• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 24.5°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.2°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.1°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 17.2°C
  1 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.0°C / 22.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 18.4°C
  1 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 25.5°C
  0 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.6°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  76%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συγχωροχάρτι Πολάκη για τις TAVI

 • A-
 • A+

Ενα πρωτοφανές «άδειασμα» του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) με παράλληλη κάλυψη των τεράστιων ευθυνών του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) συνιστά η νέα τροπολογία υπουργικής απόφασης που υπέγραψε πριν από λίγες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και η οποία αφορά το καθεστώς των επεμβάσεων TAVI (διακαθετηριακή αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας).

Η νέα αυτή υπουργική τροπολογία, αντί να ξεκαθαρίζει το καθεστώς των πανάκριβων αυτών επεμβάσεων και να προστατεύει τη δημόσια υγεία, ουσιαστικά την υπονομεύει καθώς, σύμφωνα με αυτήν, δεν χρειάζεται πλέον να έχει κάποιος εμπειρία από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, αρκεί να συμμετέχει στο δυναμικό μιας καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής τα τελευταία 10 χρόνια!

Παράλληλα, αποδεικνύεται πως ο αναπληρωτής υπουργός αγνόησε εντελώς το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές στο ΚΕΣΥ αναφορικά με το καθεστώς των TAVI και δεν υιοθέτησε καμία από τις παρατηρήσεις τους· αντιθέτως, μεσούντος (!) του ελέγχου τον περασμένο Σεπτέμβριο υπέγραψε τροπολογία που έδινε άφεση αμαρτιών στα στελέχη του ΚΕΣΥ.

Η έρευνα του ΣΕΥΥΠ είχε αποδείξει την απουσία ελέγχου εκ μέρους του ΚΕΣΥ στις κλινικές που πραγματοποιούν επεμβάσεις TAVI, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς τα ποσοστά θνητότητας των πιστοποιημένων κέντρων που τις πραγματοποιούν, που, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του 401 ΓΣΝΑ –το οποίο επίσης ελέγχθηκε από το ΣΕΥΥΠ– ήταν 4 φορές πάνω από τα διεθνώς επιτρεπτά όρια. Το πιο σημαντικό όμως όλων αφορούσε τη βασική εκπαίδευση των γιατρών που κάνουν TAVI.

Οι επιθεωρητές είχαν προτείνει να καθοριστεί αναλυτικά ποια θα είναι η βασική εκπαίδευση για την εν λόγω μέθοδο, η οποία στις υπουργικές αποφάσεις παραμένει έωλη, με αποτέλεσμα να καταγράφονται υψηλά ποσοστά θνητότητας, σαν αυτά που είδαμε στην περίπτωση του 401 ΓΣΝΑ. Εκεί, οι γιατροί που απάρτιζαν την ομάδα που έκανε TAVI παρουσίασαν ως βασική εκπαίδευση ένα ενημερωτικό διήμερο στη Γαλλία, με έξοδα μιας εταιρείας που εμπορεύεται βαλβίδες!

Τροπολογίες-πρόκληση

Ενώ λοιπόν ο έλεγχος του ΣΕΥΥΠ βρισκόταν σε εξέλιξη, στις 6 Σεπτεμβρίου ήρθε η πρώτη συμπληρωματική υπουργική απόφαση η οποία έκανε δύο πράγματα: αφενός «ξέπλενε» το ΚΕΣΥ από τις ευθύνες του, αφετέρου έδινε φιλί ζωής στα πιστοποιημένα κέντρα που σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 2016 θα έπρεπε να έχουν βάλει λουκέτο.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ η υπουργική απόφαση του 2016 όριζε ρητά πως αν ένα πιστοποιημένο κέντρο δεν κάνει τουλάχιστον 20 TAVI τον χρόνο, αίρεται η άδειά του, η τροπολογία του 2018 αλλάζει το καθεστώς (40 επεμβάσεις τη διετία), με αποτέλεσμα το κοντέρ να μηδενίζει και να δίνει έτσι επιπλέον 2 χρόνια καιρό στα νοσοκομεία (δημόσια και ιδιωτικά) να συμμορφωθούν. Εννοείται πως για τις αποδεδειγμένες ευθύνες του ΚΕΣΥ δεν έγινε καμία κουβέντα. Ολα ήταν καλώς καμωμένα!

Λίγες μέρες αργότερα βγήκε το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας για το 401 ΓΣΝΑ και για το ΚΕΣΥ σχετικά με τις TAVI και ήταν κόλαφος. Θα περίμενε κάποιος πως το υπουργείο Υγείας –και ειδικά ο αναπληρωτής υπουργός που έχει στην αρμοδιότητά του το ΚΕΣΥ– θα λάμβανε υπόψη του τις παρατηρήσεις και θα τις διόρθωνε. Φευ! Με τη νέα τροπολογία που υπέγραψε ο αναπλ. υπουργός στις 22 Νοεμβρίου έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα, σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς ποιοι τον συμβουλεύουν και τι είδους συμφέροντα εξυπηρετούν.

Η «προϋπηρεσία»

Ειδικότερα, στη νέα τροπολογία σημειώνεται πως TAVI μπορεί να κάνει «έμπειρος καρδιοχειρουργός, έχοντας στο ενεργητικό του ως πρώτος χειρουργός περισσότερες από πενήντα (50) αντικαταστάσεις αορτικής βαλβίδας με την κλασική μέθοδο και περισσότερες από τριακόσιες (300) καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις ή [και εδώ υπάρχει το νέο στοιχείο στην πρόσφατη υπουργική απόφαση] τουλάχιστον δέκα (10) έτη ενεργό προϋπηρεσία σε καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική νοσηλευτικού ιδρύματος».

Το πώς καθορίζεται η «ενεργός προϋπηρεσία» δεν αναγράφεται πουθενά. Είναι σαν τη «βασική εκπαίδευση» που συναντήσαμε πιο πάνω. Με απλά λόγια, αρκεί ένας καρδιοχειρουργός να βρίσκεται στο οργανόγραμμα μιας καρδιοχειρουργικής κλινικής για δέκα χρόνια και θα μπορεί να κάνει TAVI.

Και ας μην έχει πιάσει νυστέρι ούτε μία φορά στη ζωή του αυτά τα 10 χρόνια. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά! Το καλύτερο όμως είναι πως η νέα τροπολογία αναιρεί την κατά δύο μήνες παλαιότερή της στο κομμάτι που αφορά τα κριτήρια που ένας ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε TAVI, και επανέφερε πιο ελαστικά κριτήρια, ανοίγοντας την «ομπρέλα» των ασθενών και πάλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η νέα τροπολογία έχει δημιουργήσει αντιδράσεις μέσα στην Επιτροπή του ΚΕΣΥ που είναι αρμόδια για τις TAVI, καθώς κανείς δεν φαίνεται να είχε συμφωνήσει να γίνει τέτοιου είδους συζήτηση στο υπουργείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα περισσότερα βέλη συγκεντρώνουν ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, καθηγητής Κώστας Μάρκου, και ο πρόεδρος της Επιτροπής, καρδιολόγος Δημήτρης Σιώνης.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και ζήτησε ένα σχόλιο για την τελευταία τροπολογία, χωρίς ωστόσο να λάβουμε κάποια απάντηση.

Τι πρότεινε το ΣΕΥΥΠ

Οι επιθεωρητές υπέδειξαν 7 σημεία που χρήζουν αλλαγής στην υπουργική απόφαση. Τα πιο σημαντικά αφορούσαν:

1 Τον καθορισμό της βασικής εκπαίδευσης και της πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων των εμφυτευτών για την εν λόγω μέθοδο.

2 Τη δημιουργία ομάδας-δεξαμενής proctor (επιτηρητών), με τη σύσταση σχετικών όρων και κινήτρων με συμβολή των εταιρειών, διά των οποίων θα παρέχουν νομίμως τις υπηρεσίες τους.

3 Την υποχρεωτική εκπαίδευση των εμφυτευτών στα υπάρχοντα-προσφερόμενα είδη βαλβίδων προκειμένου να λάβουν πιστοποίηση, ώστε να απελευθερωθεί η αγορά από μονοπωλιακού τύπου συναλλαγές και να επιτευχθεί μείωση του κόστους των υλικών.

4 Τη διόρθωση στην υπουργική απόφαση ως προς τον τρόπο προσπέλασης της αορτικής βαλβίδας.

5 Τη διενέργεια ΕΔΕ για τη διερεύνηση του ποιος ευθύνεται που επί 4 συναπτά έτη η νομοθεσία για τις TAVI δεν είχε σταλεί από το ΚΕΣΥ προς το υπουργείο Υγείας.

Τι έκανε το υπουργείο

1 Αλλαξε τον αριθμό των επεμβάσεων κατ' έτος, από 20 σε 40 στη διετία, γλιτώνοντας έτσι πολλά κέντρα από λουκέτο.

2 Αύξησε τον αριθμό των επεμβάσεων που πρέπει να έχει στο ενεργητικό του ο κάθε χειρουργός που κάνει TAVI, προσθέτοντας την απίστευτη διάταξη περί 10 ετών ενεργού προϋπηρεσίας!

3 Αυστηροποίησε τα κριτήρια εισαγωγής των ασθενών για τις TAVI για να τα... ελαστικοποιήσει στη συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα έφτασε στο υπουργείο με τη σημείωση, μεταξύ άλλων, να λάβει γνώση ως άμεσος πειθαρχικός προϊστάμενος του ΚΕΣΥ, καταδεικνύοντας έτσι τη σπουδαιότητα των παρατυπιών του. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία πειθαρχική κίνηση προς το ΚΕΣΥ...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Επαναφέρουν τις TAVI στο 401
Επειτα από ένα διάλειμμα κάποιων μηνών και παρά το σχετικό πόρισμα-καταπέλτη του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, η διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ αποφάσισε να εντάξει και πάλι τις επεμβάσεις αντικατάστασης...
Επαναφέρουν τις TAVI στο 401
ΥΓΕΙΑ
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας
​Ενα φιλόδοξο σχέδιο που έχει στόχο να σταματήσει την υπερκοστολόγηση υλικών που αγοράζονται από τα νοσοκομεία και να μπει τάξη στο σύστημα προμηθειών κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση -έως τις 25 Απριλίου- το...
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Το μεγάλο «ξέπλυμα» του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
Tην αυστηροποίηση του νόμου αναφορικά με τις πανάκριβες επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας φαίνεται πως προτείνει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, μετά και τις αποκαλύψεις έρευνας της «Εφ.Συν». Το...
Το μεγάλο «ξέπλυμα» του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Γιατί δεν έχει χάσει την άδεια με μόνο επτά επεμβάσεις;
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, δεν ανανεώνεται η άδεια διεξαγωγής επεμβάσεων Διαδερμικής Τοποθέτησης Αορτικής Βαλβίδας ή, αλλιώς, TAVI σε όσες πιστοποιημένες κλινικές δεν φτάσουν τις 20 επεμβάσεις στη διάρκεια...
Γιατί δεν έχει χάσει την άδεια με μόνο επτά επεμβάσεις;
ΥΓΕΙΑ
Επτασφράγιστο μυστικό το πόρισμα για τα χειρουργεία
​Την πόρτα του εισαγγελέα Ζακύνθου πέρασε η διοικήτρια του νοσοκομείου του νησιού Δέσποινα Τσαρίδου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε με αντικείμενο την πολύμηνη διακοπή της λειτουργίας...
Επτασφράγιστο μυστικό το πόρισμα για τα χειρουργεία
ΥΓΕΙΑ
Κατεπείγουσα έρευνα για τη Stem Health
Ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, Στ. Ευαγγελάτος, προαναγγέλλει, μέσω της «Εφ.Συν.», έρευνα για το... κανόνι που βάρεσε η εταιρεία φύλαξης βλαστοκυττάρων. Την ίδια...
Κατεπείγουσα έρευνα για τη Stem Health

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας