Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ευθύνες στους επόμενους

Ο μάρτυρας μίλησε στην εξεταστική και για την υπόθεση της αγοράς των πανάκριβων θερμικών καμερών που κόστισαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 6 εκατ. ευρώ

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι ευθύνες στους επόμενους

  • A-
  • A+

Τα πολλά λεφτά που «γλεντήθηκαν» από το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως το είπε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, τα οποία αφορούν τους δανεισμούς του Κέντρου, 200 εκατομμυρίων, για την αντιμετώπιση της γρίπης αλλά και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται καθώς και τις 23 προσλήψεις του πρώην υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη έχει βάλει στο μικροσκόπιο η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014.

Για τις προσλήψεις του Αδώνιδος η επιτροπή μελετά το ενδεχόμενο να εξεταστούν κατά αντιπαράσταση η πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού και ο επί 25ετία γενικός διευθυντής του Κέντρου Θεόδωρος Παπαδημητρίου.

Αφορμή, επιστολή της πρώτης προς τον πρόεδρο της επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη στην οποία επαναλαμβάνει ότι ουδεμία γνώση είχε για τους διορισμούς, ουδέποτε εισήχθη το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου, ενώ για την εμφάνιση ορισμένων επιστολών που απευθύνονταν στην ίδια πληροφορώντας τη «για τη σύμφωνη γνώμη» ή ότι «εξετέλεσαν την προφορική εντολή της» δηλώνει ότι «ένας λογικός πρόεδρος που λαμβάνει παρόμοιες επιστολές θα πρέπει να αντιδράσει, αλλιώς φαίνεται να αποδέχεται ότι έδωσε εντολή σε υφιστάμενούς της να παρανομήσουν».

Για τον υπέρογκο δανεισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου 200 εκατομμυρίων ευρώ επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου, από τα οποία ξοδεύτηκαν περίπου τα 50 εκατ., όπως προκύπτει από τις ακυρώσεις των παραγγελιών αντιγριπικών εμβολίων αλλά και αντιιικών φαρμάκων στις οποίες προχώρησε η επόμενη υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, μίλησε κατά τη δεύτερη μέρα κατάθεσής του ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, διευθυντής του γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, παιδίατρος δρ Γιάννης Πιερρουτσάκος.

Ενοχλημένος με την προσήλωση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. Θανάση Παπαχριστόπουλου στο θέμα, απευθύνθηκε στον πρόεδρο της επιτροπής Αντ. Μπαλωμενάκη λέγοντας: «Ξέρετε τι ιστορία άνοιξε ο κ. Παπαχριστόπουλος; Μια ιστορία που κατηγορείται μία κυβέρνηση, μία παράταξη, υπουργοί».

Το δάνειο

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το δάνειο ελήφθη με απόφαση Αβραμόπουλου, ενώ, όπως χαρακτηριστικά επαναλάμβανε σε κάθε περίπτωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας του υπουργού.

«Στέλνει ο υπουργός μου έγγραφο στο ΚΕΕΛΠΝΟ και λέει πως εντέλλεται το ΚΕΕΛΠΝΟ από τον προϋπολογισμό του να πληρώσει τις πρώτες 8 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων. Απαντάω, δεν έχω. Ο προϋπολογισμός μου είναι 14 εκατ. ευρώ. Αν θέλετε να πληρώσω τα 8 εκατ. εμβόλια, τότε δώστε μου επιχορήγηση. Μετά από 15 μέρες παραγγέλθηκαν ακόμα 8 εκατ. δόσεις και τα εμβόλια έγιναν 16 εκατομμύρια. Για τα 16 εκατ. δόσεις ζήτησα επιχορήγηση. Μου έδωσαν δάνειο», πρόσθεσε.

Από τα 200 εκατ. ευρώ που δανείστηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Γ. Πιερρουτσάκος είπε ότι επί προεδρίας του ξόδεψε συνολικά 3 εκατ. ευρώ. «Από εκεί και πέρα μπορείτε να ψάξετε τους επόμενους να σας πουν πού πήγαν τα λεφτά», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό αποκάλυψε ότι υπήρχε όρος στο δάνειο ότι οι εκταμιεύσεις θα αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο τη γρίπη.

Απαντώντας στην ερώτηση αν τηρήθηκε ο όρος αυτός, είπε: «Εγώ τον τήρησα για τα 3 εκατ. ευρώ, από εκεί και πέρα τι έκαναν δεν ξέρω».

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης επισήμανε ότι «αν υπήρχε συμβατικός όρος και δεν τηρήθηκε, πάμε σε άλλες καταστάσεις» και ο Γ. Πιερουτσάκος συμπλήρωσε ότι «σε επόμενη διοίκηση έγινε τροποποίηση των όρων».

Και η υπόθεση με την αγορά των πανάκριβων θερμικών καμερών απασχόλησε την επιτροπή. Οπως εξήγησε ο μάρτυρας, ο τότε διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Πάνου Ευσταθίου ζητούσε να αγοραστούν άμεσα «διαγνωστικές θερμογραφίες ανίχνευσης πυρετού, ένα στρατιωτικό υλικό υψίστης σημασίας. Αμέσως με πήρε ο υπουργός μου να μου πει ότι όντως χρειάζονται οι κάμερες αυτές, είναι απαραίτητες».

Η αγορά των 31 καμερών κόστισε στο ΚΕΕΛΠΝΟ 5,287 εκατ. ευρώ και μαζί με τη φύλαξή τους συνολικά 6 εκατ.

Για το σύνολο του ποσού οι 8 διαφορετικές αρχές που ελέγχουν το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εντοπίσουν τις σχετικές συμβάσεις με την εταιρεία που πούλησε τις κάμερες στο Κέντρο, η οποία όλως τυχαίως είναι η τεχνική εταιρεία από την οποία το ΚΕΕΛΠΝΟ αγόρασε το κτίριο στο οποίο στεγάζεται και την πλήρωσε και για τις εργασίες αποπεράτωσής του.

Συνολικά, όπως συνόψισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, «η εταιρεία αυτή εισέπραξε 17 εκατ. ευρώ μέσα σε 1,5 χρόνο»!

Οι κάμερες δε, όπως ανέδειξε, εισήχθησαν έναντι 7.000 ευρώ η μία, αγοράστηκαν από την εν λόγω εταιρεία για 25.000 η μία και τελικά από το ΚΕΕΛΠΝΟ για 50.000 ευρώ η μία.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς αγοράστηκαν οι κάμερες από μια τεχνική εταιρεία ο Γ. Πιερρουτσάκος είπε ότι «μια μέρα που είχα απαυδήσει βρέθηκε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, μου λέει γιατί είσαι έτσι, του είπα, μου είπε θα τις βρω τις κάμερες και τις βρήκε».

Το κτίριο

Για την αγορά σε υψηλότατο τίμημα του κτιρίου με τις κοστοβόρες ειδικές προδιαγραφές -μέχρι και αλεξίσφαιρα τζάμια- σε ακτίνα 300 μέτρων από το υπουργείο Υγείας, ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ είπε ότι έπρεπε να αγοραστεί από τη στιγμή που «ο συνδετικός κρίκος, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στο Δ.Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ και αντιπρόεδρός του, πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, Πάνος Ευσταθίου, το ζητούσε καθώς το υπουργείο θα μεταφερόταν άμεσα -μας είχε δώσει και ημερομηνία 28/8- ενώ έλειπαν μόνο οι υπογραφές για τη μεταφορά των γραφείων του ΠΟΥ που απαιτούσε κτίριο με ειδικές προδιαγραφές».

Για τα ετήσια έξοδα του γραφείου προέδρου, 46.000 ευρώ, επί θητείας του ρώτησε τον Γ. Πιερρουτσάκο ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς.

«Ηταν για ό,τι χρειαζόταν, από τους καφέδες, τους υπολογιστές μέχρι τα έπιπλα», απάντησε.

Για τα 158.000 ευρώ που κόστισε η συμμετοχή του ΚΕΕΛΠΝΟ στη ΔΕΘ, είπε ότι ήταν απόφαση του υπουργείου.

Για την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης για τη γρίπη απάντησε ότι μοιράστηκαν σε τέσσερις εκδότες κι ερωτηθείς αν έγινε διαγωνισμός είπε ότι «όποιοι προσέρχονταν και οι τιμές τους ήταν χαμηλές, τους παίρναμε».

Για τη χορηγία 750.000 στον ΑΝΤ1 για την εκδήλωση Αριστεία Ζωής είπε ότι ήρθε ύστερα από πρόταση του καναλιού και ερωτηθείς γιατί συγκεκριμένα στον ΑΝΤ1 απάντησε: «Δεν είχε ζητήσει άλλος».

Πρόσθεσε δε ότι «δεν ήταν μόνο για την εκδήλωση, η κυρία Κυριακού έκανε εκπομπές για το ΚΕΕΛΠΝΟ και η εταιρεία αναρτήσεις κ.λπ. και βέβαια, σας είπα, για τα σοβαρά θέματα δεν ενεργούσα μόνος μου, ενημέρωσα τον υπουργό μου».

Σημειώνεται ότι έχουν βρεθεί τιμολόγια για τα 250.000 και όχι για τα υπόλοιπα 500.000 ευρώ του ΑΝΤ1.

ΥΓΕΙΑ
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εγκαινιάστηκαν η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», δυναμικότητας 11 κλινών, το νέο σύγχρονο φαρμακείο 157 τ.μ. και το τελευταίας...
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Οι... πανάκριβες υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ στην πατρίδα
Απολύτως δικαιολογημένο ήταν το δάνειο 200 εκατομμυρίων που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ με εγγύηση Δημοσίου για να αγοράσει εμβόλια για τη γρίπη το 2009 και νέο κτίριο, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Κέντρου επί Ν.Δ.,...
Οι... πανάκριβες υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ στην πατρίδα
ΥΓΕΙΑ
Οδηγός για καλύτερη υγεία
Nέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών, κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι μερικές από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που...
Οδηγός για καλύτερη υγεία
ΥΓΕΙΑ
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
Η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα και φέτος δεν αστειεύεται. Η ασθένεια και οι επιπλοκές της προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 και τη νοσηλεία 107 ασθενών σε...
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
ΥΓΕΙΑ
Τέλος το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ, νέα αρχή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας
Ο γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος μιλά στην «Εφ.Συν.» για τον νέο φορέα που θα αντικαταστήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω τα κακώς κείμενα, αλλά και την άναρχη θεσμική...
Τέλος το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ, νέα αρχή με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας
ΥΓΕΙΑ
«Να αδειοδοτηθούν νέα φάρμακα για ψεκασμούς»
«Ούτε εφησυχασμός ούτε πανικός. Ετοιμότητα» συνιστά, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Μπασκόζος, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αφορμή, η φετινή...
«Να αδειοδοτηθούν νέα φάρμακα για ψεκασμούς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ