Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εννιά απαντήσεις για το «Αττικόν» και τις επεμβάσεις TAVI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εννιά απαντήσεις για το «Αττικόν» και τις επεμβάσεις TAVI

  • A-
  • A+

Από τον κ. Ευστάθιο Ηλιοδρομίτη, διευθυντή Βʹ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν», λάβαμε την παρακάτω επιστολή:

Κύριε Διευθυντά,

Με ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο του συντάκτου σας κ. Δ. Τερζή σχετικά με τις διακαθετηριακές εμφυτεύσεις αορτικών βαλβίδων (TAVI) στο Νοσοκομείο Αττικόν. Μετά την ανάγνωση του άρθρου οι επιλογές μου ήταν δύο: είτε να αγνοήσω τα γραφόμενα είτε, σεβόμενος την εφημερίδα σας και το αναγνωστικό της κοινό, να απαντήσω όπως έχω πράξει και κατά το παρελθόν.

Η γενική εικόνα του κειμένου θέλει να δείξει ότι μια μεγάλη Πανεπιστημιακή Κλινική ενός μεγάλου Γενικού Νοσοκομείου αυθαιρετεί και παρανομεί και τελικά το επιστημονικό επιτελείο της είναι ανίκανο και ανεπαρκές να εμφυτεύει αορτικές βαλβίδες, δηλαδή μια ιατρική πράξη ρουτίνας η οποία πραγματοποιείται σε μεγάλο αριθμό, ιδιωτικών κυρίως, Θεραπευτηρίων της χώρας. Ωστόσο, επειδή η πληροφόρηση προέρχεται από «πηγές που για ευνόητους λόγους θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους», θα ήταν προτιμότερο και εντιμότερο ο συντάκτης να ζητούσε τις ΕΠΩΝΥΜΕΣ απόψεις των στελεχών της Βʹ ΠΚΚ, τις οποίες αντιδεοντολογικά ΟΥΔΕΠΟΤΕ ζήτησε, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται για πολλούς μήνες μια στρεβλή εικόνα του θέματος.

Οι επώνυμες απόψεις των ιατρών και η αναζήτηση της αλήθειας με παράθεση γεγονότων διατυπωμένων εγγράφως, δεν θα στερούσε την ενημέρωση των αναγνωστών σας, ότι λόγω αδικαιολόγητης και πολύμηνης κωλυσιεργίας υπήρξε θάνατος ασθενούς που είχε έγκριση από το ΚΕΣΥ για εμφύτευση βαλβίδας στο Αττικό και ο οποίος παρέμεινε στη λίστα αναμονής χωρίς να τύχει της ενδεδειγμένης θεραπείας. Δεν θα στερούσε επίσης την ενημέρωση των αναγνωστών σας, ότι οι αναφερόμενες 22 επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2016 και το 2017 είχαν ΟΛΕΣ την έγκριση του ΚΕΣΥ και οι ασθενείς είχαν ΜΗΔΕΝΙΚΗ θνητότητα από την επέμβαση.

Κύριε Διευθυντά, επειδή πλήττεται το κύρος μιας μεγάλης Πανεπιστημιακής Κλινικής για μία μέθοδο ρουτίνας, η οποία απλώς χρειάζεται, προς το παρόν και μόνον, την αναισθησιολογική κάλυψη, σας παραθέτω μία προς μία τις απαντήσεις μου σε ένα προς ένα σημείο του κειμένου του συντάκτη σας που ακολουθεί και σας παρακαλώ για την αποκατάσταση της αλήθειας. Θεωρώ αυτονόητο ότι όλα τα μέλη της Βʹ ΠΚΚ είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε για πλήρη ενημέρωσή του με την παράθεση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ.

● Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο Αττικόν Νοσοκομείο, μετά από πλήθος δημοσιευμάτων σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο σχετικά με την προσωπική ζωή ενός γιατρού, αναπληρωτή καθηγητή καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, ο οποίος κατέχει στελεχική θέση στο νοσοκομείο και τα δημοσιεύματα τον εμφανίζουν δίγαμο και... πράκτορα της ΕΥΠ. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο εν λόγω γιατρός βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Απάντ. 1. Ο έλεγχος του ΣΕΥΥΠ αφορά συνολικά το πρόγραμμα TAVI του Αττικόν με αναζήτηση στοιχείων από τους Φακέλους ασθενών για τις ενδείξεις, τις προεπεμβατικές εξετάσεις, τις εγκρίσεις από το ΚΕΣΥ και την περιεπεμβατική έκβαση. Εξ όσων γνωρίζω δεν αφορά έλεγχο ενός γιατρού.

● Αυτή, ωστόσο, είναι η μισή αλήθεια. Την εντολή ελέγχου γενικού επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ την είχε παρουσιάσει πρώτη η «Εφ.Συν.» στις 23 Ιουλίου, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της («Ελεγχοι σε μεγάλα νοσοκομεία: επιθεωρητές Υγείας στο 401 ΓΣΝΑ και στο “Αττικόν”»).

Απάντ. 2. Ο έλεγχος είχε προταθεί στον κ. Διοικητή του Νοσοκομείου από τον Διευθυντή και Ομάδα ιατρών της Βʹ ΠΚΚ τον Μάιο του 2018 για διάφορα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Νοσοκομείου και για τον θάνατο ασθενούς που ήταν στη λίστα, είχε έγκριση για εμφύτευση βαλβίδας από το ΚΕΣΥ και αδικαιολόγητα δεν του έγινε η εμφύτευση για λόγους ανεξάρτητους με τη Βʹ ΠΚΚ.

● Οι έλεγχοι είχαν ως αντικείμενο τις επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (TAVI) και ξεκίνησαν μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας για όσα γίνονταν στο μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας, αλλά και στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας που έχει τον εποπτικό ρόλο για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις, άρα και στο «Αττικόν». Ο έλεγχος στο 401 ΓΣΝΑ ολοκληρώθηκε και τα ευρήματά του τα δημοσίευσε αποκλειστικά η «Εφ.Συν.» πριν από μία εβδομάδα.

Απάντ. 3. Ουδεμία σχέση υφίσταται μεταξύ της Β’ ΠΚΚ που έχει υπάρξει πρωτοπόρος του προγράμματος εμφυτεύσεων από το έτος 2008 και του 401 ΓΣΝΑ.

● Συνεχίζεται ωστόσο στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου και εκεί οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές. Η «Εφ.Συν.» είχε αποδείξει πως στο νοσοκομείο γίνονταν παράνομα δεκάδες επεμβάσεις TAVI, καθώς αυτό δεν έφερε τη σχετική πιστοποίηση από το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, έχουν καταγραφεί 8 επεμβάσεις μέσα στο 2016 και άλλες 14 επεμβάσεις το 2017.

Απάντ. 4. Αδυνατώ να κατανοήσω τη συκοφαντική δυσφήμηση του δημοσιογράφου προς μια μεγάλη Πανεπιστημιακή Κλινική και την αυθαίρετη αναφορά του για δεκάδες παράνομες επεμβάσεις. Τη σχετική πιστοποίηση δεν έφεραν όλα τα νοσοκομεία που πραγματοποιούν τέτοιες επεμβάσεις, περίπου 22 τον αριθμό Δημόσια και Ιδιωτικά, και όχι μόνον το Αττικό, για διάστημα 9-15 μηνών, όσο δηλαδή διαρκούσε η διαδικασία πιστοποίησής τους. Στο διάστημα αυτό δεν σταμάτησαν ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ αυτές οι απαραίτητες επεμβάσεις καθώς θα χάνονταν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω και για τη συγκρότηση από τον κ. Διοικητή του Νοσοκομείου, επιτροπής βαλβίδων με Πρόεδρο τη ΔΙΥ (Αρ. απόφασης 3247/4-8-2016). Οι αναφερόμενοι 22 ασθενείς είχαν έγκριση εμφύτευσης βαλβίδας από το ΚΕΣΥ όπως ο Νόμος ορίζει.

● Υπενθυμίζεται ότι η σχετική υπουργική απόφαση που οριοθετούσε τις συγκεκριμένες επεμβάσεις βρίσκεται σε ισχύ από το 2015! Ο φάκελος με τα δικαιολογητικά πιστοποίησης, όπως κατατέθηκε από το νοσοκομείο προς το υπουργείο Υγείας δύο φορές κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καλοκαιριού, επιστράφηκε ως ελλιπής.

Απαντ. 5. Παντελώς ανακριβές. Ουδείς φάκελος επεστράφη στη Β’ ΠΚΚ ως ελλιπής. Ο φάκελος έχει υποβληθεί κανονικά, είναι πλήρης, έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου κατόπιν εισηγήσεως της ΔΙΥ και ακολούθως από την ολομέλεια του ΚΕΣΥ (όπως ο Νόμος ορίζει) και ευρίσκεται στο Υπουργείο προς τελική υπογραφή. Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι παρόμοιος φάκελος για επεμβάσεις στη μιτροειδή βαλβίδα, ο οποίος υποβλήθηκε ταυτόχρονα από τη Βʹ ΠΚΚ του Αττικόν, έχει εγκριθεί από το Υπουργείο και το Κέντρο έχει λάβει πιστοποίηση για την πραγματοποίησή τους.

● Το βασικότερο πρόβλημα ήταν ότι σε αυτόν δεν υπήρχε συγκροτημένη και κυρίως πιστοποιημένη Ομάδα Καρδιάς, που είναι απαραίτητη για τέτοιου είδους επεμβάσεις. Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι στο πρώτο αίτημα εμφανιζόταν ως υπεύθυνος της ομάδας ένας έμπειρος επεμβατικός καρδιολόγος, ο οποίος όμως έχει παραιτηθεί από τον προηγούμενο Μάρτιο!

Απάντ. 6. Παντελώς ανακριβές. Υπάρχει έμπειρη συγκροτημένη ομάδα επεμβατικών Καρδιολόγων και Καρδιοχειρουργών από το Πανεπιστήμιο και το Εθν. Σύστημα Υγείας. Στην επιστολή μου προς τον κ. Διοικητή του Νοσοκομείου (Αριθ. Πρωτ. 14235/28-4-17) αναφέρεται η ομάδα των 9 επεμβατικών Καρδιολόγων. Ο παραιτηθείς κατά το άρθρο σας «έμπειρος επεμβατικός καρδιολόγος» δεν διέθετε καμία επιπλέον πιστοποίηση και καμία επιπλέον εκπαίδευση σε κέντρο του εξωτερικού έναντι όλων των υπολοίπων έμπειρων μελών της ομάδας.

● Σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί έως σήμερα, τον έλεγχο των TAVI στο «Αττικόν» πήρε στη συνέχεια ο φερόμενος ως «δίγαμος» αναπληρωτής καθηγητής, ο οποίος δεν έχει την απαιτούμενη εκπαίδευση να πραγματοποιεί αυτού του τύπου τις επεμβάσεις.

Απάντ. 7. Ολοι οι συμμετέχοντες γιατροί έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση.

● Πηγές από το νοσοκομείο με τις οποίες επικοινώνησε η «Εφ.Συν.» -και οι οποίες θέλουν για ευνόητους λόγους να κρατήσουν την ανωνυμία τους- αναφέρουν πως στο νοσοκομείο έρχονταν γιατροί από άλλα νοσοκομεία, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, και πραγματοποιούσαν τις επεμβάσεις αυτές, αν και στα χαρτιά εμφανιζόταν ότι τις επεμβάσεις τις κάνει ο κ. καθηγητής.

Απάντ. 8. Ο συμμετέχων εκτός Νοσοκομείου Αττικόν μόνιμος ιατρός του ΕΣΥ είχε την ομόφωνη έγκριση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου (Απόφαση 25/5/2106) αλλά και την έγκριση της ΔΙΥ για συνέχιση της συνεργασίας του με το Αττικό.

● Αυτή η τακτική δεν είναι άγνωστη σε αυτές τις επεμβάσεις, καθώς παρόμοια πρακτική συνάντησαν οι επιθεωρητές Υγείας και στο 401 ΓΣΝΑ, όπου στα χειρουργεία έπαιρναν μέρος γιατροί από άλλα νοσοκομεία, χωρίς να ακολουθούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Παράλληλα, από τους επιθεωρητές Υγείας εξετάζεται αν οι επεμβάσεις αυτές γίνονταν με προϊόντα μιας συγκεκριμένης εταιρείας, κάτι το οποίο, αν αποδειχθεί, σημαίνει ότι έχουμε άλλο ένα κρούσμα μονοπωλίου, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του 401 ΓΣΝΑ.

Απάντ. 9. Ανακριβές. Οι επιθεωρητές γνωρίζουν ότι επεμβάσεις δεν έγιναν με υλικά μιας μόνο εταιρείας και για κάθε περίπτωση υπήρχε η ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Με εκτίμηση

Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης
Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ
Διευθυντής Βʹ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.

Η απάντηση του συντάκτη

Η έρευνα της «Εφ.Συν.» για τις επεμβάσεις TAVI, μέρος της οποίας αφορά και το Νοσοκομείο «Αττικόν», έχει δικαιωθεί. Και έχει δικαιωθεί από τη στιγμή που ο πρόσφατος έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας, που αφορούσε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και ειδικά το καθεστώς των TAVI στην Ελλάδα, απέδειξε περίτρανα ότι το ΚΕΣΥ ουδέποτε εφάρμοσε τον νόμο για τις επεμβάσεις αυτές και δεν έλεγξε ποτέ τα νοσοκομεία που τις κάνουν.

Σε περίπτωση που ο κ. Ηλιοδρομίτης δεν γνωρίζει τα αποτελέσματα του εν λόγω πορίσματος, μπορεί να ανατρέξει εδώ και να τα διαβάσει

Κατά συνέπεια, οι 22 επεμβάσεις που έγιναν στο «Αττικόν» κακώς πήραν έγκριση από το ΚΕΣΥ, από τη στιγμή που το νοσοκομείο ούτε είχε και εξακολουθεί να μην έχει άδεια πιστοποίησης από το υπουργείο Υγείας για να τις κάνει. Εκτός και αν ο κ. Ηλιοδρομίτης θεωρεί πως η νομοθεσία για τις TAVI είναι περιττή και κακώς υφίσταται, κατά συνέπεια το κάθε νοσοκομείο μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Οσον αφορά τους ασθενείς που περίμεναν να κάνουν TAVI, το νοσοκομείο όφειλε να τους έχει παραπέμψει σε πιστοποιημένα κέντρα.

Από εκεί και πέρα, στα βασικά επιχειρήματα της επιστολής του κ. Ηλιοδρομίτη έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:

1. Το επιχείρημα περί 9-15 μηνών που το νοσοκομείο περίμενε να πάρει άδεια και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να σταματήσουν οι επεμβάσεις, είναι τουλάχιστον αστείο. Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, αφού όπως υποστηρίζει ο κ. Ηλιοδρομίτης το «Αττικόν» είναι «πρωτοπόρο» στις TAVI από το 2008, γιατί δεν έσπευσε να πάρει πρώτο και καλύτερο άδεια εδώ και τρία χρόνια που ισχύει η νομοθεσία αδειοδότησης, αντιθέτως, δεν έχει πάρει ακόμα; Δεύτερον, αφού γίνονταν όλα τόσο... νόμιμα, όπως φαίνεται να υποστηρίζει ο κ. Ηλιοδρομίτης, γιατί δεν έγιναν καθόλου επεμβάσεις το 2018; Μήπως επειδή υπήρξε σχετική υπουργική εντολή;

2. Το επιχείρημα περί «εκατοντάδων ασθενών» που θα έχαναν τη ζωή τους είναι παντελώς αναληθές. Και αυτό επειδή στην Ελλάδα και τα 20 κέντρα που πραγματοποιούν TAVI δεν ξεπερνούν τις 300 επεμβάσεις τον χρόνο. Κρίμα που δεν το γνωρίζει αυτό ο κ. καθηγητής.

3. Ο κ. Ηλιοδρομίτης υποστηρίζει στην επιστολή του ότι είναι ανακριβές πως ο φάκελος αδειοδότησης επιστράφηκε από το υπουργείο Υγείας ως ελλιπής. Θα συνιστούσαμε καλύτερη ενημέρωση στον κ. Ηλιοδρομίτη. Οπως μας έγινε γνωστό από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ο φάκελος του «Αττικόν» πήγε το καλοκαίρι στο υπουργείο Υγείας και επιστράφηκε ως ελλιπής στο νοσοκομείο για να σταλεί ξανά στη συνέχεια για εκ νέου έλεγχο. Αλλά ακόμα και αν δεχόμασταν το επιχείρημα του κ. Ηλιοδρομίτη περί πλήρους φακέλου, γιατί δεν έχει πάρει ακόμα την άδεια;

4. Να θυμίσουμε και κάτι άλλο μια και δόθηκε η ευκαιρία. Είναι απορίας άξιον πώς στην επιτροπή του ΚΕΣΥ για τις TAVI συμμετείχαν γιατροί από το «Αττικόν», οι οποίοι επίσης παράτυπα ενέκριναν τις επεμβάσεις που γίνονταν στο νοσοκομείο, μια και γνώριζαν πως αυτό δεν έχει άδεια να τις πραγματοποιεί. Αυτό όμως είναι μάλλον θέμα εισαγγελέα και δεν είναι της παρούσης να το αναλύσουμε. Σε κάθε περίπτωση, προτείνουμε στον κ. Ηλιοδρομίτη να περιμένουμε το πόρισμα του ελέγχου των Επιθεωρητών Υγείας στον «Αττικόν» σχετικά με τις TAVI. Και τότε τα ξαναλέμε.

Δημήτρης Τερζής

ΥΓΕΙΑ
Το αμαρτωλό ΚΕΣΥ και ο... ακλόνητος κ. Μάρκου
Με την απόφαση του ΚΕΣΥ, η οποία έγινε θέμα ερώτησης στη Βουλή, η Βόρεια Ελλάδα μένει χωρίς δημόσιο νοσοκομείο για επεμβάσεις TAVI, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και ταλαιπωρία για τους ασθενείς.
Το αμαρτωλό ΚΕΣΥ και ο... ακλόνητος κ. Μάρκου
ΥΓΕΙΑ
Η επόμενη μέρα για τακτικά χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία
Με κανόνες, όρους και προϋποθέσεις και με τις οδηγίες των επιστημονικών επιτροπών, θα επαναλειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης...
Η επόμενη μέρα για τακτικά χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία
ΥΓΕΙΑ
Κατεβάζει ρολά το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο
Η μόνη μονάδα του ΕΣΥ που μπορεί να αντιμετωπίσει παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά, στο «Αγία Σοφία», κλείνει για τρεις μήνες, λόγω ξενοδοχειακής αναβάθμισης του με αποτέλεσμα αύξηση της λίστα αναμονής.
Κατεβάζει ρολά το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο
Εγγραφο για τις εγχειρήσεις TAVI στο 401 νοσοκομείο
ΥΓΕΙΑ
Επιμένει σε παρανομίες η Διεύθυνση Υγειονομικού του Στρατού
Σοβαρά ερωτήματα για το πώς αντιλαμβάνεται και εφαρμόζει τον νόμο η Διεύθυνση Υγειονομικού του Στρατού Ξηράς, αλλά και η αντίστοιχη του Ναυτικού, προκύπτουν από το έγγραφο που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η...
Επιμένει σε παρανομίες η Διεύθυνση Υγειονομικού του Στρατού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας