Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΚΕΕΛΠΝΟ: «Γαλάζια ομπρέλα» στη μαύρη τρύπα των 90 εκατ. ευρώ
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΕΕΛΠΝΟ: «Γαλάζια ομπρέλα» στη μαύρη τρύπα των 90 εκατ. ευρώ

  • A-
  • A+

Oσο κι αν η Ν.Δ. έσπευσε να απαξιώσει και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, όπως είχε κάνει άλλωστε και με όλα τα άλλα σχετικά πορίσματα για το ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο κι αν θεωρεί άνθρακες τα δεκάδες εκατομμύρια που επιβεβαιώθηκαν χθες ως «διαφορές» στα ταμεία του φορέα, το πόρισμα των τριών εμπειρογνωμόνων ορκωτών λογιστών αποτυπώνει για άλλη μία φορά το χάος που επικρατούσε ειδικά το διάστημα 2010 - 2014.

Παράλληλα, η τελευταία προσπάθεια της απολυμένης πλέον πρώην οικονομικής διευθύντριας –εναντίον της οποίας έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις σε βαθμό κακουργήματος– να εμφανίσει με όψιμη έκθεσή της τις «διαφορές» ως «δαπάνες ειδικού σκοπού» έπεισε, όπως φαίνεται, μόνο τους δύο βουλευτές της Ν.Δ. που πήραν μέρος στη χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στην υγεία.

«Οι πραγματογνώμονες επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν διαπιστώσει κανένα έλλειμμα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ., διαστρεβλώνοντας πλήρως αυτό που δήλωσαν και οι τρεις εμπειρογνώμονες-μάρτυρες. Η διαφορά των 89 εκατ. υπάρχει και καταγράφεται, αλλά δεν μπορούν οι ίδιοι λόγω έλλειψης στοιχείων να δηλώσουν τι είναι αυτή η διαφορά κι αν όντως είναι έλλειμμα.

Οι ελεγκτές έκαναν τον οικονομικό έλεγχο για τις οικονομικές χρήσεις από το 2007 έως και το 2014. Εμβρόντητοι οι βουλευτές πληροφορήθηκαν ότι από τον έλεγχο αυτόν διαπιστώθηκε διαφορά 89,3 εκατ. ευρώ για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις για το πού και πώς ξοδεύτηκαν.

Πέρα από τις δυσκολίες και τις αρνήσεις παροχής στοιχείων, οι επιθεωρητές διαπιστώνουν στο πόρισμά τους αληθινό χάος στους απολογισμούς του φορέα. Ειδικά στην τετραετία 2010-2014 αναφέρουν ότι δεν μπορούν καν να εκφέρουν άποψη «λόγω του ανεπαρκούς τρόπου κατάρτισης των απολογισμών και της έλλειψης ελεγκτικών στοιχείων για την επιβεβαίωση των εσόδων και εξόδων των απολογισμών».

Τη χαώδη αυτή κατάσταση που επικρατούσε στην οικονομική διαχείριση των εκατομμυρίων του δημόσιου χρήματος που εισέπραττε ο φορέας υγείας αποτύπωσαν και με τις απαντήσεις τους οι ελεγκτές στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Οι πραγματογνώμονες τρεις Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές είχαν λάβει εντολή για έλεγχο από την Εξεταστική Επιτροπή.

↳ Καντε κλικ για να δείτε ολόκληρο τον πίνακα

Τι λέει το πόρισμα

Οπως αναγράφουν στο πόρισμά τους, «όσον αφορά τους ισολογισμούς, λόγω της λογιστικής οργάνωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, της διαδικασίας καταγραφής και παρακολούθησης των εισπράξεων και πληρωμών του ΚΕΕΛΠΝΟ και τελικά της διαδικασίας σύνταξης των απολογισμών του ΚΕΕΛΠΝΟ, την εξεταζόμενη περίοδο 2007-2014, δεν εξασφαλίζεται η αξιοπιστία αυτών, η πληρότητα παρουσίασης των στοιχείων, η ακρίβεια αυτών, η συμφωνία με τα λογιστικά βιβλία, καθώς και η συγκρισιμότητα αυτών στην παρουσίαση και πληρότητα των στοιχείων εισπράξεων και πληρωμών, κάθε χρήσης, όπως παρουσιάζονται».

Οπως προέκυψε και στην κατάθεσή τους στην επιτροπή, δεν έλαβαν τα στοιχεία που ζήτησαν, ενώ τους παρασχέθηκαν από την πρώην οικονομική διευθύντρια μόνο τα παραστατικά των τραπεζών –που ούτως ή άλλως μπορούσαν να τα πάρουν και από τις τράπεζες– και τα ποσά των εσόδων. Οι απολογισμοί του ΚΕΕΛΠΝΟ «δεν είναι αξιόπιστοι, ούτε έχουν συνταχθεί με ακρίβεια και πληρότητα των παρουσιαζόμενων στοιχείων εισπράξεων-πληρωμών κάθε χρήσης και δεν είναι συγκρίσιμοι».

«Οι απολογισμοί που δόθηκαν για τις χρήσεις 2010 έως 2014, όπως υποβλήθηκαν στο υπουργείο Υγείας, δεν καταλήγουν σε ταμειακό αποτέλεσμα και δεν περιλαμβάνουν ανάλυση και συμφωνία με τα χρηματικά διαθέσιμα στην έναρξη και λήξη της κάθε χρήσης. Από την επισκόπησή τους, δεν καθίσταται σαφές αν έχουν καταρτιστεί σε ταμειακή ή λογιστική βάση, καθώς δεν καταλήγουν σε αποτέλεσμα ώστε να μπορεί να συμφωνηθεί με τα χρηματικά διαθέσιμα λήξης της κάθε χρήσης και δεν υπάρχουν συνταγμένες και ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις».

Οι πολλαπλές εξαιρέσεις

Το πόρισμα αναφέρεται αναλυτικά σε κάθε έτος και στους διαφορετικούς κάθε φορά τρόπους κατάρτισης των οικονομικών στοιχείων.

Παράλληλα, οι πολλαπλές εξαιρέσεις του φορέα –οι οποίες καταργήθηκαν το 2016 με την απόφαση (Ν. 4366) του υπουργού Υγείας– και η εξαίρεσή του από το δημόσιο λογιστικό κατέστησε ακόμα δυσκολότερο τον έλεγχο. Δεν υπήρχε καν λογιστικό πρόγραμμα, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με το πόρισμα, «στον συνοπτικό πίνακα των απολογισμών για τις χρήσεις 2007-2014, μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν βάσει των χρηματικών υπολοίπων κάθε έτους από τις απαντητικές επιστολές των τραπεζών, προκύπτουν διαφορές μεταξύ των ταμειακών διαθεσίμων τέλους έτους (όπως διαμορφώνονται από τα έσοδα και έξοδα του απολογισμού κάθε έτους) και των υπολοίπων των χρηματικών διαθεσίμων όπως αυτά προκύπτουν από τις επιστολές των τραπεζών που λάβαμε.

Οι διαφορές στις χρήσεις 2007-2008 οφείλονται σε παράλειψη από τους απολογισμούς ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τραπεζικών λογαριασμών που δεν είχαν κίνηση».

 Μέχρι το 2009 το ΚΕΕΛΠΝΟ τηρούσε λογιστικά βιβλία, είχε λογιστικό πρόγραμμα, ελεγχόταν από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές και κοινοποιούσε τους απολογισμούς στο υπουργείο χωρίς να τους δημοσιεύει.

 Για τις χρήσεις 2010-2011, δεν συντάχθηκαν οικονομικές καταστάσεις από τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά με βάση τα λογιστικά ισοζύγια της εταιρείας συντάχθηκε έκθεση ελεγκτικών υπηρεσιών από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές σύμφωνα με το «Διεθνές Πρότυπο Εργασιών Διασφάλισης 3000», για τις δύο χρήσεις μαζί.

  ια τις χρήσεις 2012 έως και 2014, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν τηρούσε λογιστικά βιβλία, δεν υπάρχει λογιστικό πρόγραμμα και δεν ελέγχθηκε από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν, η προηγούμενη διεύθυνση οικονομικών και συγκεκριμένα από την πρώην υπεύθυνη Οικονομικής Διαχείρισης Αικατερίνη Πολύζου, με την οποία συναντήθηκαν, δεν συνεργάστηκε μαζί τους.

Καταγράφουν χαρακτηριστικά:

 Δεν τους δόθηκαν καταστάσεις με τα γραμμάτια είσπραξης-εντάλματα πληρωμής για τις χρήσεις 2007 έως και 2014.

 Δεν τους δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες για τη σύνταξη των ετήσιων απολογισμών του ΚΕΕΛΠΝΟ στις χρήσεις 2007 έως και 2014, όπως συγκέντρωση στοιχείων και αρχείων, σύνταξης και ελέγχου των απολογισμών, καθώς και συμφωνιών των ποσών που αναφέρονται στους απολογισμούς με αυτά των οικονομικών καταστάσεων.

 Δεν τους δόθηκαν ισοζύγια για τις χρήσεις 2007-2014.

 Δεν τους δόθηκαν συμφωνίες των λογιστικών στοιχείων εισπράξεων-πληρωμών, καθώς και συμφωνία των τραπεζικών λογαριασμών.

 Ολα τα σχετικά στοιχεία και ηλεκτρονικά αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν ήταν διαθέσιμα επειδή έχουν κατασχεθεί από τις δικαστικές αρχές, όπως τους δηλώθηκε.

 Δεν έλαβαν τη ζητούμενη επιστολή επιβεβαίωσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ, από την πρώην υπεύθυνη Οικονομικής Διαχείρισης Αικατερίνη Πολύζου.

Α. Μπαλωμενάκης, πρόεδρος της εξεταστικής στην «Εφ.Συν.»
«Μυστικά κονδύλια»

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση υπήρξε ένα καινούργιο στοιχείο: αποκαλύφθηκε ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρχε «ειδική» κατηγορία δαπανών, οι λεγόμενες «δαπάνες ειδικού σκοπού». Οι εξεταζόμενοι ορκωτοί λογιστές που πραγματοποίησαν τον έλεγχο των απολογισμών διαβεβαίωσαν την Επιτροπή ότι δεν τους είχε τεθεί υπ’ όψιν η ύπαρξη τέτοιων δαπανών και ότι λόγω παντελούς ελλείψεως παραστατικών οι ίδιοι δεν μπορούν να βεβαιώσουν εάν είχαν ή δεν είχαν συμπεριληφθεί αυτές οι πληρωμές στους ετήσιους απολογισμούς. Σε κάθε περίπτωση, η πληροφορία αυτή γέννησε νέα ερωτήματα για την οικονομική διαχείριση του Οργανισμού σχετικά με την προέλευση, τους σκοπούς που εξυπηρετούσαν, τα ποσά αλλά και τους αποδέκτες αυτών των δαπανών.

Τα συμπεράσματα των μαρτύρων και οι απαντήσεις τους στις ερωτήσεις των βουλευτών

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής τα συμπεράσματα των τριών ελεγκτών μαρτύρων διατυπώθηκαν με τις απαντήσεις τους, ενώ χαρακτηριστικές ήταν οι προσπάθειες της Ν.Δ. να εμφανίσει περίπου δικαιολογημένες τις διαφορές των 89 εκατ., υιοθετώντας την έκθεση της κ. Πολύζου αλλά και του ιδιώτη εμπειρογνώμονα που η ίδια είχε προσλάβει προκειμένου να κάνει οικονομικό έλεγχο.

Μάρτυρας: Στα έσοδα θεωρώ ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις. Είναι επιχορηγήσεις, είναι κρατικά έσοδα. Αρα, όλο το θέμα είναι στα έξοδα. Εξαντλήσαμε κάθε ενδεχόμενο να βρούμε κάποια περαιτέρω στοιχεία. Δεν είχαμε αυτή την πληροφόρηση. Ετσι, λοιπόν, βγάλαμε κάποιες σχετικές λογιστικές διαφορές. Σε καμία περίπτωση –το λέω– δεν αναφέρουμε τη λέξη «έλλειμμα». Είναι διαφορές, που όμως δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε πού οφείλονται. Και γι’ αυτό, αν δείτε και στην έκθεσή μας, κρατάμε επιφύλαξη και λέμε ότι οι απολογισμοί δεν είναι ορθοί, δεν έχουν συνταχθεί σωστά, υπάρχουν ελλείψεις, παραλείψεις. Και υπάρχουν αυτές οι διαφορές που αναφέρουμε μέσα.

Μάρτυρας: Το μόνο στοιχείο που είχαμε είναι το τι υπόλοιπο, τι κινήσεις, συνολικές χρεώσεις, συνολικές πιστώσεις υπάρχουν σε κάθε τράπεζα και τι υπόλοιπο είχε η κάθε τράπεζα στο τέλος του χρόνου και αντίστοιχα τους επίσημους απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ προς το υπουργείο Υγείας, όπου υπήρχε κατάσταση με το ποια είναι τα έσοδά τους και ποια είναι τα έξοδά τους. Μέχρι το 2009 οι απολογισμοί είχαν ελεγχθεί. Κατόπιν, όμως, υπήρχαν κάποιοι απολογισμοί για τους οποίους δεν είχαμε καν πληροφορίες από μέσα. Ηταν προφανές ότι δεν είναι ταμειακοί απολογισμοί. Δεν βγάζεις άκρη. Μάλλον είναι λογιστικοί. Δεν είχαμε εξηγήσεις. Δώσαμε κατάσταση στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στην κυρία Πολύζου, στις οικονομικές Υπηρεσίες. Ζητήσαμε λεπτομέρειες πώς συντάσσονται αυτοί οι απολογισμοί, τι δείχνουν, ποιος κάνει τις συμφωνίες, με τι καρτέλες συμφωνούνται, με τι καταστάσεις εισπράξεων πληρωμών συμφωνούνται. Περίμενα ότι θα υπήρχαν κάποιες καταστάσεις και κάποια αντίγραφα να μας δώσουν για τα γραμμάτια είσπραξης, εντάλματα πληρωμής. Δεν μας δόθηκαν αντίστοιχα κάποιες τέτοιες καταστάσεις, οπότε προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και λογικά να δούμε τι διαφορές έχουμε κάθε χρόνο.

Α. Παπαχριστόπουλος: Επειδή, όμως, εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία του πράγματος και επειδή αυτή που εσείς ονομάζετε «διαφορά» και όχι «έλλειμμα», τα 90 εκατομμύρια είναι ένα τεράστιο ποσό –αν είναι περισσότερο ή λιγότερο, αφήστε το, θα το δούμε– υπάρχει τρόπος αυτά τα 90 εκατομμύρια να δικαιολογηθούν;

Μάρτυρας: Οι απολογισμοί που πήραμε στα χέρια μας δεν είχαν μόνο παραλείψεις και τεχνικά προβλήματα σύνταξης, αλλά είχαν και κενά. Ελειπαν δηλαδή κάποια ποσά. Αυτές τις δαπάνες ειδικού σκοπού εμείς τις μάθαμε, έπεσαν στην αντίληψή μας πριν από δυο-τρεις μέρες που πήραμε την έγκριση της κ. Πολύζου κι ενημερωθήκαμε για αυτές τις δαπάνες. Γι’ αυτό και στην εισαγωγή που έκανα, όταν ξεκινήσαμε, έθεσα κι αυτό το θέμα και είπα ότι δεν το γνωρίζαμε. Είπα: Ποιοι είναι αυτοί οι πόροι που χρηματοδοτούν αυτές οι δαπάνες; Πώς γίνεται η διαχείριση αυτών των δαπανών; Πώς πληρώνονται και γιατί δεν απεικονίζονται στους απολογισμούς;

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Αδωνις απειλεί τα μέλη της εξεταστικής
Σε θεσμικό ατόπημα υπέπεσε ο πρώην υπουργός Υγείας, στέλνοντας εξώδικο στον πρόεδρο της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα για τα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο καταλογίζει ευθύνες στον ίδιο ● Για...
Ο Αδωνις απειλεί τα μέλη της εξεταστικής
ΥΓΕΙΑ
Στην έξοδο του ΚΕΕΛΠΝΟ τα «αμαρτωλά» στελέχη
Τέλος στη θητεία των στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ που σχετίζονται με τις 22 παράνομες προσλήψεις επί Αδ. Γεωργιάδη βάζει η διοίκηση, αν και επίσημα δεν επιβεβαιώνεται ● Είχε προηγηθεί εισαγγελική πρόταση που απέδιδε...
Στην έξοδο του ΚΕΕΛΠΝΟ τα «αμαρτωλά» στελέχη
ΥΓΕΙΑ
Από τις αξιολογήσεις στις «αναθέσεις»
Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ξήλωσε» όλα όσα είχαν θεσμοθετηθεί προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα κομματικού νεποτισμού, που είχαν οδηγήσει στο παρελθόν κυριολεκτικά μέχρι και στη διάλυση ή στη χρεοκοπία...
Από τις αξιολογήσεις στις «αναθέσεις»
ΥΓΕΙΑ
«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια
Με απόφαση του υφυπουργού Υγείας καταργήθηκε η εγκύκλιος του τέως υπουργού Ανδρέα Ξανθού που μετέφερε από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα έγκρισης και ελέγχου χορηγιών στα ιατρικά συνέδρια.
«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια
ΥΓΕΙΑ
Αμφισβητούν τις κρίσεις 11 επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ
Με προσφυγές αντέδρασαν έντεκα από τους «κομμένους» επιθεωρητές και βοηθούς επιθεωρητών που είχαν αποσπαστεί από άλλες δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να στελεχώσουν το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και...
Αμφισβητούν τις κρίσεις 11 επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας