Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προβλήματα από την... επανένταξη επίορκων γιατρών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προβλήματα από την... επανένταξη επίορκων γιατρών

  • A-
  • A+
Σοβαρά ερωτήματα από σειρά αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας για την αναστολή ποινών προσωρινής αργίας σε λειτουργούς του ΕΣΥ οι οποίοι έπαιρναν «φακελάκι» ή υπέπεσαν σε σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα.

Τεράστια ερωτήματα για τα κριτήρια που εφαρμόζουν οι δικαστές σε περιπτώσεις αιτημάτων αναστολής ποινών προσωρινής αργίας που επιβλήθηκαν σε γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας λόγω διάπραξης σοβαρότατων πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων δημιουργεί σειρά πρόσφατων αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας.

Ειδικότερα, οφθαλμίατρος του ΕΣΥ με βαθμό διευθυντή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στο νοσοκομείο να λαμβάνει προσημειωμένο ποσό χρημάτων από αστυνομικό που παράστησε τον ασθενή.

Καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή. Παράλληλα καταδικάστηκε από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ σε προσωρινή ποινή παύσης δύο ετών.

Ο γιατρός ζήτησε από το Διοικητικό Εφετείο την αναστολή της παύσης, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλος επεμβατικός οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο και οι ασθενείς «θα υποχρεώνονται να πηγαίνουν σε άλλη πόλη».

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι πράγματι οι ασθενείς «θα στερηθούν τις υπηρεσίες επεμβατικού οφθαλμίατρου στην περιφέρεια της κατοικίας τους», συνεπώς συντρέχουν «ιδιαίτεροι λόγοι που συναρτώνται με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην υγεία των πολιτών», και χορήγησε αναστολή της ποινής παύσης.

Αλλη περίπτωση

Σε άλλη περίπτωση, χειρουργός του ΕΣΥ στον οποίο είχε επιβληθεί ποινή προσωρινής παύσης ενός έτους λόγω υποβολής αναληθών παραστατικών για παροχές του ΕΟΠΠΥ, κατέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας αναστολή της ποινής λόγω αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων.

Το δικαστήριο, εκτιμώντας ότι μετά την περικοπή κατά το ήμισυ των αποδοχών του λόγω της αργίας που του είχε υποβληθεί το εισόδημά του θα περιοριζόταν στα 760 ευρώ μηνιαίως, χορήγησε την αιτηθείσα αναστολή.

Ωστόσο, μόνο ως προς το σκέλος της περικοπής των αποδοχών του, διατηρώντας την παύση άσκησης των καθηκόντων του.

Ομως, το ίδιο δικαστήριο στην περίπτωση χειρουργού-διευθυντή του ΕΣΥ, που καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό για δωροληψία κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια, ενώ είχε ήδη καταδικαστεί για πειθαρχικά αδικήματα σε περικοπή αποδοχών, χορήγησε την αιτηθείσα αναστολή της ποινής προσωρινής παύσης, επειδή έκρινε ότι θα του επέφερε «δυσεπανόρθωτη οικονομική βλάβη» που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο «τις συνθήκες βιωσιμότητας του ίδιου και της συζύγου του», αφού οι αποδοχές του θα περιορίζονταν στο ποσό των 500 ευρώ τον μήνα.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τον νόμο, η θέση σε αργία του γιατρού έχει ως συνέπεια την περικοπή των αποδοχών του στο μισό και η σχετική απόφαση εκτελείται αμέσως, ενώ δεν επιτρέπεται η χορήγηση αναστολής παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Οι παραπάνω αποφάσεις προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Φαίνεται ότι οι δικαστές αγνοούν τις ολέθριες συνέπειες που έχει η «επανεμφάνιση», έστω και προσωρινά, του καταδικασθέντος γιατρού στο εργασιακό του περιβάλλον, όπου έχει τη δυνατότητα επηρεασμού των εκκρεμών ποινικών και πειθαρχικών υποθέσεών του, αλλά και τις δημιουργούμενες συνθήκες αφόρητης πίεσης στους συναδέλφους του.

Επιπλέον, δεν συνυπολογίζονται οι δυσμενέστατες εντυπώσεις στους ασθενείς και στους οικείους τους, αφού ειδικά στις περιπτώσεις χρηματισμού, τους δημιουργείται αίσθημα φόβου και ανασφάλειας, ενώ παγιώνεται η αντίληψη της ατιμωρησίας και βεβαίως κάθε άλλο παρά ενθαρρύνεται η καταγγελία έκνομων συμπεριφορών.

Το «εισοδηματικό» κριτήριο που φαίνεται να υιοθετείται από το δικαστήριο στις περιπτώσεις αυτές (άλλες αιτήσεις απορρίφθηκαν λόγω επαρκούς εισοδήματος του αιτούντος) είναι απολύτως απρόσφορο και μάλλον οδηγεί στο πικρό συμπέρασμα ότι εδώ «περνάει» το ανεκδοτολογικό επιχείρημα του πατροκτόνου που ζητάει την επιείκεια του δικαστή επειδή «είναι ορφανός»...

ΥΓΕΙΑ
Για ένα κομμάτι ψωμί...
Μία γυναίκα από την Αρμενία, η οποία φρόντιζε ηλικιωμένο στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως νοσοκόμα, πήδηξε από το παράθυρο του νοσοκομείου για να μη συλληφθεί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και έχασε τη ζωή της.
Για ένα κομμάτι ψωμί...
ΥΓΕΙΑ
Παρέμβαση Ξανθού για τον «Αγιο Σάββα»
Σε υπολειτουργία τέθηκε χθες από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε παρενέβη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας «Ο Αγιος Σάββας» με ευθύνη της διοίκησής του.
Παρέμβαση Ξανθού για τον «Αγιο Σάββα»
ΥΓΕΙΑ
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεδιπλώνει τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική κάλυψη στη χώρα μας που συρρικνώθηκε και απαξιώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
ΥΓΕΙΑ
«Παγώνουν» οι υπηρεσίες οικογενειακού γιατρού στα Κέντρα Υγείας της Αττικής
Δικαιώνει προσωρινά, μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής, τους γιατρούς που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας και υποχρεώθηκαν να ασκήσουν καθήκοντα οικογενειακού γιατρού, βάσει του νόμου 4486/2017, απόφαση...
«Παγώνουν» οι υπηρεσίες οικογενειακού γιατρού στα Κέντρα Υγείας της Αττικής
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
Διακόσιοι εξήντα συμπολίτες μας χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, ενώ ακόμα 696 μεταμοσχευθέντες μετακινήθηκαν για επανέλεγχο την περίοδο 2013 – 2017. Τα...
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
ΥΓΕΙΑ
Ενισχύεται με 455 μόνιμες θέσεις το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας
Εγκρίθηκε η προκήρυξη 455 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων γιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, κλάδου ΕΣΥ σε Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και παράλληλα ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων η...
Ενισχύεται με 455 μόνιμες θέσεις το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας