Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξαφνική αναστολή λειτουργίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

EUROKINISSI

Ξαφνική αναστολή λειτουργίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Χθες βράδυ η διοίκηση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού έστειλε επιστολή ανακοινώνοντας την αναστολή λειτουργίας του ελληνικού τμήματος του οργανισμού από 1ης Ιανουαρίου 2019.

«Αποκλειστική ευθύνη της σημερινής διοίκησης»

Για την απόφαση τοποθετήθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος λέγοντας: «Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας η διαδικασία αναστολής της σύνδεσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τη Διεθνή Ομοσπονδία άρχισε χθες το βράδυ. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τη σημερινή διοίκηση και τον πρόεδρό της.

»Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας έκανε ό,τι μπορούσε το προηγούμενο διάστημα -πήρε εξάμηνη αναστολή από την Διεθνή Ομοσπονδία με την τοποθέτηση της διοίκησης Αλεξανδρή, σταμάτησε το σερί των δοτών διοικήσεων με την διεξαγωγή εκλογών. Από εκεί και πέρα οι ευθύνες ανήκουν στην σημερινή διοίκηση. Το υπουργείο Υγείας και συνολικά η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για τη συνέχιση του ανθρωπιστικού έργου του ΕΕΣ».

Μεγάλη η ευθύνη

H ευθύνη του σημερινού προέδρου του ΕΕΣ είναι ακόμα μεγαλύτερη αν λάβει κανείς υπόψη του ότι συμμετείχε και μάλιστα από τη θέση του γενικού γραμματέα στην δοτή διοίκηση του οργανισμού που είχε διορίσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις αρχές του έτους, με πρόεδρο τον πρέσβη επί τιμή, Αλέξης Αλεξανδρής.

Στόχος της διοίκησης αυτής που εργάστηκε σκληρά σε συνεργασία με τη διεθνή ομοσπονδία να προετοιμάσει έναν οδικό χάρτη ήταν να αναγεννήσει τον ΕΕΣ στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο διεθνής οργανισμός -μέχρι τον Οκτώβριο- αλλιώς θα αποπεμφθεί από τη διεθνή ομοσπονδία. Ο Νίκος Οικονομόπουλος επομένως ήταν παρών όταν αναγνώριζε και αναλάμβανε τις ευθύνες της, δεσμευόταν η ελληνική πλευρά απέναντι στην Διεθνή Ομοσπονδία.

«Ο σημερινός πρόεδρος φέρθηκε υπεροπτικά, με ασέβεια και απέναντι στο υπουργείο Υγείας και απέναντι στην Διεθνή Ομοσπονδία» τονίζει ο Γ. Μπασκόζος και προσθέτει κωλυσιεργεί, έχει κακή συνεργασία με τα όργανα διαμεσολάβησης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. 

Η δήλωση του προέδρου του ΕΕΣ

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Νικόλαος Β. Οικονομόπουλος, έκανε την εξής δήλωση:

Σήμερα και ώρα 14:17 έλαβα επιστολή από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (Δ.Ο.Ε.Σ.) κ. Francesco Rocca, στην οποία μου ανακοινώνει ότι η ενεργοποίηση της ήδη ειλημμένης απόφασης από τον Σεπτέμβριο 2017, στην 36η Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.Σ. στην Γενεύη, μετατίθεται χρονικά για την 1η Ιανουαρίου 2019.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι στην περίπτωση που μέχρι τότε έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα της Δ.Ο.Ε.Σ., θα ανασταλεί κάθε περαιτέρω διαδικασία εις βάρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού οριστικά και αμετάκλητα.

Από τώρα με ενημερώνει ότι η Επιτροπή Συμμόρφωσης & Διαμεσολάβησης θα παρακολουθεί την πορεία ολοκλήρωσης του "οδικού" χάρτη, ώστε όταν ολοκληρώσουμε την υλοποίηση των υπολοιπόμενων προαπαιτούμενων αυτομάτως ανακαλείται η απόφαση της αναστολής, καθώς ήδη ο Πρόεδρος Rocca έχει εξουσιοδοτηθεί από τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.Σ. προς τούτο.

  

ΥΓΕΙΑ
Και... ελεγκτής και ελεγχόμενος;
Προβληματική κρίνει ο γενικός επιθεωρητής Υγείας, Στ. Ευαγγελάτος, τη συμμετοχή του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου στην εξεταστική...
Και... ελεγκτής και ελεγχόμενος;
ΥΓΕΙΑ
Κλινικές και διαγνωστικά κέντρα με ειδίκευση στις... πρόσθετες χρεώσεις
​Σωρεία παραβάσεων κλινικών και διαγνωστικών κέντρων στις σχέσεις με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από το 2012 μέχρι σήμερα, αποκάλυψε χθες η γενική...
Κλινικές και διαγνωστικά κέντρα με ειδίκευση στις... πρόσθετες χρεώσεις
ΥΓΕΙΑ
Οδηγός για καλύτερη υγεία
Nέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών, κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι μερικές από...
Οδηγός για καλύτερη υγεία
ΥΓΕΙΑ
Νέες ευκαιρίες για τα ελληνικά φάρμακα
​Για «κοινό τόπο και αρμονία της κυβέρνησης και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», η δραστηριότητα της οποίας «είναι πολύ σημαντική, καθώς εντάσσεται...
Νέες ευκαιρίες για τα ελληνικά φάρμακα
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
Διακόσιοι εξήντα συμπολίτες μας χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, ενώ ακόμα 696...
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
ΥΓΕΙΑ
H γρίπη δεν σηκώνει εφησυχασμό
Eπαγρύπνηση όλων για τη γρίπη συνιστά το υπουργείο Υγείας. Η επικράτηση της γρίπης τύπου Α, που είναι σοβαρή, και η επάνοδος του πανδημικού στελέχους...
H γρίπη δεν σηκώνει εφησυχασμό