Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 10.0°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.0°C / 6.1°C
  1 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 5.0°C / 12.0°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 2.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.0°C / 0.0°C
  1 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.4°C / 6.1°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 12.0°C
  4 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.8°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 9.0°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 11.7°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  2 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  3 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 12.0°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 6.1°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.9°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  64%
Αναζητούνται 4 εκατ. ευρώ από τον ΟΚΑΝΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητούνται 4 εκατ. ευρώ από τον ΟΚΑΝΑ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Νέο πόρισμα του μεικτού κλιμακίου επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας) και του ΓΕΔΔ (Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης) αφορά διαχειριστικό/οικονομικό έλεγχο του ΟΚΑΝΑ σχετικά με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των Κέντρων Πρόληψης την περίοδο 2009-2013.

Η εντολή ελέγχου είχε δοθεί από τον ΓΕΔΔ στα τέλη του 2017 προκειμένου να ερευνηθεί συντομότερα και σε βάθος η συγκεκριμένη υπόθεση που είχε αρχίσει να ερευνάται ήδη από το 2013.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα για τρύπα τουλάχιστον 7 εκατ. στα Κέντρα Πρόληψης (Κ.Π.).

Οι περισσότεροι θα θυμούνται τη σφοδρή δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ της πρώην προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη και της πρώην υφυπουργού Υγείας της Ν.Δ. Ζ. Μακρή για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η χρηματοδότηση των Κ.Π., η σύμβαση των 30 εκατ. ΟΚΑΝΑ-ΚΕΕΛΠΝΟ (για την οποία επίσης αναμένεται πόρισμα), αλλά και οι φαρμακευτικές ουσίες που προμηθεύτηκε ο ΟΚΑΝΑ.

Το πόρισμα που παρουσιάζουμε σήμερα συντάχτηκε μετά και τις νέες εντολές του ΣΕΥΥΠ το 2015 και του ΓΕΔΔ το 2017 και ήδη έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά και στους εμπλεκόμενους φορείς.

Η υπόθεση με δύο λόγια αφορά το αν όντως τα κονδύλια που εκταμιεύτηκαν -όπως επιβάλλει ο νόμος- πήγαν στη χρηματοδότηση των Κ.Π. από τον ΟΚΑΝΑ ως εποπτεύοντα οργανισμό.

Το 48σέλιδο πόρισμα αναφέρεται στα οικονομικά στοιχεία που ζητήθηκαν και στον τρόπο που έγιναν οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στοιχείων, οι σχετικές αποφάσεις, τα εσωτερικά έγγραφα κ.λπ. ώστε να αποδειχτεί αν έγινε από τον ΟΚΑΝΑ ορθή διαχείριση και εκταμίευση αυτών των κονδυλίων.

Οπως προέκυψε από τον έλεγχο του κλιμακίου, υπάρχουν σημαντικά ποσά τα οποία δεν διατέθηκαν από τον ΟΚΑΝΑ ως όφειλαν στα Κ.Π. την περίοδο 2009-2013.

Ποσά που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΟΚΑΝΑ προκειμένου να πληρωθούν δικές του υποχρεώσεις, π.χ. προς το ΙΚΑ και τις τράπεζες.

Τα εκατομμύρια που διέθετε το ήδη χρεοκοπημένο τότε κράτος προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις των Κ.Π. φαίνεται ότι συχνά ακολουθούσαν διαφορετικές διαδρομές στον υδροκέφαλο και ανεξέλεγκτο, τουλάχιστον ως προς τους διορισμούς, φορέα. Ενας δημόσιος φορέας που δημιουργήθηκε προκειμένου να μειώσει τη βλάβη των εξαρτήσεων κατέληξε πολύ γρήγορα, όπως και το ΚΕΕΛΠΝΟ, να γίνει φυτώριο ρουσφετιού και σπατάλης.

Βοούσαν από τις περασμένες δεκαετίες δημοσιεύματα και καταγγελίες για τον τρόπο που οι υπουργοί Υγείας και οι διορισμένοι από αυτούς πρόεδροι του ΟΚΑΝΑ μετέτρεπαν σε κομματικό εργαλείο και τον συγκεκριμένο φορέα.

Πολλά κενά

Οι επιθεωρητές διαπιστώνουν στο πόρισμα πολλές και συχνές αναντιστοιχίες στους προϋπολογισμούς του ΟΚΑΝΑ, στα ποσά που δόθηκαν από το κράτος και σε εκείνα που τελικά έφτασαν στον προορισμό τους, δηλαδή στα Κ.Π.

Συνολικά και μετά τους ελέγχους, 4 εκατ. ευρώ που έπρεπε να είχαν δοθεί στα Κ.Π. παρακρατήθηκαν μεταξύ 2009-2013 από τον ΟΚΑΝΑ, χωρίς τα απαραίτητα υποστηρικτικά στοιχεία νομιμοποίησης αυτών των ενεργειών, ενώ δεν προκύπτει από παραστατικά το κατά πόσο στη συνέχεια το ποσό αυτό αναπληρώθηκε.

Οι επιθεωρητές ζητούν να μάθουν αν υπήρξαν αποφάσεις της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ και πώς κατανέμονταν τα ποσά ανά Κέντρο Πρόληψης.

Ηταν κοινό μυστικό για όσους είχαν τότε την παραμικρή σχέση με τα κέντρα πρόληψης (τα οποία εκτός από τον ΟΚΑΝΑ εποπτεύει και ο Δήμος Αθηναίων) ότι και εκεί υπήρχαν... διαφορετικές ταχύτητες.

Οι επιθεωρητές διατύπωσαν σειρά ερωτημάτων προς τον ΟΚΑΝΑ (αλλά και προς το υπ. Υγείας) για το πώς ήταν δυνατόν τα κρατικά χρήματα που αφορούσαν τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης να συνυπάρχουν σε κοινό λογαριασμό με άλλες οικονομικές συναλλαγές του ΟΚΑΝΑ, να μην εμφανίζονται τα ποσά που λάμβανε κάθε κέντρο, να μην υπάρχουν παραστατικά και αποφάσεις για τις αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης του κρατικού χρήματος κ.λπ.

Ο ΟΚΑΝΑ απάντησε στα ερωτήματα των επιθεωρητών χωρίς ωστόσο -όπως αναφέρει το πόρισμα- να δίνει πειστικές απαντήσεις σε σειρά θεμάτων, όπως στοιχεία για την αναπλήρωση ποσών που παρακρατήθηκαν από το κρατικό κονδύλι για τα Κέντρα Πρόληψης, στοιχεία για το πώς έγινε ο εσωτερικός δανεισμός, γιατί ο λογαριασμός που κατά τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ χρησιμοποιούνταν μόνο για Κ.Π. είχε και άλλες χρήσεις, αφού σε αυτόν πιστώνονταν και ποσά εκτός επιχορήγησης του υπουργείου Υγείας και μεταφέρονταν από αυτόν με τραπεζικές επιταγές ποσά που δεν αφορούσαν τα Κ.Π.

Ζητούσαν δανεισμό

Από την αλληλογραφία μεταξύ ΟΚΑΝΑ και υπουργείου Υγείας (2009-2013) προκύπτει, σύμφωνα με το πόρισμα, ότι ο ΟΚΑΝΑ έκανε λόγο για υποχρηματοδότηση προκειμένου να δικαιολογήσει την κάλυψη δαπανών με τη μορφή εσωτερικού δανεισμού.

Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δικαιολόγησε την πληρωμή του ΙΚΑ και άλλων οφειλών του φορέα από την κρατική επιχορήγηση των Κ.Π. με τον ισχυρισμό ότι μετά τους διακανονισμούς οι πιστωτές παρακρατούσαν αυτομάτως τις δόσεις.

Σύμφωνα, τέλος, με τους επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ και του ΓΕΔΔ, το συνολικό ποσό που ο ΟΚΑΝΑ όφειλε στα Κ.Π. στις 31/12/2013 ήταν 4 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό, που προοριζόταν αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών των Κ.Π. στη βάση Προγραμματικής Σύμβασης, διατέθηκε για την κάλυψη αναγκών του οργανισμού χωρίς εγκριτικές αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου.

Το αν τα χρήματα αυτά αναπληρώθηκαν αλλά και το πώς ξοδεύτηκαν είναι προφανώς το επόμενο στάδιο που θα διερευνήσει η Δικαιοσύνη.

Οι επιθεωρητές προτείνουν να διενεργηθεί πλήρης οικονομικός/διαχειριστικός έλεγχος στον ΟΚΑΝΑ προκειμένου να εξακριβωθεί αν όντως ισχύει το επιχείρημα ότι υπήρχε οικονομική αδυναμία που οδήγησε στην άντληση πόρων που προορίζονταν για τα Κ.Π.

Προτείνουν επίσης τη διαβίβαση του πορίσματος στην αρμόδια Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των δύο προέδρων και των διευθυντών του ΟΚΑΝΑ το επίμαχο διάστημα 2009-2013.

ΥΓΕΙΑ
Έρχονται τα πορίσματα για ΚΕΕΛΠΝΟ και NOVARTIS
Η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, προανήγγειλε πορίσματα για τις υποθέσεις της NOVARTIS και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως είπε, «για το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν συγκεντρωθεί πλέον 250.000 σελίδες...
Έρχονται τα πορίσματα για ΚΕΕΛΠΝΟ και NOVARTIS
ΥΓΕΙΑ
Θεσσαλονίκη: Έρευνα δείχνει πέρασμα του ιικού φορτίου από το κόκκινο στο πορτοκαλί
Στο πορτοκαλί επίπεδο πέρασε το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει το ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Θεσσαλονίκη: Έρευνα δείχνει πέρασμα του ιικού φορτίου από το κόκκινο στο πορτοκαλί
ΥΓΕΙΑ
ΠΟΥ: Καλύτερη η υγεία προσφύγων και μεταναστών από των Ευρωπαίων
Έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους έρχεται να καταρρίψει ο ΠΟΥ, με την έκθεσή του για την Υγεία Προσφύγων και Μεταναστών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εικόνα της υγείας μεταξύ ντόπιων και...
ΠΟΥ: Καλύτερη η υγεία προσφύγων και μεταναστών από των Ευρωπαίων
ΥΓΕΙΑ
Αμφισβητούν τις κρίσεις 11 επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ
Με προσφυγές αντέδρασαν έντεκα από τους «κομμένους» επιθεωρητές και βοηθούς επιθεωρητών που είχαν αποσπαστεί από άλλες δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να στελεχώσουν το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και...
Αμφισβητούν τις κρίσεις 11 επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ
ΥΓΕΙΑ
7 ερωταπαντήσεις για το νέο δημόσιο σύστημα υγείας
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, δίνει απαντήσεις για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις Τοπικές...
7 ερωταπαντήσεις για το νέο δημόσιο σύστημα υγείας
ΥΓΕΙΑ
Η κρύπτη του ΚΕΕΛΠΝΟ
Σε ειδικά διαμορφωμένη κρυψώνα στο δεύτερο υπόγειο γκαράζ του κτιρίου στο Μαρούσι οι επιθεωρητές ανακάλυψαν έγγραφα και παραστατικά της επίμαχης περιόδου 2013-2015, γεγονός που αποδεικνύει ότι στο Κέντρο...
Η κρύπτη του ΚΕΕΛΠΝΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας