Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επαγρύπνηση για τη γρίπη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επαγρύπνηση για τη γρίπη

  • A-
  • A+
Αυξημένη κρίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ τη δραστηριότητα του ιού φέτος, καθώς μετράμε ήδη 74 νεκρούς, τους 18 την τελευταία εβδομάδα, και συνιστά να μην εφησυχάζουμε. Σύμφωνα με στοιχεία του ECDC, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα επιδημιολογικά επίπεδα.

Μην εφησυχάζετε! Η κυκλοφορία της γρίπης αναμένεται να συνεχιστεί για ακόμα μερικές εβδομάδες και η δραστηριότητά της σε όλη τη χώρα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Παρ' όλο που το χρονοδιάγραμμα της γρίπης ποικίλλει από χρόνο σε χρόνο, σε γενικές γραμμές η δραστηριότητά της αυξάνεται κάθε Οκτώβριο, κορυφώνεται μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου και επιμένει μέχρι τον Μάιο.

Πέρσι η χώρα μας μέτρησε 42 νεκρούς από τη γρίπη και 107 νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Φέτος, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ που δημοσιεύτηκε χθες, μέχρι στιγμής μετράμε συνολικά 74 νεκρούς. Από αυτούς οι 18 καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Από τα θύματα της γρίπης οι 64 αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 10 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μονάδα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 274 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα 264 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ από τα περιστατικά της γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα μόνο το 14% ήταν εμβολιασμένο.

Πρόκειται για 149 άντρες και 115 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη και διάμεση ηλικία 61 έτη.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων αυτών (98,5%) οφειλόταν στον ιό γρίπης τύπου Α και μόνο ελάχιστα (1,5%) στον ιό γρίπης τύπου Β.

Επιπλέον από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν, το 85,3% ανήκαν στον υπότυπο Α Η1Ν1 και μόνο το 14,7% στον υπότυπο Α Η3Ν2.

Υψηλή κυκλοφορία

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας της γρίπης στην Ευρώπη μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), δηλαδή του αντίστοιχου ΚΕΕΛΠΝΟ της Ευρώπης).

Στο γράφημα του ECDC, που συλλέγει πληροφορίες από 53 χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καμία χώρα δεν χαρακτηρίζεται από «πολύ υψηλή» κυκλοφορία της γρίπης.

Η χώρα μας και όσες προαναφέρθηκαν έχουν «υψηλή» κυκλοφορία, οι περισσότερες χώρες έχουν «μέτρια» κυκλοφορία -Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία-, ενώ «χαμηλή» κυκλοφορία έχουν η Ιρλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία και «πολύ χαμηλή» η Αυστρία. Η Κύπρος δεν έχει καταθέσει στοιχεία μέχρι στιγμής.

Η θνησιμότητα στα άτομα 65 χρονών και άνω είναι αυξημένη και ακολουθεί η ηλικιακή κατηγορία 15 έως 64 ετών, σύμφωνα με το πρόγραμμα EuroMOMO για την παρακολούθηση της θνησιμότητας στην Ευρώπη που συνέλεξε στοιχεία από 24 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η γρίπη τύπου Α και ο υπότυπος Α Η1Ν1 επικρατεί και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με το ECDC.

Μέχρι στιγμής, οχτώ στα δέκα (81%) κρούσματα της γρίπης τύπου Α είναι Α Η1Ν1. Ταυτόχρονα, κυκλοφορεί και ο υπότυπος Α Η3Ν2, ενώ ελάχιστα είναι τα περιστατικά γρίπης τύπου Β.

Το 46% των δειγμάτων από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού ήταν θετικά για τη γρίπη και όλα τύπου Α, επισημαίνει το ECDC.

Επιπλέον από το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ με γρίπη, το 40% διαγνώστηκε με γρίπη τύπου Α, από τα οποία το 78% έφερε τον υπότυπο Α Η1Ν1.

Από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε κοινούς θαλάμους των νοσοκομείων, το 28% είχε γρίπη τύπου Α και το 71% αυτών τον υπότυπο Α Η1Ν1.

ΥΓΕΙΑ
Δεκαοχτώ οι νεκροί από γρίπη
Τριπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα τα θύματα της ασθένειας, φτάνοντας τα 18 ● Φέτος επικρατεί ο ιός τύπου Α, που είναι πιο σοβαρός, ενώ έχουμε επάνοδο της πανδημίας του στελέχους Η1Ν1 ● Το υπουργείο Υγείας...
Δεκαοχτώ οι νεκροί από γρίπη
ΥΓΕΙΑ
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
Η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα και φέτος δεν αστειεύεται. Η ασθένεια και οι επιπλοκές της προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 και τη νοσηλεία 107 ασθενών σε...
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
ΥΓΕΙΑ
Πάρτι 200 εκατ. με το δάνειο του ΚΕΕΛΠΝΟ
Η προμήθεια 16 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων για να αντιμετωπιστεί η «πανδημία» του 2009 ήταν ο λόγος που το ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε, με δύο υπουργικές αποφάσεις του τότε υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου, το δάνειο των...
Πάρτι 200 εκατ. με το δάνειο του ΚΕΕΛΠΝΟ
ΥΓΕΙΑ
Το σχέδιο δράσης για εποχική γρίπη και εμβολιασμό προσφύγων
Σύσκεψη για θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας υπό τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου,...
Το σχέδιο δράσης για εποχική γρίπη και εμβολιασμό προσφύγων
ΥΓΕΙΑ
Επτά οι νεκροί της γρίπης σε μία εβδομάδα
Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης την τελευταία εβδομάδα, αριθμός μικρότερος από αυτόν που καταγράφονταν ανά εβδομάδα τον μήνα Φεβρουάριο, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των νεκρών...
Επτά οι νεκροί της γρίπης σε μία εβδομάδα
Νοσοκομείο
ΥΓΕΙΑ
Ακόμα 20 θάνατοι από γρίπη μέσα σε μία εβδομάδα
Στους 111 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την αρχή της φετινής περιόδου δραστηριότητας της γρίπης. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 20 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης από...
Ακόμα 20 θάνατοι από γρίπη μέσα σε μία εβδομάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας