• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 23.8°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.0°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.1°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.7°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 22.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  1 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα

 • A-
 • A+

Η επίπτωση του καρκίνου αυξάνει σταθερά, τα τελευταία χρόνια. Το 2012 καταγράφηκαν 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 υπολογίζονται σε 18 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι, το 2025, θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια.

Υπολογίζεται ακόμη ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν, το 2018, περίπου 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι.

Οι αριθμοί της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, είναι αμείλικτοι.

Ωστόσο, «τουλάχιστον το 1/3 των καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί με την ενημέρωση του κοινού και τη συνακόλουθη λήψη μέτρων για την υιοθέτηση κανόνων υγιεινής διαβίωσης και διατροφής», εξηγεί ο ο Ιωάννης Καραϊτιανός, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, συντονιστής διευθυντής της Χειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας».

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, την αποφυγή του αλκοόλ, την αποφυγή ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών και κυρίως της ζάχαρης, με επακόλουθο την ελάττωση της επίπτωσης της παχυσαρκίας και την καθημερινή σωματική άσκηση.

Ορισμένοι καρκίνοι είναι σε αύξηση στα νέα άτομα και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γνωρίζουν τους λόγους.

Νέα έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Καρκίνου μιλάει για αύξηση συγκεκριμένων καρκίνων στους νέους που οι ειδικοί εκτιμούν ότι οφείλονται στην παχυσαρκία.

Την ίδια ώρα, μελέτη που δημοσιεύτηκε χτες στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Public Health, αναδεικνύει έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία και παρουσίασαν αύξηση σε ενήλικες ηλικίας 25-49, την περίοδο 1995 - 2014.

Οι καρκίνοι αυτοί είναι του πολλαπλού μυελώματος, παχέος εντέρου, ενδομητρίου, χοληδόχου κύστης, νεφρού και παγκρέατος.

Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τα άτομα ηλικίας από 64 μέχρι 74 ετών και τη δεύτερη αιτία θανάτου για τις ηλικίες από 75 ετών και άνω, λέει ο Ι. Καραϊτιανός, όμως «στη σημερινή εποχή, και εντονότερα στον δυτικό κόσμο, ο καρκίνος αποτελεί ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας, αφενός λόγω της αύξησης της συχνότητάς του, αφετέρου λόγω του ότι εμφανίζεται σε συνεχώς νεότερα άτομα».

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με το Lancet: Από το 1995 έως το 2014, η επίπτωση της νόσου αυξήθηκε κατά 0,77% ετησίως σε ενήλικες ηλικίας 45-49 ετών, κατά 2,47% μεταξύ των ηλικιών 30-34 και κατά 4,34% μεταξύ των ηλικιών 25-29.

Παράλληλα, ο καρκίνος των νεφρών είχε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση για τους νέους Αμερικανούς: 6,23% την περίοδο 1995 - 2014.

Ενώ μερικοί τύποι καρκίνου έχουν μια αρκετά σαφή αιτία -όπως το κάπνισμα για τον καρκίνο του πνεύμονα ή τον HPV για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας-, πολλοί προκαλούνται από μία σειρά από παράγοντες: τύχη, γενετική, τρόπος ζωής και κατάσταση υγείας.

Η παχυσαρκία είναι από τους πιο σημαντικούς, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Παλιότερη έρευνα είχε συνδέσει το υπερβολικό σωματικό βάρος με περίπου 40% των περιπτώσεων καρκίνου στις ΗΠΑ, ενώ θεωρήθηκε παράγοντας κινδύνου για κοινούς καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών και του ήπατος.

Το υπερβολικό βάρος μπορεί, σύμφωνα με το Lancet, να προαγάγει τον καρκίνο με διάφορους τρόπους. Μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αρκετές χρόνιες παθήσεις και έχει βρεθεί ότι τροφοδοτεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να μεταβάλει τα επίπεδα των ορμονών (φύλου και αυξητικών), καθώς και της ινσουλίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει αυξητικούς παράγοντες που επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Και ορισμένα παχυντικά τρόφιμα, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα και τα σνακ, έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο καρκίνου.

Η πρόσφατη αύξηση του καρκίνου δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί με βεβαιότητα στην παχυσαρκία -αλλά η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η αύξηση των καρκίνων στους νέους συνέπεσε με τον διπλασιασμό των ποσοστών της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας μεταξύ 1980 και 2014, με αποτέλεσμα το βάρος να είναι ένας πιθανός παράγοντας.

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Η τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων δεκαετιών και η έκρηξη ερευνητικών και θεραπευτικών δυνατοτήτων προσέφεραν νέες ιδέες και νέα εφόδια στη μάχη κατά του καρκίνου.

Η προσφορά της γενετικής και της μοριακής βιολογίας στη μελέτη του καρκίνου υπήρξε καθοριστική για την κατανόηση του τρόπου ανάπτυξης των διαφόρων μορφών καρκίνου.

Προηγμένες διαγνωστικές τεχνικές επιτρέπουν τον πρώιμο εντοπισμό του, ενώ βιολογικοί δείκτες επιτρέπουν να προβλέψουμε τη μελλοντική συμπεριφορά του.

Νέες θεραπείες, με τη χρήση σύγχρονων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων αλλά και της προηγμένης ακτινοθεραπείας και πρόσφατα των βιολογικών παραγόντων και της ανοσοθεραπείας, υπόσχονται πολύ καλύτερα αποτελέσματα για τους καρκινοπαθείς.

Οι σημαντικές εξελίξεις στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των περισσότερων μορφών καρκίνου επιτρέπουν, λέει ο Ι. Καραϊτιανός, τη μακρόχρονη επιβίωση με ικανοποιητική ποιότητα ζωής πολλών καρκινοπαθών ασθενών με συγκεκριμένες εντοπίσεις της νόσου (μαστός, προστάτης, παχύ έντερο, ωοθήκες κ.λπ.), αλλά ακόμα πολλές φορές και την πλήρη ίαση.

Το κλειδί, όμως, είναι η έγκαιρη διάγνωση. «Εχει πολύ μεγάλη σημασία στις μέρες μας και για τούτο θα πρέπει να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μέχρι την ηλικία των 75 χρόνων, εφόσον το άτομο κρίνεται ικανό να υποβληθεί σε θεραπευτική χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία στην περίπτωση θετικής διάγνωσης», προσθέτει.

Τέτοιες μέθοδοι περιλαμβάνουν τη μαστογραφία, την κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου (TestPAP), την κολονοσκόπηση, την εξέταση του προστατικού αντιγόνου στο αίμα (PSA), την αξονική τομογραφία θώρακος, ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η θεραπεία

Ως προς τη θεραπεία, έχει τεράστια σημασία για κάθε ασθενή η δυνατότητα πρόσβασης, αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων ογκολογικών υπηρεσιών, λέει ο δρ Γιώργος Πισσάκας, συντονιστής διευθυντής του ακτινοθεραπευτικού-ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, για πάρα πολλά χρόνια ο μικρός αριθμός και η παλαιότητα των μηχανημάτων στον δημόσιο τομέα αποτελούσαν το κέντρο κάθε συζήτησης για την ακτινοθεραπεία.

Πραγματική συνέπεια για τους ασθενείς ήταν οι μεγάλες λίστες αναμονής και η αγωνία τους αν η καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας και η παλαιότητα των μηχανημάτων θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους.

Την τελευταία πενταετία, όμως, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, λέει ο δρ Πισσάκας, «λόγω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και των δωρεών και έτσι σήμερα και μετά την εγκατάσταση και των 12 Γραμμικών Επιταχυντών, από τους οποίους ήδη λειτουργούν οι 10 από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν υστερεί σε δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας».

Η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, εκτός από τα καλά νέα, επισημαίνει ότι «ο μεγάλος αγώνας θα συνεχίσει να είναι η προσπάθεια μείωσης σε λογικά επίπεδα των αναμονών στα δημόσια νοσοκομεία, γιατί εκτός από ποιοτική η ακτινοθεραπεία πρέπει να γίνεται και τη σωστή χρονική περίοδο που προβλέπεται».

Προς αυτή την κατεύθυνση δίνεται πολύ μεγάλη σημασία και στην εκπαίδευση του προσωπικού, τόσο στα Τμήματα Ακτινοθεραπείας όσο και με σεμινάρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά ακόμη και με υποτροφίες σε εξειδικευμένα κέντρα της Αμερικής.

Οι 8 άξονες της εθνικής στρατηγικής ενάντια στον καρκίνο

 

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την Εθνική Στρατηγική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου που βασίζεται σε οκτώ άξονες παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με το υπουργείο, στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Ευρωπαίου επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Vytenis Andriukaitis, της πρέσβειρας καλής θελήσεως της UNESCO Μαριάννας Βαρδινογιάννη, του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελου Φιλόπουλου.

 

 Η Ιδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών –που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο  έτοιμο να εισαχθεί στη Βουλή–, ένα ΝΠΙΔ το οποίο θα αναλάβει τον συντονισμό των δράσεων πρόληψης και ολοκληρωμένης φροντίδας των ασθενών.

 

 Η άμεση πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, χωρίς  γραφειοκρατικές «αγκυλώσεις», με τη λειτουργία επιστημονικών οργάνων και επιτροπών (Αξιολόγησης Φαρμάκων, Διαπραγμάτευσης Προσιτών Τιμών, Προέγκρισης) που έχουν ξεκινήσει το έργο τους.

 

 Η ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική  συνταγογράφηση των οποίων εκκρεμεί η λειτουργική ένταξη στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

 

 Η κατάρτιση αξιόπιστων Μητρώων Ασθενών, τα οποία θα διαλειτουργούν με τα  Πρωτόκολλα και την Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμάκων και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) που ξεκίνησε στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

 

 Η ανάπτυξη του Δικτύου Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας με πρώτη εκείνη της  Ογκολογίας και με στόχο τη σταδιακή εφαρμογή στην κλινική πράξη των νέων, επαναστατικών εξελίξεων στη μοριακή ιατρική, στη γονιδιακή διάγνωση και θεραπεία.

 

 Η έγκριση αποζημίωσης νέων βιοδεικτών –που αποτελούν τη βάση της  εξατομικευμένης θεραπείας– από τον ΕΟΠΥΥ, με πρώτους 12 των οποίων η κοστολόγηση και η έγκριση αποζημίωσης αναμένονται σύντομα.

 

 Η αναβάθμιση της ανακουφιστικής φροντίδας των καρκινοπαθών με την ευχερή  πρόσβαση σε οπιοειδή αναλγητικά και φαρμακευτική κάνναβη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με «ειδική συνταγή ναρκωτικών» που θα χορηγείται από γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, με βάση θεραπευτικά πρωτόκολλα επώδυνων συνδρόμων και ειδικά μητρώα ασθενών.

 

 Η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου πρόληψης και συστηματικού προσυμπτωματικού  ελέγχου για τον καρκίνο μέσα από τη νέα ΠΦΥ, με στόχο την προαγωγή της υγείας, την έγκαιρη διάγνωση και τη μείωση της αποφεύξιμης θνησιμότητας λόγω νεοπλασματικών παθήσεων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Η Ν.Δ. βλέπει την Πρωτοβάθμια Υγεία ως αποτυχία
Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επιμένουν ότι...
Η Ν.Δ. βλέπει την Πρωτοβάθμια Υγεία ως αποτυχία
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινούν οι Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας
​Τις πόρτες τους στους πολίτες θα ανοίξει το επόμενο δίμηνο το ένα τρίτο των Τοπικών Μονάδων Υγείας της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ηδη το υπουργείο τρέχει να ολοκληρώσει τις...
Ξεκινούν οι Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Παρέμβαση Ξανθού για τον «Αγιο Σάββα»
Σε υπολειτουργία τέθηκε χθες από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε παρενέβη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας «Ο Αγιος Σάββας» με ευθύνη της διοίκησής του.
Παρέμβαση Ξανθού για τον «Αγιο Σάββα»
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Νέες ευκαιρίες για τα ελληνικά φάρμακα
​Για «κοινό τόπο και αρμονία της κυβέρνησης και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», η δραστηριότητα της οποίας «είναι πολύ σημαντική, καθώς εντάσσεται στις προσπάθειες ώστε η χώρα να επουλώσει τις πληγές της...
Νέες ευκαιρίες για τα ελληνικά φάρμακα
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
Διακόσιοι εξήντα συμπολίτες μας χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, ενώ ακόμα 696 μεταμοσχευθέντες μετακινήθηκαν για επανέλεγχο την περίοδο 2013 – 2017. Τα...
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας