• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 18.4°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 13.8°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 21.0°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 13.2°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 9.4°C
  3 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 17.6°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.3°C
  5 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.7°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  6 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.9°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.6°C
  2 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.8°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.6°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.3°C / 13.1°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.9°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  80%
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια επιστολή για τις TAVI στο «Αττικόν»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για το χθεσινό μας πρωτοσέλιδο «Ελεγχοι στα νοσοκομεία», πήραμε μια επιστολή από τον κ. Ευστ. Ηλιοδρομίτη, διευθυντή της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν».

«Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Με ενδιαφέρον διάβασα το πρωτοσέλιδο θέμα της εγκρίτου εφημερίδας σας και το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου σας Δημήτρη Τερζή. Θεωρώ ότι λόγοι στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας θα επέβαλλαν την αναζήτηση και της άποψης του Διευθυντού και των μελών της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, ιδιαίτερα σε ένα άρθρο που ατυχώς έχει πολλές ανακρίβειες και το οποίο όπως παρουσιάζεται δείχνει ότι μια Πανεπιστημιακή Κλινική χάνει την επιστημονική της επάρκεια επειδή απεχώρησε ένας γιατρός της. Επειδή είμαι βέβαιος ότι ενδιαφέρεστε για τη σωστή ενημέρωση των αναγνωστών σας θα ήθελα να διορθώσω μερικές ανακρίβειες του κειμένου.

1. Στο άρθρο αναφέρεται ότι οι επεμβάσεις «πάγωσαν» τον περασμένο Σεπτέμβριο με εντολή της Διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας. Αναληθές. Το Δ.Σ. του Νοσοκομείου τον Οκτώβριο του 2017 με τη συμμετοχή της Διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας σε αυτό, η οποία είναι τακτικό μέλος του, εγκρίνει ΟΜΟΦΩΝΑ τη χορήγηση βεβαίωσης καταλληλότητας για εμφύτευση βαλβίδων.

2. Η απόφαση για προμήθεια βαλβίδων γίνεται σταδιακά και για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου. Η ελάχιστη πρόβλεψη εμφυτεύσεων για κάθε κέντρο και προκειμένου αυτό να λειτουργεί με ασφάλεια είναι 20 εμφυτεύσεις το χρόνο.

3. Δε γνωρίζω σε ποιον Θωρακοχειρουργό αναφέρεται ο δημοσιογράφος σας. Οι μόνοι Θωρακοχειρουργοί του Νοσοκομείου μας είναι ο Διευθυντής της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής και ένας γιατρός στενός συγγενής μέλους του Δ.Σ. και της Ιατρικής Υπηρεσίας.

4. Ουδέν ανακριβέστερο ότι ο υπεύθυνος των TAVI παραιτήθηκε από το ΕΣΥ πριν από λίγο καιρό. Ο υπεύθυνος των TAVI καθώς και οι 4 επιπλέον έμπειροι επεμβατικοί Καρδιολόγοι του Πανεπιστημίου και του ΕΣΥ, πιστοποιημένοι για την επάρκειά τους από την εταιρεία που παρέχει τις βαλβίδες, συμμετέχουν κανονικά στο πρόγραμμα.

5. Η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει τη δεκαετή λειτουργία του προγράμματος, το οποίο ουδέποτε διεκόπη. Η ίδια έχει συνεχή ενεργό συμμετοχή σε αυτό -το οποίο κατά το άρθρο σας «πάγωσε»(!)- και η οποία συμμετέχει μέχρι σήμερα ως Πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής βαλβίδων του Νοσοκομείου που ορίστηκε από το Διοικητή και στην οποία περιλαμβάνονται και δύο πιστοποιημένοι επεμβατικοί Καρδιολόγοι της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.

Αξιότιμε κ. Διευθυντά γνωρίζετε πολύ καλύτερα εμού ότι η παρουσίαση της μιας πλευράς των γεγονότων και ιδιαίτερα όταν απουσιάζει η απολύτως τεκμηριωμένη απάντηση ενδέχεται να οδηγήσει και στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι μια μεγάλη Πανεπιστημιακή Κλινική ανεπαρκεί και παρατυπεί. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την διενέργεια έρευνας από το ΣΕΥΥΠ για την αναζήτηση οποιωνδήποτε εκκρεμοτήτων, κάτι που είχα συζητήσει και στο παρελθόν με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, προτείνοντάς του ότι θα είμαι αρωγός σε ό,τι χρειασθεί. Τελειώνοντας και ανεξάρτητα από τους Επιθεωρητές Υγείας, επειδή έχει υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής έχω ήδη απευθυνθεί προσωπικά σε κατάλληλες Υπηρεσίας ελέγχου.

Με τη βεβαιότητα ότι θα δημοσιεύσετε άμεσα την απάντησή μου δεδομένου ότι επιζητείτε την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών σας.

Με εκτίμηση
Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης
Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ
Διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αττικό.»

«Επιβεβαιώνεται η ανυπαρξία ελέγχου από το ΚΕΣΥ»

Η απάντηση του συντάκτη στην επιστολή του κ. Ηλιοδρομίτη

Καλοδεχούμενη η απάντηση του κ. Ηλιοδρομίτη. Θα περιμέναμε μια αντίδραση από τη διοίκηση του νοσοκομείου μιας και εμείς δεν αναφερθήκαμε σε ονόματα, αλλά σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Στο γεγονός δηλαδή ότι το «Αττικόν» δεν έχει άδεια από το υπουργείο Υγείας να πραγματοποιεί TAVI.

Από τη στιγμή λοιπόν που δεν έχει άδεια και παρ’ όλα αυτά τις κάνει, το νοσοκομείο παρανομεί. Και αυτή είναι η ουσία του ρεπορτάζ και ο βασικός λόγος που οι επιθεωρητές Υγείας θα ελέγξουν το νοσοκομείο.

Από εκεί και πέρα, χαιρόμαστε που ο κ. Ηλιοδρομίτης με την επιστολή του επιβεβαιώνει όσα γράψαμε το προηγούμενο Σάββατο, για την ανυπαρξία ελέγχου στο συγκεκριμένο θέμα από το ΚΕΣΥ.

Το σημείο που αναφέρει ότι «ο υπεύθυνος των TAVI καθώς και οι 4 επιπλέον έμπειροι επεμβατικοί Καρδιολόγοι του Πανεπιστημίου και του ΕΣΥ, πιστοποιημένοι για την επάρκειά τους από την εταιρεία που παρέχει τις βαλβίδες, συμμετέχουν κανονικά στο πρόγραμμα» επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ μας πως κουμάντο στις TAVI κάνουν οι εταιρείες εμπορίας βαλβίδων και όχι η Πολιτεία.

Τέλος, μας κάνει εντύπωση το γεγονός πως ο κ. Ηλιοδρομίτης δεν γνωρίζει σε ποιον θωρακοχειρουργό αναφερόμαστε. Το όνομά του φιγουράρει πρώτο και καλύτερο στην παραγγελία των TAVI που δημοσιεύσαμε χθες. Τυγχάνει, δε, και μέλος στην επιτροπή του ΚΕΣΥ για τις TAVI, όπως και άλλοι δύο γιατροί του «Αττικόν».

Δημήτρης Τερζής

Το Υπουργείο Υγείας απαντά στην «Εφ.Συν.»

Αίσθηση προκάλεσαν τα δύο τελευταία δημοσιεύματά μας, «Ομολογία ενοχής για τις TAVI» του προηγούμενου Σαββάτου αλλά και το χθεσινό μας πρωτοσέλιδο «Ελεγχοι στα νοσοκομεία». Από το υπουργείο Υγείας μάς έγινε γνωστό πως ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Κωνσταντίνο Μάρκου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.

ΥΓΕΙΑ
Ομολογία ενοχής για τις επεμβάσεις TAVI
Νέα, άκρως διαφωτιστικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν όσα εδώ και εννέα μήνες αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.» για τις εξειδικευμένες καρδιολογικές επεμβάσεις TAVI, που διενεργούνται στο 401 ΓΣΝΑ με σκανδαλώδη ποσοστά...
Ομολογία ενοχής για τις επεμβάσεις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Ερευνα για το σκάνδαλο των επεμβάσεων TAVI
Επείγουσα έρευνα για τις ειδικού τύπου καρδιολογικές επεμβάσεις TAVI και την παντελή έλλειψη ελέγχου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας στα πιστοποιημένα νοσοκομεία, με αφορμή σχετική καταγγελία και έπειτα από τα...
Ερευνα για το σκάνδαλο των επεμβάσεων TAVI
ΥΓΕΙΑ
Σιγή ασυρμάτου για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401
Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τα όσα φαίνεται να έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών και...
Σιγή ασυρμάτου για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401
ΥΓΕΙΑ
Δίωξη κατά γυναικολόγου-ογκολόγου που έπαιρνε «φακελάκια»
Δόκτωρ... μίζας στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης! Πρόκειται για 56χρονο γυναικολόγο-ογκολόγο με βαθμό επιμελητή που, σύμφωνα με την αστυνομία, έπαιρνε συστηματικά «φακελάκια» από ασθενείς...
Δίωξη κατά γυναικολόγου-ογκολόγου που έπαιρνε «φακελάκια»
ΥΓΕΙΑ
Αναστολή άσκησης καθηκόντων για τα «φακελάκια»
Μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», «“Καμπάνα” για παιδοκαρδιοχειρουργό του ΕΣΥ που έπαιρνε “φακελάκια”», ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», με χθεσινή του απόφαση, έθεσε τον παιδοκαρδιοχειρουργό...
Αναστολή άσκησης καθηκόντων για τα «φακελάκια»
ΥΓΕΙΑ
«Καμπάνα» για παιδοκαρδιοχειρουργό του ΕΣΥ που έπαιρνε «φακελάκια»
Σε 18μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο γιατρό με υψηλόβαθμη θέση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», για τις πράξεις της δωροληψίας κατ’ εξακολούθηση ● Οι καταγγελίες που...
«Καμπάνα» για παιδοκαρδιοχειρουργό του ΕΣΥ που έπαιρνε «φακελάκια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας