• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 25.0°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.0°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.9°C / 22.2°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  91%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.9°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.3°C / 22.2°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.0°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 23.0°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  3 BF
  79%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.1°C
  1 BF
  83%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.2°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.7°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.8°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  68%
Επιμένει σε παρανομίες η Διεύθυνση Υγειονομικού του Στρατού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιμένει σε παρανομίες η Διεύθυνση Υγειονομικού του Στρατού

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σοβαρά ερωτήματα για το πώς αντιλαμβάνεται και εφαρμόζει τον νόμο η Διεύθυνση Υγειονομικού του Στρατού Ξηράς, αλλά και η αντίστοιχη του Ναυτικού, προκύπτουν από το έγγραφο που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.» λίγες μέρες μετά την αναστολή της άδειας για τις επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (TAVI) στο 401 ΓΣΝΑ με υπουργική απόφαση.

Μόλις 4 μέρες μετά τη γνωστοποίηση του υπουργείου Υγείας προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι το 401 ΓΣΝΑ δεν μπορεί να πραγματοποιεί αυτού του τύπου τις επεμβάσεις και αφού -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.»- οι φωνές και οι κατηγορίες συγκεκριμένου γιατρού προς άλλον ακούστηκαν σε όλο το νοσοκομείο γι’ αυτή την εξέλιξη, έρχεται η Διεύθυνση Υγειονομικού του Στρατού και με έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ ζητά να εγκριθούν δύο πράγματα: η μεταφορά της «λίστας ασθενών» για TAVI του 401 στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ) και ταυτόχρονα η διάθεση δύο καρδιολόγων από την Ομάδα Καρδιάς του 401 στο Αιμοδυναμικό Τμήμα του Ναυτικού Νοσοκομείου ώστε να συμμετάσχουν στις επεμβάσεις αυτές.

Το έγγραφο φέρει την υπογραφή του υποστράτηγου Παναγιώτη Κοτιλέα, διευθυντή Υγειονομικού του Στρατού, και, σύμφωνα με όσα αναφέρει, αυτή την πρόταση την εγκρίνουν τόσο ο διευθυντής Υγειονομικού του Ναυτικού (όπου ανήκει το ΝΝΑ) όσο και οι διευθυντές των δύο νοσοκομείων.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ανωτέρω, πλην του διευθυντή του ΝΝΑ, είναι στρατιωτικοί γιατροί-καρδιολόγοι και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, καθώς, αν και γνωρίζουν πόσο σοβαρή επέμβαση είναι η TAVI:

1. είτε αγνοούν τη νομοθεσία σχετικά με τις TAVI,

2. είτε συνειδητά παρανομούν έχοντας γνώση της νομοθεσίας, για δικούς τους λόγους. Το γιατί παρανομούν θα το εξηγήσουμε στη συνέχεια.

Οπως πολλές φορές έχουμε γράψει από τότε που η «Εφ.Συν.» ασχολείται με τις TAVI, κάθε νοσοκομείο που επιθυμεί να τις πραγματοποιεί καταθέτει τα σχετικά έγγραφα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) το οποίο και δύναται να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση.

Βασική προϋπόθεση για να πιστοποιηθεί ένα νοσοκομείο είναι να διαθέτει ειδική ομάδα εκπαιδευμένη για TAVI, η οποία αποκαλείται Ομάδα Καρδιάς. Αυτή είναι υπεύθυνη για τις επεμβάσεις και αυτή ελέγχεται από το ΚΕΣΥ για τα αποτελέσματά της. Αυτό προκύπτει από τη σχετική νομοθεσία για τις εν λόγω επεμβάσεις.

Οποιαδήποτε αλλαγή στην Ομάδα Καρδιάς οφείλει να γίνει εν γνώσει του ΚΕΣΥ, διαφορετικά είναι παράνομη. Τέτοιου είδους παρανομίες -αλλά και άλλες- αποκάλυψε το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας για το 401 ΓΣΝΑ και ήταν ένας από τους λόγους που το υπουργείο ανέστειλε την άδειά του.

Οι παρανομίες

Τα ανωτέρω είναι γνωστά στις διευθύνσεις υγειονομικού των ενόπλων δυνάμεων -αν δεν είναι, κακώς βρίσκονται οι εν λόγω στις θέσεις τους- κι όμως με το συγκεκριμένο έγγραφο προβαίνουν σε δύο παρανομίες.

Πρώτον, κάνουν λόγο για «λίστα ασθενών» του 401. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε TAVI παίρνει έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ πριν φτάσει στο χειρουργείο. Με απλά λόγια, ο φάκελος του ασθενούς πηγαίνει στο ΚΕΣΥ, ελέγχεται από την επιτροπή και αυτή αποφαίνεται αν η συγκεκριμένη περίπτωση πληροί τα κριτήρια της επέμβασης ή όχι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τους τελευταίους μήνες δεν έχει πάει κανένας φάκελος ασθενούς προς έγκριση στο ΚΕΣΥ. Συνεπώς το ερώτημα είναι πώς και με ποια κριτήρια υπάρχει «λίστα ασθενών» την οποία η διεύθυνση υγειονομικού του στρατού θέλει να την περάσει στο ΝΝΑ λες και είναι πακέτο!

Η δεύτερη παρανομία έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία -όπως προκύπτει από το έγγραφο- των διευθύνσεων υγειονομικών και των διευθυντών των νοσοκομείων να διατεθούν δύο γιατροί στο ΝΝΑ και να συμμετέχουν στις επεμβάσεις, παραβιάζοντας με αυτόν τρόπο κατάφωρα τη νομοθεσία αναφορικά με το ποιοι απαρτίζουν την Ομάδα Καρδιάς.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο πόρισμα-καταπέλτη των επιθεωρητών Υγείας για το 401 ΓΣΝΑ είχαν αποδειχθεί παράνομες τέτοιες πρακτικές, το γεγονός δηλαδή ότι συμμετείχαν στις TAVI γιατροί και ιατρικό προσωπικό που δεν είχε καμία σχέση με την Ομάδα Καρδιάς του νοσοκομείου.

Οπως φαίνεται, τόσο ο νόμος όσο και το πόρισμα είναι ψιλά γράμματα για ορισμένους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς γιατρούς, οι οποίοι επιμένουν σε μια λογική που εκθέτει στον μέγιστο βαθμό τόσο τις Ενοπλες Δυνάμεις όσο και την Ιατρική.

Είναι η λογική που λέει ότι, παρά τα πορίσματα, παρά την αναστολή της άδειας του 401, παρά την εισαγγελική έρευνα για το θέμα, συνεχίζουν να κάνουν το δικό τους αγνοώντας κάθε αρχή. Πάνω σε αυτό λοιπόν υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο του υποστράτηγου Παναγιώτη Κοτιλέα που υπογράφει το έγγραφο και ο οποίος τα τελευταία χρόνια διατηρούσε διευθυντικές θέσεις στο 401 ΓΣΝΑ, πριν γίνει διευθυντής Υγειονομικού του Στρατού.

Ειδικότερα το 2014 ήταν B’ υποδιευθυντής του 401 ΓΣNA, το 2015 και το 2016 ήταν διευθυντής Υγειονομικού, το 2017 ήταν διευθυντής του 401 και το 2018 επανήλθε στη θέση του διευθυντή Υγειονομικού, στην οποία βρίσκεται ώς σήμερα.

Αραγε η νέα ηγεσία του ΓΕΣ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα πάρουν θέση;

ΥΓΕΙΑ
Προς «λουκέτο» η ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ
Με λουκέτο απειλείται η μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, με τη διοίκηση, που ορίζεται από το υπουργεί Εθνικής Αμυνας, να φέρει την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη
Προς «λουκέτο» η ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ
ΥΓΕΙΑ
Πιάστηκε με τη… μετεκπαίδευση στην πλάτη
Πλήρως επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» η διοικήτρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αν. Μπαλουσοπούλου, αναφορικά με τα όσα είχαμε αποκαλύψει στις 7 Μαΐου για την παράνομη μετεκπαίδευση του στρατιωτικού...
Πιάστηκε με τη… μετεκπαίδευση στην πλάτη
ΥΓΕΙΑ
Αρση άδειας εγχειρήσεων TAVI σε 401 ΓΣΝΑ και Euromedica-Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
Δικαιώνεται και με την... υπουργική βούλα η πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα της «Εφ.Συν.» για τις επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (TAVI) στη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ.
Αρση άδειας εγχειρήσεων TAVI σε 401 ΓΣΝΑ και Euromedica-Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
ΥΓΕΙΑ
Επαναφέρουν τις TAVI στο 401
Επειτα από ένα διάλειμμα κάποιων μηνών και παρά το σχετικό πόρισμα-καταπέλτη του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, η διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ αποφάσισε να εντάξει και πάλι τις επεμβάσεις αντικατάστασης...
Επαναφέρουν τις TAVI στο 401
ΥΓΕΙΑ
Αναστολή αδείας του 401 ΓΣΝΑ για τις επεμβάσεις TAVI
Πλήρης δικαίωση της ΕΦ.ΣΥΝ./ Λουκέτο στην καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ για τις ειδικού τύπου καρδιολογικές επεμβάσεις TAVI αποφάσισε να βάλει την Παρασκευή, η εκτελεστική επιτροπή του Κεντρικού...
Αναστολή αδείας του 401 ΓΣΝΑ για τις επεμβάσεις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Αρση της άδειας για επεμβάσεις TAVI σε πολλές κλινικές
Μετά την έρευνα της «Εφ.Συν.» για το σκάνδαλο με τις πανάκριβες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις TAVI, το υπ. Υγείας αποφάσισε τον αυστηρό έλεγχο των προϋποθέσεων αδειοδότησης-λειτουργίας των Κέντρων. Σε...
Αρση της άδειας για επεμβάσεις TAVI σε πολλές κλινικές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας