Tην αυστηροποίηση του νόμου αναφορικά με τις επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας διαδερμικά ή διακορυφαία (τις γνωστές TAVI) φαίνεται πως προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας μετά την αταξία (μπάχαλο) που επικρατεί στον συγκεκριμένο τομέα και που ανέδειξε με δημοσιεύματά της η «Εφ.Συν.».
Η συγκεκριμένη πρόταση, αν υλοποιηθεί, γεννά πλήθος ερωτημάτων για τη χρησιμότητά της στην παρούσα χρονική συγκυρία, καθώς φαίνεται πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται «ξέπλυμα» των σοβαρών παραλείψεων του ΚΕΣΥ την τελευταία διετία, το οποίο γνωμοδοτούσε θετικά ώστε να πάρουν πιστοποιήσεις τα νοσοκομεία για να κάνουν TAVI, χωρίς παράλληλα να πραγματοποιεί τους απαιτούμενους ελέγχους.
Το μεγάλο, όμως, ερώτημα τόσο προς το ΚΕΣΥ όσο και προς την ηγεσία του υπουργείου είναι γιατί έως σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί η νομοθεσία που διέπει τις εν λόγω, ειδικού χειρισμού και πανάκριβες για τον δημόσιο κορβανά, επεμβάσεις. Αν η νομοθεσία είχε εφαρμοστεί, περισσότερα από τα μισά πιστοποιημένα κέντρα θα έπρεπε να έχουν χάσει την άδειά τους να τις κάνουν.
Ολα ήρθαν στο φως κατόπιν της δημοσιογραφικής έρευνας που διεξάγει εδώ και μήνες η «Εφ.Συν.» με αφορμή τη λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής του 401 ΓΣΝΑ, η οποία μεταξύ άλλων πραγματοποιεί επεμβάσεις TAVI.
Με αφορμή λοιπόν τα υψηλά ποσοστά θανάτων και την αναστολή των επεμβάσεων από τη διοίκηση του νοσοκομείου το 2016, την ίδια περίοδο που το ΚΕΣΥ έδινε... πιστοποίηση στην εν λόγω κλινική, αποκαλύφθηκε πως το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας ουδέποτε ήλεγξε τις κλινικές για την πιστοποίηση των οποίων είχε γνωμοδοτήσει θετικά και πως έρχεται σήμερα, κατόπιν εορτής... και δημοσιευμάτων, να ελέγξει.
Η επιστολή του ΚΕΣΥ
Η εφημερίδα μας φέρνει σήμερα στο φως επιστολή που έστειλε το ΚΕΣΥ πριν από δύο εβδομάδες σε όλα τα πιστοποιημένα κέντρα, με την οποία τους ζητά να του στείλουν στοιχεία τα οποία όφειλε να έχει συγκεντρώσει το ίδιο καιρό τώρα βάσει του ελεγκτικού του ρόλου.
Ειδικότερα ζητά:
«Την αποστολή Ομάδων Καρδιάς-Heart Teams (σ.σ.: αναφέρεται στο ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό που πραγματοποιεί τις επεμβάσεις) εκάστου εξ αυτών, ονομαστικά με αναφορά σε πιστοποιημένους ή υπό πιστοποίηση εμφυτευτές, δυνάμει των αναφερόμενων στο μέρος Α (σ.σ.: αναφέρεται στη σχετική νομοθεσία για τις ΤAVI). Σε περίπτωση που έχει υπάρξει εν τω μεταξύ (από την ημερομηνία επίσημης αδειοδότησης) μεταβολή στη σύνθεση των Ομάδων, να αναφερθεί λεπτομερώς η αλλαγή».
Από αυτό το αίτημα του ΚΕΣΥ αποδεικνύεται περίτρανα η απουσία κάθε ελέγχου από πλευράς του αναφορικά με τις πιστοποιήσεις που οφείλουν να έχουν οι Ομάδες Καρδιάς των νοσοκομείων αλλά και οι ενδεχόμενες αλλαγές στο προσωπικό τους.
Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενο δημοσίευμά μας είχαμε αποκαλύψει πως είχε αλλάξει βασικό μέλος της Ομάδας Καρδιάς του 401 ΓΣΝΑ χωρίς το ΚΕΣΥ να το γνωρίζει, κατά συνέπεια δεν είχε ελέγξει αν το νέο προσωπικό σε αυτήν ήταν εκπαιδευμένο να κάνει τέτοιου είδους επεμβάσεις.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι το 401 ανήκει στην πρώτη φουρνιά νοσοκομείων που πήραν πιστοποίηση (την άνοιξη του 2016) και είναι όντως εντυπωσιακή η οκνηρία του ΚΕΣΥ που ζητά να μάθει τι έχει γίνει στο νοσοκομείο δύο χρόνια μετά, ενώ με βάση τη νομοθεσία όφειλε να το ελέγχει κάθε χρόνο.
«Εφιστάται η προσοχή...»
Η επιστολή όμως έχει κι άλλο ωραίο σημείο...
«Εκ των απεσταλμένων στοιχείων παρελθόντων ετών προς ενημέρωση της βάσης δεδομένων του ΚΕΣΥ διαπιστώνεται μείωση στον αριθμό των περιστατικών για το 2017 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη για τα περισσότερα κέντρα εμφύτευσης. Εφιστάται η προσοχή σε όλα τα κέντρα ότι για τη συνέχιση της καταλληλότητάς τους απαιτείται ελάχιστος αριθμός είκοσι (20) περιστατικών κατ’ έτος. Σε περίπτωση που υφίστανται λόγοι ΜΗ συμπλήρωσης του αριθμού αυτού (οικονομικοί - κ.λπ.) θα πρέπει να γίνει σχετική αναφορά-επισήμανση».
Είναι προφανές πως αν η «Εφ.Συν.» δεν είχε δημοσιοποιήσει το θέμα, το ΚΕΣΥ θα συνέχιζε τον ύπνο του δικαίου.
Στο δεύτερο σημείο της επιστολής, λοιπόν, θυμίζει στα κέντρα τη νομοθεσία που είναι ρητή: Αν δεν περάσουν τις 20 TAVI τον χρόνο αίρεται η άδειά τους.
Αυτό που δεν λέει, βέβαια, η επιστολή είναι το γεγονός πως αρκετά από τα κέντρα που πήραν την πιστοποίηση δύο χρόνια πριν και δεν έχουν φτάσει τις 20 επεμβάσεις κατ’ έτος θα έπρεπε ήδη να την είχαν χάσει.
Και εξηγούμαστε...
Οι πιστοποιήσεις
Από τον Απρίλιο του 2016 έως και τον Μάιο του 2017 το ΚΕΣΥ έχει γνωμοδοτήσει θετικά και έχουν πάρει την πιστοποίηση για TAVI 20 νοσοκομεία και κλινικές, ιδιωτικά και δημόσια (βλ. πίνακα).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, από την πρώτη ομάδα που πήρε τις σχετικές πιστοποιήσεις δύο χρόνια πριν (Απρίλιος 2016) και η οποία περιλαμβάνει οκτώ (8) κέντρα, μόνο δύο εξ αυτών θα έπρεπε να συνεχίσουν να έχουν άδεια με βάση τον αριθμό των TAVI που έχουν πραγματοποιήσει: το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη και το ιδιωτικό «Metropolitan».
Από τη δεύτερη και τρίτη ομάδα που πήραν τις σχετικές πιστοποιήσεις πέρυσι και οι οποίες περιλαμβάνουν δέκα (10) κέντρα, μόνο τέσσερα εξ αυτών θα έπρεπε να συνεχίσουν να έχουν άδεια με βάση τον αριθμό των TAVI που έχουν πραγματοποιήσει: το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το Ιπποκράτειο, το Ωνάσειο και το «Υγεία».
Η τέταρτη ομάδα που αποτελείται από δύο κέντρα πήρε την άδεια τον περασμένο Οκτώβριο, συνεπώς θα πρέπει να κριθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Συμπερασματικά, με βάση την υπουργική απόφαση Πολάκη, σε σύνολο 18 κέντρων που έχουν συμπληρώσει περισσότερο από έναν χρόνο λειτουργίας πρέπει να αφαιρεθεί η άδεια από τα 12, αφού δεν συμπλήρωσαν τον αριθμό επεμβάσεων που απαιτεί ο νόμος ώστε να θεωρούνται πιστοποιημένα κέντρα.
Η περίπτωση του «Αττικόν» και η επιτροπή του ΚΕΣΥ
Την ίδια εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, σύμφωνα με τα στοιχεία, TAVI γίνονται και στο νοσοκομείο «Αττικόν». Ωστόσο, πουθενά δεν φαίνεται να έχει πάρει πιστοποίηση το νοσοκομείο από το υπουργείο Υγείας.
Το ερώτημα είναι, λοιπόν, υπό ποιο νομικό καθεστώς τις κάνει. Πόσο μάλλον όταν στην οκταμελή επιτροπή του ΚΕΣΥ για τις TAVI συμμετέχουν τρεις γιατροί από το εν λόγω νοσοκομείο.
Δεν γνωρίζουν τα συγκεκριμένα μέλη της επιτροπής ότι το νοσοκομείο τους δεν έχει πιστοποίηση; Πώς ακριβώς εγκρίνουν τις επεμβάσεις;
Είναι ηθικά σωστό να συμμετέχουν στην οκταμελή επιτροπή τρεις γιατροί του «Αττικόν», οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταγγείλει το γεγονός ότι στο νοσοκομείο τους γίνονται παράνομα τέτοιες επεμβάσεις;
Η περίπτωση του Ρίου και ο κ. Μάρκου
Εντύπωση προκαλεί η περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο, το οποίο φαίνεται πως έκανε TAVI το 2017 χωρίς ωστόσο να έχει τη σχετική πιστοποίηση από το υπουργείο Υγείας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που παρουσιάζουμε σήμερα, η διοίκηση του νοσοκομείου έκανε στις 10 Ιανουαρίου 2018 αίτηση ώστε να πραγματοποιεί TAVI, μόλις πριν από τέσσερις μήνες!
Με δεδομένο ότι ο κ. Κωνσταντίνος Μάρκου, πρόεδρος του ΚΕΣΥ, διατηρεί παράλληλα οργανική θέση στο εν λόγω νοσοκομείο ως ενδοκρινολόγος, εγείρεται ένα σημαντικό ερώτημα:
Δεν ήξερε ότι το νοσοκομείο παρανομούσε όταν έκανε TAVI χωρίς να έχει άδεια;
Με δεδομένο ότι κάθε επέμβαση TAVI πρέπει να έχει και έγκριση από το ΚΕΣΥ για να γίνει, πώς ακριβώς δινόταν αυτή η έγκριση από τη στιγμή που το νοσοκομείο δεν είχε πιστοποίηση;
Ευθύνες
Η καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ αποδείχτηκε πως είναι η κορυφή του παγόβουνου. Εδώ και δύο χρόνια, το ΚΕΣΥ γνωμοδοτεί χωρίς φειδώ για τη δημιουργία πιστοποιημένων κέντρων TAVI και το υπουργείο Υγείας εγκρίνει.
Ο έλεγχος, όπως αποδεικνύουν τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.», είναι ανύπαρκτος. Οι ευθύνες είναι τεράστιες όσο και ο τζίρος της συγκεκριμένης βιομηχανίας.
Παρά το γεγονός ότι είχε υπάρξει πρόταση πριν από μερικά χρόνια, από μέλη της πρώτης επιτροπής του ΚΕΣΥ, να γίνεται κεντρική προμήθεια των εν λόγω βαλβίδων μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού προς όφελος του Δημοσίου, δεν έγινε τίποτε. Τα μέλη απλώς αντικαταστάθηκαν στην πορεία και το μπάχαλο συνεχίζεται ακόμα.
Αποτέλεσμα, ο καθένας αγοράζει απ’ όπου του αρέσει με το ανάλογο κόστος. Αλλος δίνει 20 χιλιάρικα για κάθε βαλβίδα, άλλος 25, άλλος 30.
Η υπουργική απόφαση Πολάκη, που ισχύει εδώ και δυόμισι χρόνια, είναι ουσιαστικά μόνο στα χαρτιά.
Υπάρχουν νοσοκομεία που ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να πραγματοποιούν πανάκριβες επεμβάσεις χωρίς να έχουν πιστοποίηση, χωρίς να υπάρχει έλεγχος στις Ομάδες Καρδιάς και χωρίς κανείς να γνωρίζει το ποσοστό θανάτων από τις επεμβάσεις.
Πλέον μαθαίνουμε πως αντί το ΚΕΣΥ να εφαρμόσει τον νόμο και να βάλει λουκέτα, σκέφτεται να τον... αυστηροποιήσει. Χωρίς καμία κύρωση.
Με απλά λόγια, επιχειρεί να ξεπλύνει την ανεπάρκεια και τις ευθύνες του και να μηδενίσει το κοντέρ, ώστε να παίξει πάλι το έργο από την αρχή.
Το ΚΕΣΥ έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτό το χάος. Μεγαλύτερη ακόμα, όμως, έχει το ίδιο το υπουργείο Υγείας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας