Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικής

«Πολιτικό και οχι επιχειρηματικό ζήτημα» θεωρεί ο υπουργός Υγείας την ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα.

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικής

  • A-
  • A+

Για την «απαράδεκτη και εκβιαστική» κίνηση της Roche να αποσύρει από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων της χώρας μας αντικαρκινικό φάρμακο για μια ειδική κατηγορία ασθενών με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα ενημερώνει με επιστολή του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τους υπουργούς Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον επίτροπο Υγείας Vytenis Andriukaitis και τη διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Oργανισμού Υγείας, Zsuzsanna Jakab, και ζητά την πολιτική αλληλεγγύη τους. 

Η κίνηση αυτή, τονίζει στην επιστολή του ο Α. Ξανθός, αναφερόμενος στην πολυεθνική, έρχεται την ώρα που γίνεται προσπάθεια σταθεροποίησης, ανασυγκρότησης και ενδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας στη βάση των αρχών της καθολικής κάλυψης, της ισότητας, σε ένα συχνά ασφυκτικό τοπίο δημοσιονομικής στενότητας και επιτροπείας και τη στιγμή που λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, πάντα σε συμφωνία με τους δανειστές της χώρας και σε εναρμόνιση με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις. 

Το υπουργείο Υγείας και η ελληνική κυβέρνηση -σημειώνει- «θεωρούν ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα, και ιδιαίτερα στα φάρμακα για τον καρκίνο, δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα», και προσθέτει πως «η κυκλοφορία νέων φαρμάκων για σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις και μάλιστα σε προσιτές τιμές δεν μπορεί να εξαρτάται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, από το μπίζνες πλαν της κάθε πολυεθνικής, αλλά από γενικούς κανόνες και ρυθμίσεις που κάθε συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να θέτει για να διασφαλίσει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις σύγχρονες θεραπείες αλλά και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας». 

Οι καρκινοπαθείς

Η παραπάνω εξέλιξη, σημειώνει ο Α. Ξανθός, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα να αναπτύξουν οι χώρες της Ε.Ε. «ισχυρές και συστηματικές συνεργασίες στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής, οι οποίες θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη και θα αποτρέπουν την εκδήλωση αθέμιτων εταιρικών πρακτικών, που δεν αρμόζουν ειδικά στον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα του φαρμάκου. Θεωρώ πως αυτού του τύπου οι μονομερείς ενέργειες και οι καταφανώς εκβιαστικές συμπεριφορές πλήττουν βαθύτατα την ιδέα της αξιόπιστης διαπραγμάτευσης (σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο) ανάμεσα στη φαρμακοβιομηχανία και στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και υπονομεύουν τις αναγκαίες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ τους». 

Εξάλλου, χθες, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με εκπροσώπους συλλόγων ασθενών με καρκίνο, τους οποίους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της επιστολής καθώς και για την εκβιαστική στάση που τηρεί η συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια, για τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας να αποτραπεί η απόσυρση του συγκεκριμένου φαρμάκου και για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία όσον αφορά την αποζημίωση των νέων φαρμάκων για το μελάνωμα (μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ). 

Με τεράστια αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για τη φαρμακευτική πολιτική όλοι οι σύλλογοι ασθενών με καρκίνο αλλά και οι γιατροί τους.

«Η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται. Τα καινοτόμα φάρμακα και οι θεραπείες πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος, αλλά ως όφελος για την οικονομία και την κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα και το επιπρόσθετο κλινικό τους όφελος», τονίζει ο Ομιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου (ΟΕΚΚ) «ΑγκαλιάΖΩ» και απευθύνει έκκληση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών με καρκίνο στις καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα. 

Ο ασκός του Αιόλου

Για «καινοφανές φαινόμενο στην ελληνική φαρμακευτική αγορά» που «μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για άλλα προϊόντα, φαρμακευτικά ή τεχνολογικά», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και απευθύνει έκκληση και αυτή με τη σειρά της στη φαρμακευτική βιομηχανία και στους πολιτικούς Υγείας να ξανασκεφθούν τις θέσεις τους, αποφεύγοντας μονομερείς ενέργειες, ώστε να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη διάθεση των καινοτόμων φαρμάκων στους Ελληνες ασθενείς.

Κάνοντας τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι, σήμερα, με το εκτεινόμενο σαν σπιράλ κόστος των νέων αντικαρκινικών θεραπειών -και όχι μόνο φαρμακευτικών- τα συστήματα Υγείας αργά ή γρήγορα, ακόμη και τα πλέον ανεπτυγμένα, θα πάψουν να είναι βιώσιμα, ζητάει να αποσαφηνιστούν αντικειμενικά οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας και στη συνέχεια, μέσα από συνεργασία, να αρχίσει η λήψη ρεαλιστικών, βασισμένων στις επιστημονικές αποδείξεις αποφάσεων, με το κόστος-αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων να αποτελεί κεντρική προτεραιότητα.

ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Άμεση δράση ζητούν οι καρκινοπαθείς από τον υπουργό Υγείας
Το προεδρείο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου ξεκαθάρισε στον υπουργό Υγείας ότι οι ασθενείς δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης σε αδιέξοδα, δεδομένου ότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους...
Άμεση δράση ζητούν οι καρκινοπαθείς από τον υπουργό Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Αθεράπευτο το ΕΣΥ με τις χημειοθεραπείες
Ενώ η νέα κυβέρνηση πανηγύριζε ότι ήρθε για να σώσει ειδικά τους καρκινοπαθείς από τα βάσανά τους δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία καλούσαν ασθενείς για να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες συνεδρίες τους.
Αθεράπευτο το ΕΣΥ με τις χημειοθεραπείες
ΥΓΕΙΑ
Η οδύσσεια της παθολόγου κινητοποίησε Εισαγγελία και υπουργείο
Δύο δίμηνες συμβάσεις έργου με παθολόγους για το Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου ανακοίνωσε χθες ότι θα συνάψει το συντομότερο ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ακόμη ότι θα προκηρύξει τρεις μόνιμες θέσεις παθολόγων.
Η οδύσσεια της παθολόγου κινητοποίησε Εισαγγελία και υπουργείο
ΥΓΕΙΑ
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεδιπλώνει τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική κάλυψη στη χώρα μας που συρρικνώθηκε και απαξιώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Με τις νέες πολιτικές για το φάρμακο οι ασθενείς “εξοικονομούν” 120 εκατ. ευρώ»
ΥΓΕΙΑ
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
Οι αριθμοί που παρουσίασε η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας είναι δυστυχώς αμείλικτοι. Το 2018 τα νέα κρούσματα έφτασαν παγκοσμίως τα 18 εκατ., ενώ για τη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν...
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας