Παράταση των εργασιών της μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, οπότε και θα λήξουν οι εργασίες της με την έκδοση πορίσματος, αποφάσισε ομόφωνα χθες, σε μια συνεδρίαση-«εξπρές», η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία.
Οπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, πριν να κλείσει η Βουλή για τους θερινούς μήνες, θα εξεταστεί σε δύο συνεδριάσεις η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Κατερίνα Αντωνίου.
Στη διάρκεια της σύντομης χθεσινής συνεδρίασης με μοναδικό θέμα την απόφαση για παράταση των εργασιών της επιτροπής, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ένσταση σχετικά με το αν και κατά πόσον πρέπει να συζητηθεί στην επιτροπή το πόρισμα για το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου, βάσει του οποίου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Διαφθοράς.
Οι βουλευτές της Ν.Δ., Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Βλάχος και Γιάννης Κεφαλογιάννης, υποστήριξαν ότι «για τα ζητήματα που έχουν ασκηθεί διώξεις δεν έχει λόγο και καθήκον να ασχοληθεί περαιτέρω η επιτροπή», προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα και Χαρίλαου Τζαμακλή, καθώς και του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ., Θανάση Παπαχριστόπουλου.
«Από τη στιγμή που οι εισαγγελικές Αρχές έχουν προχωρήσει σε άσκηση διώξεων, η συνέχιση της δική μας ενασχόλησης με το συγκεκριμένο ζήτημα ουσιαστικά εμπλέκεται σε μια εκκρεμή ποινική διαδικασία [...] Εγώ δεν βλέπω πραγματικά το αντικείμενο και νομικά και θεσμικά και ουσιαστικά με το οποίο μπορούμε να ασχοληθούμε [...] Κρατάω μεγάλες επιφυλάξεις για το αν έχει αυτή τη δυνατότητα η επιτροπή και ως προς τη σκοπιμότητα και ως προς τη νομιμότητα, ιδίως από τη στιγμή που η όποια δική μας συνέχιση θα έχει έναν δημόσιο χαρακτήρα», υποστήριξε ο Γ. Γεωργαντάς.
Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, πρότεινε να βρεθεί μια ενιαία λύση, ζητώντας και τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας της Βουλής «για να μην παλινδρομούμε αναλόγως πώς μας βολεύει κάθε φορά [...] Χρησιμοποιούμε δηλαδή την εκκρεμούσα δίκη αναλόγως πώς μας βολεύει».
Τελικά, όπως αποσαφήνισε ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ θα διαβιβαστεί στη Βουλή (όπερ και εγένετο) δεδομένου ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της επιτροπής και έχει ήδη κατατεθεί το σχετικό αίτημα.
«Επ’ αυτού του θέματος, ούτως ή άλλως, νομίζω ότι εμείς έχουμε λάβει μια απόφαση εδώ να ζητήσουμε το πόρισμα [...] Συμφωνήσαμε όλες οι πτέρυγες ότι έχουμε ανάγκη τα στοιχεία τα οποία συνέλεξαν οι επιθεωρητές, να εμπλουτίσουμε και να θεμελιώσουμε τα δικά μας συμπεράσματα», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής και υπογράμμισε την κρισιμότητα του συγκεκριμένου στοιχείου και ως προς τη σύνταξη του τελικού πορίσματος της επιτροπής.
Η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 20 Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας