• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.1°C / 26.5°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 25.0°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.0°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  0 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.0°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 23.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 26.0°C
  2 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 24.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  80%
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επαναφέρουν τις TAVI στο 401

 • A-
 • A+

Επειτα από ένα διάλειμμα κάποιων μηνών, το οποίο ακολούθησε την έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και το πόρισμα-καταπέλτη που αυτό εξέδωσε για τη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε να εντάξει και πάλι τις επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (τις γνωστές TAVI) στο πρόγραμμα των χειρουργείων του.

Πρόκειται για τις επεμβάσεις με τις οποίες ασχολήθηκαν ενδελεχώς οι επιθεωρητές Υγείας οι οποίοι και είχαν βρει πλήθος παρατυπίες στη διεξαγωγή τους, αποστέλλοντας μάλιστα το εν λόγω πόρισμα σε 3 εισαγγελείς, αλλά και στο υπουργείο Υγείας, ώστε το τελευταίο να λάβει γνώση και να πράξει όσα ο νόμος ορίζει. Μεταξύ άλλων, από το πόρισμα είχε προκύψει υψηλή θνητότητα αλλά και σωρεία παραβιάσεων στον τρόπο διεξαγωγής τους.

Το... τέλος του διαλείμματος προκύπτει από το υπηρεσιακό έγγραφο που παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.», το οποίο συνυπογράφουν ο διευθυντής χειρουργείου του νοσοκομείου και ο διοικητής του 401 ΓΣΝΑ.

Το υπηρεσιακό σημείωμα αναφέρεται στο πρόγραμμα χειρουργείου του 401 ΓΣΝΑ και δίνονται οι οδηγίες προς τις διάφορες κλινικές του ως προς τις μέρες που δύναται να χρησιμοποιεί η κάθε μία απ' αυτές τα χειρουργεία. Για αύριο λοιπόν, η Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική έχει προγραμματίσει επέμβαση τύπου TAVI.

Υπενθυμίζουμε ότι τον προηγούμενο Αύγουστο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε δήλωσή της στην εφημερίδα μας σχετικά με τις αποκαλύψεις μας για το 401 ΓΣΝΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δρομολογείται, με βάση τις πρόσφατες κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας, μια πρώτη ουσιαστική παρέμβαση ελέγχου της λειτουργίας των Κέντρων Διαδερμικής Αντικατάστασης Αορτικής Βαλβίδας (TAVI). Σύμφωνα με την εισήγηση, στα Κέντρα που δεν πληρούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας, ανακαλείται άμεσα η άδειά τους και αναστέλλεται η εκτέλεση των επεμβατικών πράξεων αυτού του τύπου».

Ερωτήματα

Κατόπιν αυτών, τον Σεπτέμβριο του 2018, η αρμόδια επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας εισηγήθηκε την άρση της άδειας της Διακλαδικής Καρδιολογικής Κλινικής του 401 ΓΣΝΑ ώστε να μην πραγματοποιεί TAVI. Συνεπώς, μετά την πρόσφατη εξέλιξη που παρουσιάζουμε σήμερα, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

◼ Είτε η διοίκηση του νοσοκομείου αγνοεί την απόφαση και παρανομεί συνειδητά.

◼ Είτε η εισήγηση του ΚΕΣΥ για άρση της άδειας δεν μετατράπηκε ποτέ σε υπουργική απόφαση και δεν υπογράφτηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Ομολογουμένως, σε μια αναζήτηση που κάναμε στη «Διαύγεια» τέτοια απόφαση δεν είναι δημοσιευμένη.

Εάν συμβαίνει το πρώτο, τότε η διοίκηση του νοσοκομείου είναι εκτεθειμένη για την απόφασή της αυτή, τη στιγμή μάλιστα που η στρατιωτική Δικαιοσύνη έχει βγάλει από το αρχείο όλες τις υποθέσεις που αφορούσαν τη λειτουργία της Διακλαδικής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και εξετάζει εκ νέου πλήθος μαρτύρων γι' αυτές.

Εάν συμβαίνει το δεύτερο, μένει να απαντηθεί από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για ποιους λόγους δεν έχει υπογραφεί και κοινοποιηθεί στο 401 ΓΣΝΑ η απόφαση για άρση της άδειας της Διακλαδικής Κλινικής ώστε να μην πραγματοποιεί αυτού του είδους τις επεμβάσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Συγχωροχάρτι Πολάκη για τις TAVI
Τροπολογία του υπ. Υγείας αγνοεί τις παρατηρήσεις των επιθεωρητών που έκαναν έρευνες στο ΚΕΣΥ, «ξεπλένει» τις ευθύνες των διοικήσεών του και νομιμοποιεί την εκτέλεση επεμβάσεων σε κέντρα που θα έπρεπε να έχουν...
Συγχωροχάρτι Πολάκη για τις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Επτασφράγιστο μυστικό το πόρισμα για τα χειρουργεία
​Την πόρτα του εισαγγελέα Ζακύνθου πέρασε η διοικήτρια του νοσοκομείου του νησιού Δέσποινα Τσαρίδου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε με αντικείμενο την πολύμηνη διακοπή της λειτουργίας...
Επτασφράγιστο μυστικό το πόρισμα για τα χειρουργεία
ΥΓΕΙΑ
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας
​Ενα φιλόδοξο σχέδιο που έχει στόχο να σταματήσει την υπερκοστολόγηση υλικών που αγοράζονται από τα νοσοκομεία και να μπει τάξη στο σύστημα προμηθειών κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση -έως τις 25 Απριλίου- το...
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Αρση άδειας εγχειρήσεων TAVI σε 401 ΓΣΝΑ και Euromedica-Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
Δικαιώνεται και με την... υπουργική βούλα η πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα της «Εφ.Συν.» για τις επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (TAVI) στη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ.
Αρση άδειας εγχειρήσεων TAVI σε 401 ΓΣΝΑ και Euromedica-Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
ΥΓΕΙΑ
«Καμπάνα» για παιδοκαρδιοχειρουργό του ΕΣΥ που έπαιρνε «φακελάκια»
Σε 18μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο γιατρό με υψηλόβαθμη θέση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», για τις πράξεις της δωροληψίας κατ’ εξακολούθηση ● Οι καταγγελίες που...
«Καμπάνα» για παιδοκαρδιοχειρουργό του ΕΣΥ που έπαιρνε «φακελάκια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας