• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 28.5°C
  0 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 26.0°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.0°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 23.6°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 25.8°C
  2 BF
  18%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.2°C
  0 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.6°C / 29.2°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 26.5°C
  1 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 24.6°C
  2 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 25.7°C
  0 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 25.5°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 29.0°C
  1 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 26.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 28.7°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 22.7°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 26.1°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  0 BF
  24%
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σιγή ασυρμάτου για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Κάτι τρέχει στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401», 21/10/2017) για τα όσα φαίνεται να έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών και ουδεμία αντίδραση υπήρξε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Υπενθυμίζουμε ότι είχαμε φέρει στο φως τις καταγγελίες δύο γιατρών που εργάστηκαν στην εν λόγω κλινική -ο ένας μάλιστα ήταν ο διευθυντής του χειρουργικού τομέα- και αφορούσαν την αμφιλεγόμενη λειτουργία των χειρουργείων που σχετίζονταν με θανάτους ασθενών, αλλά και σειρά συμβάντων που έχουν άμεση σχέση με μια σχετικά καινούργια επεμβατική μέθοδο υψηλού κόστους.

Αλλη μία μαρτυρία γιατρού

Σήμερα επανερχόμαστε με νέα στοιχεία και τη μαρτυρία ενός επιπλέον γιατρού, ο οποίος ανήκε στην καρδιοχειρουργική ομάδα από τη γένεση της κλινικής το 2013 και αποχώρησε απ' αυτήν πριν από μερικούς μήνες.

Η μαρτυρία του γιατρού -τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας- έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα των δύο άλλων γιατρών του πρώτου δημοσιεύματος αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στο 401 ΓΣΝΑ.

Μάλιστα ο εν λόγω επιστήμονας κατέθεσε σχετικά για την υπόθεση στον στρατιωτικό ανακριτή που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των καταγγελιών.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, εκτός από τη στρατιωτική δικαιοσύνη, με το θέμα ασχολείται και η αστική κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτουν το τι γινόταν στο νοσοκομείο. Από αυτά προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα και ευθύνες.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Εχουμε ήδη αποκαλύψει τις υψηλού κόστους επεμβάσεις TAVI (Διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας) που γίνονταν στο νοσοκομείο (περίπου 35.000 ευρώ η μία), οι οποίες για τον λόγο αυτό χρειάζονται πάντα προέγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) προκειμένου να πραγματοποιηθούν. Οι επεμβάσεις αυτές πρέπει να γίνονται σε πιστοποιημένα κέντρα καθώς η σχετική υπουργική απόφαση είναι ιδιαίτερα αυστηρή.

Αυτές οι επεμβάσεις σταμάτησαν να γίνονται στο 401, σύμφωνα με έγγραφο του νοσοκομείου (20 Ιανουαρίου του 2016), «κατόπιν συμβάντων».

Τα συμβάντα δεν ήταν άλλα από το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών, που φαίνεται ότι άγγιζε το 25%.

Τυπικά παράνομοι

Εδώ όμως πρέπει να τονιστεί το απίστευτο γεγονός ότι η νομοθεσία που θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για επεμβάσεις ΤΑVI στην Ελλάδα θεσπίστηκε το 2015 (Α3γ/οικ.8622, ΦΕΚ Β/2542/25-11-2015).

Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι όσα νοσοκομεία και επεμβατικοί καρδιολόγοι πραγματοποιούσαν παρόμοιες επεμβάσεις ήταν, τυπικά τουλάχιστον, παράνομοι.

Ομως ο αρχίατρος χειρουργός Χ.Κ., τον οποίο και αφορά το μεγαλύτερο μέρος των καταγγελιών στο 401, έγραφε στον προσωπικό του ιστότοπο από τον Ιούνιο του 2014 ότι διέθετε πιστοποίηση για ΤΑVI, πριν ακόμα θεσπιστεί η νομοθεσία και πριν πάρει πιστοποίηση το νοσοκομείο.

Επιπλέον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» στις 5 Απριλίου 2014, ο Χ.Κ. αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κλινική έχει πιστοποιηθεί για την εκτέλεση επεμβάσεων με τοποθέτηση διαδερμικά βαλβίδων ως η μόνη στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων».

Κατόπιν επικοινωνίας της «Εφ.Συν.» με τη Δ/νση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του υπουργείου Υγείας -τον αρμόδιο φορέα ενημέρωσης για τα πιστοποιημένα κέντρα TAVI- πληροφορηθήκαμε ότι η καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ έλαβε τη σχετική πιστοποίηση τον Μάιο του 2016 (ΦΕΚ 1428/Β΄/20-5-2016), πέντε μήνες μετά την αναστολή των εν λόγω επεμβάσεων από τη διοίκηση του νοσοκομείου!

Στη διάθεση της εφημερίδας βρίσκονται οι φάκελοι τουλάχιστον 11 ασθενών που χειρουργήθηκαν, ανάμεσα στους οποίους κάποιοι κατέληξαν λίγα λεπτά μετά την επέμβαση με αυτή τη μέθοδο.

Ολες αυτές οι επεμβάσεις έγιναν από τον Χ.Κ. στο 401 ΓΣΝΑ από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015.

Σημειώνεται εδώ ότι στους φακέλους δεν αναγράφεται το όνομα του επεμβατικού καρδιολόγου, η παρουσία του οποίου είναι απολύτως απαραίτητη στην TAVI επέμβαση.

Ευθύνες και ερωτήματα

Εδώ προκύπτουν τα εξής:

 Ο καρδιοχειρουργός Χ.Κ. πρέπει να εξηγήσει γιατί έγραφε και δήλωνε από τον Απρίλιο του 2014 ότι το 401 ΓΣΝΑ είναι πιστοποιημένο κέντρο TAVI ενώ το νοσοκομείο πήρε πιστοποίηση 2 χρόνια αργότερα.

 Η διοίκηση του 401 έχει σοβαρότατες ευθύνες για την πραγματοποίηση των εν λόγω επεμβάσεων και κυρίως ως προς την αυστηρή τήρηση όλων των προϋποθέσεων, ειδικά όταν δεν υπήρχε ακόμα η πιστοποίηση και η υπουργική απόφαση που θέσπισε έστω και καθυστερημένα τους όρους και τις προϋποθέσεις των TAVI.

 Η πρώην διοίκηση του ΚΕΣΥ οφείλει να δώσει απαντήσεις για το πώς ενέκρινε τις συγκεκριμένες επεμβάσεις στο 401 ΓΣΝΑ. Το κυριότερο όμως είναι ότι οφείλει να απαντήσει γιατί, ενώ η υπουργική απόφαση ορίζει ότι «κάθε πιστοποιημένο κέντρο είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει την εθνική βάση δεδομένων (μέσω του ΚΕΣΥ) ανά 6μηνο αναφορικά με τη νοσηρότητα και θνητότητα 30, 180 ημερών και έτους των επεμβάσεων», αμελούσε να ελέγξει το συγκεκριμένο νοσοκομείο για το γεγονός ότι δεν παρείχε την επιβαλλόμενη ενημέρωση. Για την ακρίβεια, η νυν διοίκηση του ΚΕΣΥ μάς απάντησε εγγράφως ότι το διαβιβαστικό έγγραφο ενημέρωσης το έλαβαν όχι μέσα σε 6 αλλά μετά από 14 μήνες (στις 21 Ιουλίου του 2017).

Ο αδιευκρίνιστος θάνατος του Χ.Μ.

Πριν από λίγες μέρες έφτασε στη διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ το δεύτερο εξώδικο συγγενών ασθενούς, ο οποίος κατέληξε έπειτα από επέμβαση που πραγματοποίησε ο Χ.Κ. τον Ιούνιο του 2016.

Το πρώτο στάλθηκε τον Οκτώβριο του 2016, στο οποίο οι συγγενείς ζητούσαν να έχουν πλήρη ενημέρωση αναφορικά με το διάστημα που ο άνθρωπός τους νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο (τι φάρμακα πήρε, ποια ήταν η πορεία της ασθένειάς του, τις τιμές των εξετάσεών του κ.λπ.).

Οπως οι ίδιοι σημειώνουν, το νοσοκομείο τούς απέστειλε έναν ελλιπέστατο ιατρικό φάκελο από τον οποίο απουσίαζαν ουσιαστικά στοιχεία.

Επανήλθαν με νέο εξώδικο στο οποίο ζητούν εκ νέου πλήρη ενημέρωση, ενώ παράλληλα τίθεται το ερώτημα αν έγινε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου του ασθενούς.

Σύμφωνα με το ιστορικό, ο ασθενής υποβλήθηκε σε επέμβαση αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας στο «Ωνάσειο».

Δύο εβδομάδες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 8 Ιουνίου του 2016, επισκέφτηκε τον πνευμονολόγο του 401 ο οποίος έκρινε πως ο ασθενής πρέπει να νοσηλευτεί άμεσα.

Ο ασθενής εισέρχεται στην εντατική και βγαίνει μετά από μία μέρα με σαφή βελτίωση της κλινικής εικόνας του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρώτη επέμβαση η βαλβίδα δεν είχε προσαρμοστεί καλά και ο ασθενής έπρεπε να χειρουργηθεί εκ νέου για τη διόρθωσή της.

Ιατρικές πηγές μάς τόνισαν ότι του προτάθηκε από γιατρούς του 401 να επιστρέψει στο «Ωνάσειο», ώστε ο γιατρός που του έκανε την πρώτη επέμβαση να προχωρήσει στη διόρθωση, αλλά κάποιοι γιατροί του νοσοκομείου τον έπεισαν να μείνει εκεί και να χειρουργηθεί από τον Χ.Κ.

Παρά το επείγον της υπόθεσης, ο ασθενής χειρουργείται 22 μέρες μετά την είσοδό του στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου.

Την 1η Ιουλίου ο ασθενής καταλήγει στη ΜΕΘ του νοσοκομείου με σαφείς ιατρικές ενδείξεις ότι η δεύτερη επέμβαση είχε αποτύχει, παρά το γεγονός ότι ο Χ.Κ. διαβεβαίωνε άπαντες πως «όλα πήγαν περίφημα».

«Πρότεινα στους συγγενείς να προχωρήσουν σε νεκροψία-νεκροτομή αν το επιθυμούν, αλλά αυτοί αρνήθηκαν μετά από υπόδειξη του καρδιοχειρουργού Χ.Κ.», λέει στην «Εφ.Συν.» ο γιατρός που επιβεβαιώνει και όλες τις καταγγελίες.

Η γνώμη του είναι ιδιαίτερα βαρύνουσα, καθώς ήταν παρών στη ΜΕΘ όταν μεταφέρθηκε εκεί ο ασθενής και είχε σαφή εικόνα της κατάστασής του.

Ο ίδιος θεωρεί πως η κατάσταση του ασθενούς ήταν προβληματική μετά την επέμβαση και αυτό αποδεικνυόταν από τις ιατρικές ενδείξεις.

Μας αναφέρει επίσης ότι κατά την άποψή του οι συγγενείς του ασθενούς παραπλανήθηκαν από τα λεγόμενα του καρδιοχειρουργού Χ.Κ. για την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο «Ωνάσειο» καθώς και για τα γεγονότα του δεύτερου χειρουργείου.

Καμία ΕΔΕ δεν έγινε ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου του Χ.Μ. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο καθώς, όπως ήδη αναφέραμε στο προηγούμενο δημοσίευμά μας, υπήρξαν κι άλλες αναφορές και καταγγελίες συναδέλφων του Χ.Κ. για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του -με κόστος ανθρώπινες ζωές- με τις εκάστοτε διοικήσεις να κλείνουν τα μάτια και να μην τις διερευνούν.

ΥΓΕΙΑ
Ομολογία ενοχής για τις επεμβάσεις TAVI
Νέα, άκρως διαφωτιστικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν όσα εδώ και εννέα μήνες αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.» για τις εξειδικευμένες καρδιολογικές επεμβάσεις TAVI, που διενεργούνται στο 401 ΓΣΝΑ με σκανδαλώδη ποσοστά...
Ομολογία ενοχής για τις επεμβάσεις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Δίωξη κατά γυναικολόγου-ογκολόγου που έπαιρνε «φακελάκια»
Δόκτωρ... μίζας στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης! Πρόκειται για 56χρονο γυναικολόγο-ογκολόγο με βαθμό επιμελητή που, σύμφωνα με την αστυνομία, έπαιρνε συστηματικά «φακελάκια» από ασθενείς...
Δίωξη κατά γυναικολόγου-ογκολόγου που έπαιρνε «φακελάκια»
ΥΓΕΙΑ
Αρση της άδειας για επεμβάσεις TAVI σε πολλές κλινικές
Μετά την έρευνα της «Εφ.Συν.» για το σκάνδαλο με τις πανάκριβες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις TAVI, το υπ. Υγείας αποφάσισε τον αυστηρό έλεγχο των προϋποθέσεων αδειοδότησης-λειτουργίας των Κέντρων. Σε...
Αρση της άδειας για επεμβάσεις TAVI σε πολλές κλινικές
ΥΓΕΙΑ
Μια επιστολή για τις TAVI στο «Αττικόν»
Για το χθεσινό μας πρωτοσέλιδο «Ελεγχοι στα νοσοκομεία», πήραμε μια επιστολή από τον κ. Ευστ. Ηλιοδρομίτη, διευθυντή της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν». Τι απαντά ο...
Μια επιστολή για τις TAVI στο «Αττικόν»
ΥΓΕΙΑ
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI
Αναπάντητο έχει μείνει το αίτημα των επιθεωρητών Υγείας για τις υψηλού κόστους καρδιο­χειρουργικές επεμβάσεις τύπου TAVI. Αν η νομοθεσία είχε εφαρμοστεί, περισσότερα από τα μισά πιστοποιημένα κέντρα θα έπρεπε...
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Ερευνα για το σκάνδαλο των επεμβάσεων TAVI
Επείγουσα έρευνα για τις ειδικού τύπου καρδιολογικές επεμβάσεις TAVI και την παντελή έλλειψη ελέγχου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας στα πιστοποιημένα νοσοκομεία, με αφορμή σχετική καταγγελία και έπειτα από τα...
Ερευνα για το σκάνδαλο των επεμβάσεων TAVI

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας