• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.2°C / 12.6°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.5°C / 8.0°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 11.2°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 6.9°C
  3 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 7.3°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.2°C / 4.4°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.7°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 12.5°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 8.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.7°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.6°C / 8.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.9°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.5°C / 7.1°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 9.4°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 4.8°C / 9.9°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.8°C / 12.8°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.1°C / 7.1°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 8.1°C
  0 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  69%

Τον πανάκριβο δρόμο της ιδιωτικής περίθαλψης αναγκάζονται συχνά να τραβήξουν ασθενείς που χρειάζονται ακτινοθεραπεία όταν τα ειδικά μηχανήματα είναι χαλασμένα

Μάχη με τον καρκίνο και τη γραφειοκρατία

 • A-
 • A+

Εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας είναι οι ασθενείς που κάνουν ακτινοθεραπείες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς η διαδικασία αποκατάστασης της βλάβης που τυχόν πάθει κάποιο μηχάνημα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Στις αρχές Αυγούστου, ένας από τους γραμμικούς επιταχυντές για τις ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών του Αρεταίειου Νοσοκομείου έπαθε βλάβη.

Οι ασθενείς που ήδη έκαναν θεραπείες σ' αυτό το μηχάνημα παραπέμφθηκαν στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, όπου στεγάζεται το δεύτερο μηχάνημα του Αρεταίειου, οι νέοι ασθενείς όμως που επρόκειτο να ξεκινήσουν θεραπείες εκεί αναγκάστηκαν να απευθυνθούν σε άλλο νοσοκομείο. Μία τέτοια περίπτωση είναι και η Ουρανία Ζαφειροπούλου.

Στα τέλη του περασμένου Μάη, οι μαστολογικές της εξετάσεις έδειξαν πρόβλημα. Υποβλήθηκε άμεσα σε εγχείρηση αφαίρεσης όγκου από τον μαστό και ο γιατρός τής συνέστησε προληπτικά να κάνει ακτινοθεραπείες, παραπέμποντάς την, μεταξύ άλλων νοσοκομείων, και στο Αρεταίειο.

Οταν κάλεσε για να κανονίσει το πρόγραμμα των θεραπειών, την ενημέρωσαν ότι το μηχάνημα με το οποίο θα έκανε τις ακτινοβολίες είχε χαλάσει και ότι η διαδικασία αποκατάστασης της βλάβης θα έπαιρνε περίπου ένα μήνα.

Η κ. Ζαφειροπούλου δεν μπορούσε να περιμένει καθώς ο γιατρός της τής είπε ότι οι θεραπείες θα έπρεπε να γίνουν απαραιτήτως μέσα στο δίμηνο από την εγχείρηση. Εδωσε περιθώριο δύο εβδομάδων, αλλά τελικά αναγκάστηκε να απευθυνθεί αλλού.

Στο Αττικό Νοσοκομείο τής είπαν ότι η περίπτωσή της είναι ιδιαίτερη, καθώς ο όγκος βρισκόταν κοντά στην καρδιά και τον πνεύμονα και ότι δεν μπορούσαν να την εξυπηρετήσουν επειδή δεν είχαν το κατάλληλο μηχάνημα.

Μάλιστα της τόνισαν ότι το Αρεταίειο είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο που κάνει για την περίπτωσή της. Καθώς ο χρόνος πίεζε, αναγκάστηκε τελικά να απευθυνθεί στο ιδιωτικό νοσοκομείο ΙΑΣΩ, όπου και θα πληρώσει συνολικά 1.700 ευρώ για τις θεραπείες.

Φαύλος κύκλος

Η μεγάλη έλλειψη ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων αναγκάζει τους γιατρούς να δουλεύουν διπλές βάρδιες τα υπάρχοντα μηχανήματα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, με αποτέλεσμα ο χρόνος ζωής των μηχανημάτων να φτάνει, στην καλύτερη περίπτωση, το ένα έτος.

Συχνά, λοιπόν, παρουσιάζουν βλάβες, οι οποίες παίρνουν έως και δύο μήνες για να αποκατασταθούν λόγω του αυστηρού πρωτοκόλλου που υποχρεούνται να ακολουθήσουν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων.

«Οταν χαλάσει ένα μηχάνημα, θα πρέπει να προωθήσουμε στο Δ.Σ. το αίτημα για αποκατάσταση της βλάβης. Το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί και ύστερα να ανέβει στη “Διάυγεια” η πρόσκληση για προσφορά. Στη συνέχεια, η εταιρεία -που εκ των πραγμάτων είναι αυτή που ήδη μας έχει προμηθεύσει το μηχάνημα- καταθέτει την προσφορά της, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου από το Δ.Σ. Εφόσον λοιπόν δοθεί το ok, τότε προχωράμε στη διαδικασία της αποκατάστασης της βλάβης. Ολη η παραπάνω διαδικασία παίρνει από 1,5 έως και 2 μήνες» μας λέει ο πρόεδρος της Εφορείας του Αρεταίειου και Αιγινήτειου Νοσοκομείου, Γιώργος Πολυμενέας, ο οποίος μας εξηγεί ότι όσο και να θέλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς η νομοθεσία θέτει αυστηρό πρωτόκολλο. 

«Στην περίπτωση που χαλάσει ένα μηχάνημα προσπαθούμε να μεταφέρουμε τους ασθενείς σε άλλο μηχάνημα για να συνεχίσουν τις θεραπείες τους. Το πρόβλημα είναι με τους νέους ασθενείς που αδυνατούμε να εξυπηρετήσουμε και τους παραπέμπουμε σε άλλα νοσοκομεία» προσθέτει ο Γ. Πολυμενέας.

Επικοινωνήσαμε με την υπεύθυνη του ακτινοθεραπευτικού του Αρεταίειου, η οποία μας ενημέρωσε ότι το μηχάνημα που ήταν εκτός λειτουργίας από τον περασμένο Αύγουστο λειτουργεί ξανά κανονικά από την αρχή της εβδομάδας, διαβεβαιώνοντάς μας ότι οι 40 ασθενείς που έκαναν θεραπείες σε αυτό μεταφέρθηκαν στο δεύτερο μηχάνημα του νοσοκομείου που στεγάζεται στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.

Παράλληλα, τόνισε ότι στις περιπτώσεις νοσοκομείων που έχουν ένα μόνο μηχάνημα το οποίο αντιμετωπίζει βλάβη, οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν, με κίνδυνο να υποτροπιάσουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
Η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα και φέτος δεν αστειεύεται. Η ασθένεια και οι επιπλοκές της προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 και τη νοσηλεία 107 ασθενών σε...
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
ΥΓΕΙΑ
Νέες δομές φροντίδας ατόμων με άνοια
Την ίδρυση νέων δομών στήριξης και φροντίδας ατόμων με άνοια σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η Εταιρεία...
Νέες δομές φροντίδας ατόμων με άνοια
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Τέλος τα επισκεπτήρια για τον φόβο των ιώσεων
Μια απλή κίνηση κάνει το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων για να σηκώσει «τείχος» στις ιώσεις της εποχής και τη μετάδοσή τους μέσα στους χώρους του νοσοκομείου. Με απόφαση της διοίκησης, «λόγω έξαρσης των...
Τέλος τα επισκεπτήρια για τον φόβο των ιώσεων
ΥΓΕΙΑ
Εσβησε κοριτσάκι 5 χρόνων, πιθανώς από μηνιγγίτιδα
«Κεραυνοβόλο» χαρακτηρίζουν οι γιατροί τον ρυθμό επιδείνωσης της υγείας του 5χρονου κοριτσιού που έσβησε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Ηράκλειο, πιθανότατα από μηνιγγιτιδόκοκκο. Μέσα σε 12 ώρες από...
Εσβησε κοριτσάκι 5 χρόνων, πιθανώς από μηνιγγίτιδα
ΥΓΕΙΑ
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
Το 2018 τα νέα κρούσματα καρκίνου έφτασαν παγκοσμίως τα 18 εκατ., ενώ για τη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν περίπου 67.000 νέα κρούσματα και περίπου 32.000 θάνατοι.
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας