Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απλήρωτοι οι φαρμακοποιοί από τον ΕΟΠΥΥ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Απλήρωτοι οι φαρμακοποιοί από τον ΕΟΠΥΥ

  • A-
  • A+

«Κουρέματα» και ασυνέπεια του ΕΟΠΥΥ στις πληρωμές καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί. Αλαλούμ επικρατεί στα φαρμακεία με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του δημόσιου ασφαλιστικού φορέα για τη χορήγηση ιατροτεχνολογικών και λοιπών προϊόντων, υποστηρίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Πέντε μήνες μετά την τυπική ημερομηνία κατάθεσης των συνταγών του Ιανουαρίου 2017 και παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούν με συνοπτικές διαδικασίες, τα φαρμακεία παραμένουν απλήρωτα, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ όλα τα χρονικά περιθώρια που προβλέπονται από τη σύμβαση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες των φαρμακοποιών, ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει τηλεφωνικώς ότι θα... κουρέψει χρήματα των συνταγών του Ιανουαρίου 2017, οι οποίες ήδη έχουν εκτελεστεί και πληρωθεί από τους φαρμακοποιούς, χωρίς καν να δώσει κάποια εξήγηση για τους λόγους αυτής της περικοπής.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, όταν κάποιος φαρμακοποιός ζητήσει να καταθέσει ένσταση, ο ΕΟΠΥΥ τον συμβουλεύει να μην το κάνει διότι, πρώτον, θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η πληρωμή του και, δεύτερον, κάποιες Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.) του Οργανισμού παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν καν πώς να διαχειριστούν την ένσταση.

Στη συνάντηση, πάντως, που είχε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, με το προεδρείο του ΠΦΣ, ξεκαθάρισε ότι ώς τις 7 Ιουλίου θα εξοφληθούν οι απαιτήσεις των φαρμακοποιών για τον μήνα Απρίλιο, ενώ σε ό,τι αφορά την εξόφληση των παροχών για αναλώσιμα υλικά είπε ότι θα ξεκινήσει από σήμερα, αποδίδοντας μάλιστα την καθυστέρηση στο γεγονός ότι οι πληρωμές για τις εν λόγω παροχές εντάχθηκαν για πρώτη φορά στη νέα διαδικασία ελέγχου τελικής εκκαθάρισης.

Σχετικά με τις περικοπές, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ υποστήριξε ότι οι πάροχοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ένσταση με αυστηρό χρονοδιάγραμμα διεκπεραίωσης.

«Οι φαρμακοποιοί πιστώνουν τον ΕΟΠΥΥ για περισσότερα υλικά, περισσότερο από τον διπλάσιο χρόνο σε σχέση με ό,τι συνέβαινε έως το 2016 κι ακόμα είναι απλήρωτοι», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αργύρης Αργυρόπουλος.

Παράλληλα, καταγγέλλει τη στάση του απερχόμενου προεδρείου του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το οποίο, χωρίς να ενημερώσει το υπόλοιπο Δ.Σ., έσπευσε να υπογράψει τη σύμβαση αιφνιδίως στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στις 2/1/2017 με τα χαμόγελα να… περισσεύουν.

«Τα χαμόγελα εκείνα έχουν στοιχίσει πολύ στους φαρμακοποιούς που, εκτός των άλλων, δεινοπάθησαν να αντεπεξέλθουν στην ανοργανωσιά που χαρακτηρίζει το νέο σύστημα συνταγογράφησης και εκτέλεσης γνωματεύσεων, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία 3 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης», τονίζει ο κ. Αργυρόπουλος.

Την ίδια στιγμή, όπως υποστηρίζουν, από την τσέπη τους πληρώνουν οι φαρμακοποιοί για να στέλνουν στον ΕΟΠΥΥ στην Αττική τις γνωματεύσεις που εκτελούν κάθε μήνα.

Ταξιδεύουν οι συνταγές

«Οι συνταγές ταξιδεύουν πέρα-δώθε σε όλη την Ελλάδα και οι τοπικές Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.) του ΕΟΠΥΥ ψαλιδίζουν τις δαπάνες που εκκαθαρίζουν. Συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, με δικά τους έξοδα, στέλνουν στην Αττική τις γνωματεύσεις που εκτελούν κάθε μήνα.

»Επωμίζονται το κόστος της αποστολής και της ασφάλισης του περιεχομένου. Ο ΕΟΠΥΥ συγκεντρώνει τους φακέλους από όλη την Ελλάδα σε ένα κέντρο διαλογής στον Ασπρόπυργο και από εκεί, αφού παραληφθούν, ψηφιοποιούνται με έξοδα του ΕΟΠΥΥ και ταξιδεύουν πάλι πίσω στις τοπικές ΠΕ.ΔΙ. με σκοπό να γίνει η εκκαθάρισή τους», εξηγεί ο κ. Αργυρόπουλος και συμπληρώνει ότι πρόκειται για τον ορισμό της σπατάλης και της απώλειας πολύτιμου χρόνου και χρήματος στην πλάτη των φαρμακοποιών.

 

ΥΓΕΙΑ
Πονοκέφαλος για τα ΜΗΣΥΦΑ
Το υπουργείο Υγείας αποσυνδέει το μηχάνημα που... κρατούσε στη ζωή τους φαρμακοποιούς. Κάπως έτσι περιγράφει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης την απόφαση του υπουργείου για τον τρόπο και τη διαδικασία...
Πονοκέφαλος για τα ΜΗΣΥΦΑ
ΥΓΕΙΑ
Η νόσος του... ΕΟΠΥΥ σκοτώνει τα φαρμακεία!
Μόνο το 2016 έκλεισαν 42 φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη, ενώ άλλα τόσα είναι στο «κόκκινο», σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο φαρμακευτικός σύλλογος της συμπρωτεύουσας. Αιτίες της κατάστασης που...
Η νόσος του... ΕΟΠΥΥ σκοτώνει τα φαρμακεία!
ΥΓΕΙΑ
Την υγειά μας να ’χουμε, αλλά πώς;
Σύμφωνα με την έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για το 2017, τα αποτελέσματα της οποίας εστάλησαν στον υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι πολίτες εμφανίζονται έντονα δυσαρεστημένοι από τις προσφερόμενες...
Την υγειά μας να ’χουμε, αλλά πώς;
ΥΓΕΙΑ
Αναζητούνται νέα «μείγματα» στην πολιτική για το φάρμακο
​Μία νέα ισορροπία, η οποία θα έχει πρωταρχικό στόχο να είναι εγγυημένες και καλυμμένες οι φαρμακευτικές ανάγκες των ανθρώπων της χώρας, και από εκεί και μετά ένα νέο μείγμα πολιτικής στο φάρμακο, μακριά από...
Αναζητούνται νέα «μείγματα» στην πολιτική για το φάρμακο
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινούν οι Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας
​Τις πόρτες τους στους πολίτες θα ανοίξει το επόμενο δίμηνο το ένα τρίτο των Τοπικών Μονάδων Υγείας της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ηδη το υπουργείο τρέχει να ολοκληρώσει τις...
Ξεκινούν οι Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Εθνικό Σύστημα Υγείας, Δημόσιο και... δωρεά
Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλαβε να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, την ανέγερση και τον εξοπλισμό Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, την...
Εθνικό Σύστημα Υγείας, Δημόσιο και... δωρεά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας