Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο «κόκκινο» οι εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ

Στο «κόκκινο» οι εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ

  • A-
  • A+

Σαν να μην πέρασε μια μέρα για τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας που διαχρονικά αντιδρούν στην προσπάθεια των εκάστοτε κυβερνήσεων να περάσουν την ευρωπαϊκή οδηγία που βαφτίζεται «οργάνωση του χρόνου εργασίας» ενώ ουσιαστικά θα φέρει την πλήρη αποδιοργάνωσή του.

Κι αυτό διότι, με δεδομένη την υποστελέχωση των νοσοκομείων, το αποτέλεσμα θα είναι να συνεχίσουν οι γιατροί να εφημερεύουν στο «κόκκινο», όπως εφημέρευαν.

Αυτό έλεγαν, αυτό λένε και οι συνδικαλιστικές ενώσεις που βλέπουν διαχρονικά ως μοναδική λύση τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αυτό παραδέχτηκε ευθέως και η Αριστοτέλους στην πρόσφατη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας που πραγματοποιήθηκε πριν από τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με θέμα την εφαρμογή του νέου νόμου, ο οποίος ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία για εφαρμογή του 48ωρου και πέφτει στο κενό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, δεν επιτεύχθηκε προγραμματισμός για την έναρξη της εφαρμογής του νόμου, όπως άλλωστε είχε παραδεχτεί μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Γιαννόπουλος (14/11/2017) («δεν θα εφαρμοστεί αν δεν γίνουν προσλήψεις»), προδιαγράφοντας έτσι ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες θεαματικές αλλαγές τόσο στην εργασιακή κατάσταση των γιατρών όσο και στην παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς, καθώς οι ελλείψεις συνολικά του προσωπικού αποτελούν βασική αιτία για την υποβαθμισμένη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Υποσχέσεις από το 2008

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οταν το 2008 είχε ανακύψει το ίδιο θέμα, της ενσωμάτωσης δηλαδή της κοινοτικής οδηγίας 2003/88/ΕΚ, οι μαζικές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών είχαν αναγκάσει τον τότε υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, να έρθει σε διπλή συμφωνία με την Ομοσπονδία τους για 5.000 προσλήψεις και υπέρβαση του ωραρίου απασχόλησης προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες στα νοσοκομεία και να αναστείλει την εφαρμογή της οδηγίας.

Ο σημερινός υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που τότε ήταν πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, μιλούσε για κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης που δεν επιτρέπει την καλή λειτουργία του νοσοκομείου και που είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και περιέγραφε την κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου ως εξής:

«Με την υπάρχουσα στελέχωση οι 2 και 4 εφημερίες που προβλέπει προεδρικό διάταγμα και οδηγία της Ε.Ε. είναι φανταστικό σενάριο. Υπάρχουν τμήματα ζωτικής σημασίας που πασχίζουν να καλύψουν με γιατρούς όλες τις μέρες του μήνα. Τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου έχουν οριακή στελέχωση, με αποτέλεσμα το παραμικρό πρόβλημα να αποδιοργανώνει πλήρως τη λειτουργία τους. Το νοσοκομείο λειτουργεί με τον μισό αριθμό των γιατρών που απαιτείται. Οι γιατροί είναι εξαντλημένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας τους έχει αυξηθεί. Τα 2/3 των υπηρετούντων είναι άνω των 50 ετών. Το ανθρώπινο δυναμικό επομένως έχει γεράσει, που σημαίνει ότι έχει μειωμένες αντοχές και απόδοση. Τα εξαντλητικά ωράρια κουράζουν τους νεότερους, πόσο μάλλον τους παλιότερους».

Και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αγωνιζόταν τότε να μην περάσει η ενσωμάτωση της οδηγίας. Το θυμήθηκε άλλωστε όταν τον Σεπτέμβριο του 2015 αναλάμβανε τα νέα του καθήκοντα στην Αριστοτέλους.

Οι πρώτες του κουβέντες κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής ήταν μία αναφορά στα γεγονότα του 2008: «Εδώ ερχόμουν μόνο υπό καθεστώς διαμαρτυρίας και έχουμε παίξει ξύλο στην πόρτα. Και ήρθε η ώρα να κάθομαι σε αυτήν την καρέκλα».

«Εξαντλημένο» το ΕΣΥ

Σήμερα, δέκα χρόνια και τρία μνημόνια αργότερα, με το ΕΣΥ ακόμα πιο γηρασμένο και εξαντλημένο εργασιακά και μισθολογικά, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει ό,τι δεν τόλμησαν να φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», όπως είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή της αιφνιδιαστικής κατάθεσης του σχεδίου νόμου μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Πρόσφατα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός «προκειμένου να μην έχουν αμφιβολίες οι συνάδελφοι», όπως είχε πει απευθυνόμενος στο ΚΚΕ που αντιδρά στον νόμο, τελευταία στιγμή δεν κατήργησε το το τρίτο εδάφιο του άρθρο 1 του νόμου 3754/2009 σύμφωνα με το οποίο «για τις ανάγκες κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών και ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν εφαρμόζονται ελαστικά ωράρια και ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Ωστόσο, καταργήθηκε το πρώτο εδάφιο του άρθρου 1 του ίδιου νόμου, το οποίο αναφέρει ότι «οι νοσοκομειακοί ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί ιατροί και οι ειδικευόμενοι πραγματοποιούν τις απαραίτητες εφημερίες για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας», αλλά και το άρθρο 2 του νόμου 3754/2009 το οποίο ορίζει ότι το επίσημο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και ότι ύστερα από κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον γιατρό –νοσοκομειακό, πανεπιστημιακό ή υπηρεσίας υπαίθρου– σε εργάσιμη ημέρα εικοσιτετράωρη ανάπαυση, η οποία δεν μεταφέρεται πέραν της μίας εβδομάδας από την ημέρα πραγματοποίησης της ενεργού εφημερίας.

Η «Εφ.Συν.» συνομιλεί με νοσοκομειακούς γιατρούς της περιφέρειας

«Ενα 48ωρο κάλλιστα μπορεί να γίνει... 60ωρο ή 72ωρο την εβδομάδα!»

Η υποστελέχωση, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς και μια απερίγραπτη καθημερινότητα για τους εργαζόμενους

Καταπέλτης είναι οι γιατροί της επαρχίας, οι Ατλαντες των εφημεριών, για τον νόμο για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών.

Ακόμα και οι γιατροί που κινούνται στον χώρο του κυβερνώντος κόμματος από τη μία υποστηρίζουν ότι έπρεπε να ενσωματωθεί η ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά από την άλλη δεν μπορούν να κρύψουν τις ανορθογραφίες του νέου νόμου.

Η «Εφ.Συν.» συνομιλεί με νοσοκομειακούς γιατρούς της περιφέρειας, εκεί όπου η υποστελέχωση, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς και μια απερίγραπτη καθημερινότητα για τους εργαζόμενους.

Στο Νοσοκομείο Λαμίας, για παράδειγμα, η μοναδική αναισθησιολόγος παρουσίασε συμπτώματα υπερκόπωσης ύστερα από τέσσερα 24ωρα, με αποτέλεσμα την αναβολή τακτικών χειρουργείων.

«Ως εργαζόμενος σε δευτεροβάθμιο περιφερειακό νοσοκομείο θεωρούσα ότι εργαζόμουν και εργάζομαι σε χώρο με ακραίες συνθήκες εργασίας, τόσο ακραίες που θεωρούσα ότι πιο ακραίες δεν υπάρχουν. Με τον νέο νόμο της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν και χειρότερα. Διότι μας εξωθεί και μας εξαναγκάζει να επιτελούμε την ίδια εργασία που επιτελούσαμε με σαφώς χειρότερους όρους».

Με αυτά τα λόγια ο Κώστας Κύρλας, επικουρικός καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου και μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Ηπείρου, περιγράφει σε δύο σειρές πώς βλέπουν οι γιατροί της επαρχίας τον νέο νόμο.

Ο νόμος δεν φέρνει το «καθαρό» 48ωρο, όπως το ζητάνε διαχρονικά οι γιατροί, εξηγεί ο Βαγγέλης Παπαμιχάλης, νευρολόγος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Σερρών και της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Σερρών.

Είναι ένα 48ωρο το οποίο κάλλιστα μπορεί να γίνει 60ωρο ή 72ωρο την εβδομάδα και στον υπολογισμό του τετραμήνου που προβλέπει ο νόμος να είναι 48ωρο.

Για πολλά υποστελεχωμένα τμήματα, σημειώνει, δεν αρκεί το 48ωρο. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα πιεστούν να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου κάνοντας 60 ώρες ενεργών εφημεριών, δηλαδή 5 12ωρα, με αποτέλεσμα να αφαιρείται ο σταθερός πρωινός χρόνος εργασίας.

Ως νέος γιατρός που μετράει τρία χρόνια στο ΕΣΥ, ο Φώτης Τουλγαρίδης, αγροτικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Κλειτορίας, συμφωνεί ότι η κατάσταση ήταν ήδη απάνθρωπη και με τον νέο νόμο επιδεινώνεται αφού καταργεί κάθε κανονικότητα στο ωράριο και τη ζωή των γιατρών. Θυμίζει δε ότι είναι η ίδια οδηγία που ήθελε να φέρει και η κυβέρνηση το 2008 και είχε βρει τις αντιστάσεις των γιατρών.

«Με τον νόμο αυτό μας καλούν να δουλέψουμε σε πολύ χειρότερες συνθήκες εργασίας και τον κόσμο να γίνει κοινωνός πολύ χαμηλότερων υπηρεσιών υγείας από αυτές που είχε μέχρι σήμερα, που δεν λέει κανείς ότι ήταν καλές», τονίζει.

Οι γιατροί διαμηνύουν ότι η απάντηση στο σημερινό άθλιο καθεστώς των εφημεριών δεν μπορεί να είναι το ελαστικό ωράριο, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τα 12ωρα για πέντε μέρες την εβδομάδα, η δωδεκάωρη ανάπαυση μόνο έπειτα από νυχτερινή δωδεκάωρη εργασία και αυτό υπό αίρεση και οι εφημερίες ετοιμότητας ων ουκ έστιν αριθμός.

Ο νόμος διαλύει ακόμα περισσότερο το υπάρχον εφημεριακό σύστημα, λέει ο Θανάσης Σταυρίδης, επικουρικός γιατρός, επιμελητής Νευρολογίας στο Νοσοκομείο Χανίων, αναφερόμενος στις νεοεισαχθείσες εφημερίες ετοιμότητας, οι οποίες δεν προσμετρώνται ως χρόνος εργασίας.

«Δεν θα γράφει υπερωρία, αλλά θα είμαστε με ένα τηλέφωνο στο χέρι και ανάλογα με τα περιστατικά θα καλούμαστε να έρθουμε στο νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει και μείωση μισθών», λέει, και αναφέρει ότι ήδη εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα της υγείας στους εργαζόμενους που είναι με δελτίο παροχής υπηρεσιών. «Ανάλογα με τις ανάγκες, χωρίς σταθερό ωράριο ή χρόνο ανάπαυσης, το νοσοκομείο καλεί τους γιατρούς όποτε θέλει και για όσο θέλει».

Οι γιατροί υπερτονίζουν ότι οι εφημερίες ετοιμότητας δεν καλύπτουν τις ανάγκες αλλά ότι απαιτούνται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στην πράξη, σε τμήματα με λίγους γιατρούς, δηλαδή σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας, θα σημαίνει συνεχή δέσμευση των γιατρών με το νοσοκομείο. Η πραγματικότητα είναι ότι είναι ήδη πολλές οι ώρες εργασίας, λένε οι γιατροί.

 

ΥΓΕΙΑ
Παρέμβαση Ξανθού για τον «Αγιο Σάββα»
Σε υπολειτουργία τέθηκε χθες από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε παρενέβη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας «Ο Αγιος Σάββας» με ευθύνη της διοίκησής του.
Παρέμβαση Ξανθού για τον «Αγιο Σάββα»
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
Διακόσιοι εξήντα συμπολίτες μας χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, ενώ ακόμα 696 μεταμοσχευθέντες μετακινήθηκαν για επανέλεγχο την περίοδο 2013 – 2017. Τα...
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
ΥΓΕΙΑ
Ενισχύεται με 455 μόνιμες θέσεις το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας
Εγκρίθηκε η προκήρυξη 455 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων γιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, κλάδου ΕΣΥ σε Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και παράλληλα ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων η...
Ενισχύεται με 455 μόνιμες θέσεις το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας
ΥΓΕΙΑ
7 ερωταπαντήσεις για το νέο δημόσιο σύστημα υγείας
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, δίνει απαντήσεις για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις Τοπικές...
7 ερωταπαντήσεις για το νέο δημόσιο σύστημα υγείας
ΥΓΕΙΑ
«Ο νέος νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν γίνουν προσλήψεις γιατρών»
Ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί αν δεν γίνουν προσλήψεις, παραδέχεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, σε μια εξαντλητική συνομιλία που είχε με την «Εφ.Συν.» για την οργάνωση του...
«Ο νέος νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν γίνουν προσλήψεις γιατρών»
ΥΓΕΙΑ
Στον αέρα 1.200 επικουρικοί γιατροί
Στο αίτημα του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, της ΕΙΝΑΠ, για καμία απόλυση επικουρικού γιατρού με αφορμή την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας αυτό απαντά...
Στον αέρα 1.200 επικουρικοί γιατροί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας