• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.8°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.8°C / 14.4°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.7°C / 15.9°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 11.6°C
  1 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.1°C / 14.9°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  0 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.4°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.5°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 15.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 16.0°C
  1 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.3°C
  4 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 13.3°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  3 BF
  47%

Νοσοκομειακοί γιατροί, Τρίτη 12/12/2017, έξω από το Ελεγκτικό Συνέδριο

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ωρες αγωνίας για τους επικουρικούς

 • A-
 • A+

Παρατείνεται η αγωνία των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς τα εντάλματα πληρωμής των μισθών και των εφημεριών τους επιστρέφονται αθεώρητα το ένα μετά το άλλο, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις ή και τέσσερις μήνες. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης σηκώνουν τα χέρια ψηλά, δηλώνουν αναρμόδιοι και δείχνουν το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Ι’ Τμήμα του οποίου εξέδωσε πρόσφατα απορριπτική απόφαση, ύστερα από αίτημα της επιτρόπου Θεσσαλονίκης.

Χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν παναττική τετράωρη στάση εργασίας για το θέμα των πληρωμών των επικουρικών γιατρών και διαμαρτυρήθηκαν έξω από τα γραφεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο θα εξέταζε την υπόθεση. Οι εκπρόσωποι των γιατρών συναντήθηκαν με τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου πριν αυτό συνεδριάσει για το θέμα και εξέθεσαν τη σοβαρότητα του προβλήματος με τη μισθοδοσία των συναδέλφων τους.

«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, καθώς σε πολλά νοσοκομεία οι καθυστερήσεις των πληρωμών φτάνουν τους τέσσερις μήνες», τόνισε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ενώσεως Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Το πρόβλημα είναι ότι οι επίτροποι που εγκρίνουν τις πληρωμές τους επικαλούνται τους αντεργατικούς νόμους και κρίνουν ότι η δαπάνη για την πληρωμή των μισθών τους δεν είναι σύννομη επειδή η συνολική διάρκεια απασχόλησής τους υπερβαίνει τους 24 μήνες. Τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεσμεύτηκαν ότι θα κατέληγαν χθες σε απόφαση, την οποία θα δημοσιοποιήσουν εντός δύο ημερών.

«Θα περιμένουμε δύο εικοσιτετράωρα. Ελπίζουμε η απάντηση να είναι θετική, να εκδοθεί άμεσα, ώστε να πληρωθούν οι επικουρικοί συνάδελφοι πριν από τις γιορτές», επισήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και πρόσθεσε πως σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική οι γιατροί θα προχωρήσουν σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οριστική λύση δεν δίνεται στο πρόβλημα από τη στιγμή που προφανώς η απόφαση θα αφορά τα μέχρι τώρα δεδουλευμένα, τόνισε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). «Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει οριστική λύση και να βάλει ένα τέλος στην αγωνία των συναδέλφων που κατά κοινή ομολογία καλύπτουν ζωτικές ανάγκες», προσθέτει.

«Η μισθοδοσία και η ίδια η εργασία των μισών επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκονται στον αέρα», τόνισε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Ηλίας Σιώρας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Από αυτούς οι 500 περιμένουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς οι υπόλοιποι είναι με προγράμματα ΕΣΠΑ και αντιμετωπίζουν άλλου είδους προβλήματα.

Αθεώρητα εντάλματα και στην Αχαΐα

Απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας όλο και περισσότερα εντάλματα πληρωμής των μισθών και των εφημεριών των επικουρικών γιατρών επιστρέφονται αθεώρητα. Στην Αχαΐα, προχθές, η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνήθηκε να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμών των μισθών όλων των επικουρικών γιατρών διότι μέσα σε αυτά υπήρχαν και οι μισθοί των επικουρικών που έχουν συμπληρώσει 24μηνο, καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) Δημήτρης Ζιαζιάς και προσθέτει ότι κάτι τέτοιο δεν είχε επιχειρηθεί τον περασμένο μήνα παρ’ ότι ήταν γνωστό το θέμα από άλλες περιοχές της χώρας.

Την ίδια ώρα, πρόβλημα με τις πληρωμές τους αντιμετωπίζουν πρώτη φορά και οι επικουρικοί γιατροί στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Και οι γιατροί του Δημοσίου συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ
Συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 14 Νοεμβρίου οι γιατροί και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και οι γιατροί των Μονάδων και των Κέντρων Υγείας της Πρωτοβάθμιας...
Και οι γιατροί του Δημοσίου συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ
ΥΓΕΙΑ
Στάση εργασίας και ραντεβού στο Ελεγκτικό Συνέδριο
Σε 4ωρη παναττική στάση εργασίας (11.00-15.00) και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 11.30 το πρωί και στη Βουλή στις 4 το απόγευμα προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί,...
Στάση εργασίας και ραντεβού στο Ελεγκτικό Συνέδριο
ΥΓΕΙΑ
ΟΕΝΓΕ: «Όχι στην ελαστική εργασία - Όχι στην ελαστική υγεία»
Τους νοσοκομειακούς γιατρούς που έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών χαιρετίζει η ΟΕΝΓΕ. Η κινητοποίηση κατάφερε «να ματαιώσει...
ΟΕΝΓΕ: «Όχι στην ελαστική εργασία - Όχι στην ελαστική υγεία»
ΥΓΕΙΑ
Τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη
Στάση εργασίας 9 π.μ. με 12 μ. και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου για αποκλεισμό της εφημερίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο» την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για την απαξίωση του ΕΣΥ....
Τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη
ΥΓΕΙΑ
Η Υγεία καταρρέει, οι εργολάβοι ακλόνητοι
Διήμερο τοπικών δράσεων στις 26 και 27 Νοέμβρη και πανυγειονομική απεργία στις 2 Δεκέμβρη με πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων...
Η Υγεία καταρρέει, οι εργολάβοι ακλόνητοι
ΥΓΕΙΑ
Δυναμική συμμετοχή του σωματείου στην απεργία
Για τη δραματική έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, για τον οικονομικό στραγγαλισμό του νοσοκομείου, για την παντελή έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πραγματοποιούν σήμερα το πρωί συγκέντρωση...
Δυναμική συμμετοχή του σωματείου στην απεργία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας