Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
1,2 εκατ. εγγεγραμμένοι πολίτες στις 101 Τοπικές Μονάδες Υγείας
Dreamstime

1,2 εκατ. εγγεγραμμένοι πολίτες στις 101 Τοπικές Μονάδες Υγείας

  • A-
  • A+

Ο μεγάλος ασθενής, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε (ν.1397/83) ενώ στη συνέχεια «χτυπήθηκε» από την πολιτική των μνημονίων (ν. 4238/14), με απολύσεις προσωπικού, απαξίωση εργαστηρίων και μετακύλιση πόρων στον μεγαλοϊδιωτικό, κρατικοδίαιτο φορέα, σήμερα πλήρως επανασχεδιασμένη, ακόμα κάνει τα πρώτα της βήματα.

Οι πολίτες ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται αφού οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα εγκαταλείπουν την υγεία τους με συνέπειες σε άλλες περιπτώσεις άμεσες και σε άλλες μακροπρόθεσμες. 

Ένας χρόνος ΤΟΜΥ

Παρά τη διπλή δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (9 Μαΐου και 13 Δεκεμβρίου 2017) από την Θεσσαλονίκη ότι μέσα στο 2017 θα λειτουργήσουν 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) μέχρι στιγμής λειτουργούν μόνο 101. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην διάρκεια του πρώτου δημόσιου απολογισμού της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα.

Αυτές οι 101 ΤΟΜΥ μετρούν συνολικά 1,2 εκατομμύριο εγγεγραμμένους πολίτες, 500.000 επισκέψεις και 350.000 συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών αγωγών, ενώ μόνο το 1,5% των πολιτών που προσήλθαν σε αυτές χρειαζόταν να παραπεμφθεί σε νοσοκομείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη διαλυτική παρέμβαση του νόμου 4238/2014 του Άδωνι Γεωργιάδη, καταγράφονταν περισσότερες από 1,8 εκατ. δωρεάν επισκέψεις πολιτών τον μήνα στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Κινητές Μονάδες 

Παράλληλα με το άνοιγμα των υπόλοιπων ΤΟΜΥ στον αστικό ιστό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχεδιάζεται «η περιφερειακή αποκέντρωση της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» με την εξάπλωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας στις άγονες, νησιωτικές, δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, με Κινητές Μονάδες ΠΦΥ. Αυτή είναι, όπως επισήμανε, «η απάντηση στην ανάγκη επαρκούς και συστηματικής φροντίδας υγείας του πληθυσμού που διαμένει σε απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας».

Η ομάδα των επαγγελματιών υγείας θα συμπεριλαμβάνει -εξήγησε- γιατρό, οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, μαία, κοινωνικό λειτουργό, τεχνολόγο ιατρικών εργαστηρίων κλπ. Οι Μονάδες θα έρθουν να καλύψουν τις ανεπάρκειες στη στελέχωση, όπως παραδέχτηκε, «των Κέντρων Υγείας, των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, και  Περιφερειακών Ιατρείων της υπαίθρου που εμφανίζουν ελλιπή ιατρική κάλυψη και οι κάτοικοι τους στερούνται πολύτιμων υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας». 

H μεταρρύθμιση

«Αναπτύσσουμε μέσα σε περίοδο λιτότητας και δημοσιονομικών περιορισμών, ένα νέο μοντέλο ΠΦΥ που προτάσσει την καθολικότητα και την ισότητα, την ανθρωποκεντρική και τεκμηριωμένη φροντίδα, τις ανάγκες των ανθρώπων», επισήμανε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι ο οικογενειακός γιατρός, η διεπαγγελματική ομάδα υγείας και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) αποτελούν «μια καινοτομία για το ΕΣΥ, που αναπτύσσεται σταδιακά, με δυσκολίες, προβλήματα και καθυστερήσεις, όπως κάθε σοβαρή μεταρρύθμιση σε όλο τον κόσμο» και που «έχει ήδη αρχίσει να καταγράφει θετικά δείγματα ποιοτικής και φιλικής προς τον πολίτη φροντίδας». 

Ο Ανδρέας Ξανθός παραδέχθηκε ότι υπάρχει και περιορισμένη ανταπόκριση στην κάλυψη των θέσεων οικογενειακών γιατρών, λέγοντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διαρροή ιατρικού δυναμικού στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης. 

«Βρισκόμαστε περίπου στο 50% των γιατρών που είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσει το σύστημα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής Ευάγγελος Φραγκούλης και σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος να προσέλθουν και άλλοι γιατροί είναι να αυξηθούν τα οικονομικά κίνητρα. «Με 5,5 ευρώ μικτά η επίσκεψη, δεν πρόκειται να συνεργαστούν οι γιατροί», είπε χαρακτηριστικά.

ΥΓΕΙΑ
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
Οι αριθμοί που παρουσίασε η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας είναι δυστυχώς αμείλικτοι. Το 2018 τα νέα κρούσματα έφτασαν παγκοσμίως τα 18 εκατ., ενώ για τη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν...
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
ΥΓΕΙΑ
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
Η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα και φέτος δεν αστειεύεται. Η ασθένεια και οι επιπλοκές της προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 και τη νοσηλεία 107 ασθενών σε...
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
ΥΓΕΙΑ
Ενισχύεται το μέτωπο για τις τιμές καινοτόμων φαρμάκων
​Είναι μονόδρομος για τη φαρμακοβιομηχανία η διαπραγμάτευση χαμηλότερων τιμών για τα καινοτόμα φάρμακα. Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έδωσε το στίγμα της 5ης συνάντησης των υπουργών 6 χωρών...
Ενισχύεται το μέτωπο για τις τιμές καινοτόμων φαρμάκων
ΥΓΕΙΑ
Αλλαγές στις επισκέψεις στο σύστημα υγείας
Tο νέο σύστημα παραπομπών μέσω Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την πρόσβαση σε Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς καθορίζει με δύο υπουργικές αποφάσεις που θα ισχύσουν από 1.1.2019 το...
Αλλαγές στις επισκέψεις στο σύστημα υγείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας