• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.1°C / 9.6°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 8.6°C
  4 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.0°C / 6.2°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / 1.8°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Θύελλα
  9°C 8.8°C / 12.1°C
  6 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.8°C
  1 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.1°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.5°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.5°C / 6.2°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 8.8°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 8.3°C
  3 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.1°C / 8.7°C
  1 BF
  53%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  71%

Ο Γιώργος Βλάχος το 2009 είχε υπογράψει διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και... ελεγκτής και ελεγχόμενος;

 • A-
 • A+

Τον προβληματισμό του σχετικά με το κατά πόσο ο Γιώργος Βλάχος, υφυπουργός Ανάπτυξης το 2009, που έχει υπογράψει διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων, μπορεί να συμμετέχει σήμερα ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία της περιόδου 1997-2014 και ειδικότερα εκείνα που αφορούν τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, κατέθεσε χθες ο Σταύρος Ευαγγελάτος, γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), διερωτώμενος αν ο ελεγχόμενος μπορεί να είναι και ελεγκτής... 

«Για το χρονικό διάστημα που ελέγχει η επιτροπή σας, ο κ. Βλάχος έχει υπογράψει διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκου [...] Αρα, λοιπόν, ο κ. Βλάχος εν δυνάμει είναι ελεγχόμενος για το διάστημα εκείνο», σημείωσε ο Στ. Ευαγγελάτος. Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, πρόσθεσε: «Αφησα έναν προβληματισμό διαβάζοντας μια διάταξη τιμολόγησης συγκεκριμένη, η οποία ενδεχομένως πρέπει να ελεγχθεί για το κατά πόσο διασφαλίστηκε εκείνη την περίοδο που η φαρμακευτική δαπάνη ήταν πολύ ψηλά [...] Με δεδομένο ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης του 2009 συμμετέχει στην επιτροπή σας, κατά πόσο τίθεται θέμα ασυμβίβαστου και διασφάλιση της αρχής αμεροληψίας εσείς θα το κρίνετε και το θέτω στην κρίση σας». 

Ο γενικός επιθεωρητής αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο άρθρο 336 της αγορανομικής διάταξης 7 (ΦΕΚ Β' 1388/2009), στο οποίο ορίζεται ότι για την τιμολόγηση των φαρμάκων λαμβάνεται υπόψη η προς χονδρέμπορο τιμή πώλησης που θα προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκ των οποίων δύο από τις δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πλέον της Ελβετίας και μία από τις δέκα χώρες που προσχώρησαν την 1/5/2004 στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Διευκρίνισε δε ότι «οι διατάξεις τιμολόγησης των φαρμάκων, βάσει των οποίων βγαίνουν οι τιμές που παίρνει ένα φάρμακο στην αγορά, είναι υπουργική απόφαση, είναι πολιτική απόφαση». 

Απαντώντας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Γιώργος Βλάχος, κατηγόρησαν τον γενικό επιθεωρητή για μεροληψία και προχειρότητα.

Ο Γ. Βλάχος έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τη διαδρομή του Στ. Ευαγγελάτου, όπως «επί ημερών ποιου υπουργού έγινε διευθυντής, επί ημερών ποιου υπουργού έγινε επιθεωρητής, πότε ανέλαβε τη θέση που έχει σήμερα, επί ποιας κυβερνήσεως και, επίσης, ποια είναι η σχέση του με τον κ. Λοβέρδο», προκειμένου, όπως είπε, «για να δω το διάστημα αυτό που είχε την ευθύνη ποια ήταν η διαδρομή, με ποιους ανθρώπους συνεργάστηκε, για να δω αν κάποια πράγματα που σήμερα τα θέτει, καλά ή κακά -κατά τη γνώμη μου κακά- γιατί δεν τα έθεσε στο παρελθόν. Δηλαδή, το πώς τιμολογούνται τα φάρμακα».

Πρόσθεσε δε ότι «εάν προκύψει κάτι για το διάστημα αυτό (σ.σ.: που διετέλεσε υφυπουργός Ανάπτυξης), προφανώς εγώ είμαι εδώ». 

Επιπλέον, ο Γιώργος Βλάχος απέδωσε την εν λόγω αγορανομική διάταξη στον προκάτοχό του Γιάννη Παπαθανασίου.

«...Το 2005 ο κ. Παπαθανασίου άλλαξε την αγορανομική και έφερε αυτήν που διαβάσατε ότι είναι δική μου. Είναι του κ. Παπαθανασίου και άλλαξε μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», είπε. 

Ο Στ. Ευαγγελάτος απέδωσε τις υπερτιμολογήσεις στα φάρμακα και στα λοιπά υλικά στην έλλειψη δικλίδων ασφαλείας, στη συνταγογράφηση και στον τρόπο που γίνονταν οι προμήθειες.

Ακόμα ανέφερε ότι αριθμητικά οι υποθέσεις τις οποίες έχει στείλει στην Εισαγγελία από αναλήψεως των καθηκόντων του στο ΣΕΥΥΠ είναι πάνω από 200. 

Απαντώντας για το ΚΕΕΛΠΝΟ, και συγκεκριμένα για τη λήψη δανείου 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας που δεν ήρθε ποτέ, αλλά και για τα διαφημιστικά κονδύλια που μόνο για το 2014 ήταν 4,27 εκατ. ευρώ, ο γενικός επιθεωρητής τόνισε πως εντοπίστηκαν μεγάλα «κενά» στοιχείων τα οποία όμως ο έλεγχος μικτού κλιμακίου υπό τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, κατάφερε να τα ανακτήσει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Επικοινωνιακά μαντζούνια
Τη μάχη των εντυπώσεων δίνει το υπουργείο Υγείας, χρησιμοποιώντας κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελλείψει πρωτοβουλιών που θα αναχαίτιζαν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.
Επικοινωνιακά μαντζούνια
ΥΓΕΙΑ
Στον αέρα η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων
Με παροιμιώδη ανευθυνότητα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τινάζει στον αέρα δύο επιτροπές που πραγματεύονται τον ευαίσθητο για τους ασθενείς τομέα των νέων καινοτόμων φαρμάκων.
Στον αέρα η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων
ΥΓΕΙΑ
Ανάγκη ενίσχυσης του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ
«Οργανωμένη μαφία» στον χώρο των παράνομων εξαγωγών φαρμάκου στη χώρα χαρακτήρισε το κύκλωμα που δρούσε στη χώρα μας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Η εξάρθρωσή του, επισήμανε, οφείλεται στην ισχυρή πολιτική...
Ανάγκη ενίσχυσης του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ
ΥΓΕΙΑ
Διπλή παρέμβαση Σαλμά
Ο πρώην υφυπουργός Υγείας της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς μίλησε για την υπόθεση Novartis τόσο στην ΕΡΤ όσο και στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». «Μόνο εγώ και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας διατάξαμε σύνταξη...
Διπλή παρέμβαση Σαλμά
ΥΓΕΙΑ
Φάρμακα με κόστος... φαρμάκι
Ενάμισι δισ. ευρώ πλήρωσαν το 2020 από την τσέπη τους οι πολίτες, καθώς η κυβέρνηση εμμένει σε ασφυκτικά κλειστούς προϋπολογισμούς για τη φαρμακευτική δαπάνη που αναγκαστικά επιβαρύνει τους ασθενείς.
Φάρμακα με κόστος... φαρμάκι
ΥΓΕΙΑ
Αναλγησία για τους ανασφάλιστους
H κυβέρνηση στέλνει στα νοσοκομεία και τους ανασφάλιστους πολίτες για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, καθώς τους αποκλείει από τους ιδιώτες γιατρούς.
Αναλγησία για τους ανασφάλιστους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας