Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.6° 18.6°
1 BF
43%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.2° 17.4°
1 BF
64%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 16.0°
2 BF
64%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
15.2° 13.9°
0 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
21.0° 16.8°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 15.6°
2 BF
39%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
1 BF
56%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
17°C
18.3° 15.4°
2 BF
62%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
1 BF
65%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
21.1° 19.4°
2 BF
55%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
1 BF
34%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
20.2° 15.9°
0 BF
77%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 13.5°
2 BF
47%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
19°C
19.3° 18.8°
1 BF
66%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
19°C
22.1° 17.8°
0 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
1 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
20.0° 17.5°
1 BF
85%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
62%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
| ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πώς στήθηκε η «αμαρτωλή» κλινική του 401 ΓΣΝΑ

«Ο διοικητής είναι υπεύθυνος για ό,τι πράττει και ό,τι δεν πράττει η μονάδα του».

Υποστράτηγος Παναγιώτης Κοτιλέας,

γενικός διευθυντής 401 ΓΣΝΑ

(από κομμάτι παρουσίασης ενός βίντεο του Γενικού Επιτελείου Στρατού πριν από λίγες μέρες, με αφορμή τη δωρεά εξοπλισμού 5 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο νοσοκομείο)

Την ώρα που πλειάδα μαρτύρων έχει περάσει την πόρτα του στρατιωτικού ανακριτή, ο οποίος εξετάζει τις καταγγελίες για τα όσα συμβαίνουν εδώ και κάποια χρόνια στη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ, οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» συνεχίζονται.

Εχουμε ήδη αναφερθεί στις καταγγελίες -συνοδεία επίσημων εγγράφων- γιατρών που θήτευσαν εκεί και αφορούσαν τους θανάτους ασθενών στα χειρουργεία, τις παράνομες και πανάκριβες επεμβάσεις TAVI, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους κάποιοι γιατροί παρέκαμπταν τον διευθυντή του χειρουργικού τομέα προκειμένου να πραγματοποιούν τις ανωτέρω επεμβάσεις, χωρίς η κλινική να έχει την απαιτούμενη πιστοποίηση από το υπουργείο Υγείας.

Σήμερα, φέρνουμε στο φως νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν, αφ’ ενός το πώς ακριβώς στήθηκε η κλινική, αφ’ ετέρου τον ρόλο που είχε σ’ αυτήν ο θωρακοχειρουργός Χ.Κ., ο οποίος συγκεντρώνει τον κύριο όγκο των καταγγελιών για προβληματική άσκηση των καθηκόντων του με διακύβευμα ακόμα και τις ζωές των ασθενών.

Η αρνητική εισήγηση της επιτροπής

Τα εγκαίνια της κλινικής έγιναν τον Απρίλιο του 2013, παρουσία του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου και του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκου. Τα σχέδια, ωστόσο, είχαν γίνει καιρό πριν.

Το 2012 συστήνεται επιτροπή αποτελούμενη από στρατιωτικούς γιατρούς και των τριών κλάδων προκειμένου να αποφανθούν αν είναι εφικτή η δημιουργίας μιας τέτοιας κλινικής.

Στην επιτροπή αυτή μετέχει και ο Χ.Κ. Διαβάζοντας κανείς τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής με ημερομηνία 11 Ιουλίου 2012 -τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας- διαπιστώνει πως από τα λεγόμενα των παρισταμένων διαφαίνεται ότι η στάση της πλειοψηφίας ήταν αρνητική για τους εξής λόγους:

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις τους, τα καρδιολογικά περιστατικά που έχρηζαν επέμβασης ήταν 150 σε ετήσια βάση, από τα οποία μόνο τα 25 ήταν εν ενεργεία στρατιωτικοί.

Μάλιστα, τότε, ο νυν διευθυντής της κλινικής, Σωτήριος Μωραΐτης, είχε αναφέρει πως «κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι οι δικαιούχοι θα επιθυμούν να νοσηλευτούν/χειρουργηθούν σε στρατιωτικό νοσοκομείο, αφού διατηρούν το δικαίωμα να επιλέξουν τον γιατρό τους...» και ότι «ο αριθμός των 150 ανά έτος, αν θεωρηθεί ότι όλοι θέλουν να χειρουργηθούν σε στρατιωτικό νοσοκομείο δεν δικαιολογεί τη δημιουργία κλινικής και δεν καλύπτει τη χειρουργική επάρκεια των χειρουργών».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «οι δαπάνες του ΥΠΕΘΑ θα αυξηθούν λόγω κόστους υποδομής/δημιουργίας κλινικής και κόστους συντήρησης/λειτουργίας κλινικής».

 Οι εκπρόσωποι της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού υποστήριξαν τη δημιουργία καρδιοθωρακικής χειρουργικής κλινικής στην οποία θα εκτελούνταν και επεμβάσεις που αφορούσαν γενικά τον θώρακα.

Στην πρόταση αυτή ήταν αντίθετοι οι εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς, οι οποίοι επέμεναν στη δημιουργίας αμιγώς καρδιοχειρουργικής κλινικής. Μάλιστα έκαναν ιδιαίτερη μνεία στις επεμβάσεις τύπου TAVI.

 Στα συμπεράσματα-εισηγήσεις της επιτροπής αναφέρεται ξεκάθαρα: «Η επιτροπή θεωρεί ότι δεν υφίσταται αναγκαιότητα σύστασης διακλαδικής καρδιοχειρουργικής κλινικής, δεδομένου ότι με την υπάρχουσα δομή των στρατιωτικών νοσοκομείων, οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να εκτελούνται από τους χειρουργούς θώρακος των επιμέρους νοσοκομείων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Επιφυλάξεις διατήρησε ο Χ.Κ. ο οποίος δεσμεύτηκε να συντάξει προσωπική αναφορά κι ένας άλλος συνάδελφός του, με τον οποίο πραγματοποίησαν από κοινού αρκετές επεμβάσεις στη συνέχεια.

Η αρνητική εισήγηση Τσολάκη

Την ίδια στάση κράτησε και ο απόστρατος πλέον, πρώην διευθυντής του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου, συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Τσολάκης.

Η γνώμη του είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς ήταν ο αρχαιότερος θωρακοχειρουργός στον ελληνικό στρατό. Με βάση αυτή του την ιδιότητα, του είχε ζητηθεί να γνωμοδοτήσει για το θέμα και η εισήγησή του ήταν αρνητική. Τον ρωτάμε γιατί.

«Είναι απλό», μας απαντά ο κ. Τσολάκης. «Παίρνεις τα δεδομένα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη λειτουργία μιας τέτοιας κλινικής ώστε να μην μπαίνει μέσα οικονομικά. Ρώτησα, έψαξα και διαπίστωσα ότι για να μην υπάρχει οικονομική ζημιά, η κλινική αυτή θα έπρεπε να πραγματοποιεί 240 επεμβάσεις τον χρόνο. Ενας τέτοιος αριθμός δεν προέκυπτε από πουθενά, καθώς ακόμη και η επιτροπή που είχε συσταθεί για το θέμα, είχε αναφερθεί σε 150 επεμβάσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων».

Εδώ θα κάνουμε μια μικρή παρένθεση και θα δώσουμε και πάλι τον λόγο στο βίντεο του ΓΕΣ όπου ο υποστράτηγος Κοτιλέας σε ερώτηση για τη λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής αναφέρει: «Περισσότερες από 150 επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς, by pass» κ.λπ.

Αφού λοιπόν η κλινική λειτουργεί εδώ και 4,5 χρόνια, μια απλή διαίρεση αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι στο 401 δεν πρέπει να γίνονται περισσότερες από 40-50 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις τον χρόνο.

Οι αριθμοί, εν προκειμένω, είναι αμείλικτοι για τη βιωσιμότητα της κλινικής.

Η συνάντηση υπό τον Α/ΓΕΣ

«Την ίδια περίοδο που συνεδρίαζε η επιτροπή, κάποια στιγμή στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη του 2012», συνεχίζει την αφήγησή του ο κ. Τσολάκης, «έγινε μια συνάντηση στο γραφείο του τότε Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Ζιαζιά. Παρόντες εκτός από τον αρχηγό, ήμασταν εγώ, ο τότε διευθυντής Υγειονομικού Γ. Σακαρίκος, ο τότε διευθυντής του 401 Σ. Γκιζάρης, οι καρδιοχειρουργοί Χ.Κ. και Ι.Κ. (μέλη της επιτροπής που είχαν διαφοροποιήσει τη θέση τους) και η Μ.Σ., εξωσωματίστρια (σ.σ. ειδικότητα απαραίτητη στα χειρουργεία) του νοσοκομείου. Απευθυνόμενος σε μένα ο Α/ΓΕΣ είπε:

Κύριε Τσολάκη, θέλω τον Σεπτέμβριο να έχει δημιουργηθεί η καρδιοχειρουργική κλινική.

Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, αρχηγέ. Δεν έχουμε δεύτερο εξωσωματιστή και μεσολαβούν οι άδειες του Αυγούστου.

Συμφωνώ με τον κ. Τσολάκη (παρέμβαση της Μ.Σ.).

Ποιο είναι το κόστος δημιουργίας της κλινικής;

Με τους καλύτερους υπολογισμούς, περίπου 830.000 ευρώ, αρχηγέ.

Θα σας δώσω χρήματα από τα μυστικά κονδύλια.

Ποια μυστικά κονδύλια (Τσολάκης απορημένος); Δεν γίνονται αυτά. Δεν είναι μόνο η υποδομή. Είναι και το προσωπικό που δεν υπάρχει να τη στελεχώσει.

(Α/ΓΕΣ προς διευθυντή υγειονομικού): Να μου φέρεις κόσμο από αλλού. Προχθές ήμουν για επιθεώρηση στα Γιάννενα και είδα 30 να κάθονται.

Αρχηγέ, συμφωνώ με τον κ. Τσολάκη, δεν μπορώ να τους φέρω. Εκεί βρίσκονται με καθεστώς συνυπηρέτησης (απάντηση διευθυντή)».

«Κάπως έτσι, άδοξα, έληξε η συνάντηση αυτή», αναφέρει ο κ. Τσολάκης, «κι εγώ εκείνη τη χρονιά έμεινα διατηρητέος στο στράτευμα».

Για την Ιστορία, ο κ. Τσολάκης ανέλαβε στη συνέχεια τη διοίκηση της Σχολής Εφαρμογής Υγειονομικού και επανήλθε στο 401 ως διευθυντής χειρουργικού τομέα το 2014.

«Για τα όσα συνέβαιναν στο νοσοκομείο μετά και για τα οποία έχετε γράψει», μας λέει, «είχα ενημερώσει προσωπικά τον Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγο Β. Τελλίδη, δύο φορές, τον Μάρτιο του 2015 και τον Νοέμβριο του 2016, μετά από αίτησή μου για ακρόαση με αφορμή υπηρεσιακά θέματα», καταλήγει ο κ. Τσολάκης.

Το... κερασάκι στην τούρτα ήταν η κλήση του κ. Τσολάκη λίγες μέρες αργότερα από τον Γιώργο Παπαθέου, σύμβουλο του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, όπου του ζήτησε τον λόγο γιατί αρνείται τη δημιουργία της κλινικής.

«Εξέθεσα τα επιχειρήματά μου και αποχώρησα», λέει.

Με λίγα λόγια, όπως αποδεικνύεται τόσο από τα πρακτικά της επιτροπής όσο και από την εισήγηση του κ. Τσολάκη, το γεγονός ότι συνηγόρησαν αρνητικά στη δημιουργία της κλινικής, κρίνοντάς την ως οικονομικά ασύμφορη, κάποιοι το αγνόησαν και αποφάσισαν τη δημιουργία της με κάθε κόστος.

Μάλιστα, ο Χ.Κ. φρόντιζε να παρουσιάζεται δεξιά και αριστερά ως διευθυντής της κλινικής έως την ώρα που η Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Με έγγραφό της στις 7 Ιανουαρίου του 2015 και απαντώντας στον παραπονούμενο Χ.Κ. όρισε διευθυντή της κλινικής τον πλοίαρχο Σωτήριο Μωραΐτη.

Το ίδιο έγγραφο, παράλληλα, δίνει την απάντηση στο ερώτημα ποιος αποφάσισε τη δημιουργία της διακλαδικής κλινικής: «Επισημαίνεται ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ (σ.σ. τότε ήταν ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος) ανέθεσε στον αντισυνταγματάρχη Χ.Κ. το 2012 μόνο τη δημιουργία της κλινικής και δεν προέβη στην προφορική ανάθεση καθηκόντων, καθώς την επιλογή προβλέπουν οι νόμοι κ.λπ.».

Απαντήσεις και ερωτήματα

Σε επικοινωνία μας με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας μάς έγιναν γνωστά τα στοιχεία που κατατέθηκαν από το 401 ΓΣΝΑ αναφορικά με τις επεμβάσεις TAVI, ως οφείλει από τον νόμο.

Συνολικά και σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το νοσοκομείο, έχουν γίνει 19 τέτοιες επεμβάσεις, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα στις 18 Δεκεμβρίου του 2013 και την τελευταία στις 19 Ιουνίου 2017 (τα στοιχεία στάλθηκαν στο ΚΕΣΥ στις 21 Ιουλίου).

Από τους 19 ασθενείς 4 κατέληξαν με την αιτία θανάτου να καταγράφεται μόνο στα 2 περιστατικά.

Κατόπιν της επίσημης ενημέρωσης του ΚΕΣΥ θα επαναλάβουμε βασικά ερωτήματα προς τη διοίκηση του 401 και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

 Πώς γίνονταν επεμβάσεις TAVI στο 401 από το 2013 όταν η σχετική υπουργική απόφαση γι’ αυτές δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2015;

 Πώς γίνονταν επεμβάσεις όταν η κλινική πήρε τη σχετική πιστοποίηση από το υπουργείο Υγείας τον Μάιο του 2016;

 Πού είναι χρεωμένες αυτές οι πανάκριβες επεμβάσεις; Στα ασφαλιστικά ταμεία ή στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου;

 Για ποιους λόγους οι διοικήσεις του νοσοκομείου επέτρεπαν να γίνονται αυτές οι επεμβάσεις από τη στιγμή που ο διευθυντής του χειρουργικού τομέα αρνιόταν -και σωστά- να τις υπογράψει, αφού ήταν παράνομες, μέχρις ότου πάρει πιστοποίηση η κλινική;

 Γιατί δεν έγινε ποτέ ουσιαστικός έλεγχος για τις αιτίες θανάτου των εν λόγω ασθενών ή, όποτε ξεκίνησε, αρχειοθετήθηκε άρον άρον;

Η μαρτυρία γιατρού της ΜΕΘ για τις επεμβάσεις TAVI

Στην εφημερίδα μας μίλησε επίσης ο στρατιωτικός γιατρός -τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας- που έζησε την καρδιοχειρουργική κλινική από τη γέννησή της έως και πριν από λίγο καιρό όπου μετατέθηκε εκτάκτως.

Μαζί με τον κ. Τσολάκη κι έναν έτερο γιατρό που έχει επίσης απομακρυνθεί από το νοσοκομείο ήταν εκείνοι που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν υπηρεσιακά όσα συνέβαιναν, αλλά έβλεπαν τις αναφορές τους να αρχειοθετούνται.

Ο εν λόγω γιατρός είχε θέση στη ΜΕΘ του 401 και γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά όλα τα περιστατικά TAVI -και όχι μόνο- που χειρούργησε ο Χ.Κ. καθώς κατέληγαν σ’ αυτόν για θεραπεία.

Καταγράφουμε ενδεικτικά κάποια απ’ όσα μας είπε:

 «Με τον Χ.Κ. είχαμε δύσκολη συνεργασία από την αρχή. Οχι μόνο εγώ, μα και άλλα στελέχη. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 είχα καταθέσει αναφορά λέγοντας πως ήταν αδύνατη η συνεργασία μαζί του. Διαμαρτυρόταν, έβριζε, φώναζε στο προσωπικό».

 «Σε όλους τους γιατρούς πεθαίνουν ασθενείς. Ο Χ.Κ. είχε τη νοοτροπία ιδιώτη, ήθελε να χειρουργήσει γρήγορα για να μη χάσει τον ασθενή-πελάτη. Τα παραδείγματα, ουκ ολίγα και καταγεγραμμένα. Ηθελε να βάλει στο χειρουργείο ασθενή με αρρύθμιστο θυρεοειδή. Δεν περίμενε δηλαδή να ρυθμιστεί ο θυρεοειδής του για να τον χειρουργήσει και ας σημειωθεί πως η επέμβαση δεν είχε τον χαρακτήρα του επείγοντος. Πήγα λοιπόν κι «έκοψα» το χειρουργείο γράφοντας στον φάκελο νοσηλείας του ασθενούς ότι δεν μπορεί να χειρουργηθεί αν δεν ρυθμιστεί ο θυρεοειδής του».

 «Σε άλλη περίπτωση επέμβασης TAVI, ο ασθενής είχε λευχαιμία. Ηθελε να τον βάλει στο χειρουργείο, με τις προεγχειρητικές εξετάσεις να δείχνουν ότι είχε χαμηλά αιμοπετάλια και 0 ουδετερόφιλα. Μιλάμε δηλαδή για μια πολύ επιβαρημένη κατάσταση. Πρότεινα να κάνουμε ιατρικό συμβούλιο, ο ασθενής δεν έπρεπε να μπει στο χειρουργείο. Ο Χ.Κ. δεν με άκουσε, τον χειρούργησε και 3 μέρες μετά ο ασθενής κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια. Εχω μάλιστα καταθέσει στον ανακριτή πως όταν ο ασθενής ήταν στην ΜΕΘ, ο Χ.Κ. δεν με άφηνε να τον δω!».

 «Υπήρξε άλλος ασθενής που με ευθύνη του Χ.Κ. αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Και αυτό ήταν χειρουργείο που δεν ήταν επείγον και μετατράπηκε σε επείγον. Ο άνθρωπος κατέληξε λίγους μήνες μετά στο νοσοκομείο με εγκεφαλική βλάβη».

 «Υπάρχει καταγεγραμμένη αναφορά του συντονιστή της Εντατικής το 2014 για ασθενή που είχε μυκηταιμία. Και όμως, παρά το γεγονός ότι είναι ανεπίτρεπτο, ο Χ.Κ. οδήγησε την ασθενή σε χειρουργείο για TAVI».

 «Ενας από τους λόγους που έμεινα στο 401 και ήμουν διαθέσιμος 30 μέρες τον μήνα ήταν για να σώσω ανθρώπους, είτε με το να τους βοηθήσω μετεγχειρητικά είτε με το να πασχίζω να ακυρώνω χειρουργεία που δεν έπρεπε να γίνουν».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πώς στήθηκε η «αμαρτωλή» κλινική του 401 ΓΣΝΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας