Απόφαση-σταθμό για τους οροθετικούς εξέδωσε ομόφωνα το Β' Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, υιοθετώντας για πρώτη φορά ρητά το μήνυμα της επιστημονικής κοινότητας ότι ένας άνθρωπος θετικός στη λοίμωξη HIV που έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο είναι μη μεταδοτικός. Και, βέβαια, σε πλήρη αντίθεση με το σκεπτικό περί επικινδυνότητας των οροθετικών γυναικών και τις πρακτικές διαπόμπευσής τους που εφαρμόστηκαν επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώο οροθετικό ο οποίος μηνύθηκε από σύντροφό του, με την οποία διατηρούσε περιστασιακή σεξουαλική σχέση, ότι αποπειράθηκε να της μεταδώσει τον ιό του HIV μέσω δήθεν σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη. Επιπλέον, αναγνώρισε ως μη ενοχοποιητικό στοιχείο την απόφαση του κατηγορουμένου να μην αποκαλύψει στην περιστασιακή σύντροφό του την οροθετικότητά του, καθώς έκρινε ότι κρίσιμο για την αθώωση ή την ενοχή του αποτελεί το γεγονός ότι λάμβανε τις απαραίτητες προφυλάξεις και τη θεραπεία του, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύει τρίτο άτομο από σεξουαλική επαφή μαζί του.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, με δεδομένο ότι «ο κατηγορούμενος λάμβανε σταθερά θεραπεία και κατά τον ενδεικτικό χρόνο το ιικό του φορτίο ήταν σταθερά κάτω από το ανιχνεύσιμο όριο δεν πληρούται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατ’ εξακολούθηση, αλλά ούτε βαριάς σωματικής βλάβης κατ’ εξακολούθηση με ενδεχόμενο δόλο».
Η δίωξη αυτή, που ασκήθηκε τον Αύγουστο του 2012, ήρθε σε συνέχεια της ευρύτατης –χωρίς αποδεικτικό έρεισμα και αποβαίνουσας καταστροφικής για τη δημόσια υγεία- ποινικοποίησης της λοίμωξης HIV, οπότε με ευθύνη τής τότε πολιτικής ηγεσίας βρέθηκε να κατηγορείται για το ίδιο αδίκημα σημαντικός αριθμός ατόμων που έκαναν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, όπως και διεμφυλικά άτομα, τα οποία τελικώς αθωώθηκαν πανηγυρικά από τα δικαστικά όργανα.
Την εξέλιξη χαιρετίζει το Κέντρο Ζωής, οργανισμός μαχόμενος για τα δικαιώματα των οροθετικών ανθρώπων τόσο στην υγιή και χωρίς κίνδυνο σεξουαλική ζωή όσο και στην αναπαραγωγή, που προσέφερε δωρεάν νομική συνδρομή στον άνδρα που κατηγορήθηκε, σε όλη τη διάρκεια της δικαστικής περιπέτειάς του.
Το Κέντρο κάνει λόγο για την πρώτη δικαστική αναγνώριση στη χώρα μας του μηνύματος των επιστημονικών ερευνών ότι το μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο καθιστά μη πιθανή τη μετάδοση του ιού, ενώ παράλληλα εφιστά την προσοχή στους αρμόδιους φορείς για τη μη λειτουργία των αντιδραστηρίων για διάστημα πλέον του 1½ έτους, γεγονός που, εκτός των λοιπών σοβαρότατων προβλημάτων που τούτο μπορεί να συνεπάγεται σε θέματα υγείας, οδηγεί σε απώλεια του πλέον σημαντικού αποδεικτικού μέσου σε ποινικές δίκες κατά ανθρώπων θετικών στον ιό του HIV και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης κρουσμάτων εκβιασμών με θύματα τους ίδιους τους ασθενείς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας