• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 18.2°C
  2 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 16.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 18.0°C
  1 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.6°C / 16.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  3 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.3°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 14.9°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  92%
Eurokinissi // ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το νοσοκομείο Ρίου πάσχει, το υπουργείο Υγείας σιωπά

 • A-
 • A+

Νομάδες του μεγαλύτερου πανεπιστημιακού νοσοκομείου των Πατρών-Ρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που κανονικά έπρεπε να νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Αλλοι φιλοξενούνται στον χώρο της ανάνηψης των χειρουργικών ασθενών, άλλοι στο τμήμα αναζωογόνησης των επειγόντων περιστατικών.

Αλλά όχι στη ΜΕΘ, λόγω του προβλήματος της έλλειψης κρεβατιών στη Μονάδα και της αριθμητικής ανεπάρκειας του νοσηλευτικού προσωπικού. 

Το πρόβλημα, που δεν είναι καινούργιο αλλά παραμένει άλυτο από την πλευρά της πολιτείας, γεννά ακόμα ένα πρόβλημα: την καθημερινή αναβολή προγραμματισμένων επεμβάσεων λόγω της παρουσίας διασωληνωμένων ασθενών στον χώρο της ανάνηψης. Και από τη Δευτέρα 21 Μαΐου την αναστολή επ' αόριστον όλων των χειρουργικών επεμβάσεων, εξαιρουμένων των επειγουσών. 

Τα παραπάνω καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και απαιτούν να δοθεί λύση άμεσα.

«Η κατάσταση στα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών έχει πλέον φτάσει στο απροχώρητο. Το τριτοβάθμιο νοσοκομείο της περιφέρειας έχει μετατραπεί σε εφημεριακό κέντρο», τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. 

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 10 κλινών και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας 3 κλινών, οι οποίες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Την ίδια ώρα διενεργεί επεμβάσεις πολλές από τις οποίες είναι εξειδικευμένες και δεν πραγματοποιούνται σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο της περιφέρειας.

Διότι μιλάμε για μια τεράστια περιφέρεια που καλύπτει την Πελοπόννησο, τα Ιόνια νησιά, την Ηπειρο και τη Δυτική Στερεά.

Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, οι επεμβάσεις αναβάλλονται και καμία λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. 

Υπουργείο Υγείας και 6η Υγειονομική Περιφέρεια σιωπούν προκλητικά, παρά τις δραματικές εκκλήσεις και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, καταδεικνύει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει: «Δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια έως τώρα για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα». 

Η τριμελής επιτροπή της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας στο Πανεπιστημιακό των Πατρών περιγράφει κλινικές να κατακλύζονται από διασωληνωμένους ασθενείς ελλείψει κλινών ΜΕΘ, να διαταράσσεται η λειτουργία των χειρουργείων στο νοσοκομείο, αλλά και να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών με τις συνθήκες νοσηλείας γι' αυτά τα περιστατικά. 

Για την απόφαση του χειρουργικού τομέα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών να αναστείλει επ' αόριστον από τη Δευτέρα 21 Μαΐου όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις πλην των επειγουσών περιπτώσεων ενημερώνει τη διοίκηση του νοσοκομείου, καθώς και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο διευθυντής του χειρουργικού τομέα, καθηγητής Παναγιώτης Μέγας, με επιστολή του.

«Μέχρι το νοσοκομείο να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας», ο Π. Μέγας καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου και την Υγειονομική Περιφέρεια να ενημερώσουν τα αρμόδια ΕΚΕΠΥ και ΕΚΑΒ να διακομίζουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, καθώς και τους προγραμματισμένους ασθενείς για τις επερχόμενες αναβολές χειρουργείων. 

«Μήνες τώρα οι χειρουργοί και οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου καταβάλλουν υπεύθυνες προσπάθειες καθημερινά να προσαρμοστούν στην ελλειμματική λειτουργία των χειρουργείων και της ΜΕΘ. Δεν μπορούν σε καμία όμως περίπτωση να διαχειριστούν πλέον τις συνεχείς αναβολές των χειρουργείων, ούτε πρόκειται να συνδράμουν στην ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι συχνά ενημερώνονται την τελευταία στιγμή ότι δεν θα χειρουργηθούν, αφού εν τω μεταξύ έχει προηγηθεί μακροχρόνια αναμονή στη λίστα χειρουργείου και έχει γίνει ο αναγκαίος προεγχειρητικός έλεγχος», επισημαίνει ο Π. Μέγας. 

«Είναι πρόκληση την ώρα που πανελλαδικά παραμένουν κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ από τις 750 που υπάρχουν (ενώ οι ανάγκες απαιτούν πολύ περισσότερες) λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, η κυβέρνηση να κομπάζει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ. ΟΕΝΓΕ, Ιατρικός Σύλλογος Πατρών και ΠΟΕΔΗΝ απαιτούν να δοθεί λύση τώρα και να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η προμήθεια του κατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού ώστε να λειτουργήσουν οι 150 κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές. Είναι επιτακτική ανάγκη, σημειώνουν, πολύ περισσότερο τώρα που διανύουμε περίοδο αναμενόμενης αυξημένης νοσηρότητας λόγω καλοκαιριού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Στο στόχαστρο το ΕΣΥ με πρόσχημα τον 49χρονο
Την οδυνηρή απώλεια του ανθρώπου στην Πάτρα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης για να στραφεί κατά των γιατρών και του υποβαθμισμένου και υποστελεχωμένου ΕΣΥ.
Στο στόχαστρο το ΕΣΥ με πρόσχημα τον 49χρονο
ΥΓΕΙΑ
Δραματική έκκληση χειρουργών: Στην τύχη τους αφήνονται εκατοντάδες ασθενείς
Εννέα διευθυντές των κλινικών του χειρουργικού τομέα του «Αγίου Ανδρέα» με κοινή τους επιστολή προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, απευθύνουν δραματική έκκληση-προειδοποίηση.
Δραματική έκκληση χειρουργών: Στην τύχη τους αφήνονται εκατοντάδες ασθενείς
ΥΓΕΙΑ
Αναστολή επ' αόριστον των χειρουργείων στο νοσοκομείο του Ρίου
Σε νομάδες του μεγαλύτερου πανεπιστημιακού νοσοκομείου των Πατρών - Ρίο έχουν μετατραπεί οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που κανονικά έπρεπε να νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το πρόβλημα δεν είναι...
Αναστολή επ' αόριστον των χειρουργείων στο νοσοκομείο του Ρίου
ΥΓΕΙΑ
Απομάκρυναν τον διοικητή του νοσ. «Αγιος Ανδρέας», σε αργία όσοι ευθύνονται για τη λάθος διάγνωση
Αντί φροντίδας ο 49χρονος άνδρας έλαβε μόνο την οδηγία από το νοσηλευτικό προσωπικό να απευθυνθεί στο εφημερεύον νοσοκομείο στο Ρίο, 20 λεπτά μακριά.
Απομάκρυναν τον διοικητή του νοσ. «Αγιος Ανδρέας», σε αργία όσοι ευθύνονται για τη λάθος διάγνωση
ΥΓΕΙΑ
49χρονος πέθανε στον δρόμο αφού τον έδιωξαν από το νοσοκομείο...
Κατεπείγουσα έρευνα για να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν, για τον θάνατο 49χρονου άνδρα από την Πάτρα, στον δρόμο, λίγα μέτρα από το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» όπου είχε σπεύσει για...
49χρονος πέθανε στον δρόμο αφού τον έδιωξαν από το νοσοκομείο...
ΥΓΕΙΑ
Το «Καραμανδάνειο» βάζει λουκέτο στις εφημερίες
Ο Δήμος Πατρέων διοργανώνει αύριο κινητοποίηση στις 19.30 στην πλατεία Γεωργίου και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.
Το «Καραμανδάνειο» βάζει λουκέτο στις εφημερίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας