• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 23.3°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 14.0°C / 21.0°C
  1 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 18.1°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 24.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.4°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.1°C
  3 BF
  35%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 20.8°C
  2 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  50%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 17.5°C / 25.6°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 23.3°C
  1 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 22.7°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  66%

Ιατρική κάνναβη. Θα τολμήσουμε;

 • A-
 • A+

Θα τολμήσουμε να πρωτοπορήσουμε στο θέμα της ιατρικής κάνναβης και αν όχι, γιατί; Με ενδιαφέρον αναμένεται η κοινή συνέντευξη Τύπου από τέσσερις υπουργούς (Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης) παρουσίασης του νομοσχεδίου για την ιατρική κάνναβη. Και σίγουρα αυτή η κυβέρνηση έκανε όσα καμία άλλη για να προωθήσει ένα θέμα που αφορά όχι μόνο καλλιεργητές και επενδυτές αλλά πρωτίστως ασθενείς.

Γιατί ανησυχούμε; Επτά μήνες μετά την κοινή ανακοίνωση πρωθυπουργού και υπουργού Υγείας (30/6/2017) ότι θα έχουν πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη, «και όμως, μέχρι σήμερα, ούτε ένας ασθενής από τους χιλιάδες που έχουν ανάγκη δεν έχει καταφέρει να πάρει το φάρμακό του», αποκαλύπτει επιστολή που απέστειλε (30/1/18) στον υπουργό Υγείας η πρόεδρος του Συλλόγου ΜΑΜΑΚΑ (ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη) Ζακλίν Πόιτρας.

Στην ίδια παραθέτει τα προβλήματα - έλλειψη ενημέρωσης υπηρεσιών υγείας, έλλειψη γνώσης της ιατρικής κοινότητας που δυσχεραίνει την προσπάθεια των ασθενών να λάβουν γνωμάτευση για τις συγκεκριμένες ουσίες, άγνοια του νέου νομοθετικού πλαισίου, ασάφεια για τις ιδιότητες της ιατρικής κάνναβης και τα ενδεικνυόμενα σκευάσματα.

«Ας μην ξεχνάμε ότι, όσο κι αν δείχνει παράδοξο με συμβατικούς όρους, ο κύριος όγκος πληροφοριών και γνώσης που αφορά τις ιαματικές ιδιότητες του φυτού της κάνναβης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια αυτών που έχουν ασχοληθεί περισσότερο με αυτό, έχοντας σοβαρά προβλήματα υγείας να αντιμετωπίσουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή με την οποία προτείνει επίσης τη σύσταση μιας επιτροπής για την ιατρική χρήση της κάνναβης που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και θα βρίσκει λύσεις με τη συμμετοχή επιστημόνων σχετικών με το θέμα και των Συλλόγων Ασθενών που έχουν ήδη συσταθεί στη χώρα μας.

Κάτι ακόμη που μας προβληματίζει είναι οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ότι από το νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την καλλιέργεια του φυτού από τους ίδιους τους ασθενείς ή συλλόγους-λέσχες ασθενών και γιατρών, απειλώντας να μετατρέψει μια ευκαιρία για τη χώρα σε ελντοράντο της φαρμακοβιομηχανίας.

«Η αυτοκαλλιέργεια είναι ένας πρωταρχικός τρόπος να διευκολυνθούν οι οικονομικά φτωχοί ασθενείς, που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα πανάκριβα φάρμακα. Είναι ένα φυτό που μπορεί ο κάθε ασθενής να παράγει, υπάρχουν συγκεκριμένοι και εγκεκριμένοι σπόροι που μπορεί να προμηθευτεί και απλοί, έγκυροι και πρακτικοί τρόποι εξαγωγής και λήψης του φαρμάκου, ώστε αυτοδύναμα να έχουν τη θεραπεία που χρειάζονται», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρωτοπόρος ακτιβιστής και γιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος, από τα ιδρυτικά μέλη τού υπό σύσταση Ελληνικού Συλλόγου Θεραπευτικής Κάνναβης στον οποίο συμμετέχουν ασθενείς και γιατροί.

«Διεκδικούμε το δικαίωμα στην αυτοκαλλιέργεια και στην επιλογή της θεραπείας μας, όπως προβλέπεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Κανείς δεν θα μας το στερήσει», μας λέει ο Κωνσταντίνος Σύρος που έχει υποστεί αρκετές διώξεις επειδή καλλιεργεί το φάρμακό του ως ασθενής και είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης.

Η οικιακή καλλιέργεια

«Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να δούμε πολύ σοβαρά το θέμα της οικιακής καλλιέργειας, γιατί τα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι πολύ ακριβά και η εισαγωγή τους δεν συμφέρει ούτε τον ασθενή ούτε το κράτος, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς με ειδική άδεια και καθοδήγηση να εξασφαλίζουν φθηνή πρόσβαση στο φάρμακό τους και να δοθεί άδεια σε Ελληνες παραγωγούς να παράγουν λάδι και αποξηραμένο φυτό για τις περιπτώσεις που ενδείκνυται.

Εχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ, αυτά είναι γνωστά στον υπόλοιπο κόσμο και θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και τουλάχιστον μία 20ετία», δεν κουράζεται να μας λέει η Ζακλίν Πόιτρας (ΜΑΜΑΚΑ).

«Νομίζω ότι κάθε νόμος που αφορά τους ασθενείς και δεν τους λαμβάνει υπόψη του, προβλέποντας την αυτοκαλλιέργεια, είναι υποκρισία», μας είπε πρόσφατα (30/1/2018) η Βίκυ Πρασσά, μεταφέροντας την εμπειρία της από την Καλιφόρνια, όπου υπάρχουν εκτεταμένες καλλιέργειες ιατρικής κάνναβης.

Το βέβαιο είναι ότι στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής είχαν κατατεθεί προτάσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιλογών από τους ασθενείς (θεσμοθέτηση αυτοκαλλιέργειας 6 φυτών -με τεχνική και ιατρική υποστήριξη του ασθενή, χρήση μητρώου, σηματοδότηση και πιστοποίηση, μη κερδοσκοπικές λέσχες/σύλλογοι ιατρικής χρήσης κάνναβης, θεσμοθέτηση του ρόλου του φροντιστή- για όσους ασθενείς δεν μπορούν να καλλιεργήσουν ή να φτιάξουν σκευάσματα) και να αποφευχθεί μια ρύθμιση που θα έδινε έμφαση στα εισαγόμενα φάρμακα/σκευάσματα από το εξωτερικό και την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία...

✔ Δείτε: Προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο μοντέλο νόμιμης ρύθμισης της Κάνναβης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλμα στις καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης
Εκρηκτικές θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις εξελίξεις στην καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα μας. Μόλις τέσσερα χρόνια αφότου ξεκίνησε δειλά δειλά η σπορά βιομηχανικής κάνναβης, η αύξηση στις καλλιεργούμενες...
Αλμα στις καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η κάνναβη δεν είναι νεραϊδόσκονη, είναι πολύ αποτελεσματικό φάρμακο»
Θεωρητικά η κάνναβη για ιατρικές χρήσεις είναι νόμιμη σχεδόν έναν χρόνο τώρα. Η «Εφ.Συν.» συνομιλεί με τον συνάδελφο Απόστολο Καπαρουδάκη που συνέγραψε τον «Οδηγό Χρήσης - Φαρμακευτική Κάνναβη»,...
«Η κάνναβη δεν είναι νεραϊδόσκονη, είναι πολύ αποτελεσματικό φάρμακο»
ΥΓΕΙΑ
Τι γίνεται με την ιατρική κάνναβη;
Καλούν το υπουργείο Υγείας να μη ναυαγήσει η πρωτοβουλία του για τη ρύθμιση της ιατρικής κάνναβης που έχει ανακουφίσει χιλιάδες ασθενείς, καθώς δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για την προώθηση σχετικού...
Τι γίνεται με την ιατρική κάνναβη;
ΥΓΕΙΑ
Γυμνοί στη μάχη κατά του πόνου οι αναισθησιολόγοι
Κανείς δεν πρέπει να ζει και να πεθαίνει με πόνο είναι το μήνυμα των λειτουργών υγείας. Ομως, πόσο απέχει η πράξη από τα λόγια; Στη χώρα που την έχει χτυπήσει η κρίση και μαστίζεται από χρόνιες ανεπάρκειες,...
Γυμνοί στη μάχη κατά του πόνου οι αναισθησιολόγοι
ΥΓΕΙΑ
Φάρμακα με κόστος... φαρμάκι
Ενάμισι δισ. ευρώ πλήρωσαν το 2020 από την τσέπη τους οι πολίτες, καθώς η κυβέρνηση εμμένει σε ασφυκτικά κλειστούς προϋπολογισμούς για τη φαρμακευτική δαπάνη που αναγκαστικά επιβαρύνει τους ασθενείς.
Φάρμακα με κόστος... φαρμάκι
ΥΓΕΙΑ
Covid-19: Προμήθεια αντιικών χαπιών από τα φαρμακεία Νοσοκομείων του ΕΣΥ
Για τις ημέρες του Πάσχα ως και αύριο Δευτέρα του Πάσχα το υπουργείο Υγείας εξασφάλισε την προμήθεια των αντιικών χαπιών από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με...
Covid-19: Προμήθεια αντιικών χαπιών από τα φαρμακεία Νοσοκομείων του ΕΣΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας