Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενας παθολόγος για όλο το Νοσοκομείο Νάουσας!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας παθολόγος για όλο το Νοσοκομείο Νάουσας!

  • A-
  • A+

Για επιδίωξη παρουσίασης μιας «μαγικής εικόνας» ως προς την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο «καταρρέει καθημερινά από την τραγική και εκρηκτική πραγματικότητα που βιώνουν εργαζόμενοι και ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία», καταγγέλλει την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ενδεικτικά οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν το παράδειγμα της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νάουσας, στην οποία είναι κενές οι τρεις από τις προβλεπόμενες τέσσερις οργανικές θέσεις.

«Το αποτέλεσμα της τραγικής υποστελέχωσης είναι ότι εδώ και είκοσι μέρες η Παθολογική Κλινική, λόγω ασθένειας της διευθύντριας της κλινικής, λειτουργεί με έναν μόνο ειδικό παθολόγο, που και αυτός είναι σε αναγκαστική μετακίνηση τα τελευταία δύο χρόνια από την οργανική του θέση στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας», καταδεικνύει η ΟΕΝΓΕ.

Ο εν λόγω γιατρός, επισημαίνει η Ομοσπονδία, «έχει φτάσει στα όρια της πνευματικής και σωματικής του εξουθένωσης αφού έχει επιφορτιστεί εξ ολοκλήρου με τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής, τη λειτουργία του Παθολογικού Τακτικού Εξωτερικού Ιατρείου, τη διασυνδετική των υπόλοιπων κλινικών του νοσοκομείου, την κάλυψη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) αλλά και την εκπαίδευση των τριών ειδικευόμενων της Παθολογικής Κλινικής».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι οποίοι εξαναγκάζονταν σε εξοντωτική υπερεργασία, κάνοντας 11 ενεργές εφημερίες τον μήνα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους εδώ και καιρό, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από τη διοίκηση, την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και το υπουργείο για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Απεναντίας, τονίζουν, «όχι μόνο έχουν επιδείξει προκλητική και εγκληματική αδιαφορία, αλλά η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου ανάγκασε τον συνάδελφο με “εντέλλεσθε” να πραγματοποιήσει μέσα σε 6 μέρες (από 29/12 έως και 3/1) 5 εφημερίες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια όχι μόνο του συναδέλφου αλλά και των ασθενών».

H ίδια η αναπληρώτρια διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Νάουσας παραδέχεται την τραγική υποστελέχωση της κλινικής, κοινοποιώντας απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου στις 2/1/2019 στους αρμόδιους –μεταξύ των οποίων την 3η Υγειονομική Περιφέρεια– για αναστολή της εφημερίας του Παθολογικού τμήματος την ίδια μέρα «λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού».

Στην παραπάνω καταγγελία προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου κοινοποιώντας τη συγκεκριμένη απόφαση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία τη δημοσιοποίησε.

Η πιο κρίσιμη κλινική για κάθε περιφερειακό νοσοκομείο και μάλιστα χειμώνα, που οι λοιμώξεις είναι σε έξαρση, στο Νοσοκομείο της Νάουσας μια ανοίγει μια κλείνει λόγω της έλλειψης των παθολόγων, ενώ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς γίνονται μπαλάκι αφού διακομίζονται στο Νοσοκομείο της Βέροιας όταν κλείνει και όταν ξανανοίγει, ύστερα από δύο ή τρεις ημέρες, οι ίδιοι ασθενείς επιστρέφουν στο Νοσοκομείο της Νάουσας, λέει η ΠΟΕΔΗΝ. Και αυτό για το Νοσοκομείο της Νάουσας είναι ρουτίνα, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Παράλληλα, ο αξονικός τομογράφος κατάντησε σαν το γεφύρι της Αρτας, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, παρά τις δεσμεύσεις, και το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά χωρίς την απαραίτητη τεχνολογία πολύπλευρης ακτινογραφίας.

Τι ζητά ο ΟΕΝΓΕ

Αυτό είναι το «μεταμνημονιακό τοπίο» στον χώρο της Υγείας, συνοψίζει η ΟΕΝΓΕ: χιλιάδες κενά, υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, εντατικοποίηση, κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους σε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, απάνθρωπα ωράρια, σμπαράλιασμα της ανθρώπινης και επιστημονικής τους αξιοπρέπειας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν από τη διοίκηση του Νοσοκομείου της Νάουσας, την 3η ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας να πάρουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για τη στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής και διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και ανθρώπινα ωράρια.

ΥΓΕΙΑ
Για ένα κομμάτι ψωμί...
Μία γυναίκα από την Αρμενία, η οποία φρόντιζε ηλικιωμένο στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως νοσοκόμα, πήδηξε από το παράθυρο του νοσοκομείου για να μη συλληφθεί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και έχασε τη ζωή της.
Για ένα κομμάτι ψωμί...
ΥΓΕΙΑ
Παρέμβαση Ξανθού για τον «Αγιο Σάββα»
Σε υπολειτουργία τέθηκε χθες από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε παρενέβη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας «Ο Αγιος Σάββας» με ευθύνη της διοίκησής του.
Παρέμβαση Ξανθού για τον «Αγιο Σάββα»
ΥΓΕΙΑ
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεδιπλώνει τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική κάλυψη στη χώρα μας που συρρικνώθηκε και απαξιώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
Διακόσιοι εξήντα συμπολίτες μας χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, ενώ ακόμα 696 μεταμοσχευθέντες μετακινήθηκαν για επανέλεγχο την περίοδο 2013 – 2017. Τα...
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
ΥΓΕΙΑ
Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»
Το νοσοκομείο, που έφτασε να έχει χρέη 300 εκατ. ευρώ πουλήθηκε σε μια νύχτα στη νεοσύστατη «Ημιθέα Α.Ε.» της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 115 εκατομμυρίων ευρώ, αφού με νομικά έωλες τροπολογίες έγινε εφικτό να...
Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»
ΥΓΕΙΑ
Οι πλανόδιοι αναισθησιολόγοι
Στην απερίγραπτη καθημερινότητα των νοσοκομειακών γιατρών της περιφέρειας, που λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού εξαναγκάζονται σε εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών, προστίθενται και οι μετακινήσεις τους...
Οι πλανόδιοι αναισθησιολόγοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας