Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φρένο στην πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φρένο στην πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»

  • A-
  • A+

Να επαναφέρει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, λίγο πριν από τη δημοπρασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος τον Σεπτέμβριο κι ενώ η Pricewaterhouse Coopers για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διερεύνησης προθέσεων διαφόρων παικτών που θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί αγοραστές.

Δεδομένης αυτής της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας καλεί την Τράπεζα Πειραιώς –καθώς και τους τυχόν επίδοξους επενδυτές– να μην καταφύγει σε ενέργειες που θα μπορούν μετά να αμφισβητηθούν και να ακυρωθούν με όλους τους νόμιμους τρόπους. Οσο για το μέλλον και τις προοπτικές του ιδρύματος, δεν αποκλείεται η επαναφορά του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τονίζει ο Παύλος Πολάκης, απαντώντας σε ερώτημα της «Εφ.Συν.».

«Το υπουργείο Υγείας θα εξαντλήσει κάθε μέσο έτσι ώστε να εντάξει το νοσοκομείο στο δημόσιο σύστημα υγείας», επισημαίνει.

Αλλωστε, σημειώνει πως «αυτοί που τελικά θα αποφασίσουν συνεκτιμώντας τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής, είναι η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας».

Επιπλέον αναμένεται παράλληλα και η δικαστική συνέχεια της υπόθεσης για τα φυσικά πρόσωπα και η όποια συσχέτιση με τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής.

Σήμερα ο αν. υπουργός θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου.

Σημειώνεται ότι το «Ερ. Ντυνάν» παραμένει ένα νοσοκομείο «φιλέτο» στο κέντρο της Αθήνας με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Γι' αυτό άλλωστε έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς ενδιαφέρον για την αγορά του μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι.

Συνειδητή απαξίωση

↳ Ο Π. Πολάκης στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου, θα προειδοποιήσει σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον του «Ερρίκος Ντυνάν». Δεξιά ο Αν. Μαρτίνης, ο μόνος μέχρι στιγμής υπόδικος για την υπόθεση του «Ντυνάν»

«Το "Ερρίκος Ντυνάν" ήταν ένα νοσοκομείο Κοινωφελούς Ιδρύματος που ενώ για πολλά χρόνια εξυπηρέτησε πολιτικά και πελατειακά συμφέροντα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, εν τέλει μεθοδικά και συνειδητά απαξιώθηκε, καταλήγοντας να πλειστηριαστεί στην εταιρεία "ΗΜΙΘΕΑ" της Τράπεζας Πειραιώς», επισημαίνει ο Π. Πολάκης και θυμίζει ότι «με ευθύνες προκατόχων υπουργών, τόσο του Λοβέρδου όσο και των Γεωργιάδη-Βορίδη, η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν σκανδαλώδης και η πράξη παράνομη, καθότι αφ' ενός η περιουσία του Κοινωφελούς Ιδρύματος δεν μπορεί να πλειστηριαστεί και αφ' ετέρου δεν μπορεί μια άδεια νοσηλευτικού ιδρύματος να μετατραπεί σε άδεια ιδιωτικής κλινικής. Αυτά εξάλλου εξακριβώθηκαν και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής».

Σε απόλυτη σύμπνοια οι πρώην υπουργοί Υγείας από τον Δεκέμβριο του 2010 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014, οπότε διενεργήθηκε ο πλειστηριασμός του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», προέβησαν σε όλες τις ενέργειες με αποτέλεσμα να καταργηθεί ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του.

Πετάχτηκε στα σκουπίδια η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έκρινε τη σύμπραξη Ιατρικού Κέντρου («Γαία»)-«Ερρίκος Ντυνάν» μη σύννομη και το 2011 με σειρά νομικών ελιγμών μετατράπηκε σε κερδοσκοπικό οργανισμό και μπήκαν μέσα επιχειρηματίες με προφανές κίνητρο τις φοροαπαλλαγές λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα του.

Α. Η τροποποίηση της ιδρυτικής πράξης του ιδρύματος (το 2011) και του νόμου με τον οποίο κυρώθηκε η ίδρυσή του προέβλεπε τη δυνατότητα

1. Να «πωλεί, μισθώνει, προβαίνει σε χρηματοδοτική μίσθωση και εκμεταλλεύεται εν γένει τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του νοσηλευτικού του ιδρύματος ως ομάδας περιουσίας».

2. Να «συστήσει ανώνυμη εταιρεία στην οποία μέτοχοι θα είναι επιχειρηματίες και το ίδιο το ίδρυμα "Ερρίκος Ντυνάν"».

Με τον τρόπο αυτό «ο κοινωφελής σκοπός της παροχής ιατρικής περίθαλψης θα επιδιώκεται μέσω της συμμετοχής του ιδρύματος στην εν λόγω ανώνυμη εταιρεία και κατά συνέπεια το ίδρυμα θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα». Με το πρώτο το «Ερρίκος Ντυνάν» μπορούσε να φιλοξενεί νομίμως πλέον και άλλες «Γαίες», ενώ με το δεύτερο μπορούσε να μοιράσει μερίδιά του σε επιχειρηματίες. Σε κάθε περίπτωση οι ιδιώτες πλέον θα ρύθμιζαν τις τιμές παρεχόμενων υπηρεσιών, αμοιβές προσωπικού κ.ο.κ.

Η τροπολογία του 2011

Β. Στη δεύτερη τροπολογία του 2011 αναφέρεται ότι «στη νέα μορφή -επιχειρηματικού ιδρύματος με ευρεία έννοια- είναι ευνόητο ότι όσο μικρότερη είναι η εκπροσώπηση του ιδρύματος στη διοίκηση της ανώνυμης εταιρείας τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αποφασιστική εξουσία των επιχειρηματιών στη λειτουργία του νοσοκομείου, αυτό είναι όμως θέμα συμφωνίας. Αντίστροφα, το ίδρυμα που τώρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα θα μπορέσει να ορθοποδήσει χάρη στα κεφάλαια των επιχειρηματιών μετόχων. Οι τελευταίοι έχουν κάθε λόγο να προβούν σε αυτή την επένδυση, διότι εφόσον εξακολουθεί να επιδιώκεται κοινωφελής σκοπός, το ίδρυμα θα έχει τις φορολογικές απαλλαγές των κοινωφελών ιδρυμάτων». Ανατρέχοντας στη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους διαβάζουμε ότι: «Ο όρος σύμφωνα με τον οποίο παραχωρούνται στην εταιρεία ("Γαία") χώροι, δυνάμει μισθωτικής συμβάσεως, προκειμένου να "εγκαταστήσει" σ' αυτούς "μαιευτική-γυναικολογική κλινική" αντίκειται σε άρθρα του καταστατικού από τα οποία προκύπτει ότι το επί της λ. Μεσογείων 107 ακίνητο δωρήθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό για τη στέγαση σ' αυτό νοσηλευτικού ιδρύματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όχι για τη μίσθωση ορισμένων από τους χώρους του για την "εγκατάσταση" σ' αυτό "ανεξάρτητης ιδιωτικής κλινικής"...». Ο Αν. Λοβέρδος καταθέτοντας στην εξεταστική είπε ότι αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθεί η λειτουργία του ως κοινωφελούς ιδρύματος.

Γ. Το «στολίδι» που χτίστηκε και εξοπλίστηκε με τα πλέον σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα ανήκε στο Κοινωφελές Ιδρυμα Ερυθρός Σταυρός (χρηματοδοτούμενο από το Δημόσιο), ενώ πουλήθηκε το 2014 στη νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς. Ανήκε εξ ολοκλήρου στο Κοινωφελές Ιδρυμα Ερρίκος Ντυνάν ΝΠΙΔ, που ιδρύθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Με το τεράστιο σκάνδαλο χρεών τα οποία επιβάρυναν το νοσοκομείο εξαιτίας των απλήρωτων υποχρεώσεων, των πανάκριβων υπηρεσιών, των αδιανόητων ρουσφετιών σε δωρεάν νοσηλείες επωνύμων (πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών), των υπέρογκων αμοιβών στελεχών -ανάμεσά τους και πρόσωπα που σήμερα κουνάνε το δάχτυλο αρθρογραφώντας εναντίον της κυβέρνησης-, ακόμα και όταν όλοι οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι, και των ανεξόφλητων δανείων με βασικό δανειοδότη την Τράπεζα Πειραιώς (90 εκατ.) απαξιώθηκε και αποτέλεσε τελικά μια εύκολη λεία. Με τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά και με πρόσχημα τη διάσωση των θέσεων εργασίας στο ήδη χρεοκοπημένο «Ντυνάν» και στον Ερυθρό Σταυρό χορηγήθηκαν ασφαλιστικές ενημερότητες και παρατάσεις. Η ίδια τροπολογία επίσης απάλλασσε από την ποινική ή αστική δίωξη τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του Ερυθρού Σταυρού και του Κοινωφελούς Ιδρύματος για πράξεις ή παραλείψεις τους σχετικά με φορολογικές, ασφαλιστικές ή εργοδοτικές υποχρεώσεις. Μόνος μέχρι στιγμής υπόδικος, ο Ανδρέας Μαρτίνης. Ο ίδιος καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής (14/6/2017) είπε: «Η πρώτη λαίλαπα στο Ντυνάν ακούει στο όνομα Λοβέρδος και συνεχίστηκε επί Γεωργιάδη-Βορίδη».

Δ. Ο υπουργός Μάκης Βορίδης πέρασε στη συνέχεια τροπολογία (9/2014) που προέβλεπε ότι, σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού στοιχείων ενεργητικού ιδιωτικής νοσηλευτικής μονάδας ή ιδιωτικής κλινικής, ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, μεταβιβάζεται μαζί με τα ανωτέρω αυτοδικαίως στον πλειοδότη και η διοικητική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής. Λίγο πριν πουληθεί το «Ερρίκος Ντυνάν» στην εταιρεία ειδικού σκοπού «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.» είχε χρέη 300 εκατ. ευρώ και εξαγοράστηκε έναντι 115.135.251 ευρώ από την εν λόγω εταιρεία κατά τη διάρκεια του πλειστηριασμού με τιμή πρώτης προσφοράς τα 115 εκατ. ευρώ.

Δικαστική διερεύνηση

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο διαχωρίστηκε ως προς τα πολιτικά πρόσωπα και εστάλη στη Βουλή το 2017 από τους εισαγγελείς Α. Ελευθεριάνο και Ε. Ράικου (πριν η ίδια παραιτηθεί).

Η εξεταστική επιτροπή για την Υγεία έχει ήδη ολοκληρώσει τη διερεύνηση του «Ντυνάν» και αναμένεται να καταλήξει σε πόρισμα.

Οι υπουργοί που ελέγχονται είναι οι Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης. Π. Μηταράκης, Αν. Λυκουρέντζος, Μ. Βορίδης.

Το βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης στην εξεταστική επιτροπή ήταν ότι το «Ντυνάν» δεν αποτελούσε τμήμα του, δεν ήταν κοινωφελές ίδρυμα, ενώ αντίθετα η πλειοψηφία αντέτεινε ότι μεθοδευμένα τροποποιήθηκε ο χαρακτήρας του, είχε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και αποτελούσε ένα νοσοκομείο όπως το «Ωνάσειο» κ.ά.

Οπως είχε δηλώσει στην «Εφ.Συν.» ο πρώην γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας: «Στην υπόθεση του "Ερρίκος Ντυνάν" υπάρχουν ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων».

ΥΓΕΙΑ
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εγκαινιάστηκαν η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», δυναμικότητας 11 κλινών, το νέο σύγχρονο φαρμακείο 157 τ.μ. και το τελευταίας...
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»
Το νοσοκομείο, που έφτασε να έχει χρέη 300 εκατ. ευρώ πουλήθηκε σε μια νύχτα στη νεοσύστατη «Ημιθέα Α.Ε.» της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 115 εκατομμυρίων ευρώ, αφού με νομικά έωλες τροπολογίες έγινε εφικτό να...
Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»
ΥΓΕΙΑ
Εθνικό Σύστημα Υγείας, Δημόσιο και... δωρεά
Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλαβε να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, την ανέγερση και τον εξοπλισμό Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, την...
Εθνικό Σύστημα Υγείας, Δημόσιο και... δωρεά
ΥΓΕΙΑ
«Από ευρωπαϊκές πηγές για τέσσερα χρόνια η χρηματοδότησή τους»
Μέσα από την ανάπτυξη του νέου μοντέλου του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, «διευρύνεται ο δημόσιος χώρος», τόνισε το Σάββατο από το Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ο υπουργός ουσιαστικά έθεσε ζήτημα...
«Από ευρωπαϊκές πηγές για τέσσερα χρόνια η χρηματοδότησή τους»
ΥΓΕΙΑ
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας
​Ενα φιλόδοξο σχέδιο που έχει στόχο να σταματήσει την υπερκοστολόγηση υλικών που αγοράζονται από τα νοσοκομεία και να μπει τάξη στο σύστημα προμηθειών κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση -έως τις 25 Απριλίου- το...
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Δεκαεννέα αξονικοί τομογράφοι στο ΕΣΥ
Δεκαεννέα υπερσύγχρονοι αξονικοί τομογράφοι θα εγκατασταθούν τους επόμενους μήνες σε αντίστοιχο αριθμό νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Δεκαεννέα αξονικοί τομογράφοι στο ΕΣΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας