• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 24.4°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.5°C / 21.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  0 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.1°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.4°C
  3 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.3°C
  0 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  81%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «κλοπή» δεν πέρασε

 • A-
 • A+

Υστερα από 15 χρόνια απίστευτης εκκρεμοδικίας, με πρόσφατη απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας δικαίωσε το Ελληνικό Δημόσιο, αποδίδοντας επιτέλους το αποκαλούμενο Συνδετικό Κτίριο στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στους Αμπελόκηπους, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες λειτουργικές ανάγκες -ειδικά ως προς τις εφημερίες- που έχει ένα από τα πέντε μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας.

Το θέμα είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» («Θέλουν να φάνε κομμάτι του δημόσιου νοσοκομείου!», 18.3.2018), όταν είχαμε αποκαλύψει με ποιο τρόπο το ιδιωτικό «Ερρίκος Ντυνάν», μαζί με το Σωματείο του Ερυθρού Σταυρού και την κατασκευαστική ΒΑΚΩΝ Α.Ε. επιχειρούσαν από τη δεκαετία του 1990 και επί 25 χρόνια να αποκτήσουν έκταση η οποία ανήκει στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού και στην οποία στεγάζονται δεκάδες κλινικές και νευραλγικά τμήματα για τη λειτουργία του.

Η απόφαση, την οποία χαιρέτισε με ενθουσιασμό ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, δίνοντας διαδικτυακά συγχαρητήρια στον διοικητή του νοσοκομείου Θύμιο Γεωργόπουλο, αποτρέπει κάθε κίνδυνο στη συνέχιση της λειτουργίας του δημόσιου νοσοκομείου, ενώ υποχρεώνει το Σωματείο Ερυθρός Σταυρός να καταβάλει το ποσό των 41.704.000 € με τον νόμιμο τόκο.

«Το ζητούμενο τώρα είναι να μη μείνει και πάλι αχρησιμοποίητο το τμήμα εκείνο του Συνδετικού Κτιρίου που είναι σήμερα άδειο. Με ελάχιστα χρήματα και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργηθεί ένα απαραίτητο πρότυπο τμήμα έκτακτων περιστατικών (ΤΕΠ). Δεν πρέπει να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, όπου η εφημερία με τους πολυτραυματίες γίνεται στον ίδιο χώρο με τα τακτικά ιατρεία», μας εξηγεί ο Θύμιος Γεωργόπουλος.

Η αρχή της οδύσσειας

Τον Απρίλιο του 2003, το «Ερρίκος Ντυνάν» αμφισβήτησε για πρώτη φορά το δικαίωμα χρήσης του νοσοκομείου επί οικοπέδου που περιλάμβανε και το συνδετικό κτίριο, το οποίο, όπως ισχυριζόταν, «έχει καταληφθεί από το δημόσιο νοσοκομείο και χρησιμοποιείται αυθαίρετα και μη νόμιμα».

Tο νοσοκομείο του Ερυθρού άσκησε στις 3 Ιουλίου 2003 αγωγή κατά του Σωματείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» και της κοινοπραξίας Βάκων, ζητώντας να αναγνωριστεί το δικαίωμα χρήσης στο οικόπεδο των 7.780 τ.μ. και των επ’ αυτού κτιριακών εγκαταστάσεων εμβαδού 8.840 τ.μ., βάσει αρχικής σύμβασης του 1985 που κυρώθηκε το 1988.

Υστερα από χρόνια «βολικών» για τα ιδιωτικά συμφέροντα καθυστερήσεων και δικαστικών παρεμβάσεων, το σκηνικό επιδεινώθηκε με τον πλειστηριασμό του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» το 2014, με αποτέλεσμα την αναγκαστική αλλαγή του νομικού και πραγματικού καθεστώτος του, κατά συνέπεια αντιδικούσε πλέον το δημόσιο νοσοκομείο με την Ημιθέα Α.Ε., φερόμενη ως διάδοχο του «Ερρίκος Ντυνάν».

Σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ο διοικητής του Νοσοκομείου Θ. Γεωργόπουλος υπογράμμισε τον αρνητικό ρόλο των διοικήσεων Ανδρέα Μαρτίνη (κυρίως) και Αντώνη Αυγερινού στη δικαστική υπόθεση: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ο υπόδικος Μαρτίνης ζητά συνεχώς να επικοινωνήσει μαζί μας με αφορμή αυτήν την υπόθεση. Αλλά και η διοίκηση Αυγερινού δεν έκανε τίποτε απολύτως προς το δημόσιο συμφέρον ώστε να αποδοθεί το κτίριο στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Ο ΕΟΔΥ και ο ιός της... αδιαφάνειας
Η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ αρνούνται συστηματικά να δώσουν στη δημοσιότητα τα ελληνικά δεδομένα της πανδημίας ● Τι απέδειξε η επιστημονική μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και τι ανίχνευσαν οι δημοσιογραφικές έρευνες.
Ο ΕΟΔΥ και ο ιός της... αδιαφάνειας
ΥΓΕΙΑ
Αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ στον εισαγγελέα για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ
Τα απόνερα από της «VIP ΜΕΘ» καλά κρατούν παρά τις διαψεύσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Επιμένει στις καταγγελίες η ΠΟΕΔΗΝ.
Αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ στον εισαγγελέα για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ
ΥΓΕΙΑ
Νέες αρρυθμίες στο ΕΣΥ λόγω των αναστολών
Με υποστελέχωση το νοσοκομείο Κεφαλονιάς λόγω αναστολών ανεμβολίαστων υγειονομικών, ενώ στο «Αρεταίειο» αναστέλλονται όλα τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία.
Νέες αρρυθμίες στο ΕΣΥ λόγω των αναστολών
ΥΓΕΙΑ
Στα σουπερμάρκετ θα διατίθενται το καλοκαίρι τα self tests
Ακόμα κι από παντοπωλεία θα προμηθεύονται οι πολίτες τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με τροπολογία της κυβέρνησης, ενώ δρομολογείται, έπειτα από συνεχείς αναβολές, ο εμβολιασμός ευάλωτων ομάδων κατ’ οίκον.
Στα σουπερμάρκετ θα διατίθενται το καλοκαίρι τα self tests
ΥΓΕΙΑ
Τον ξήλωσαν τώρα, ενώ γνώριζαν εδώ και μήνες
Την ανεπάρκειά της να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πανδημία έδειξε ακόμα μια φορά η κυβέρνηση μετά και την εξαναγκασμένη παραίτηση -κατόπιν εορτής- το Σάββατο του διοικητή του Νοσοκομείου του Αγρινίου.
Τον ξήλωσαν τώρα, ενώ γνώριζαν εδώ και μήνες
ΥΓΕΙΑ
Οποιος μπήκε... δεν βγήκε
Θνησιμότητα 100% καταγράφει τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες καταγγελίες, η ΜΕΘ στο Αγρίνιο ● Στον διοικητή ρίχνουν τις ευθύνες το υπουργείο και η ΥΠΕ, ωστόσο υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για τα...
Οποιος μπήκε... δεν βγήκε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας