Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μαγική εικόνα» οι απολογισμοί του ΚΕΕΛΠΝΟ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Μαγική εικόνα» οι απολογισμοί του ΚΕΕΛΠΝΟ

  • A-
  • A+

«Είχαν την αίσθηση του ακαταδίωκτου και της μονιμότητας της εξουσίας. Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα υπάρξει μια πολιτική αλλαγή η οποία τελικά θα τους ελέγξει».

Τα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, χθες, δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στην Εξεταστική, συνοψίζουν το πώς διηύθυναν διαχρονικά οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και οι διορισμένες διοικήσεις τους το ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Ο κόσμος δεν τα ήξερε, ήξερε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ο μηχανισμός που προστατεύει τη δημόσια υγεία. Τώρα όλοι ξέρουμε ότι ήταν μια off-shore. Οτι μια σειρά υπουργοί εξαγόρασαν πολιτική στήριξη μέσω της διαφημιστικής δαπάνης που κατανάλωνε το ΚΕΕΛΠΝΟ για πάρτη τους».

Το επίμαχο έγγραφο

Ενα παραπλανητικό και συγχρόνως πλαστό έγγραφο που κατατέθηκε από τη Νέα Δημοκρατία για να απαλλάξει τον αντιπρόεδρό της, Αδ. Γεωργιάδη, από τις παράνομες 23 προσλήψεις συνεργατών του μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα έλλειμμα τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ και 890 συμβάσεις με ΜΜΕ 9 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2014 απασχόλησαν χθες την Επιτροπή, στης οποίας τις εργασίες προστέθηκαν και οι δύο δικογραφίες που αφορούν την προμήθεια εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, οι οποίες διαβιβάστηκαν στη Βουλή.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, τα πρακτικά της κατάθεσης Πολάκη ζητήθηκαν από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Το επίμαχο υπηρεσιακό έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, που κατέθεσε στην εξεταστική ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς, αναφέρει ότι οι 75 υπάλληλοι -μεταξύ των οποίων και οι 23 του Αδ. Γεωργιάδη- που απασχολήθηκαν την περίοδο 2009-2014 σε δομή του ΚΕΕΛΠΝΟ για οροθετικούς θα πληρώνονταν από χορηγικά προγράμματα.

Υπεύθυνος της δομής αυτής ήταν το στέλεχος της Ν.Δ. και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Σταμάτης Πουλής.

Τη γνησιότητα του εγγράφου αμφισβήτησε αρχικά ο εισηγητής της πλειοψηφίας Σπύρος Λάππας, σημειώνοντας ότι είναι γραμμένο με δύο διαφορετικές γραμματοσειρές και χωρίς αρίθμηση.

Ακόμα, είπε ότι ο γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Καλαμπαλίκης έχει καταθέσει στο Συντονιστικό Οργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) ότι δεν κατέχει τα πρωτότυπα πρακτικά του Δ.Σ., διότι η υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ Ελένη Τσάγκαρη τα ζήτησε προκειμένου »να προσθέσει κάποιες παραγράφους σχετικά με την απασχόληση εργαζομένων που θα αποζημιώνονταν από χορηγίες», όμως «τελικώς ποτέ δεν επέστρεψε τα πρωτότυπα, παρά μόνο φωτοτυπίες διαφορετικών πρακτικών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με τη σειρά του κατέδειξε ότι το έγγραφο δεν το επικαλέστηκε κανένας από τους διοικητικούς υπαλλήλους που ρωτήθηκαν για τις 23 προσλήψεις στην εξεταστική -μεταξύ των οποίων ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου, ο Σταμάτης Πουλής και οι κυρίες Πολύζου και Θεοφιλάτου- όμως το «ανακάλυψε» ο Γ. Γεωργαντάς και το προσκόμισε την πρώτη ημέρα κατάθεσης Πολάκη. Κατήγγειλε τον Γ. Γεωργαντά για απόπειρα παραπλάνησης της Επιτροπής παρουσιάζοντας ως κομμάτι της απόφασης ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στη δομή του ΚΕΕΛΠΝΟ από χορηγικά προγράμματα, ενώ κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στα πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ (οι χορηγίες αφορούσαν το ενοίκιο, τις εργασίες διαμόρφωσης κ.λπ.).

Ανέφερε ακόμα ότι η δομή που φιλοξένησε (2009-2014) 43 άτομα, τα πρώτα τριάμισι χρόνια απασχόλησε 27 άτομα και στη συνέχεια από Απρίλιο μέχρι Δεκέμβριο του 2013 προσλήφθηκαν ακόμα 43 άτομα και από Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο του 2014 ζητήθηκαν άλλα 30 άτομα.

Για την τρύπα των 230 εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ που αποκάλυψε την πρώτη ημέρα κατάθεσής του παρουσίασε αναλυτικά χρόνο με τον χρόνο τους πλημμελείς απολογισμούς του Κέντρου, κάνοντας λόγο για «πασιφανή κλοπή δημοσίου χρήματος».

Ο Π. Πολάκης αναφέρθηκε σε δύο μεγάλες λογιστικές αλχημείες. Η πρώτη αφορούσε τον απολογισμό του 2009 και του 2010.

Στον απολογισμό του 2009, που ελέγχθηκε από ορκωτούς λογιστές, αναφέρεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβε 369 εκατομμύρια ευρώ -242 από τα οποία ήταν δάνεια- διέθετε ένα μικρό ταμειακό υπόλοιπο και είχε έξοδα 95 εκατ. ευρώ.

Στον απολογισμό του 2010, χρονιά κατά την οποία δεν υπήρχαν ορκωτοί λογιστές στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μεταφέρεται από το 2009 (ταμειακό υπόλοιπο) το ποσό των 89.917.000 ευρώ. Πού πήγαν τα υπόλοιπα χρήματα; διερωτήθηκε ο Π. Πολάκης.

Το 2010 το ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζει 92 εκατ. ευρω ως ταμειακό υπόλοιπο και 2 εκατ. ευρώ από κρατική επιχορήγηση και ψηφισμένο απολογισμό, στον οποίο περιγράφονται έξοδα 100.500.000, αλλά παρουσιάζονται 78 εκατ. ευρώ στον σχετικό πίνακα, αφήνοντας έξω δηλαδή 22 εκατ. ευρώ.

Παιχνίδια με δάνεια

Η δεύτερη αλχημεία αφορά την αλλαγή της χρήσης των δανείων 242 εκατ. ευρώ το 2012.

Ενώ τα δάνεια μετά το 2009 δεν αναφέρονται στους απολογισμούς, εμφανίζονται ξαφνικά 33 εκατομμύρια ευρώ στον απολογισμό του 2012 από την «αλλαγή σκοπιμότητας δανείου». Την ίδια χρονιά το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει 33 εκατ. ευρώ και ξοδεύει 51 εκατ. ευρώ (;)

Το 2013 τα δάνεια εξαφανίζονται ξανά, το ταμείο διαθέτει 67 εκατ. και δικαιολογεί έξοδα 57 εκατ.

Το 2014 δεν εμφανίζει ταμειακό υπόλοιπο (ούτε τα 10 εκατ. υπόλοιπο του 2013), διαθέτει 44 εκατ. αλλά ξοδεύει 65 εκατ. ευρώ (;)

«Δεν θέλω ελεγκτές, θέλω εισαγγελείς», είπε ο Π. Πολάκης και πρόσθεσε ότι με το μπουρδούκλωμα που επικρατεί, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς η τρύπα δεν είναι μικρότερη των 150 εκατ. ευρώ.

Ο αν. υπουργός αναφέρθηκε και σε μία νέα λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία περιλαμβάνει 894 συμβάσεις με ΜΜΕ το διάστημα 24/10/2013 - 15/12/2014.

Στο πρώτο μέρος της κατάθεσής του είχε μιλήσει για 150 συμβάσεις, που πιθανώς να είναι περισσότερες αφού το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καταγράφει δαπάνη 4,3 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας μόνο τα τιμολόγια άνω των 30.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα ο επίσημος απολογισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφει 5,8 εκατ. για διαφημιστική δαπάνη, ενώ από τις προσθέσεις της ανεπίσημης λίστας που διατηρούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτουν 9 εκατ. ευρώ!

«Υπάρχουν και οι συμβάσεις για δέκα- δέκα χιλιάρικα και τα εντελώς μαύρα. Η βρομιά και η δυσωδία που βγαίνει δεν παλεύεται», κατέληξε.

ΥΓΕΙΑ
Οκτώβριο κατεβάζει ρολά η Εξεταστική για την Υγεία
Παράταση των εργασιών της μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, οπότε και θα λήξουν οι εργασίες της με την έκδοση πορίσματος, αποφάσισε ομόφωνα σε μια συνεδρίαση-«εξπρές», η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα...
Οκτώβριο κατεβάζει ρολά η Εξεταστική για την Υγεία
ΥΓΕΙΑ
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εγκαινιάστηκαν η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», δυναμικότητας 11 κλινών, το νέο σύγχρονο φαρμακείο 157 τ.μ. και το τελευταίας...
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Μικρή παράταση για να ληφθούν καταθέσεις από τέσσερις σημαντικούς μάρτυρες
Στην τελική ευθεία για την έκδοση πορίσματος βρίσκεται η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014. Οι εργασίες της Επιτροπής θα πάρουν παράταση έναν...
Μικρή παράταση για να ληφθούν καταθέσεις από τέσσερις σημαντικούς μάρτυρες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν ήταν έλλειμμα τα 44 εκατ. ήταν λογιστική διαφορά»
Για ψεύδη κατηγορεί τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την Υγεία ο Άδ. Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι δεν ισχύουν τα στοιχεία του πορίσματος της επιτροπής για έλλειμμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι ορκωτοί...
«Δεν ήταν έλλειμμα τα 44 εκατ. ήταν λογιστική διαφορά»
ΥΓΕΙΑ
Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»
Το νοσοκομείο, που έφτασε να έχει χρέη 300 εκατ. ευρώ πουλήθηκε σε μια νύχτα στη νεοσύστατη «Ημιθέα Α.Ε.» της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 115 εκατομμυρίων ευρώ, αφού με νομικά έωλες τροπολογίες έγινε εφικτό να...
Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»
ΥΓΕΙΑ
Τα σκάνδαλα των φαρμάκων στην Εξεταστική της Βουλής
Επτά κρούσματα διαφθοράς και κακοδιοίκησης που αφορούν υπερκοστολογημένες προμήθειες στον χώρο της Υγείας την περίοδο 2001-2016 και προκύπτουν από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας...
Τα σκάνδαλα των φαρμάκων στην Εξεταστική της Βουλής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας