Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιος δεν θέλει δημόσιο το «Ντυνάν»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος δεν θέλει δημόσιο το «Ντυνάν»

  • A-
  • A+

Kαθυστερήσεις φαίνεται ότι παίζει η Τράπεζα Πειραιώς ως προς την έκβαση του διαγωνισμού για τη μεταβίβαση του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, καθώς, τρεις και πλέον εβδομάδες μετά την κατάθεση νέας, βελτιωμένης προσφοράς από το Ωνάσειο Ιδρυμα, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Παράλληλα, παρότι πληθαίνουν οι φήμες περί μη ικανοποιητικών προσφορών, η τράπεζα δεν κηρύσσει άγονο τον διαγωνισμό, αλλά αφήνει τον χρόνο να τρέχει, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η αγωνία των 800 και πλέον εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υψηλόβαθμος τραπεζίτης επιχείρησε να αμφισβητήσει τον διαγωνισμό, κάνοντας σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στον Νοέμβριο, πριν κατατεθεί η νέα πρόταση του «Ωνασείου».

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως, την προηγούμενη εβδομάδα, η διοίκηση τού «Ντυνάν» ενημέρωσε προφορικά ορισμένους γιατρούς και προϊστάμενους τμημάτων πως, σύμφωνα με την PWC (χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Πειραιώς στην πώληση), οι μέχρι σήμερα προσφορές κρίνονται μη ικανοποιητικές, στοιχείο το οποίο όμως δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η βελτιωμένη προσφορά του «Ωνασείου» για το «Ντυνάν» ανέρχεται σε ποσό ύψους 88 εκατ. ευρώ (78 ήταν η αρχική), δέκα εκ των οποίων σε μετρητά και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με δάνειο 15 ετών, με τριετή περίοδο χάριτος.

Πέντε από τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε αναδρομικά και οφειλές προς εργαζομένους. Η δεύτερη προσφορά από ιδιώτη δεν ξεπερνούσε τα 50-55 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, νέα πεντάωρη στάση εργασίας (7-12 το πρωί) και παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κτίριο της Πειραιώς πραγματοποιεί σήμερα το σωματείο των εργαζομένων στο «Ντυνάν» (ΣΕΝΕΝ), το οποίο εκφράζει την ανησυχία του για την παρατεταμένη καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης.

Οι εργαζόμενοι συντάσσονται με το σχέδιο της κυβέρνησης να περάσει το νοσοκομείο υπό δημόσιο έλεγχο μέσω του Ωνασείου Ιδρύματος, το οποίο θα παραχωρήσει τις μετοχές του, και διαμαρτύρονται για την «αδιαφορία που η εργοδοσία επιδεικνύει προς τους ίδιους».

«Αν και πάλι κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός (σ.σ. θα είναι η δεύτερη φορά), αυτό θα είναι καταστροφικό για όλους. Η καθυστέρηση που επιδεικνύεται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας απεικονίζεται ήδη στα πτωτικά ποσοστά πληρότητας των κλινών του νοσοκομείου.

»Αυτή τη στιγμή η πληρότητα δεν ξεπερνάει το 35%, τα προβλήματα συσσωρεύονται και θυμίζουν την εποχή που το νοσοκομείο πέρασε στα χέρια ιδιωτών με έναν συμφωνημένο πλειστηριασμό», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Κρέτσης, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων.

Οι τελευταίοι ζητούν επανειλημμένως συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς, καταγγέλλοντας πως δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση προς αυτούς, κάτι που αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη (Π.Δ. 240/2006).

Κυβερνητικές πηγές ζητούν να προχωρήσει ο διαγωνισμός άμεσα και σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» πως, σε περίπτωση που αυτό δεν υλοποιηθεί, το «Ντυνάν» θα εγγράψει ζημιές 113 εκατ. ευρώ και θα ενεργοποιηθούν όσα προβλέπονται στο σχετικό πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία.

Χρέη 110 εκατ. ευρώ

Με τα συσσωρευμένα χρέη να ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ, τις ετήσιες ζημιές να υπολογίζονται σε 13-15 εκατ. ευρώ και τις ανάγκες για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού να προβλέπονται σε 18 με 20 εκατ. ευρώ, ήταν δεδομένο πως οι πιθανοί επενδυτές θα έπρεπε να χαμηλώσουν πολύ το τίμημα, ώστε να αποφέρει κέρδος η επένδυση σε ορίζοντα πενταετίας, με πιθανές δεκάδες απολύσεις εργαζομένων.

Αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος που μεγάλα επενδυτικά funds (CVC Capital Partners, Mubadala Investment Company, Farallon Capital Μanagement) έκριναν πως δεν ήταν συμφέρουσα η συγκεκριμένη επένδυση.

Διάφορα δημοσιεύματα προ τριμήνου επιχείρησαν να συνδέσουν τη μη κατάθεση άλλων προτάσεων με την εκπεφρασμένη βούληση του Αλέξη Τσίπρα να περάσει το «Ντυνάν» στο Δημόσιο.

Σήμερα, τρεις μήνες μετά, αναζωπυρώνεται η φημολογία περί μη ικανοποιητικών προσφορών.

ΥΓΕΙΑ
Σκοτεινά παιχνίδια με την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»
Χοντραίνει το τελευταίο διάστημα το παιχνίδι γύρω από τον διαγωνισμό για τη μεταβίβαση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς φαίνεται πως ορισμένες δυνάμεις εντός του νοσοκομείου, μαζί με ανώτερα στελέχη της...
Σκοτεινά παιχνίδια με την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»
ΥΓΕΙΑ
Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»
Το νοσοκομείο, που έφτασε να έχει χρέη 300 εκατ. ευρώ πουλήθηκε σε μια νύχτα στη νεοσύστατη «Ημιθέα Α.Ε.» της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 115 εκατομμυρίων ευρώ, αφού με νομικά έωλες τροπολογίες έγινε εφικτό να...
Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»
ΥΓΕΙΑ
«Το κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία είναι αντεργατικό»
Σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι προχωρούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και θα συναντηθούν με τον...
«Το κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία είναι αντεργατικό»
ΥΓΕΙΑ
«Πάγωσε» γλώσσες ο Μαρτίνης
Με τις εξαιρέσεις των Μάκη Βορίδη και Αδώνιδος Γεωργιάδη, σιγή επικράτησε χθες από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όπως και από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, σχετικά με τις επώνυμες καταγγελίες που διατύπωσε στη...
«Πάγωσε» γλώσσες ο Μαρτίνης
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
Διακόσιοι εξήντα συμπολίτες μας χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, ενώ ακόμα 696 μεταμοσχευθέντες μετακινήθηκαν για επανέλεγχο την περίοδο 2013 – 2017. Τα...
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
ΥΓΕΙΑ
Εσβησε κοριτσάκι 5 χρόνων,πιθανώς από μηνιγγίτιδα
«Κεραυνοβόλο» χαρακτηρίζουν οι γιατροί τον ρυθμό επιδείνωσης της υγείας του 5χρονου κοριτσιού που έσβησε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Ηράκλειο, πιθανότατα από μηνιγγιτιδόκοκκο. Μέσα σε 12 ώρες από...
Εσβησε κοριτσάκι 5 χρόνων,πιθανώς από μηνιγγίτιδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας