Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αμφισβητούν τις κρίσεις 11 επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ

Οι έντεκα κατέθεσαν ατομικές προσφυγές ενώπιον του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, με αίτημα να ακυρωθεί η απόφαση περί μη ανανέωσης της θητείας τους και να επαναξιολογηθούν με σύννομο και αντικειμενικό τρόπο

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμφισβητούν τις κρίσεις 11 επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ

  • A-
  • A+

Με προσφυγές αντέδρασαν έντεκα από τους «κομμένους» επιθεωρητές και βοηθούς επιθεωρητών που είχαν αποσπαστεί από άλλες δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να στελεχώσουν το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Το ΣΕΥΥΠ αποτελεί τον ελεγκτικό μηχανισμό που συστήνει το υπουργείο Υγείας και υπάγεται απευθείας στον ίδιο τον υπουργό. Επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ παραμένει από το 2014 μέχρι και σήμερα -με ανανέωση της θητείας του- ο γενικός επιθεωρητής Στ. Ευαγγελάτος.

Η δύναμη του φορέα αυτού ανέρχεται σε περίπου 100 επιθεωρητές και 30 βοηθούς, ενώ αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το ΣΕΥΥΠ ήταν ο πρώτος φορέας ελέγχου που μαζί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήδη από το 2013 άρχισαν να αποκαλύπτουν το πάρτι στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι τελευταίες κρίσεις για την ανανέωση ή μη της θητείας των επιθεωρητών ολοκληρώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά, όπως τόνισαν στην «Εφ.Συν.», κάποιοι από τους «κομμένους» καταγγέλλουν ότι η επιτροπή που έκανε τις κρίσεις δεν λειτούργησε με αντικειμενικά κριτήρια, με αποτέλεσμα έντεκα έμπειροι επιθεωρητές με πολύ θετικές μέχρι τότε κρίσεις να μείνουν τελικά εκτός ΣΕΥΥΠ.

Η απόφαση του γ.γ. του υπουργείου Υγείας (13747/14-2-2018) προέβλεψε (σύμφωνα με τον νόμο) μια ad hoc συγκρότηση τριμελούς επιτροπής για την ανανέωση της απόσπασης των επιθεωρητών και βοηθών επιθεωρητών στο ΣΕΥΥΠ, αποτελούμενη από τους Μαρία Παπασπύρου-Ζέντελη (ως πρόεδρο), Σταύρο Ευαγγελάτο και Μαρία Μιχάκου.

Το έργο της επιτροπής αφορούσε την ανανέωση ή μη της απόσπασης με βάση «τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων, την ικανότητα και αποδοτικότητα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, την αναγκαιότητα παραμονής τους βάσει των εκκρεμών ελέγχων ή δικογραφιών και υποβάλλει στον υπουργό Υγείας αιτιολογημένο πρακτικό αξιολόγησης με εισήγηση για τα πρόσωπα για τα οποία προτείνεται η ανανέωση της θητείας τους».

Το εύλογο ερώτημα που θέτουν οι «κομμένοι» είναι γιατί χρειάστηκε να δώσουν ατομικές συνεντεύξεις εφόσον ο νόμος έχει τροποποιηθεί και οι συνεντεύξεις προβλέπονται μόνο για προσλήψεις και όχι για παρατάσεις θητείας.

Οι υπό κρίση επιθεωρητές έδωσαν δίλεπτες συνεντεύξεις στην τριμελή επιτροπή, διαδικασία που, όπως λένε οι έντεκα στις προσφυγές τους, δεν συνεισφέρει στην αξιολόγηση δεδομένου ότι ο κάθε επιθεωρητής καταθέτει τον ατομικό του φάκελο με όλα όσα έχει πράξει στο διάστημα της απόσπασής του στο ΣΕΥΥΠ.

Το μοναδικό ερώτημα που τους υποβλήθηκε στην προφορική συνέντευξη ήταν το πόσα πορίσματα έχει συντάξει ο καθένας.

Οπως δε αναγράφεται στο πρακτικό της εισήγησης της επιτροπής προς το υπουργείο Υγείας, η προφορική απάντηση («κατά δήλωσή του/της...») ήταν αρκετή στα μέλη της επιτροπής και δεν προκύπτει από πουθενά ότι έγινε διασταύρωση των στοιχείων.

Τα τυπικά προσόντα

Οι «κομμένοι» ισχυρίζονται επίσης ότι η επιτροπή δεν αξιολόγησε, ως όφειλε, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των επιθεωρητών.

Αυτό, κατά την άποψή τους, προκύπτει από το γεγονός ότι δεν τους ζητήθηκαν πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών και επικαιροποιημένο βιογραφικό σημείωμα, ενώ δεν ελήφθησαν υπόψη οι ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης στις οποίες οι ίδιοι είχαν από πολύ καλή έως άριστη βαθμολογία από τον ίδιο τον γενικό επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ.

Ακόμα δηλώνουν ότι ο αριθμός και μόνο των πορισμάτων και όχι η βαρύτητα και η πολυπλοκότητα της κάθε υπόθεσης αλλά και οι έννομες συνέπειες του κάθε ελέγχου δεν μπορεί να αποτελούν το βασικό κριτήριο.

Ζητήθηκε, τέλος, από τους προσφεύγοντες να τους δοθεί το πλήρες πρακτικό (της τριμελούς επιτροπής), προκειμένου να ελεγχθεί εάν τηρήθηκε το ίσο μέτρο κρίσης για όλους τους αξιολογούμενους, όμως αυτό ουδέποτε χορηγήθηκε.

Οι έντεκα κατέθεσαν ήδη από τον Σεπτέμβριο ατομικές προσφυγές ενώπιον του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, με αίτημα να ακυρωθεί η απόφαση περί μη ανανέωσής τους και να επαναξιολογηθούν με ορθό, σύννομο και αντικειμενικό τρόπο.

Η απάντηση του υπουργείου

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Εφ.Συν.» το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε ότι εντός των ημερών θα αποσταλούν οι ατομικές προσφυγές στην αρμόδια επιτροπή προκειμένου να επαναξιολογηθούν οι προσφεύγοντες και να διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες για τις κρίσεις. 

Σ.Σ. Ο δαίμων του τυπογραφείου χτύπησε στο σημερινό φύλλο της «Εφ.Συν.», με αποτέλεσμα να αποκοπεί η απάντηση του υπουργείου Υγείας.

 

ΥΓΕΙΑ
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εγκαινιάστηκαν η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», δυναμικότητας 11 κλινών, το νέο σύγχρονο φαρμακείο 157 τ.μ. και το τελευταίας...
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
Η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα και φέτος δεν αστειεύεται. Η ασθένεια και οι επιπλοκές της προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 και τη νοσηλεία 107 ασθενών σε...
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
ΥΓΕΙΑ
Νέες ευκαιρίες για τα ελληνικά φάρμακα
​Για «κοινό τόπο και αρμονία της κυβέρνησης και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», η δραστηριότητα της οποίας «είναι πολύ σημαντική, καθώς εντάσσεται στις προσπάθειες ώστε η χώρα να επουλώσει τις πληγές της...
Νέες ευκαιρίες για τα ελληνικά φάρμακα
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
Διακόσιοι εξήντα συμπολίτες μας χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, ενώ ακόμα 696 μεταμοσχευθέντες μετακινήθηκαν για επανέλεγχο την περίοδο 2013 – 2017. Τα...
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
ΥΓΕΙΑ
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
Οι αριθμοί που παρουσίασε η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας είναι δυστυχώς αμείλικτοι. Το 2018 τα νέα κρούσματα έφτασαν παγκοσμίως τα 18 εκατ., ενώ για τη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν...
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
ΥΓΕΙΑ
Αναζητούνται νέα «μείγματα» στην πολιτική για το φάρμακο
​Μία νέα ισορροπία, η οποία θα έχει πρωταρχικό στόχο να είναι εγγυημένες και καλυμμένες οι φαρμακευτικές ανάγκες των ανθρώπων της χώρας, και από εκεί και μετά ένα νέο μείγμα πολιτικής στο φάρμακο, μακριά από...
Αναζητούνται νέα «μείγματα» στην πολιτική για το φάρμακο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας