C
  4 BF
  81%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 4.9°C
  3 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  3 BF
  40%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κι όμως, μιλά η Ν.Δ. για την τιμή των φαρμάκων!

 • A-
 • A+

Εν όψει... καρναβαλιού σκέφτηκε και η Νέα Δημοκρατία να «ντύσει» όσες πληγές άνοιξε η ίδια, με τις πολιτικές των ασύδοτων τιμολογήσεων φαρμάκων την προ μνημονίων εποχή που δημιούργησαν στρεβλώσεις και τις οριζόντιες μειώσεις την περίοδο των μνημονίων που διατήρησαν τις στρεβλώσεις, με τη στολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Κρατώντας για τον εαυτό της, με απόλυτη άνεση, τις στολές της αθώας περιστεράς και του λαϊκού τιμωρού (έτσι εμφανίστηκε από τη Ρόδο χθες ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης), η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της και ο πρώην υπουργός Υγείας νυν αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνης Γεωργιάδης, από τη Βουλή, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «γιγαντιαίο δώρο στην πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία, της NOVARTIS συμπεριλαμβανομένης» με την τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Και μιλάμε για το κόμμα που στην πραγματικότητα δεν κατάφερε τίποτα άλλο από το να μετακυλίσει το κόστος του ακριβού φαρμάκου στον ασθενή.

«Από εκεί που στο παρελθόν, επί δικής μας κυβέρνησης, επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη, τα φάρμακα τιμολογούνταν με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έρχεται τώρα η κυβέρνηση και λέει “όχι, θα τα τιμολογούμε με βάση τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων φαρμάκων μόνο στην ευρωζώνη”. Και δίνει έτσι, για πρώτη φορά, δυνατότητα να αυξηθούν οι τιμές αυτών των φαρμάκων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Το επιχείρημα του αρχηγού της Ν.Δ. είναι ομολογουμένως πολιτικά «πιασάρικο» αλλά ταυτόχρονα πρόχειρο όπως και το πρόγραμμα για την Υγεία του κόμματός του που παρουσίασε πρόσφατα. Και εξηγούμαστε: Ετσι όπως έχουν εξελιχθεί οι τιμές των off patent φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση πλέον οι χώρες με τις χαμηλότερες τιμές είναι η Ισπανία και η Ιταλία, όπου τα off patent φάρμακα κατεβαίνουν στις τιμές των γενοσήμων.

Για «ανεύθυνη, δημαγωγική και λαϊκίστικη στάση της αντιπολίτευσης» έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός: «Εχουμε δώσει δείγματα γραφής. Δημιουργείται νέο τοπίο στον τομέα του φαρμάκου στην Ελλάδα και το ξέρουν οι πάντες αυτό». Κλείνοντας επισήμανε με νόημα: «Εμείς δεν έχουμε συμβούλους που ήξερε όλος ο κόσμος ότι είχαν σχέση με τη βιομηχανία. Για να τελειώσουμε και με τα “δωράκια”».

Η τροπολογία

Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας ορίζει ότι τιμή των φαρμάκων on patent (εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους) και off patent (μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους), ορίζεται ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της ευρωζώνης και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη του κόστους ημερήσιας θεραπείας που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας. Επιπλέον, τα νέα φάρμακα προκειμένου να τιμολογηθούν πρέπει να έχουν τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη της ευρωζώνης.

Για όσα ήδη κυκλοφορούν και έχουν τιμολογηθεί, οι τιμές τους αυξομειώνονται κατά μέγιστο 10% (είτε στην αύξηση είτε στη μείωση) σε κάθε ανατιμολόγηση και σταματούν στη χαμηλότερη τιμή των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Τα δε γενόσημα παίρνουν τιμή στο 65% του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς.

Για τον πολίτη αυτό σημαίνει συνολικά «μία η άλλη», αλλά ατομικά κάποιος θα κληθεί να πληρώσει λιγότερα κάποιος παραπάνω, αφού κάποιων φαρμάκων οι τιμές θα αυξηθούν και κάποιων άλλων θα μειωθούν – ενώ οι συμμετοχές είναι δεδομένες (10% ή 25%). Οπως ανέλυσε ο υπουργός Υγείας, «από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αυξάνεται η τιμή σε 2.061 φάρμακα, μειώνεται σε 2.014 και μένει ίδια σε 1.428».

Οι τιμές στα ακριβά φάρμακα κατά κύριο λόγο μειώνονται, ενώ οι αυξήσεις αφορούν κυρίως φθηνά φάρμακα, που σημαίνει ότι «διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές», διευκρίνισε ο Αν. Ξανθός.

Η πολιτική των οριζόντιων μειώσεων που είχε τα παραπάνω αποτελέσματα προφανώς δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Αλλωστε υπάρχει και σχετική απόφαση του ΣτΕ. Το φαινόμενο της υποκατάστασης φαίνεται από τους αριθμούς: από 600 εκατομμύρια ευρώ που είναι η συμμετοχή των ασφαλισμένων το 2018, τα 350 εκατ. είναι συμμετοχή θεσμοθετημένη (10% ή 25%) και τα 250 εκατ. είναι εθελοντική επιβάρυνση που πληρώνει ο πολίτης για να πάρει το φάρμακο που θέλει.

Η κυβέρνηση στοχεύει στο να ελαφρύνει αυτά τα 250 εκατ. ευρώ, ξεκινώντας από την ευθυγράμμιση των τιμών και φτάνοντας στη δημιουργία ενός αλγόριθμου αποζημιωτικής πολιτικής που θα μειώσει την επιβάρυνση των πολιτών, όπως θεσπίζοντας ασφαλιστική τιμή την τιμή του γενοσήμου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
ΕΣΥ με στόχευση στην τσέπη του ασθενούς
Φαρμακερές συμμετοχές των πολιτών και επιβαρύνσεις την ώρα της ανάγκης... υπόσχεται το πρόγραμμα για την Υγεία που παρουσίασε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης ● Ορίζεται από την αρχή ως...
ΕΣΥ με στόχευση στην τσέπη του ασθενούς
ΥΓΕΙΑ
INCB: Αρνητικές συνέπειες από την έλλειψη νομικών ρυθμίσεων για την ιατρική κάνναβη
Τα προγράμματα ιατρικής χρήσης κανναβινοειδών που δεν ελέγχονται επαρκώς μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και να αυξήσουν τη χρήση μη ιατρικής κάνναβης στους ενήλικες, προειδοποιεί η...
INCB: Αρνητικές συνέπειες από την έλλειψη νομικών ρυθμίσεων για την ιατρική κάνναβη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οδικός χάρτης για το σκάνδαλο της Novartis
Επιβεβαίωση όσων επέμεναν ότι υφίσταται σκάνδαλο στο φάρμακο συνιστά η έκθεση της ΓΕΔΔ, καθώς γίνεται ξεκάθαρο ότι υπήρξαν μεθοδευμένες παρεμβάσεις.
Οδικός χάρτης για το σκάνδαλο της Novartis
ΥΓΕΙΑ
Ελλείψεις φαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς με χρόνιες παθήσεις
Ενώ η Ν.Δ. είχε... αυτοαναγορευτεί στην κυβέρνηση που θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για την προμήθεια των φαρμάκων τους, οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται, αγγίζοντας –στην κορύφωσή τους– τους...
Ελλείψεις φαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς με χρόνιες παθήσεις
ΥΓΕΙΑ
Οι ΗΠΑ πόνεσαν τη Novartis, εδώ βλέπουμε σκευωρίες
Οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί στους οποίους υποχρεώθηκε η εταιρεία αγγίζουν το 1 δισ. δολάρια για δωροδοκία γιατρών, για τις πρακτικές που ακολούθησε στη χώρα μας και για τη τη σκευωρία παράνομων πληρωμών σε...
Οι ΗΠΑ πόνεσαν τη Novartis, εδώ βλέπουμε σκευωρίες
ΥΓΕΙΑ
Επικοινωνιακά μαντζούνια
Τη μάχη των εντυπώσεων δίνει το υπουργείο Υγείας, χρησιμοποιώντας κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελλείψει πρωτοβουλιών που θα αναχαίτιζαν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.
Επικοινωνιακά μαντζούνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας