• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.5°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.7°C / 11.6°C
  0 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.8°C / 13.0°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 12.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 8.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.9°C / 12.6°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 15.8°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.6°C / 14.7°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 12.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.8°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.4°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 13.4°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  73%

Μαζί με τις εργαζόμενες στην καθαριότητα του μεγαλύτερου αντικαρκινικού νοσοκομείου της χώρας και οι συνάδελφοί τους στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο», που αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δυναμικό «όχι» στις απολύσεις

 • A-
 • A+

Σε απεργία διαρκείας μέχρι να δοθεί πολιτική λύση βρίσκονται οι καθαρίστριες του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», που βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανεργία καθώς στο τέλος Ιουλίου λήγουν οι συμβάσεις τους και στη θέση τους θα προσληφθούν άλλοι συμβασιούχοι.

«Τέρμα πια στην κοροϊδία, μόνιμη και σταθερή για όλους εργασία», είναι ένα από τα βασικά τους συνθήματα.

Οι 88 εργαζόμενες στην καθαριότητα του «Αγ. Σάββα» αποφασίζουν σήμερα σε νέα γενική συνέλευση αν θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη με πρόταση για επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες όλη την τρέχουσα εβδομάδα.

Ελαστικές σχέσεις εργασίας

Μπορεί να έχουν φύγει οι εργολάβοι από τα μισά και πλέον νοσοκομεία, ωστόσο η κατάσταση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι δύσκολη, αφού βρίσκονται στο σύστημα με ελαστικές σχέσεις εργασίας και επιπλέον κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία κάθε δύο χρόνια που λήγουν οι συμβάσεις τους. Σήμερα από τα 131 νοσοκομεία της χώρας τα 71 έχουν απαλλαγεί από τους εργολάβους.

Δίπλα στις εργαζόμενες στην καθαριότητα του μεγαλύτερου αντικαρκινικού νοσοκομείου της χώρας και οι συνάδελφοί τους στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο», που αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα (οι συμβάσεις τους λήγουν στα τέλη Αυγούστου), δεκάδες σωματεία και φορείς με ψηφίσματά τους και πρωτίστως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κάτω από την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται και οι καθαρίστριες.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος εξηγεί ότι η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί «την εκδίωξη όλων των εργολάβων από τα νοσοκομεία, τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων-πρώην εργολαβικού προσωπικού».

Ενδεικτικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ περιγράφει πως στο «Δρομοκαΐτειο» οι εργαζόμενες στην καθαριότητα δουλεύουν είτε σπαστά ωράρια -5 ώρες το πρωί και 3 το απόγευμα- με 690 ευρώ τον μήνα, είτε 6ωρο συνεχόμενο με 490 ευρώ τον μήνα. Τους οφείλονται από 80 ρεπό σε κάθε μία.

«Δηλαδή πρέπει όλες από σήμερα να λείπουν με άδεια από το νοσοκομείο για να εξοφληθούν τα χρωστούμενα ρεπό ώς το τέλος της σύμβασής τους», λέει. «Ζητάμε τη σύσταση των οργανικών θέσεων και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα στο ΕΣΥ. Είναι εργαζόμενες πάνω από 10 χρόνια με τους εργολάβους και τις συμβάσεις», τονίζει.

Ηδη η διοίκηση του «Αγίου Σάββα», παρά τις πιέσεις των εργαζομένων, έχει στείλει την προκήρυξη των θέσεών τους στο ΑΣΕΠ. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εργαζομένους.

«Με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, ούτε οι μισοί σημερινοί εργαζόμενοι δεν θα παραμείνουν στη θέση τους», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Αντικαρκινικού-Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αγιος Σάββας».

Η επιπλέον μοριοδότηση που δίνεται στους εργαζομένους που ήδη εργάζονται στο σύστημα, εξηγεί, δεν επαρκεί για να τους εξασφαλίσει την παραμονή τους στο νοσοκομείο. Ετσι ελλοχεύει ο κίνδυνος «κάθε δύο χρόνια να εναλλάσσονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα», ενώ «αρχίζει να δημιουργείται η τραγική αίσθηση ότι τουλάχιστον με τον εργολάβο υπήρχε σταθερότητα».

Η καθαριότητα ενός νοσοκομείου, πόσο μάλλον ενός αμιγώς εξειδικευμένου νοσοκομείου όπως είναι ο «Αγιος Σάββας», δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά, σημειώνει ο Κώστας Καταραχιάς. Οταν έφυγαν οι εργολάβοι από το νοσοκομείο πριν από σχεδόν δύο χρόνια, θυμάται, «δεν καταφέραμε να κρατήσουμε όλες τις εργαζόμενες». Για τις 107 θέσεις που προκηρύχθηκαν κατατέθηκαν 450 αιτήσεις και σήμερα εργάζονται στο νοσοκομείο 88 άνθρωποι στην καθαριότητα.

«Ξανά από την αρχή»

Στο νοσοκομείο έφτασαν πολλές νέες εργαζόμενες και «χρειάστηκε εκπαίδευση για να μάθουν την εξειδικευμένη σκληρή αυτή δουλειά, ενώ πολλές παραιτήθηκαν στο διάστημα προσαρμογής», τονίζει και προσθέτει: «Τώρα ξανά από την αρχή». «Την ίδια ώρα που δεκάδες θέσεις καθαριστριών είναι κενές στον “Αγ. Σάββα” η κυβέρνηση απολύει τους ήδη εργαζομένους για να προσλάβει άλλους, πάλι συμβασιούχους, με σκοπό να τους απολύσει και αυτούς σε δύο χρόνια».

Η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ έχει καταθέσει πρόταση στο υπουργείο Υγείας για παράταση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα στο ΕΣΥ μέχρι 31/12/2020, οπότε θα έχουν «φύγει» από όλα τα νοσοκομεία οι εργολάβοι -υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαιώνει τις συμβάσεις με τους εργαζομένους- και για ενιαία προκήρυξη των θέσεων αυτών με αυξημένη μοριοδότηση για τους παλιούς εργαζομένους -ως μόνιμους πλέον- σε όλα τα νοσοκομεία.

Με τον τρόπο αυτό, παρατηρεί ο Μ. Γιαννάκος, οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να παραμείνουν στις θέσεις τους, διότι λόγω της ύπαρξης των εργολάβων σε πολλά νοσοκομεία και της αυξημένης ανεργίας, όταν ένα νοσοκομείο προκηρύσσει θέσεις προσωπικού ο αριθμός των αιτήσεων είναι ιδιαίτερα αυξημένος, με αποτέλεσμα στη συντριπτική πλειονότητα των μέχρι σήμερα περιπτώσεων να αποκλείονται οι ήδη εργαζόμενοι σε αυτό.

Πρόσφατα, θυμίζει ο Μ. Γιαννάκος, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από τους 46 εργαζομένους που εργάζονταν προ της νέας προκήρυξης κατάφεραν να παραμείνουν μόνο οι 10, δηλαδή απολύθηκαν οι 36.

O πρόεδρος των εργαζομένων στον «Αγιο Σάββα» συντάσσεται με την πρόταση της ΠΟΕΔΗΝ, δηλώνει πως «ως σωματείο δεν θα δεχτούμε τις απολύσεις και την ανακύκλωση της ανεργίας», «θα προχωρήσουμε σε απεργία διαρκείας όχι μόνο για την καθαριότητα αλλά για όλο το προσωπικό του νοσοκομείου» και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στο υπουργείο «να μην προχωρήσει στις απολύσεις των καθαριστριών του «Αγ. Σάββα» γιατί θα μας βρει μπροστά του».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις για τις απολύσεις και τις ελλείψεις
Η Ομοσπονδία καλεί τις Ενώσεις των γιατρών σε όλη τη χώρα να σχεδιάσουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες (συσκέψεις επικουρικών και δημιουργία επιτροπών αγώνα, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις...
Απεργιακές κινητοποιήσεις για τις απολύσεις και τις ελλείψεις
ΥΓΕΙΑ
Στον αέρα 1.200 επικουρικοί γιατροί
Στο αίτημα του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, της ΕΙΝΑΠ, για καμία απόλυση επικουρικού γιατρού με αφορμή την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας αυτό απαντά...
Στον αέρα 1.200 επικουρικοί γιατροί
ΥΓΕΙΑ
24ωρη απεργία για νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και κέντρα Υγείας
Mε προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα 7-11 το πρωί στην Αττική νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ και Πρόνοια, ενώ στην περιφέρεια πραγματοποιείται 24ωρη απεργία, κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει η...
24ωρη απεργία για νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και κέντρα Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Οργισμένοι στην απεργία οι υγειονομικοί
Πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 8 Ιουνίου αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ για τη μη διαχειρίσιμη πλέον κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία - Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, έκλεισαν 50 κλίνες ΜΕΘ, επειδή δεν...
Οργισμένοι στην απεργία οι υγειονομικοί
ΥΓΕΙΑ
Τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη
Στάση εργασίας 9 π.μ. με 12 μ. και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου για αποκλεισμό της εφημερίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο» την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για την απαξίωση του ΕΣΥ....
Τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη
ΥΓΕΙΑ
Η Υγεία καταρρέει, οι εργολάβοι ακλόνητοι
Διήμερο τοπικών δράσεων στις 26 και 27 Νοέμβρη και πανυγειονομική απεργία στις 2 Δεκέμβρη με πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων...
Η Υγεία καταρρέει, οι εργολάβοι ακλόνητοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας