• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -1.7°C / 3.5°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.9°C / 1.9°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.0°C / 4.0°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.1°C / -3.0°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  0 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.5°C / 1.2°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.5°C / -3.7°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.4°C / 3.5°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 5.4°C
  5 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.7°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  5 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  2 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -6.1°C / -2.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.3°C / 0.1°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 5.8°C
  1 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.8°C / 3.8°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.7°C / -0.1°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.8°C / 1.9°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  50%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Αποφασίζουμε μαζί. Καμία απόφαση για μένα χωρίς εμένα»

 • A-
 • A+

«Ο ασθενής πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία της θεραπείας του. Με τον τρόπο αυτό βοηθάει και τον γιατρό να ξεπεράσουν μαζί το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Όλοι κάποια στιγμή έχουμε αρρωστήσει. Είναι δικαίωμά μας να ενημερωνόμαστε για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υγείας μας, ποια θα είναι η θεραπεία, εάν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που θα μας βοηθήσουν, ακόμα και να ρωτάμε τα αυτονόητα ή να εκφράζουμε χαζούς, ανόητους φόβους».

Με τα λόγια αυτά η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη άνοιξε την παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Med&Me», μίας εκστρατείας ενημέρωσης για την Επικοινωνία Γιατρού – Ασθενούς και τη Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας & Αλφαβητισμού στην Υγεία (ΗΙΤ) με την υποστήριξη της AbbVie.

«Θέλουμε ενημερωμένους και συνειδητοποιημένους πολίτες, καταναλωτές και παρόχους υπηρεσιών υγείας, που μπορούν και θα πρέπει να συνεισφέρουν εξίσου προκειμένου να επιτευχθεί η ανθρωποκεντρική στρατηγική υγείας που θα σέβεται τις προτεραιότητες του ασθενούς», τόνισε η Δρ. Έφη Σίμου, η οποία παρουσίασε το νέο αυτό εγχείρημα.

Η ίδια μίλησε για αντικατάσταση του απρόσωπου, σιωπηλού ή αδιάφορου προσώπου των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών, όπου συναντάται, από ανθρωποκεντρική προσέγγιση, στην οποία ο σεβασμός της αυτονομίας του ασθενούς και της πλήρους ενημέρωσής του για την κατάσταση της υγείας του και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές του θα αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Οι ασθενείς θα πρέπει να διεκδικούν την αποτελεσματική επικοινωνία με τον γιατρό και την ενημέρωση τους από τον ειδικό ώστε να μπορούν να αποκωδικοποιήσουν την ιατρική πληροφορία και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Μία τέτοια σχέση γιατρού - ασθενή είναι καθοριστική για την έκβαση του θεραπευτικού αποτελέσματος αλλά και για την ποιότητα ζωής του ασθενούς, επισήμανε η Μ. Χούκλη. 

Βασικός στόχος της εκστρατείας «Med&Me» (www.medandme.gr) είναι να έρθει ο ασθενής στο επίκεντρο. Με σύνθημα "Αποφασίζουμε μαζί. Καμία απόφαση για μένα χωρίς εμένα" στοχεύει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει του ασθενείς, τους γιατρούς αλλά και τους υπεύθυνους χάραξης στρατηγικών υγείας για το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία και τελικά στην εξυγίανση της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης. 

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών και γιατρών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση συμφώνησαν ότι η σημασία παροχής μιας ολοκληρωμένης πληροφόρησης από το γιατρό, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα συζήτησης για την ανάδειξη της καταλληλότερης θεραπευτικής αγωγής για το εκάστοτε πρόβλημα υγείας που καλείται να αντιμετωπίσει ο ασθενής, αποτελούν τα δύο πιο σημαντικά βήματα για τη βελτίωση και την εξέλιξη της σχέσης μεταξύ γιατρού και ασθενή. 

Καταλαβαίνουμε όλοι μας, σημείωσε η Μ. Χούκλη, ότι η σημερινή συνθήκη είναι δύσκολη. Έχουμε ένα κατακερματισμένο και κουρασμένο από την οικονομική κρίση και κακοδιαχείριση σύστημα υγείας, με εργαζόμενους - γιατρούς, νοσηλευτές κλπ - που σηκώνουν καθημερινά το τεράστιο βάρος της περίθαλψης όλων μας. «Θα ήταν όμως μοιρολατρικό να περιμένουμε να γίνουν όλα ιδανικά», είπε.   

Ο σεβασμός στην ατομικότητα του ασθενή και αξιοπρέπεια στην παροχή υπηρεσιών υγείας, η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη στη σχέση γιατρού- ασθενούς, η συμπόνια για τους ασθενείς, ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους και για όσους βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους, η κοινωνική Αλληλεγγύη και ενδιαφέρον προς τον συνάνθρωπο, η ισότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και η ηθική μέσα από δράσεις που εγγυώνται τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση πόρων και η δικαιοσύνη στην απόδοση ευθυνών και υπεράσπιση των ασθενέστερων συμπολιτών μας, εξήγησε, είναι σημαντικά προαπαιτούμενα για ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
Η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα και φέτος δεν αστειεύεται. Η ασθένεια και οι επιπλοκές της προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 και τη νοσηλεία 107 ασθενών σε...
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
ΥΓΕΙΑ
1,2 εκατ. εγγεγραμμένοι πολίτες στις 101 Τοπικές Μονάδες Υγείας
Ο μεγάλος ασθενής, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε ενώ στη συνέχεια «χτυπήθηκε» από την πολιτική των μνημονίων με απολύσεις προσωπικού, απαξίωση εργαστηρίων και μετακύλιση πόρων...
1,2 εκατ. εγγεγραμμένοι πολίτες στις 101 Τοπικές Μονάδες Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Αλλαγές στις επισκέψεις στο σύστημα υγείας
Tο νέο σύστημα παραπομπών μέσω Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την πρόσβαση σε Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς καθορίζει με δύο υπουργικές αποφάσεις που θα ισχύσουν από 1.1.2019 το...
Αλλαγές στις επισκέψεις στο σύστημα υγείας
ΥΓΕΙΑ
Αλλάζουν όλα στην περίθαλψη
Μέσα στον Ιανουάριο ξεκινά ο ΕΟΠΥΥ τις συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς, ώστε μέχρι τον Μάρτιο να ολοκληρωθεί η υποχρεωτική εγγραφή των ασθενών με έναν οικογενειακό γιατρό. Εισάγονται τουλάχιστον 20...
Αλλάζουν όλα στην περίθαλψη
ΥΓΕΙΑ
Διακομιδές από ειδικευόμενους γιατρούς!
Από το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας» μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος κατάπτυστος νόμος που κάνει σαφείς εκπτώσεις στην ασφάλεια των διακομιδών των βαρέως πασχόντων και διασωληνωμενων ασθενών. Η...
Διακομιδές από ειδικευόμενους γιατρούς!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας