• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.6°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 24.2°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 26.0°C
  0 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 22.6°C
  0 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.7°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.2°C / 28.3°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 23.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.1°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 25.4°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.8°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.2°C / 24.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%

«Η επανένταξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποτελεί προσφορά προς τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία, παρέχοντας προς όλους τους πολίτες ένα νοσοκομείο με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και άρτιο εξοπλισμό, δηλώνει το Σωματείο του νοσοκομείου

EUROKINISSI / ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την επαναφορά του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και την επανένταξή του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως είχε ξεκαθαρίσει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» στις αρχές του μήνα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, στηρίζουν και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, με ανακοίνωσή τους.

«Μια τέτοια κίνηση θα αποτελεί προσφορά προς τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία, παρέχοντας προς όλους τους πολίτες ένα νοσοκομείο με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και άρτιο εξοπλισμό, ενώ συγχρόνως βάζει φραγμό στο μονοπωλιακό καθεστώς που επιχειρείται να εφαρμοστεί στον κλάδο, που ενδεχομένως θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες τόσο προς τους πολίτες και τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και στα εργασιακά», δηλώνει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, που στηρίζει διαχρονικά τον κοινωφελή χαρακτήρα του νοσοκομείου.

Δεδομένης της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε καλέσει την Τράπεζα Πειραιώς -καθώς και τους τυχόν επίδοξους επενδυτές- μέσω της «Εφ.Συν.» («Φρένο στην πώληση του “Ερρίκος Ντυνάν”», 5/7)- να μην προβούν σε ενέργειες που θα μπορούν μετά να αμφισβητηθούν και να ακυρωθούν με όλους τους νόμιμους τρόπους.

Οσο για το μέλλον και τις προοπτικές του Ιδρύματος, δεν αποκλείεται, τόνιζε ο Π. Πολάκης, η επαναφορά του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αλλωστε, σημείωνε, «αυτοί που τελικά θα αποφασίσουν συνεκτιμώντας τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής είναι η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας».

Ολα αυτά λίγο πριν από τη δημοπρασία του νοσοκομείου «φιλέτο» που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο κι ενώ η Price Waterhouse Coopers για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διερεύνησης προθέσεων διαφόρων παικτών που θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί αγοραστές.

«Το “Ερρίκος Ντυνάν” ήταν ένα νοσοκομείο Κοινωφελούς Ιδρύματος που ενώ για πολλά χρόνια εξυπηρέτησε πολιτικά και πελατειακά συμφέροντα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, εντέλει μεθοδικά και συνειδητά απαξιώθηκε, καταλήγοντας να πλειστηριαστεί στην εταιρεία “Ημιθέα” της Τράπεζας Πειραιώς», έχει επισημάνει ο Παύλος Πολάκης, θυμίζοντας ότι «με ευθύνες προκατόχων υπουργών, τόσο του Λοβέρδου όσο και των Γεωργιάδη-Βορίδη, η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν σκανδαλώδης και η πράξη παράνομη, καθότι αφενός η περιουσία του Κοινωφελούς Ιδρύματος δεν μπορεί να πλειστηριαστεί και αφετέρου δεν μπορεί μια άδεια νοσηλευτικού ιδρύματος να μετατραπεί σε άδεια ιδιωτικής κλινικής. Αυτά εξάλλου εξακριβώθηκαν και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής».

Η διαδρομή

Με νύχια και με δόντια οι υπουργοί Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, από τον Δεκέμβριο του 2010 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014, οπότε διενεργήθηκε ο πλειστηριασμός του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», «εργάστηκαν» προκειμένου να καταργήσουν τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν».

Το πλέον σύγχρονο νοσοκομείο έφτασε να έχει χρέη 300 εκατ. ευρώ λόγω της κακοδιαχείρισης και των ρουσφετιών, πουλήθηκε σε μια νύχτα στη νεοσύστατη «Ημιθέα Α.Ε.» της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 115 εκατομμυρίων ευρώ, αφού με νομικά έωλες τροπολογίες έγινε εφικτό να μεταβιβαστεί και η άδεια του νοσοκομείου σε ιδιώτες, να μετατραπεί σε κερδοσκοπικό οργανισμό και μάλιστα με κίνητρο τις φοροαπαλλαγές λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα του.

Ολα αυτά με υποτιθέμενο στόχο την οικονομική εξυγίανση ενός υπερσύγχρονου νοσοκομείου το οποίο οι διοικήσεις και η διαχρονική διαπλοκή έριξαν στα βράχια.

Η τελευταία πράξη παίχτηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά, όταν με πρόσχημα τη διάσωση των θέσεων εργασίας στο ήδη χρεοκοπημένο «Ντυνάν» και στον Ερυθρό Σταυρό χορηγήθηκαν ασφαλιστικές ενημερότητες και παρατάσεις.

Με τροπολογία απαλλάχτηκαν από ποινική ή αστική δίωξη τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του Ερυθρού Σταυρού και του Κοινωφελούς Ιδρύματος για πράξεις ή παραλείψεις τους στη διάρκεια της θητείας τους, ενώ ο Μάκης Βορίδης έδωσε τη χαριστική βολή με τη φωτογραφική τροπολογία που προέβλεπε ότι, σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού στοιχείων ενεργητικού ιδιωτικής νοσηλευτικής μονάδας ή ιδιωτικής κλινικής, ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, μεταβιβάζεται μαζί με τα ανωτέρω αυτοδικαίως στον πλειοδότη και η διοικητική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής.

Δικαστική διερεύνηση

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο διαχωρίστηκε ως προς τα πολιτικά πρόσωπα και εστάλη στη Βουλή το 2017 από τους εισαγγελείς Α. Ελευθεριάνο και Ε. Ράικου (πριν η ίδια παραιτηθεί).

Η εξεταστική επιτροπή για την Υγεία έχει ήδη ολοκληρώσει τη διερεύνηση του «Ντυνάν» και αναμένεται με ενδιαφέρον το πόρισμα για τους υπουργούς που ελέγχονται (Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης. Π. Μηταράκης, Αν. Λυκουρέντζος, Μ. Βορίδης).

Ενδιαφέρον όμως θα έχει και η δικαστική εξέλιξη, αν και όταν προκύψει. Ποιοι και με ποιον τρόπο ευθύνονται για το πώς ένα τέτοιο νοσοκομείο χρεοκόπησε και πουλήθηκε στη συνέχεια σε ιδιώτες;

ΥΓΕΙΑ
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εγκαινιάστηκαν η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», δυναμικότητας 11 κλινών, το νέο σύγχρονο φαρμακείο 157 τ.μ. και το τελευταίας...
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
Διακόσιοι εξήντα συμπολίτες μας χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, ενώ ακόμα 696 μεταμοσχευθέντες μετακινήθηκαν για επανέλεγχο την περίοδο 2013 – 2017. Τα...
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
ΥΓΕΙΑ
Εθνικό Σύστημα Υγείας, Δημόσιο και... δωρεά
Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλαβε να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, την ανέγερση και τον εξοπλισμό Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, την...
Εθνικό Σύστημα Υγείας, Δημόσιο και... δωρεά
ΥΓΕΙΑ
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί απ’ τη Βουλή το νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» που...
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
ΥΓΕΙΑ
«Το κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία είναι αντεργατικό»
Σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι προχωρούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και θα συναντηθούν με τον...
«Το κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία είναι αντεργατικό»
ΥΓΕΙΑ
«Πάγωσε» γλώσσες ο Μαρτίνης
Με τις εξαιρέσεις των Μάκη Βορίδη και Αδώνιδος Γεωργιάδη, σιγή επικράτησε χθες από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όπως και από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, σχετικά με τις επώνυμες καταγγελίες που διατύπωσε στη...
«Πάγωσε» γλώσσες ο Μαρτίνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας