Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εισαγγελική έρευνα για τους θανάτους δύο παιδιών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εισαγγελική έρευνα για τους θανάτους δύο παιδιών

  • A-
  • A+

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου της Λαμίας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, Χάρης Λακαφώσης, με αφορμή τα δύο θλιβερά περιστατικά θανάτου νεαρών ασθενών που σημειώθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Πρόκειται για την τραγική περίπτωση της 13χρονης Ιωάννας που πριν από λίγες ημέρες μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο της Λαμίας με πόνο στην κοιλιά. Μετά την πρώτη διάγνωση, διακομίστηκε στο Νοσοκομείο της Λάρισας όπου υπεβλήθη σε αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή, με την ιατροδικαστική έρευνα να κάνει λόγο για «περιτονίτιδα που προκλήθηκε από διάτρηση στομάχου».

Οι γονείς της 13χρονης υπέβαλαν μήνυση στην Εισαγγελία της Λάρισας, ζητώντας να διερευνηθούν τα όσα συνέβησαν από τη στιγμή που η μικρή μαθήτρια εισήχθη στο Νοσοκομείο της Λαμίας μέχρι τον θάνατό της μερικές ώρες αργότερα στο Νοσοκομείο της Λάρισας και να αποδοθούν ευθύνες όπου προκύψουν.

Επιρρίπτουν ευθύνες μάλιστα τόσο στην αρχική διάγνωση και αντιμετώπιση στη Λαμία όσο και στην επέμβαση και αντιμετώπιση που ακολούθησε στη Λάρισα.

Το δεύτερο τραγικό περιστατικό που ώθησε τον εισαγγελέα να διατάξει την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση έχει συμβεί τον Ιούλιο του 2017 και αφορά τον θάνατο ενός 9χρονου αγοριού, το οποίο μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Λαμίας ύστερα από πτώση από το ποδήλατο και χτύπημα στην κοιλιακή χώρα.

Σε αυτή την περίπτωση αρχικά οι γιατροί δεν είχαν διαγνώσει κάτι. Ωστόσο το παιδί παρέμεινε για νοσηλεία και έπειτα από τρεις ημέρες οδηγήθηκε στο χειρουργείο για επέμβαση ρήξης εντέρου.

Το επόμενο 24ωρο ωστόσο παρουσίασε επιπλοκές και «έσβησε» κατά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας. Και στη δεύτερη περίπτωση οι γονείς του μικρού παιδιού υπέβαλαν μήνυση στην Εισαγγελία Αθηνών, ο φάκελος της οποίας μεταβιβάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Εισαγγελία της Λαμίας.

Οι συνθήκες λειτουργίας

Τα δύο αυτά τραγικά περιστατικά ήταν η αφορμή για τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας να διατάξει την έρευνα σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου της Λαμίας και ιδιαίτερα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και την αντιμετώπιση παιδιατρικών περιστατικών.

Ωστόσο τα περιστατικά αυτά αποτέλεσαν και την αφετηρία μιας σειράς αρνητικών έως απαξιωτικών αναφορών για το Νοσοκομείο της Λαμίας. Αναφορές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο έλεγε η πλειονότητα της τοπικής κοινωνίας, για «βήματα προς το καλύτερο» και «βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας» του Νοσοκομείου της Λαμίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο, σύμφωνα με τις αναφορές, παρουσιάζεται σε μια κατάσταση όπου αδυνατεί να αντιμετωπίσει απλά καθημερινά περιστατικά. Ωστόσο δεν είναι έτσι. Παρά τα σοβαρά προβλήματα, αντεπεξέρχεται σε μεγάλο βαθμό στον σημαντικό όγκο περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει.

Και όντως τα προβλήματα του Νοσοκομείου της Λαμίας είναι πολλά και σοβαρά. Οπως βέβαια και στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, που κάνουν τις εφημερίες στα επείγοντα περιστατικά «πραγματική κόλαση» για γιατρούς και ασθενείς. Τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές. Αλήθεια, ποιος θα διερευνήσει γιατί το Νοσοκομείο της Λαμίας, που λειτουργεί πλέον 12 χρόνια, δεν έχει αποκτήσει ακόμη μαγνητικό τομογράφο;

Μεγάλες επίσης είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και στην κάλυψη της λειτουργίας κλινικών από επαρκή αριθμό γιατρών. Χειρότερη είναι η κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας και της σίτισης, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμη κάτω από το καθεστώς των εργολαβιών.

Ο αβάσταχτος πόνος των γονιών είναι απολύτως λογικό να ζητά δικαίωση. Οπως απαραίτητη για την ίδια τη λειτουργία του Νοσοκομείου της Λαμίας είναι η απόδοση δικαιοσύνης και ευθυνών όπου υπάρχουν.

Ωστόσο, το Νοσοκομείο της Λαμίας, με τις διαχρονικές του ελλείψεις αλλά και τα μνημονιακά «χτυπήματα», χρειάζεται άμεσες και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι όποιες προσπάθειες βελτίωσης θα πέφτουν στο κενό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει θα βαίνουν σε βάρος της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών και θα ευνοούν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Κάτι που ευνοεί και η απόλυτα απαξιωτική κριτική και αντιμετώπιση.

ΥΓΕΙΑ
Το «Αγλαΐα Κυριακού» για το θάνατο του 8χρονου
Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα αναφέρεται ως η πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου, που κατέληξε προχθές, στην ανακοίνωση του «Αγλαΐα Κυριακού».
Το «Αγλαΐα Κυριακού» για το θάνατο του 8χρονου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τραγικό τέλος για δύο μικρά παιδιά στην Αλίαρτο
Σε τραγωδία εξελίχθηκε το παιχνίδι για δύο μικρά παιδιά ηλικίας 3,5 και 4,5 ετών αντίστοιχα στην περιοχή της Αλιάρτου Βοιωτίας, τα οποία βρέθηκαν νεκρά από συγγενικά τους πρόσωπα κοντά στο σημείο διαμονής...
Τραγικό τέλος για δύο μικρά παιδιά στην Αλίαρτο
ΥΓΕΙΑ
Αναστολή άσκησης καθηκόντων για τα «φακελάκια»
Μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», «“Καμπάνα” για παιδοκαρδιοχειρουργό του ΕΣΥ που έπαιρνε “φακελάκια”», ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», με χθεσινή του απόφαση, έθεσε τον παιδοκαρδιοχειρουργό...
Αναστολή άσκησης καθηκόντων για τα «φακελάκια»
ΥΓΕΙΑ
Ενας θάνατος σε προκλητικά «άρρωστο» σύστημα
​Αντιμέτωποι με ένα σύστημα που νοσεί, όπως φαίνεται, βαριά ήρθαν αντιμέτωποι ο ηθοποιός Χάρης Τζωρτζάκης και η σύντροφός του. Μια εγκυμοσύνη που είχε δυσάρεστη κατάληξη τους οδήγησε σ’ έναν γραφειοκρατικό...
Ενας θάνατος σε προκλητικά «άρρωστο» σύστημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρό βρέφος που έμενε σε καταυλισμό προσφύγων
Νεκρό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδας, βρέφος μόλις δύο μηνών, το οποίο αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και φιλοξενούνταν τις τελευταίες ημέρες στον καταυλισμό προσφύγων της Ριτσώνας στην Εύβοια. Την...
Νεκρό βρέφος που έμενε σε καταυλισμό προσφύγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας