• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.2°C / 4.7°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 3.5°C
  0 BF
  69%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -8°C -8.1°C / -8.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.0°C / 2.9°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.6°C / -0.9°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 3.6°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 7.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C -1.1°C / 5.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 10.7°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 7.6°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -6.1°C / -2.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.5°C / 2.8°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.0°C / 5.5°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -4.7°C / 3.8°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -1.3°C / 3.6°C
  0 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  68%
ΕUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Ράμπο της Υγείας στο «Αττικόν»

 • A-
 • A+

Αλλο ένα νοσοκομείο, μετά το 401 ΓΣΝΑ, μπαίνει στο μικροσκόπιο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για τις επεμβάσεις διαδερμικής-διακαθετηριακής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (τις γνωστές ως TAVI).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», την Παρασκευή ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ, Σταύρος Ευαγγελάτος, εξέδωσε εντολή έρευνας για το νοσοκομείο «Αττικόν», το οποίο πραγματοποιούσε επεμβάσεις TAVI από το 2008 μέχρι και πέρυσι χωρίς να έχει καμία πιστοποίηση και την απαιτούμενη έγκριση του υπουργείου Υγείας.

Οι επεμβάσεις «πάγωσαν» τον περασμένο Σεπτέμβριο με εντολή της διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου. Η ανυπαρξία ελέγχου από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), για πιστοποιήσεις ιατρών και κλινικών, ποσοστά θνησιμότητας, καταλληλότητα των εγκαταστάσεων, οικονομικά στοιχεία, αποδεικνύεται και στην περίπτωση του «Αττικόν».

Σύμφωνα με πρακτικά συνεδρίασης του Δ.Σ. του νοσοκομείου, που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.», στις 5 Φεβρουαρίου 2018 και ενώ το νοσοκομείο είχε σταματήσει να πραγματοποιεί τις συγκεκριμένες επεμβάσεις τις οποίες ουδέποτε είχε την πιστοποίηση να κάνει, αποφασίζεται η παραγγελία 11 βαλβίδων καρδιάς TAVΙ αξίας 242.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ., στις 5 Φεβρουαρίου 2018 το νοσοκομείο, ενώ είχε σταματήσει να πραγματοποιεί επεμβάσεις TAVI τις οποίες μάλιστα ουδέποτε είχε την πιστοποίηση να κάνει, αποφασίζει να παραγγείλει 11 βαλβίδες καρδιάς TAVΙ αξίας 242.000 ευρώ

Το πιο εντυπωσιακό ακόμα είναι πως στην επιτροπή σύνταξης προδιαγραφών των βαλβίδων που συστήθηκε στο «Αττικόν», προκειμένου να προχωρήσει η παραγγελία, φιγουράρει πρώτο και καλύτερο το όνομα ενός θωρακοχειρουργού ο οποίος ταυτόχρονα είναι και μέλος στην αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο και την τήρηση της νομοθεσίας για τις TAVI! Μάλιστα, δεν είναι ο μόνος.

Η επιτροπή

Στην αρμόδια 9μελή επιτροπή του ΚΕΣΥ για τις TAVI υπάρχουν άλλα δύο μέλη τα οποία έχουν οργανικές θέσεις στο Αττικό Νοσοκομείο. Μοιραία λοιπόν έρχονται τα ερωτήματα: Αυτά τα 3 μέλη που μετέχουν σε μια επιτροπή μηχανισμού του υπουργείου Υγείας που έχει ελεγκτικό ρόλο δεν γνώριζαν ότι γίνονται παράνομα επεμβάσεις στο Αττικόν; Και αν ναι, τι έκαναν;

Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής του ΚΕΣΥ δεν γνώριζαν τι συμβαίνει στο Αττικόν; Από τα χέρια τους δεν περνούσαν οι εγκρίσεις των επεμβάσεων; Γιατί δεν έκαναν τίποτα; Τέλος, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, κ. Κωνσταντίνος Μάρκου, αγνοούσε τα παραπάνω; Αν γνώριζε, γιατί δεν παρενέβη;

Με το «Αττικόν» είχαμε ασχοληθεί εκτενώς με αφορμή την έρευνά μας αναφορικά με τα όσα συνέβαιναν στην καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ και τις επεμβάσεις TAVI, όταν στην πορεία ανακαλύψαμε πως οι παρανομίες αυτές γίνονται υπό την ανοχή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, το οποίο ουδέποτε έλεγξε ως όφειλε τις πιστοποιημένες κλινικές και τις Ομάδες Καρδιάς των νοσοκομείων. Ας δούμε, λοιπόν, περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στο «Αττικόν».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το νοσοκομείο έχει καταθέσει αίτημα να πάρει πιστοποίηση για να κάνει TAVI εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, η σχετική υπουργική απόφαση δεν έχει υπογραφεί. Εντελώς ξαφνικά, την προηγούμενη εβδομάδα, ένα θέμα που βγήκε στην εφημερίδα «ΤΑ Νέα» ανέδειξε το ζήτημα του «Αττικόν» υπό το πρίσμα ότι πέθανε ένας ασθενής (υποψήφιος για TAVI), περιμένοντας στη λίστα αναμονής.

Στο δημοσίευμα, βέβαια, πουθενά δεν γινόταν λόγος για τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, ούτε και τονιζόταν το γεγονός πως κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει τέτοια λίστα αναμονής στο «Αττικόν» από τη στιγμή που το νοσοκομείο δεν έχει πιστοποίηση για TAVI.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο επεμβατικός καρδιολόγος που ήταν υπεύθυνος για τις TAVI τα προηγούμενα χρόνια στο «Αττικόν» παραιτήθηκε από το ΕΣΥ πριν από λίγο καιρό. Γνωρίζουμε ότι στον φάκελο που κατατέθηκε στο ΚΕΣΥ από το νοσοκομείο όταν έκανε αίτημα για πιστοποίηση, υπήρχε το όνομά του ως υπεύθυνου του προγράμματος.

Από τότε όμως έχει περάσει χρόνος κι εν τω μεταξύ ο γιατρός παραιτήθηκε. Ποιος λοιπόν φαίνεται ως υπεύθυνος του προγράμματος των TAVI για το «Αττικόν»; Δεν θα έπρεπε να επιστρέψει ο φάκελος πίσω στο νοσοκομείο και να συσταθεί καινούργια Ομάδα Καρδιάς που θα συμπλήρωνε τους όρους και τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει;

Οι γιατροί

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κανένας γιατρός από τους υπάρχοντες καρδιολόγους του νοσοκομείου δεν είναι πιστοποιημένος να κάνει TAVI, αφού κανένας δεν έχει κάνει μετεκπαίδευση σ’ αυτές. Συνεπώς, για ποιους λόγους κάποιοι πάνε κι έρχονται στο υπουργείο Υγείας, προσπαθώντας να πείσουν την πολιτική ηγεσία να υπογράψει την άδεια πιστοποίησης του νοσοκομείου;

Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα θα κληθούν να βρουν απαντήσεις οι Επιθεωρητές Υγείας. Η αλήθεια είναι πως έχουν αρκετή δουλειά, ειδικά αν σκεφτεί κανείς την καθυστέρηση στην οποία τους υπέβαλε η διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ, αφού επί ενάμιση μήνα δεν είχε απαντήσει καν στο ερώτημά τους για έλεγχο των TAVI στο νοσοκομείο.

Χρειάστηκε τελικά η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έδωσε εντολή να ανοίξουν οι πύλες του στρατιωτικού νοσοκομείου στον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Υγείας. Βέβαια, αυτή η καθυστέρηση εκ μέρους των στρατιωτικών δεν μας κάνει εντύπωση.

Είχε παρατηρηθεί και πριν από λίγους μήνες, όταν η στρατιωτική Δικαιοσύνη, που επίσης ασχολείται με την υπόθεση, είχε ζητήσει συγκεκριμένους φακέλους ασθενών και η διοίκηση έκανε ΕΔΕ προκειμένου να τους βρει γιατί είχαν... χαθεί! Κάποιοι λένε πως οι φάκελοι, τελικά, βρέθηκαν στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου ενός γιατρού!

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της ΕΔΕ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Κατόπιν αυτών, όλοι πλέον γνωρίζουν πως οι επιθεωρητές θα έχουν μπόλικη δουλειά να κάνουν μέσα στο 401 ΓΣΝΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Αρση άδειας εγχειρήσεων TAVI σε 401 ΓΣΝΑ και Euromedica-Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
Δικαιώνεται και με την... υπουργική βούλα η πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα της «Εφ.Συν.» για τις επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (TAVI) στη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ.
Αρση άδειας εγχειρήσεων TAVI σε 401 ΓΣΝΑ και Euromedica-Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
ΥΓΕΙΑ
Αναστολή αδείας του 401 ΓΣΝΑ για τις επεμβάσεις TAVI
Πλήρης δικαίωση της ΕΦ.ΣΥΝ./ Λουκέτο στην καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ για τις ειδικού τύπου καρδιολογικές επεμβάσεις TAVI αποφάσισε να βάλει την Παρασκευή, η εκτελεστική επιτροπή του Κεντρικού...
Αναστολή αδείας του 401 ΓΣΝΑ για τις επεμβάσεις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Αρση της άδειας για επεμβάσεις TAVI σε πολλές κλινικές
Μετά την έρευνα της «Εφ.Συν.» για το σκάνδαλο με τις πανάκριβες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις TAVI, το υπ. Υγείας αποφάσισε τον αυστηρό έλεγχο των προϋποθέσεων αδειοδότησης-λειτουργίας των Κέντρων. Σε...
Αρση της άδειας για επεμβάσεις TAVI σε πολλές κλινικές
ΥΓΕΙΑ
Ομολογία ενοχής για τις επεμβάσεις TAVI
Νέα, άκρως διαφωτιστικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν όσα εδώ και εννέα μήνες αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.» για τις εξειδικευμένες καρδιολογικές επεμβάσεις TAVI, που διενεργούνται στο 401 ΓΣΝΑ με σκανδαλώδη ποσοστά...
Ομολογία ενοχής για τις επεμβάσεις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Ερευνα για το σκάνδαλο των επεμβάσεων TAVI
Επείγουσα έρευνα για τις ειδικού τύπου καρδιολογικές επεμβάσεις TAVI και την παντελή έλλειψη ελέγχου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας στα πιστοποιημένα νοσοκομεία, με αφορμή σχετική καταγγελία και έπειτα από τα...
Ερευνα για το σκάνδαλο των επεμβάσεων TAVI
ΥΓΕΙΑ
Σιγή ασυρμάτου για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401
Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τα όσα φαίνεται να έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών και...
Σιγή ασυρμάτου για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας