Αθήνα, 22°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
22°C
23.0° 20.1°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
19°C
20.6° 16.2°
2 BF
75%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
23.2° 21.6°
2 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 16.3°
2 BF
59%
Βέροια
Αίθριος καιρός
19°C
19.0° 15.7°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 15.1°
2 BF
77%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
78%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
24.4° 19.8°
2 BF
74%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.6° 19.6°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.4° 18.3°
2 BF
78%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.5° 18.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
20°C
19.5° 19.5°
1 BF
87%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
61%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 15.5°
1 BF
65%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
26°C
25.8° 25.8°
3 BF
47%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
23.2° 20.0°
1 BF
63%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
17°C
17.5° 17.5°
2 BF
66%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
17°C
19.4° 16.4°
2 BF
74%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
0 BF
93%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Παρουσίαση του προγράμματος  για την Υγεία της ΝΔ από τον Κ. Μητσοτάκη | EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΣΥ με στόχευση στην τσέπη του ασθενούς

Το πρόγραμμα ορίζεται από την αρχή ως «καλύτερο αποτέλεσμα, με το μικρότερο κόστος», δηλαδή μεταφορά της λογικής κόστους - οφέλους της ελεύθερης αγοράς και στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

Περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και μείωση των υποχρεώσεων του κράτους της συνταγματικά επιβεβλημένης υποχρέωσής του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συνοψίζουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό, μέσω της πιο έντονης εμπλοκής των ασφαλιστικών εταιρειών και της διεύρυνσης της αγοράς των υπηρεσιών υγείας μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Οπως ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «...δεν θα κουραστώ να το λέω, το δημόσιο συμφέρον δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και το κρατικό συμφέρον. Δημόσια πολιτική δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κρατική πολιτική».

Με το πρόγραμμα για την Υγεία η Ν.Δ. ελαχιστοποιεί τις υποχρεώσεις του κράτους ως προς τη χρηματοδότηση, την οργάνωση και την ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του ιατροτεχνικού εξοπλισμού, ακόμα και την αντικατάσταση ενός μηχανήματος όταν αυτό χαλάσει.

Ολες αυτές τις υποχρεώσεις, ακόμα και την ελάσσονα, θέτει υπό αμφισβήτηση το πρόγραμμα της Ν.Δ., με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διερωτάται στη διάρκεια της παρουσίασής του ανοιχτά: «Γιατί πρέπει το κράτος να επενδύσει και να αγοράσει καινούργιους μαγνητικούς τομογράφους όταν μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες τις οποίες μπορεί να παρέχει ένας ιδιώτης – σίγουρα σε καλύτερη τιμή και σίγουρα με μεγαλύτερη ταχύτητα;»

Εγώ και ΕΣΥ

«Μιλώ για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που ο πολίτης θα το αποκαλεί υπερήφανα ΕΣΥ, αλλά ο καθένας θα το θεωρεί ΕΓΩ!

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για «θετική πρόταση, εμπεριστατωμένη, κοστολογημένη», χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες. «Μιλώ για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που ο πολίτης θα το αποκαλεί υπερήφανα ΕΣΥ, αλλά ο καθένας θα το θεωρεί ΕΓΩ! Γιατί θα νιώθει ότι του ανήκει και ότι λειτουργεί πραγματικά για το δικό του καλό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνοντας το σχέδιο της Ν.Δ.

Η πιο έντονη εμπλοκή στη δημόσια υγεία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην υγειονομική περίθαλψη σημαίνει ότι θα υποκατασταθούν ακόμα και αυτές οι κουτσουρεμένες υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα. Και για τον πολίτη, ότι αν δεν έχει ιδιωτική ασφάλιση δεν έχει τίποτα.

Οπως περιέγραψε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, που είχε το κύριο βάρος της παρουσίασης του προγράμματος της Ν.Δ., «ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα ανταγωνιστεί με τον ιδιωτικό τομέα και ο ιδιωτικός, τον ΕΟΠΥΥ».

Με άλλα λόγια, όπως αποσαφήνισε ο Κ. Μητσοτάκης, «προσδοκώ οι επιχειρήσεις του χώρου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς» και «σε συνεργασία με το Δημόσιο να μεγεθύνουν την ασπίδα προστασίας για τον απλό πολίτη». Με αυτή την προσδοκία οδηγό «θα υπογράψουμε με τους κλαδικούς φορείς συμφωνία που θα προβλέπει τη σταθερότητα στην αγορά για 5 χρόνια».

Η προπαγάνδα της Ν.Δ. στηρίζεται διαχρονικά στην ανάδειξη των αδυναμιών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στην περαιτέρω δυσφήμηση του δημόσιου τομέα που ορισμένες στιγμές γίνεται μέχρι και μακάβρια: «Τα νοσοκομεία μας καταναλώνουν πολλούς πόρους, δείχνουν όμως συχνά τριτοκοσμικά, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και με πάνω από 1.500 συμπολίτες μας που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από νοσοκομειακές λοιμώξεις. Με ράντζα στους διαδρόμους –είχα την ευκαιρία να τα δω στην τελευταία μου επίσκεψη στο Αττικό Νοσοκομείο–, καθυστερήσεις στα χειρουργεία, λίγες μονάδες εντατικής. Με ταλαιπωρία, με παράπονα, αλλά και με έξοδα», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Τα δημόσια νοσοκομεία θα προετοιμαστούν να λειτουργήσουν και αυτά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αυξάνοντας τα έσοδά τους και καθιστώντας στην ουσία την υγεία ακριβή και δυσπρόσιτη. Τα νοσοκομεία, σημείωσε ο Β. Κοντοζαμάνης, «θα αυξήσουν τις εργασίες τους μέσω της συνεργασίας με την ασφαλιστική αγορά».

Στόχος, όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, είναι η «αποδοτική χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων με αντιστοίχιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το αποτέλεσμα που θα έχουν. Αλλά και με την προστιθέμενη αξία που εισφέρουν στο Σύστημα Υγείας. Κάποτε θα πρέπει να πάψουμε να μετράμε την ισχύ, την αποτελεσματικότητα, ενός συστήματος υγείας μόνο με τον αριθμό των κλινών».

Ακόμα και οι «επενδύσεις» που εξήγγειλε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα δημόσια νοσοκομεία δεν θα βγουν από τον κρατικό κορβανά, αλλά θα έρθουν από δωρεές.

«Εχουμε προγραμματίσει 100 εκατ. ευρώ με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων νοσοκομειακών υποδομών. Και θα το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με μεγάλα Ιδρύματα, όπως το Ιδρυμα Νιάρχος, το Ιδρυμα Ωνάσης».

Το κράτος θα δίνει ένα βασικό πακέτο παροχών υγείας, ενιαίο για όλους, «πιο οργανωμένα», με μήνυμα που θα αποστέλλεται στο κινητό κάθε πολίτη όταν είναι η ώρα του», συμπλήρωσε ο Β. Κοντοζαμάνης.

Εξειδικεύοντας πάντως ο πρόεδρος της Ν.Δ., στη συνέχεια μίλησε μόνο για συστηματικούς, προσυμπτωματικούς ελέγχους για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.

Επιπρόσθετα οι πολίτες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους ακολουθώντας πέντε κανόνες πρόληψης που «πρέπει να γίνουν συνείδηση σε όλους τους Ελληνες» και είναι οι εξής: «Στοπ στο κάπνισμα, υγιεινή διατροφή, έλεγχος του σωματικού βάρους, συστηματική άσκηση, αλκοόλ με μέτρο».

Ηχηρή ήταν η απουσία αναφοράς του προγράμματος της Ν.Δ. στους ανασφάλιστους.

Αύξηση φορολογίας

Οσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην οποία το 2014 ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, έβαλε «λουκέτο», ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν και ιδιώτες γιατρούς, ενώ τα Κέντρα Υγείας σύμφωνα με τον Β. Κοντοζαμάνη «θα περάσουν στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης», δηλαδή στους δήμους, που λόγω και της δικής τους υποχρηματοδότησης θα επιβάλουν αύξηση της τοπικής φορολογίας, εφαρμόζοντας την ανταποδοτικότητα στις παροχές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για 2.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στο τι βούλεται να πράξει με τους 6.000 συμβασιούχους που εργάζονται σήμερα στο σύστημα. «Είμαι φειδωλός γενικά, αλλά σε αυτό δεσμεύομαι γιατί τις είχα εξαγγείλει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Η Υγεία δεν μπορεί να βελτιωθεί χωρίς μία μεγάλη πολιτική αλλαγή», είπε και έκλεισε την ομιλία του ζητώντας από τους πολίτες την ψήφο τους: «Σας καλώ, λοιπόν, να γράψουμε μαζί τη “συνταγή” που θα κάνει και πάλι εύρωστη και ακμαία τη δημοκρατία στη χώρα μας. Που θα αναγεννήσει την πατρίδα μας. Και θα ξαναφέρει στους Ελληνες την πίστη και την αισιοδοξία να πάμε μπροστά».

Διαξιφισμοί με επίκεντρο τους ανασφάλιστους

Ανδρέας Ξανθός | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Για «έκθεση ιδεών» και «γενικόλογων εξαγγελιών» που αποδεικνύουν «την τραγική ένδεια επεξεργασμένης υγειονομικής πολιτικής και κυρίως την προσπάθεια του αρχηγού της Ν.Δ. να αποκρύψει τον νεοφιλελεύθερο πυρήνα αυτού του σχεδίου, που είναι η αγορά υπηρεσιών από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα», κάνει λόγο στην απάντησή του στις εξαγγελίες Μητσοτάκη για την Υγεία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Το «δράμα» του κ. Μητσοτάκη, επισημαίνει ο κ. Ξανθός, «είναι ότι η κριτική του για τη “σημερινή τραγική κατάσταση” στο Σύστημα Υγείας δεν πείθει κανένα, αλλά και ότι αναγκάζεται να μιλήσει για καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς να το πιστεύει. Ο θιασώτης του “λιγότερου Κράτους” και της “ελεύθερης αγοράς”, δεν έχει καμιά αξιοπιστία όταν υπόσχεται ότι θα λύσει τα προβλήματα του ΕΣΥ».

Ανταπαντώντας η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ότι «ο κ. Ξανθός από την πολλή παρέα με τον αναπληρωτή του έχει, ως φαίνεται, πάθει... Πολάκη. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι ψεύδεται δημοσίως ισχυριζόμενος ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ, και όχι η Νέα Δημοκρατία, έδωσε πρόσβαση και στους ανασφάλιστους πολίτες στα νοσοκομεία», και παραθέτει παραπομπή σε άρθρο του σημερινού υπουργού Υγείας στην «Αυγή» τον Ιούνιο του 2014, «στο οποίο χαιρέτιζε ως “σημαντική εξέλιξη που ικανοποιεί την Αριστερά” το γεγονός ότι ήδη από τότε η Νέα Δημοκρατία έλυσε το πρόβλημα της νοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας».

Θυμίζουμε ότι η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε το 2014, κάτω από τις εκρηκτικές ανάγκες, να προχωρήσει σε επιμέρους ρυθμίσεις για τη δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη ειδικά για τους ανασφάλιστους, η οποία λόγω της ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης (1,35 εκατ. ευρώ το 2014) τα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να καλύψουν τον πληθυσμό αυτό από «ίδια έσοδα».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. ήρε το παραπεμπτικό του θεράποντος γιατρού και τις τριμελείς επιτροπές προέγκρισης της εισαγωγής των ανασφάλιστων στο νοσοκομείο που προβλέπονταν από τους προηγούμενους και μετέθεσε τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ.

Στο τέλος της ημέρας οι επιχορηγήσεις των δημόσιων νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους τα τελευταία χρόνια ήταν οι εξής: 2014 2 εκατ. ευρώ, 2015 1,265 εκατ. ευρώ, 2016 1,265 εκατ. ευρώ, 2017 1 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, οι ανασφάλιστοι πληρώνουν και σήμερα κανονικά συμμετοχή στις δαπάνες ή και εξ ολοκλήρου, όπως και οι ασφαλισμένοι, εκτός από εκείνους με ατομικό εισόδημα έως 2.400 ευρώ τον χρόνο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΕΣΥ με στόχευση στην τσέπη του ασθενούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας