• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.8°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  3 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  19%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  27%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.9°C / 8.8°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 6.2°C
  4 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 14.6°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 14.2°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  3 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 10.7°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.0°C
  2 BF
  36%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.7°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 12.8°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 12.0°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.5°C
  0 BF
  28%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.6°C / 10.2°C
  3 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  35%

Άμεση δράση ζητούν οι καρκινοπαθείς από τον υπουργό Υγείας

 • A-
 • A+

Να προβεί άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αποκλιμάκωση και την εξεύρεση λύσης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους ασθενείς ζήτησε ρητά από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, το προεδρείο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), του μεγαλύτερου δευτεροβάθμιου οργάνου ασθενών με καρκίνο της χώρας. Ξεκαθάρισε δε ότι οι ασθενείς δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης σε αδιέξοδα, δεδομένου ότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους είναι αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών αποφάσεων και επιλογών. 

«Τα τελευταία χρόνια μία σειρά πολιτικών αποφάσεων και επιλογών φαίνεται πως έχουν συσσωρεύσει πολλά προβλήματα, τα οποία πλέον εκδηλώνονται εκρηκτικά», τόνισε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Καίτη Αποστολίδου πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, που εκπροσωπεί 27 συλλόγους ασθενών με καρκίνο σε όλη την Ελλάδα. Η ίδια εξηγεί ότι σε καμία περίπτωση οι ασθενείς δεν επικροτούν την απόφαση της εταιρείας Roche να αποσύρει το φάρμακό της, αντιδρώντας στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για υποχρεωτική έκπτωση επιπλέον 25% στα νέα φάρμακα και αναδρομικά από 1/1/2017.

Δεδομένου όμως ότι είναι η δεύτερη φορά κατά την τελευταία πενταετία που οι ογκολογικοί ασθενείς υφίστανται τις επιπτώσεις μιας τέτοιας πρακτικής, υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν παρά να ανησυχούν ότι στο μέλλον θα αποσυρθούν και άλλα φάρμακα. Ακόμα ότι αγωνιούν και για την πιθανότητα απροθυμίας από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών να καταθέσουν στο μέλλον νέα αιτήματα για την ένταξη των νέων καινοτόμων φαρμάκων τους στα αποζημιουμενα φάρμακα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). 

Όλα τα παραπάνω, επισήμανε το προεδρείο της ΕΛΛΟΚ στον υπουργό Υγείας «μπορούν και πρέπει να προληφθούν έγκαιρα με συγκεκριμένα μέτρα και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους και την κοινωνία των πολιτών». Παράλληλα το προεδρείο εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του για τη μέχρι σήμερα έλλειψη επαφής και ενημέρωσης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την οποία είχε αιτηθεί να συναντηθεί πέντε φορές από τον Ιούνιο του 2017 που ψηφίστηκε ο νόμος για τη φαρμακευτική δαπάνη. 

Τότε ΕΛΛΟΚ είχε δημόσια καταδείξει ότι οι λόγω του ότι ο νόμος 4472/2017 και συγκεκριμένα το άρθρο 89 εισήγαγε καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη στο θέμα της πρόσβασης των ογκολογικών ασθενών σε νέα φάρμακα και ότι για άλλη μία φορά το θύμα θα είναι οι ασθενείς με καρκίνο. Σε αυτό επέμεινε και σήμερα.

Για όλες τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για τη Φαρμακευτική Δαπάνη (νόμος 4472/2017 και σχετικές διατάξεις και μέτρα) οι ασθενείς επισήμαναν στον υπουργό Υγείας ότι επιχειρείται μείωση με ανορθόδοξο τρόπο που φέρνουν τα αποτελέσματα που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες.

Σημειώνεται ότι με όλα αυτά τα μέτρα, συνολικά στη χώρα μας οι φαρμακοβιομηχανίες καλούνται να κάνουν υποχρεωτική έκπτωση στα νέα φάρμακα κατ' ελάχιστον 39,5% (25% συν 14-30% rebate) κι επιπλέον άγνωστο clawback στο τέλος του χρόνου. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Στον αέρα η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων
Με παροιμιώδη ανευθυνότητα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τινάζει στον αέρα δύο επιτροπές που πραγματεύονται τον ευαίσθητο για τους ασθενείς τομέα των νέων καινοτόμων φαρμάκων.
Στον αέρα η αξιολόγηση και διαπραγμάτευση καινοτόμων φαρμάκων
ΥΓΕΙΑ
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
Το 2018 τα νέα κρούσματα καρκίνου έφτασαν παγκοσμίως τα 18 εκατ., ενώ για τη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν περίπου 67.000 νέα κρούσματα και περίπου 32.000 θάνατοι.
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
ΥΓΕΙΑ
Μηδενική συμμετοχή σε αντικαρκινικά σκευάσματα
Μηδενική συμμετοχή για τα φάρμακα που χορηγούνται ως υποστηρικτικά της θεραπείας του καρκίνου ανακοίνωσε το υπ. Υγείας.Θα ισχύσει η μηδενική συμμετοχή για όλα τα υποστηρικτικά του καρκίνου φάρμακα, πέραν της...
Μηδενική συμμετοχή σε αντικαρκινικά σκευάσματα
ΥΓΕΙΑ
Ο Ανδρ. Ξανθός απορρίπτει το αίτημα της Roche για απόσυρση φαρμάκου
Απορρίπτει για λόγους δημόσιας υγείας το αίτημα της Roche για απένταξη του ογκολογικού σκευάσματος για ασθενείς με μελάνωμα από τη θετική λίστα των αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων και ένταξή του στην...
Ο Ανδρ. Ξανθός απορρίπτει το αίτημα της Roche για απόσυρση φαρμάκου
ΥΓΕΙΑ
Αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικής
Για την «απαράδεκτη και εκβιαστική» κίνηση της Roche να αποσύρει από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων της χώρας μας αντικαρκινικό φάρμακο για μια ειδική κατηγορία ασθενών με ανεγχείρητο μεταστατικό...
Αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας