• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 20.1°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 20.0°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.9°C / 13.8°C
  0 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.3°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 15.1°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.9°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.5°C / 18.3°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 12.3°C / 17.7°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.7°C / 15.8°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  56%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI

 • A-
 • A+

Αναπάντητο έχει μείνει από τις 11 Ιουνίου το αίτημα που κατέθεσε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας προς τη διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ, προκειμένου να εισέλθουν σε αυτό οι επιθεωρητές και να ελέγξουν την κατάσταση που επικρατεί με τις υψηλού κόστους καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις διακαθετηριακής ή διαδερμικής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (τις γνωστές ως TAVI).

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα γίνεται έπειτα από καταγγελία και κατόπιν της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας της «Εφ.Συν.» από τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία ανέδειξε το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στις συγκεκριμένες επεμβάσεις στην καρδιοχειρουργική κλινική του 401, γεγονός που προκάλεσε και την παρέμβαση της στρατιωτικής Δικαιοσύνης, που με τη σειρά της τόσους μήνες μετά δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, φαίνεται πως η έρευνα των επιθεωρητών υγείας για το συγκεκριμένο θέμα έχει αποδώσει καρπούς και αποτελεί καίριο ζήτημα η είσοδός τους στο στρατιωτικό νοσοκομείο.

Το γεγονός ότι η διοίκηση του ιδρύματος εδώ κι έναν μήνα αποφεύγει να απαντήσει δημιουργεί συνειρμούς που μόνο υπέρ της δεν είναι.

Πόσο μάλλον όταν πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έφτασε στο νοσοκομείο νέο έγγραφο από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Φώτη Κουβέλη, με το οποίο ουσιαστικά ζητείται από τη διοίκηση να επιτρέψει τον έλεγχο στους επιθεωρητές υγείας.

Μένει να δούμε αν η διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ προτίθεται να αγνοήσει και το έγγραφο του υπουργού.

Η «Εφ.Συν.» με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα έχει αναδείξει το θέμα της «βιομηχανίας» με τις TAVI, όπως επίσης και τις τεράστιες ευθύνες του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, το οποίο αποδεδειγμένα ουδέποτε προέβη στους απαιτούμενους ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει πόσα κέντρα (νοσοκομεία, κλινικές) είναι σωστά πιστοποιημένα να πραγματοποιούν αυτού του τύπου τις επεμβάσεις, η τιμή των οποίων ξεκινά από τα 30.000 ευρώ ανά ασθενή.

Στις 20 Μαΐου και στο δημοσίευμά μας με τίτλο «Το μεγάλο “ξέπλυμα” του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας» γράφαμε πως «την αυστηροποίηση του νόμου αναφορικά με τις επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας διαδερμικά ή διακορυφαία (τις γνωστές TAVI) φαίνεται πως προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας μετά την αταξία (μπάχαλο) που επικρατεί στον συγκεκριμένο τομέα και που ανέδειξε με δημοσιεύματά της η “Εφ.Συν.”.

»Η συγκεκριμένη πρόταση, αν υλοποιηθεί, γεννά πλήθος ερωτημάτων για τη χρησιμότητά της στην παρούσα χρονική συγκυρία, καθώς φαίνεται πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται “ξέπλυμα” των σοβαρών παραλείψεων του ΚΕΣΥ την τελευταία διετία, το οποίο γνωμοδοτούσε θετικά ώστε να πάρουν πιστοποιήσεις τα νοσοκομεία για να κάνουν TAVI, χωρίς παράλληλα να πραγματοποιεί τους απαιτούμενους ελέγχους... Αν η νομοθεσία είχε εφαρμοστεί, περισσότερα από τα μισά πιστοποιημένα κέντρα θα έπρεπε να έχουν χάσει την άδειά τους να τις κάνουν».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το νέο πλαίσιο για τις TAVI είναι σχεδόν έτοιμο και δημιουργήθηκε αμέσως μετά το ανωτέρω αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα, όπου τα μέλη της επιτροπής του ΚΕΣΥ κλήθηκαν με e-mail εντός... 48 ωρών να καταθέσουν τις προτάσεις τους! Γιατί τέτοια βιασύνη άραγε;

Η περίπτωση του «Αττικόν» και το δημοσίευμα των «Νέων»

Στο ίδιο δημοσίευμα κάναμε λόγο για όλα τα πιστοποιημένα κέντρα, όπως και για το ποια έπρεπε να έχουν χάσει την άδειά τους σύμφωνα με τον νόμο. Ιδιαίτερη μνεία είχε γίνει στο «Αττικό» Νοσοκομείο όπως και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, όπου γράφαμε τα εξής:

«TAVI γίνονται και στο Νοσοκομείο “Αττικόν”. Ωστόσο, πουθενά δεν φαίνεται να έχει πάρει πιστοποίηση το νοσοκομείο από το υπουργείο Υγείας. Το ερώτημα είναι, λοιπόν, υπό ποιο νομικό καθεστώς τις κάνει. Πόσο μάλλον όταν στην οκταμελή επιτροπή του ΚΕΣΥ για τις TAVI συμμετέχουν τρεις γιατροί από το εν λόγω νοσοκομείο.

»Δεν γνωρίζουν τα συγκεκριμένα μέλη της επιτροπής ότι το νοσοκομείο τους δεν έχει πιστοποίηση; Πώς ακριβώς εγκρίνουν τις επεμβάσεις; Είναι ηθικά σωστό να συμμετέχουν στην οκταμελή επιτροπή τρεις γιατροί του “Αττικόν”, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταγγείλει το γεγονός ότι στο νοσοκομείο τους γίνονται παράνομα τέτοιες επεμβάσεις;».

Χθες, στην εφημερίδα «Τα Νέα» υπήρχε ολοσέλιδο ρεπορτάζ για τις TAVI στο εν λόγω νοσοκομείο, με αφορμή έναν θάνατο ασθενούς -όπως υποστηρίζει η εφημερίδα- που βρισκόταν στη λίστα αναμονής προκειμένου να κάνει την επέμβαση.

Το δημοσίευμα υποστήριζε πως ο ασθενής πέθανε περιμένοντας καθώς το νοσοκομείο είχε διακόψει τις TAVI. Ανέφερε, δε, ως υπεύθυνη τη διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου.

Εν προκειμένω η διευθύντρια σωστά διέκοψε το πρόγραμμα από τον Σεπτέμβριο του 2017, αφού η κλινική δεν έφερε τη σχετική πιστοποίηση για να πραγματοποιεί τις TAVI.

Υπενθυμίζεται ότι οι επεμβάσεις αυτές δεν είναι απλές καρδιολογικές επεμβάσεις, χρειάζονται ειδική ομάδα για να τις πραγματοποιεί (heart team), η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένη εκπαίδευση και εξειδίκευση, ενώ κάθε επέμβαση προκειμένου να γίνει πρέπει να φέρει έγκριση από την ειδική επιτροπή του ΚΕΣΥ.

Βέβαια, το δημοσίευμα πουθενά δεν ανέφερε πως τρία από τα μέλη της επιτροπής που εγκρίνουν τις επεμβάσεις TAVI μέσω ΚΕΣΥ τυγχάνει να είναι και γιατροί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Αν μη τι άλλο, προκαλεί απορία το όψιμο ενδιαφέρον της εφημερίδας για τις TAVI σε μια περίοδο που ολόκληρο το καθεστώς των επεμβάσεων αυτών βρίσκεται υπό τον εξονυχιστικό έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Τέλος τα επισκεπτήρια για τον φόβο των ιώσεων
Μια απλή κίνηση κάνει το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων για να σηκώσει «τείχος» στις ιώσεις της εποχής και τη μετάδοσή τους μέσα στους χώρους του νοσοκομείου. Με απόφαση της διοίκησης, «λόγω έξαρσης των...
Τέλος τα επισκεπτήρια για τον φόβο των ιώσεων
ΥΓΕΙΑ
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
Η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα και φέτος δεν αστειεύεται. Η ασθένεια και οι επιπλοκές της προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 και τη νοσηλεία 107 ασθενών σε...
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
ΥΓΕΙΑ
Νυστέρι και... μήνυση
​Στον απόηχο της πολιτικής σύγκρουσης γύρω από το Νοσοκομείο Ζακύνθου, τα χειρουργεία πήραν μπρος ξανά, με 4 προγραμματισμένες επεμβάσεις με αναισθησία μέσα από την κεντρική παροχή αερίων, για τη...
Νυστέρι και... μήνυση
ΥΓΕΙΑ
Δημοσιεύματα για το πόσο κακή είναι η «κακή χοληστερίνη» με... συνταγή φαρμακευτικής;
Λίγες μέρες πριν η πολυεθνική Amgen παρουσιάσει τη μελέτη της για το νέο, πανάκριβο σκεύασμά της που περιορίζει τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης ο ηλεκτρονικός και έντυπος Τύπος «γέμισε» με θέματα για τον...
Δημοσιεύματα για το πόσο κακή είναι η «κακή χοληστερίνη» με... συνταγή φαρμακευτικής;
ΥΓΕΙΑ
Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Στο 58% θα φτάσει το 2018 η μείωση των δαπανών για φάρμακα στο ΕΣΥ από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, που λαμβάνει υπόψη και τα στοιχεία των «κλειστών προϋπολογισμών» που...
Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
ΥΓΕΙΑ
«Αν δεν υπήρχε το κοινωνικό ιατρείο, ο πατέρας μου θα είχε πεθάνει»
Η ιστορία του Δημήτρη Κλίτσου, του 68χρονου άπορου καρκινοπαθή, τον οποίο το «Αρεταίειο» αρνήθηκε να περιθάλψει, παρότι διαθέτει βιβλιάριο πρόνοιας, θα θύμιζε καφκικό εφιάλτη, αν δεν ήταν κομμάτι της...
«Αν δεν υπήρχε το κοινωνικό ιατρείο, ο πατέρας μου θα είχε πεθάνει»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας