• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 30.1°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 28.5°C
  5 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 28.7°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.9°C
  4 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 27.2°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  0 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 29.9°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.8°C
  0 BF
  33%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.5°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  51%

Εκτός τόπου, χρόνου και θέματος είναι οι αντιδράσεις «πηγών» του 401 ΓΣΝΑ για τις αποκαλύψεις μας σχετικά με τις επεμβάσεις TAVI και τα ευρήματα του ελέγχου των Επιθεωρητών Υγείας στο μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκθετα 401 ΓΣΝΑ και Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας

 • A-
 • A+

Τέσσερις μέρες έχουν περάσει από την ημέρα που δημοσιεύσαμε το πόρισμα-βόμβα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας για την καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) σχετικά με τις υψηλού κόστους επεμβάσεις TAVI και η ηγεσία του στρατού τηρεί σιγήν ιχθύος.

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι «πηγές» του μεγαλύτερου στρατιωτικού νοσοκομείου της χώρας, οι οποίες επέλεξαν να δώσουν εξηγήσεις σε έναν ιστότοπο στρατιωτικού περιεχομένου, το armyvoice.gr. Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «401 ΓΣΝΑ: Τι λένε πηγές για τη διαμάχη με την “Εφ.Συν.”».

Ας δούμε λοιπόν ποιες εξηγήσεις έδωσαν, σημειώνοντας πως το συντακτικό και η ορθογραφία είναι των «πηγών».

  «Είναι απορίας άξιον γιατί επί ένα χρόνο η “Εφ.Συν.” ψάχνει τις 31 TAVI που έγιναν από το 2013 έως σήμερα στο 401 ΓΣΝΑ, ενώ όπως γράφει στο τελευταίο άρθρο της γίνονται σε όλη την Ελλάδα 300 TAVI με ετήσιο τζίρο περίπου 9 εκατ. ευρώ».

  Το πόρισμα μιλάει για 29 και όχι για 31 TAVI. Οπως και να έχει, όμως, αν οι «πηγές» διάβαζαν τα δημοσιεύματά μας, θα διαπίστωναν ότι έχουμε ασχοληθεί και με άλλα νοσοκομεία, όπως επίσης και με τον ρόλο του ΚΕΣΥ για τον έλεγχο των TAVI. Το γεγονός ότι ασχοληθήκαμε εκτενώς με το 401 ΓΣΝΑ αποδείχθηκε σωστή επιλογή, από τη στιγμή που τα ευρήματα των επιθεωρητών δικαίωσαν την έρευνά μας.

  «Πως κατηγορεί το 401 ΓΣΝΑ ότι αγοράζει μια βαλβίδα συγκεκριμένης εταιρείας. Γιατί δεν κατηγορούνται όλοι παρά μόνο το 401 ΓΣΝΑ».

  Η εφημερίδα δεν κατηγορεί κανέναν. Η εφημερίδα δημοσιοποίησε τα ευρήματα των επιθεωρητών Υγείας.

  «Εχει εξοφληθεί η εταιρεία άραγε και για τις 31 TAVI ή θα πληρωθεί όταν εισπραχθούν όλα τα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ;».

  Είναι απορίας άξιον γιατί θέτουν τέτοιο ερώτημα οι «πηγές» του νοσοκομείου. Εκτός και αν δεν γνωρίζουν πως η έρευνα απέδειξε ότι δεν έχει σταλεί ούτε ένα παραστατικό προς τον ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση από το νοσοκομείο.

  «Μήπως το ποσοστό θνητότητας με βάση τα διεθνή πρώτυπα είναι κατά πολύ μικρότερο και εντός του προβλεπόμενου;»

  Το ποσοστό θνητότητας, όπως καταγράφηκε από το ΚΕΣΥ, τον αρμόδιο φορέα ελέγχου δηλαδή, είναι στο 22,22%. Τα διεθνή πρότυπα κάνουν λόγο για 5%. Εκτός και αν οι «πηγές» αμφισβητούν και το ΚΕΣΥ αλλά και τη διεθνή βιβλιογραφία.

  «Πώς αναφέρει ποσοστό θνητότητας 22 της εκατό η εφημερίδα όταν έγιναν 31 TAVI και όχι 100 στο 401 ΓΣΝΑ σε 5 χρόνια, για να μπορούμε να πιστοποιήσουμε τους θανάτους;».

  Αυτό το... επιχείρημα, το διαβάσαμε, το ξαναδιαβάσαμε και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Προφανώς η απλή μέθοδος των τριών που χρησιμοποιείται για να βγάζουμε τα ποσοστά και η οποία μαθαίνεται στην Δ΄ Δημοτικού είναι άγνωστη στις «πηγές» του νοσοκομείου. Ελπίζουμε οι «πηγές» να μην είναι γιατροί, γιατί τότε υπάρχει ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα από όσο νομίζαμε.

  «Το που θα πρέπει να τηρείται το αρχείο αφορά το ίδιο το νοσοκομείο το οποίο εφαρμόζει πιστά την κείμενη νομοθεσία. Εχουν καθοριστεί εσωτερικές διαδικασίες για την πλήρη ασφάλειά του».

  Το πού θα πρέπει να τηρείται το αρχείο περιγράφεται στον ΠΟΥ (Πίνακας Οργανώσεως Υλικού) του νοσοκομείου. Εκεί αναφέρεται ρητά πως το αρχείο του νοσοκομείου είναι «ένα και αδιαίρετο». Με απλά λόγια, το αρχείο δεν μπορεί να είναι καταμερισμένο στις κλινικές του νοσοκομείου και σίγουρα κομμάτι του δεν μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι του θωρακοχειρουργού Χ. Κ., όπως αναφέρει το πόρισμα.

  «Ποιοι άθελά τους προσέβαλαν και αυτήν ακόμα την μνήμη του αψεγαδιάστου καθοδηγητή τους. Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετιθέντος».

  Εδώ, ειλικρινά, δεν ξέρουμε τι θέλουν να πουν οι «πηγές».

  «Ενα χρόνο διασύρεται το 401 ΓΣΝΑ. Ηρθε η ώρα επιτέλους η Ελληνική Δικαιοσύνη να αποκαταστήσει την τιμή, την υπόληψη και την αξιοπρέπεια όσων συκοφαντήθηκαν και διασύρθηκαν».

  Αν το 401 ΓΣΝΑ «διασύρεται» εδώ κι ένα χρόνο, λογικά θα έπρεπε να έχει αντιδράσει. Αντιθέτως, ουδέποτε έστειλε έστω μια διάψευση ή μια επιστολή στην «Εφ.Συν.» για τις αποκαλύψεις σχετικά με την καρδιοχειρουργική κλινική. Στο σκέλος περί Δικαιοσύνης, ίσως ήρθε η ώρα για τους τρεις εισαγγελείς στους οποίους έχει φτάσει το πόρισμα να πράξουν τα δέοντα. Μήπως, τελικά, η διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ θα πρέπει να ελέγξει ποιες είναι οι «πηγές» που δημοσιεύουν τέτοια κείμενα και εκθέτουν περισσότερο το νοσοκομείο;

Ο Π. Ρήγας στην «Εφ.Συν.»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας, σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας μας για το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, απάντησε τα εξής:

«Η συγκεκριμένη υπόθεση που περιγράφεται στα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» και οι καταγγελίες που τη συνοδεύουν βρίσκεται ήδη –μετά και την κοινοποίηση του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας– σε διαδικασία διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

Από την πρώτη στιγμή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχουν συνδράμει στη διερεύνηση των καταγγελιών με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Πρόκειται για ζήτημα που η ενδελεχής εξέτασή του απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και τον εύλογο χρόνο για να γίνουν όλα αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, τελεί και υπό τη δική μας στενή παρακολούθηση, καθ’ όσον έχουμε ήδη ζητήσει τις απόψεις των Γενικών Επιτελείων σχετικά με την Εκθεση Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, αλλά και την άμεση υλοποίηση των προτάσεων που αυτή περιλαμβάνει».

Επιστολή του προέδρου του ΚΕΣΥ στην εφημερίδα

Για το θέμα με τις επεμβάσεις TAVI λάβαμε και μία επιστολή από τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ Β. Μάρκου, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Διευθυντά

Για δεύτερη φορά ευρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να απασχολήσω εσάς και τους αναγνώστες σας για δημοσίευμα της “Εφ.Συν.” στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, που αναφέρεται στη λειτουργία του ΚΕΣΥ, αναφορικά με τις διακαθετηριακές εμφυτεύσεις βαλβίδων καρδιάς (TAVI). Mε λύπη μου διαπιστώνω ότι και πάλι ο συντάκτης σας Δ.Τ. δεν τήρησε και αυτή τη φορά τους στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, κάτι που αδικεί την έγκριτη εφημερίδα σας.

Παραθέτει στοιχεία που έχει στη διάθεσή του από την έκθεση των επιθεωρητών Υγείας για το 401 ΓΣΝ και την εμπλοκή του ΚΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι η παράθεση αυτή είναι επιλεκτική, καθώς δεν κάνει καμιά μνεία στις απόψεις του ΚΕΣΥ που περιέχονται στην ίδια έκθεση. Είμαι βέβαιος ότι και αυτές είναι στη διάθεσή του, με τον ίδιο τρόπο που περιήλθαν και οι εκθέσεις των επιθεωρητών. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που δεν τις είχε, δεν έκανε καμιά προσπάθεια επικοινωνίας με το ΚΕΣΥ για να καταγράψει την άποψή του.

Σε κάθε περίπτωση το ΚΕΣΥ, σε αγαστή συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με συνεχείς εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις ρύθμισης του τοπίου, με άξονες λειτουργίας το καλό των ασθενών, τη χρηστή διαχείριση και την ιατρική επιστημονικότητα. Κυριότερο μέλημά μας είναι η άρση της ανισοκατανομής των ασθενών στις διάφορες μονάδες με συνέπεια τη δημιουργία μακροχρόνιας λίστας σε κάποια από αυτά, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Το τοπίο είναι εξαιρετικά σύνθετο και πολυπλόκαμο διότι αφορά ένα θέμα που άπτεται νέων επιστημονικών εξελίξεων και αλλαγών με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, η κατάσταση περιπλέκεται διότι οι προκύπτουσες αλλαγές δημιουργούν “γκρίζες” περιοχές αντικειμένων στην ιατρική ανθρωπογεωγραφία των ειδικοτήτων, συνοδευόμενες από εξατομικευμένες ατομικές προτεραιότητες των λειτουργών υγείας, υψηλό κόστος εφαρμογής της μεθόδου και κατόπιν αυτών, ενίοτε, ανάδυση ποικίλων συμφερόντων που μετέρχονται κάθε, μα κάθε, μεθοδολογία για την ευόδωσή τους.

Σας βεβαιώνω ότι και εγώ και οι έγκριτοι συνεργάτες του ΚΕΣΥ στο πεδίο αυτό (και όχι μόνο) θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με οδηγό τη συνείδησή μας, ατομική και επιστημονική. Δεν πρόκειται βεβαίως να επανέλθω διατηρώντας την πεποίθηση, χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν, ότι στα ζητήματα αυτά δεν προέχει το επικοινωνιακό κριτήριο

Με εκτίμηση
Καθηγητής Κώστας Β. Μάρκου, Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας

Η απάντηση του συντάκτη

Αυτό που δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί ο κ. καθηγητής είναι ότι η «Εφ.Συν.» παρουσίασε τα συμπεράσματα του πορίσματος των επιθεωρητών Υγείας που έλεγξαν το 401 ΓΣΝΑ και το ΚΕΣΥ και τα οποία προήλθαν έπειτα από ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ των επιθεωρητών και του ΚΕΣΥ.

Ο κ. καθηγητής μάς εγκαλεί ότι στο ρεπορτάζ δεν καταγράψαμε τις απόψεις του, οι οποίες εμπεριέχονται αναλυτικά στο πόρισμα. Ενδεχομένως να είναι πολύ υπερήφανος γι’ αυτές, αν και εμείς, ειλικρινά, δεν περιμέναμε ότι ένας πανεπιστημιακός που κατέχει τη θέση του προέδρου του ΚΕΣΥ θα δήλωνε κυνικά στους επιθεωρητές ότι «η αποτύπωση της θνητότητας per se μόνο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον έχει». Δήλωση η οποία έκανε τόση εντύπωση στους επιθεωρητές που την υπογράμμισαν κιόλας!

Αν θέλει λοιπόν ο κ. καθηγητής να παραθέσουμε δηλώσεις του, σαν την προηγούμενη, μπορούμε να το κάνουμε. Θέλει;

Είμαστε επίσης σε θέση να γνωρίζουμε, όπως και ο κ. καθηγητής, πως το εν λόγω πόρισμα έχει διαβιβαστεί στον υπουργό Υγείας «για τυχόν δικές του ενέργειες, ως άμεσος πειθαρχικός του προϊστάμενος».

Από εκεί και πέρα, μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας από τον πρόεδρο ενός εποπτικού φορέα που επί 2,5 χρόνια δεν έχει εφαρμόσει τις υπουργικές αποφάσεις που ο ίδιος εισηγήθηκε -με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν φαινόμενα σαν αυτά του 401 ΓΣΝΑ- δεν πρόκειται να δεχτούμε.

Δημήτρης Τερζής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Μπαλάκι οι γονείς για τα βλαστοκύτταρα
Ασχημο τριήμερο πέρασαν χιλιάδες γονείς σε όλη τη χώρα οι οποίοι στο παρελθόν εμπιστεύτηκαν την τράπεζα φύλαξης βλαστοκυττάρων Stem-Health Hellas αλλά και τον όμιλο “Υγεία” (έως το 2013 ο όμιλος Υγεία είχε το...
Μπαλάκι οι γονείς για τα βλαστοκύτταρα
ΥΓΕΙΑ
Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»
Το νοσοκομείο, που έφτασε να έχει χρέη 300 εκατ. ευρώ πουλήθηκε σε μια νύχτα στη νεοσύστατη «Ημιθέα Α.Ε.» της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 115 εκατομμυρίων ευρώ, αφού με νομικά έωλες τροπολογίες έγινε εφικτό να...
Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»
ΥΓΕΙΑ
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI
Αναπάντητο έχει μείνει το αίτημα των επιθεωρητών Υγείας για τις υψηλού κόστους καρδιο­χειρουργικές επεμβάσεις τύπου TAVI. Αν η νομοθεσία είχε εφαρμοστεί, περισσότερα από τα μισά πιστοποιημένα κέντρα θα έπρεπε...
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Η αντίδραση του υπουργείου Υγείας στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
Από το υπουργείο Υγείας λάβαμε την κάτωθι απάντηση αναφορικά με το χθεσινό μας πρωτοσέλιδο για την πρωτοβάθμια μονάδα υγείας στην Πάτρα: «Η υγειονομική παρουσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην περιοχή των...
Η αντίδραση του υπουργείου Υγείας στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
ΥΓΕΙΑ
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί απ’ τη Βουλή το νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» που...
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δύο ιατρικές υποθέσεις στο «στόχαστρο» του Συνηγόρου του Πολίτη
Αυτεπάγγελτη έρευνα για τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων ανακοίνωσε ο Συνήγορος ύστερα από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» για την περίπτωση της Stem Health, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνει και η...
Δύο ιατρικές υποθέσεις στο «στόχαστρο» του Συνηγόρου του Πολίτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας