Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι... πανάκριβες υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ στην πατρίδα

Ο «γαλάζιος» γιατρός, πρώην γ.γ. Δημόσιας Υγείας και πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιάννης Πιερουτσάκος

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι... πανάκριβες υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ στην πατρίδα

  • A-
  • A+

O αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο πρώην υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Σταμάτης Πούλης, και η νομική σύμβουλος Αθηνά Οικονόμου θα κλείσουν με τις καταθέσεις τους τη διερεύνηση των πεπραγμένων του ΚΕΕΛΠΝΟ από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που έχει βάλει κάτω από το μικροσκόπιο τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014.

Θα ακολουθήσει η διερεύνηση της Novartis, για την οποία η επιτροπή θα ζητήσει από την Ολομέλεια παράταση των εργασιών της μέχρι τις 20 Απριλίου.

Τα παραπάνω αποφάσισαν χθες στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής που εξέτασαν ως μάρτυρα τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009, πρώην γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, παιδίατρο δρα Γιάννη Πιερουτσάκο.

Για το δάνειο 200 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, για να αγοραστούν εμβόλια για τη γρίπη το 2009 αλλά και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Κέντρο, ο πρόεδρος Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι με επιστολές του προς την Εθνική Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει να αποσταλούν στην επιτροπή τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα της αιτιολόγησης του δανείου, η πορεία αποπληρωμής του και στη συνέχεια να διερευνηθεί πού διατέθηκε το ποσό.

Για την υπόθεση του δανείου ο Γιάννης Πιερουτσάκος, απαντώντας στον εισηγητή της πλειοψηφίας Σπύρο Λάππα, είπε ότι «η διετία 2007-2009 ήταν πολύ δύσκολη από πλευράς επιδημιών και έπρεπε, με κάθε τρόπο, να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός» και πρόσθεσε ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες στην πατρίδα».

Ακόμα ανέφερε ότι ήταν ο μόνος πρόεδρος που εξασφάλισε χορηγίες για το Κέντρο της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο επίσης αφορά ο δανεισμός, ο Γ. Πιερουτσάκος είπε ότι δεν προοριζόταν μόνο για το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «με όρους του ΠΟΥ που καθορίστηκαν με έγγραφό του».

Οπως εξήγησε, «είχε καταφέρει ο Αβραμόπουλος να πάρει όλο τον τομέα των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων και να γίνει κέντρο η Ελλάδα για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις αφρικανικές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Αν είχε συμβεί αυτό -γιατί μετά η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου με τα "πολλά λεφτά" το διέλυσε, δεν έμεινε τίποτα-, όλα αυτά που λέτε θα τα είχαμε με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με τεράστια προγράμματα και με τεράστια χρήματα. Να γιατί χτίστηκε το κτίριο».

Σημείωσε δε ότι στο κτίριο όπου στεγαζόταν αρχικά το ΚΕΕΛΠΝΟ στην 3ης Σεπτεμβρίου, το οποίο, όπως είπε, ήταν το ¼ του σημερινού κτιρίου, το Κέντρο πλήρωνε 25.000 ευρώ ενοίκιο τον μήνα.

Ερωτηθείς αν ήταν φωτογραφική η προκήρυξη για την αγορά του κτιρίου ανέφερε «όχι, δεν έχει φωτογραφικό χαρακτήρα» και απαντώντας στο ερώτημα πόσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον είπε: «Ενας. Εγώ φταίω;».

Για τα φερόμενα ως «εικονικά τιμολόγια» της περιόδου της προεδρίας του, για τα οποία ο Γιάννης Πιερουτσάκος ελέγχεται, απάντησε: «Εγώ δεν είμαι εμπλεκόμενος, αλλά πρέπει να υποστηρίζεις τους συνεργάτες σου και να μην τους αφήσεις στο έλεος του Θεού».

Για το ίδιο θέμα, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ανέφερε: «Διάβασα σε ένα σημείο ότι αυτή η εταιρεία δεν είχε έδρα. Είχε και έδρα και δραστηριότητα και το ΣΔΟΕ έχει όλα τα χαρτιά. Αλλωστε για να πληρωθεί κάποιος θέλει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, που τις είχε η συγκεκριμένη εταιρεία» και πρόσθεσε ότι «όλα τα αποδεικτικά στοιχεία υπήρχαν στα λογιστήρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά από τις μετέπειτα επιδρομές χάθηκαν» και ζήτησε από την Επιτροπή «να βρεθούν».

Αναλυτικότερα ο Γ. Πιερουτσάκος είπε ότι «το 95% των τιμολογίων ήταν για τη γρίπη και για ενημέρωση του κοινού μέσω ενός τετράπτυχου φυλλαδίου. Για τον λόγο αυτόν ζητήσαμε από την εταιρεία να τυπώσει και να διανέμει τα φυλλάδια».

Επισήμανε δε ότι «όλα ήταν σε γνώση του υπουργού κ. Αβραμόπουλου».

Η εξέταση του Γιάννη Πιερουτσάκου συνεχίζεται σήμερα στις 10.30.

ΥΓΕΙΑ
Οι ευθύνες στους επόμενους
Τα πολλά λεφτά που «γλεντήθηκαν» από το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως το είπε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, τα οποία αφορούν τους δανεισμούς του Κέντρου, 200 εκατομμυρίων, για την αντιμετώπιση της...
Οι ευθύνες στους επόμενους
ΥΓΕΙΑ
Εκαναν φτερά 23 δισ. για φάρμακα
Σπατάλες, συναλλαγές, μίζες, ρεμούλα, διαφθορά, εκμαυλισμό συνειδήσεων, δωροδοκίες, δωροληψίες και διασπάθιση δημόσιου χρήματος διαπιστώνει το πόρισμα της επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της...
Εκαναν φτερά 23 δισ. για φάρμακα
ΥΓΕΙΑ
Οκτώβριο κατεβάζει ρολά η Εξεταστική για την Υγεία
Παράταση των εργασιών της μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, οπότε και θα λήξουν οι εργασίες της με την έκδοση πορίσματος, αποφάσισε ομόφωνα σε μια συνεδρίαση-«εξπρές», η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα...
Οκτώβριο κατεβάζει ρολά η Εξεταστική για την Υγεία
ΥΓΕΙΑ
«Μαγική εικόνα» οι απολογισμοί του ΚΕΕΛΠΝΟ
Πράγματα και... θαύματα -όπως η «εξαφάνιση» δεκάδων εκατομμυρίων από έτος σε έτος- κατέθεσε ο Παύλος Πολάκης στη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή ● Το πλαστό έγγραφο της Ν.Δ. για να...
«Μαγική εικόνα» οι απολογισμοί του ΚΕΕΛΠΝΟ
ΥΓΕΙΑ
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εγκαινιάστηκαν η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», δυναμικότητας 11 κλινών, το νέο σύγχρονο φαρμακείο 157 τ.μ. και το τελευταίας...
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΕΛΠΝΟ: «Γαλάζια ομπρέλα» στη μαύρη τρύπα των 90 εκατ. ευρώ
Oσο κι αν η Ν.Δ. έσπευσε να το απαξιώσει, το πόρισμα των τριών εμπειρογνωμόνων ορκωτών λογιστών για το ΚΕΕΛΠΝΟ, αποτυπώνει για άλλη μία φορά το χάος που επικρατούσε τις οικονομικές χρήσεις από το 2007 έως και...
ΚΕΕΛΠΝΟ: «Γαλάζια ομπρέλα» στη μαύρη τρύπα των 90 εκατ. ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας