• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.2°C / 8.8°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  4 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.8°C / 8.1°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.1°C
  3 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 13.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 12.5°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.3°C
  6 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 10.7°C
  3 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  0 BF
  36%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 11.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.5°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 8.8°C
  1 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 8.8°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  51%

Στις αρχές Αυγούστου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης στον χώρο της περίθαλψης

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται

 • A-
 • A+

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί απ’ τη Βουλή το νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Το νομοσχέδιο ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την αναδιαμόρφωση της Δημόσιας Υγείας και το δεύτερο μέρος αφορά διάφορες διατάξεις θεμάτων που εκκρεμούσαν καιρό τώρα και έπρεπε να δρομολογηθούν.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του ΠεΔΥ και την αντικατάστασή του από ένα νέο σύστημα δύο επιπέδων.

Στο πρώτο επίπεδο περιλαμβάνονται οι τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ), τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία και τα Τοπικά Ιατρεία.

Σε αυτό εντάσσονται εργαζόμενοι υγείας στο ΕΣΥ αλλά και ιδιώτες πάροχοι υγείας συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Στο δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνονται οι παροχές που προσφέρονται απ’ τα Κέντρα Υγείας.

Στόχος είναι η ενίσχυσή τους με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να συμπληρώνουν τις δομές του πρώτου επιπέδου και να υπάρχει ουσιαστική κάλυψη του εγγεγραμμένου πληθυσμού.

Ενισχυτικά επίσης ως προς τον ρόλο της ΠΦΥ είναι και τα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια που θα λειτουργούν σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, όπως επίσης και τα Κέντρα Ειδικής Φροντίδας (φυσικοθεραπεία, ειδική αγωγή, παιδοδοντιατρική κ.ά.).

Για τη στελέχωση των ανωτέρω υπηρεσιών έχει γίνει γνωστό πως θα γίνουν προσλήψεις 3.000 ατόμων (1.300 γιατροί, 1.700 λοιπές ειδικότητες), ενώ θα υπάρχει και σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως για την κάλυψη του μέτρου του «οικογενειακού γιατρού».

Οι τελευταίοι θα έχουν στην ευθύνη τους συγκεκριμένο πληθυσμό και ελάχιστο ωράριο απασχόλησης ανά ημέρα και ανά εβδομάδα.

Οι συμβάσεις θα γίνονται μέσω των ιατρικών συλλόγων και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, προβλέπεται η απευθείας σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τον ιδιώτη γιατρό.

Ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού –είτε αυτός ανήκει σε μονάδα υγείας του ΕΣΥ είτε είναι ιδιώτης– αναβαθμίζεται σε βάθος χρόνου, καθώς θα έχει την ευθύνη παραπομπής του εκάστοτε περιστατικού σε δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια μονάδα υγείας (εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά).

Παράλληλα, θα είναι υπεύθυνος και για τη σωστή τήρηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας κάθε ασθενή, στον οποίο θα είναι συγκεντρωμένο το πλήρες ιατρικό ιστορικό του.

Παράλληλα, αναβαθμίζεται η μαιευτική φροντίδα με δύο τρόπους: πρώτον, με τη θεσμοθέτηση του «Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών - Μαιευτών» που θα συγκροτηθεί σε κάθε υγειονομική περιφέρεια και θα έχει πρόσβαση στις κατά τόπους μονάδες υγείας και, δεύτερον, με τη χορήγηση του δικαιώματος συνταγογράφησης τεστ Παπανικολάου αλλά και άλλων σχετικών με την κύηση εξετάσεων στους επαγγελματίες Υγείας του κλάδου ΤΕ Μαιευτικής.

Αλλες διατάξεις

Οι κυριότερες από τις λοιπές διατάξεις που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία και περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο είναι οι εξής:

■ Η ίδρυση του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου, δυναμικότητας 22 κλινών. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησής του.

■ Η δημιουργία κινήτρων για τη στελέχωση του Νοσοκομείου της Σαντορίνης. Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να παρέχουν δωρεάν σίτιση, διαμονή και επιδόματα σε ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να στελεχωθεί πλήρως η εν λόγω μονάδα. Παράλληλα, ο χρόνος προϋπηρεσίας των επικουρικών γιατρών μετράει διπλά στη Σαντορίνη.

■ Η σύσταση συνολικά 465 θέσεων γιατρών του ΕΣΥ για τη στελέχωση και την αυτοτέλεια των ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) στα δημόσια νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι μακροπρόθεσμος στόχος του υπουργείου είναι το προσωπικό των ΤΕΠ να λειτουργεί ανεξάρτητα απ’ το προσωπικό του νοσοκομείου στο οποίο στεγάζεται.

■ Αποσαφηνίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ).

■ Καταργείται το ΝΠΙΔ «Κέντρο Ερευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (ΕΚΕΠΙ)» και το προσωπικό του μετατίθεται σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

■ Διαγράφονται οι οφειλές σε δημόσια νοσοκομεία και μονάδες υγείας ανασφάλιστων πολιτών, οι οποίες είχαν βεβαιωθεί απ’ τα λογιστήρια των ιδρυμάτων αυτών και αρκετές εκ των οποίων είχαν σταλεί στις Εφορίες για είσπραξη.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
«Το κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία είναι αντεργατικό»
Σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι προχωρούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και θα συναντηθούν με τον...
«Το κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία είναι αντεργατικό»
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
Διακόσιοι εξήντα συμπολίτες μας χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, ενώ ακόμα 696 μεταμοσχευθέντες μετακινήθηκαν για επανέλεγχο την περίοδο 2013 – 2017. Τα...
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
ΥΓΕΙΑ
Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»
Το νοσοκομείο, που έφτασε να έχει χρέη 300 εκατ. ευρώ πουλήθηκε σε μια νύχτα στη νεοσύστατη «Ημιθέα Α.Ε.» της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 115 εκατομμυρίων ευρώ, αφού με νομικά έωλες τροπολογίες έγινε εφικτό να...
Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»
ΥΓΕΙΑ
Η αντίδραση του υπουργείου Υγείας στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
Από το υπουργείο Υγείας λάβαμε την κάτωθι απάντηση αναφορικά με το χθεσινό μας πρωτοσέλιδο για την πρωτοβάθμια μονάδα υγείας στην Πάτρα: «Η υγειονομική παρουσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην περιοχή των...
Η αντίδραση του υπουργείου Υγείας στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
ΥΓΕΙΑ
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
Το 2018 τα νέα κρούσματα καρκίνου έφτασαν παγκοσμίως τα 18 εκατ., ενώ για τη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν περίπου 67.000 νέα κρούσματα και περίπου 32.000 θάνατοι.
Χτυπάει πιο συχνά και πιο νεαρά άτομα
ΥΓΕΙΑ
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ
Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εγκαινιάστηκαν η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», δυναμικότητας 11 κλινών, το νέο σύγχρονο φαρμακείο 157 τ.μ. και το τελευταίας...
Π. Πολάκης: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το ΕΣΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας