Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα σκάνδαλα των φαρμάκων στην Εξεταστική της Βουλής

Ο Σταύρος Ευαγγελάτος ενώ καταθέτει

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα σκάνδαλα των φαρμάκων στην Εξεταστική της Βουλής

  • A-
  • A+

Επτά κρούσματα διαφθοράς και κακοδιοίκησης που αφορούν υπερκοστολογημένες προμήθειες στον χώρο της Υγείας την περίοδο 2001-2016 και προκύπτουν από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) κατέθεσε χθες κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος, Σταύρος Ευαγγελάτος.

Ο Στ. Ευαγγελάτος αναφέρθηκε στο προ διετίας εύρημα της σημερινής διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων που αφορούσε τεράστιο στοκ αντιιικών φαρμάκων της Νοvartis και της Roche στις αποθήκες του ΙΦΕΤ, τα οποία η χώρα είχε αγοράσει την περίοδο 2005-2006 έναντι 12 εκατ. ευρώ!

Οι τεράστιες αγορές φαρμάκων, ακόμα και για μια πανδημία γρίπης που ήταν το πρόσχημα, πραγματοποιήθηκαν χωρίς να ακολουθηθεί καμία από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αλλά με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, ο οποίος και προέδρευε της διορισμένης από τον ίδιο Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, χωρίς δυνατότητα επιστροφής.

Το εύρημα της διοίκησης του ΕΟΦ κλήθηκε στη συνέχεια να διερευνήσει το ΣΕΥΥΠ, το οποίο ζητούσε την άμεση καταστροφή των ληγμένων φαρμάκων, που και πάλι θα πληρώσουν ακριβά οι φορολογούμενοι, πόρισμα που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Θα πληρώσουμε και για τα ληγμένα, 16/2/2018).

Τα εν λόγω φάρμακα, παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οφείλουν να παραμείνουν στις αποθήκες του ΙΦΕΤ καθώς αποτελούν κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο όταν η υπόθεση πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, κατατέθηκε πόρισμα του ΣΕΥΥΠ που αφορά αγορά στη χώρα μας υπερκοστολογημένων απινιδωτών και βηματοδοτών σε σύγκριση με τις τιμές που επικρατούσαν στη διεθνή αγορά.

Οι επιθεωρητές αποδίδουν ευθύνες στα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας τα οποία ενέκριναν τις ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές για τις εν λόγω προμήθειες που έλαβαν χώρα το 2004.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Στ. Ευαγγελάτο, εντοπίστηκαν offshores προμηθευτριών εταιρειών, κυρίως στην Κύπρο.

Αλλο πόρισμα τα ευρήματα του οποίου διερευνά η Δικαιοσύνη αφορά αναλώσιμα υγειονομικά υλικά που είχε προμηθευτεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, την περίοδο 2005-2009, που προκάλεσαν ζημία στο Δημόσιο περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ (974.000) ευρώ.

Ακόμα, πόρισμα που αφορά προμήθειες οστικών μοσχευμάτων του Νοσοκομείου Καβάλας την περίοδο 2005-2008 καταδεικνύει απευθείας αναθέσεις χωρίς καμία διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία 830.000 ευρώ στο Δημόσιο.

Αλλο πόρισμα που αφορά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας εντοπίζει προμήθειες λαπαροσκοπικών υλικών, μοσχευμάτων κ.ά. την περίοδο 2008-2009, που είχε ως αποτέλεσμα ζημία 6,8 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, πόρισμα για τις προμήθειες ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών υλικών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης καταγράφει ζημία 1 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο νοσοκομείο, σύμφωνα με το ΣΕΥΥΠ, υπέστη οικονομική βλάβη 2,1 εκατ. ευρώ για παράνομες αποθήκες υλικών στα χειρουργεία, αποφυγή τήρησης διαδικασίας προέγκρισης των δαπανών για παραγγελίες και προμήθειες, χαρακτηρισμό της μεγάλης πλειονότητας των περιστατικών ως επειγόντων για τις απευθείας παραγγελίες και παραλαβές από εταιρείες κ.λπ.

Επίσης, πόρισμα του Σώματος εντόπισε αγορές ραδιοφαρμάκων την περίοδο 2000-2016 από νοσοκομείο της Πάτρας για δεκαπλάσια τιμή, δηλαδή αντί για 220 ευρώ το σκεύασμα έναντι 2.200 ευρώ.

Η προμηθεύτρια εταιρεία, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή ΣΕΥΥΠ, παραδέχτηκε το «λογιστικό λάθος», ενώ στη συνέχεια η ίδια βρέθηκε να πουλάει σκευάσματα έναντι 1.000 ευρώ στο Δημόσιο και 600 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

ΥΓΕΙΑ
«Καταπέλτης» το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. για τα φάρμακα
«Eίναι βέβαιο πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι υπήρχαν παθογένειες, στρεβλώσεις, σπατάλες, συναλλαγές, μίζες, ρεμούλα, διαφθορά, εκμαυλισμός συνειδήσεων, δωροδοκίες και δωροληψίες, διασπάθιση του δημοσίου...
«Καταπέλτης» το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. για τα φάρμακα
ΥΓΕΙΑ
Εκαναν φτερά 23 δισ. για φάρμακα
Σπατάλες, συναλλαγές, μίζες, ρεμούλα, διαφθορά, εκμαυλισμό συνειδήσεων, δωροδοκίες, δωροληψίες και διασπάθιση δημόσιου χρήματος διαπιστώνει το πόρισμα της επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της...
Εκαναν φτερά 23 δισ. για φάρμακα
ΥΓΕΙΑ
48 εκατ. ευρώ μοίρασαν οι φαρμακευτικές το 2017
Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε το σύνολο των παροχών προς γιατρούς, πανεπιστήμια και νοσοκομεία • Τα στοιχεία, ωστόσο, είναι ελλιπή, αφού δεν περιλαμβάνουν όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας • Τα...
48 εκατ. ευρώ μοίρασαν οι φαρμακευτικές το 2017
ΥΓΕΙΑ
Μικρή παράταση για να ληφθούν καταθέσεις από τέσσερις σημαντικούς μάρτυρες
Στην τελική ευθεία για την έκδοση πορίσματος βρίσκεται η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014. Οι εργασίες της Επιτροπής θα πάρουν παράταση έναν...
Μικρή παράταση για να ληφθούν καταθέσεις από τέσσερις σημαντικούς μάρτυρες
ΥΓΕΙΑ
Και η λυπητερή στους ασθενείς
Η έκρηξη των τιμών των φαρμάκων που σημειώθηκε πριν έρθουν τα Μνημόνια και η «αυτονόητη» κατά τους μνημονιακούς υπουργούς Υγείας της περιόδου 2008-2015 πολιτική των οριζόντιων μειώσεων που επέλεξαν δεν...
Και η λυπητερή στους ασθενείς
ΥΓΕΙΑ
Οκτώβριο κατεβάζει ρολά η Εξεταστική για την Υγεία
Παράταση των εργασιών της μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, οπότε και θα λήξουν οι εργασίες της με την έκδοση πορίσματος, αποφάσισε ομόφωνα σε μια συνεδρίαση-«εξπρές», η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα...
Οκτώβριο κατεβάζει ρολά η Εξεταστική για την Υγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας