• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 21.9°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.0°C / 19.4°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 24.4°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  0 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.5°C / 23.4°C
  0 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.7°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 20.5°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  86%

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση των ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ

EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

«Το κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία είναι αντεργατικό»

 • A-
 • A+

Σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι προχωρούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και θα συναντηθούν με τον υπουργό.

Βασικά ζητήματα της συνάντησης θα είναι οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών, εκείνες των συμβασιούχων σε καθαριότητα και φύλαξη αλλά και το σημαντικό θέμα που αφορά το νέο ωράριο στα νοσοκομεία.

Η ομοσπονδία των γιατρών κάνει λόγο για «απολύσεις» επικουρικών, την ώρα που το υπουργείο μιλά για μη ανανέωση των συμβάσεων των συγκεκριμένων αλλά για προσλήψεις καινούργιων.

«Η θέση μας είναι υπέρ των προσλήψεων συναδέλφων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πριν από το ραντεβού με τον υπουργό Υγείας η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου.

Παράλληλα, τονίζει πως το σχέδιο του υπουργείου που αφορά το νέο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών και το οποίο ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες απορρίπτεται από το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ καθώς κινείται σε αρνητική κατεύθυνση.

«Ο πυρήνας του κυβερνητικού σχεδίου και της οδηγίας της Ε.Ε. είναι αντεργατικός διότι προωθεί την ανατροπή του σταθερού, ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας όλων των γιατρών», λέει χαρακτηριστικά η κ. Ρέτζιου

Υπενθυμίζουμε πως το συγκεκριμένο σχέδιο δόθηκε από το υπουργείο στην ΟΕΝΓΕ πριν από λίγο καιρό για διαβούλευση. Αφορμή για τη σύνταξή του στάθηκε η έκδοση της απόφασης της 23ης Δεκεμβρίου 2015 (υπόθεση C-180/14) του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), όπου η Ελληνική Δημοκρατία κλήθηκε να άρει τις ασυμβατότητες της ιατρικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ και να εναρμονίσει το δίκαιό της, εισάγοντας κανόνες προστασίας κατά της επαγγελματικής εξουθένωσης των γιατρών.

Το ζήτημα αυτό δεν επιλύθηκε από ελληνικής πλευράς με τις ρυθμίσεις των προηγούμενων χρόνων, με αποτέλεσμα την ανωτέρω καταδικαστική απόφαση και την επιβολή προστίμου σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

«Υπονομευτική» για τους γιατρούς χαρακτηρίζει η κ. Ρέτζιου και τη δυνατότητα της «εθελούσιας εξαίρεσης» (opt out) του σχετικού σχεδίου νόμου.

Με αυτήν, «εθελοντικά» οι γιατροί που το επιθυμούν θα μπορούν να εργάζονται ώς 60 ώρες την εβδομάδα έναντι των 48 που προβλέπονται κανονικά και για μια μεταβατική περίοδο τριών ετών προκειμένου -όπως υποστηρίζεται από την Αριστοτέλους- να διασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και η αναμόρφωση των προγραμμάτων εφημερίας με βάση τις πραγματικές ανάγκες κάθε νοσοκομείου.

«Ολα αυτά αποτελούν προάγγελλο του τι πρόκειται να συμβεί στα εργασιακά των γιατρών», μας λέει η κ. Ρέτζιου και προσθέτει: «Η ανάλογη εμπειρία απ’ όπου εφαρμόστηκαν όλα αυτά είναι άσχημη. Επιδείνωσαν τις συνθήκες εργασίας των γιατρών και κατ’ επέκταση είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις παροχές υγείας στους ασθενείς».

Η ΟΕΝΓΕ από την πλευρά της ζητά να εφαρμοστεί 6ωρο ωράριο, 5ήμερο, 30ωρο με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα. Παράλληλα, εμμένει στο αίτημά της για επάνοδο του ιατρικού μισθολογίου στα ποσά προ μνημονίων.

Ολονύκτια διαμαρτυρία

Σε ολονύκτια διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών προχωρά την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Η διαμαρτυρία θα αρχίσει αύριο το βράδυ στις 8 και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Παρασκευής. Τα βασικά αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ είναι τα εξής:

■ Ενταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των υπαλλήλων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας. Ολου του ασφαλιστικού βίου χωρίς επιβάρυνση.

■ Αύξηση των δαπανών υγείας. Σύγκλιση των δαπανών με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και της πρόνοιας.

■ Μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικού.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί απ’ τη Βουλή το νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» που...
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
ΥΓΕΙΑ
Κινητοποιήσεις γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ
Σε 4ωρη στάση εργασίας (από τις 7:00 έως τις 11:00, για την Αττική, στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και την Πρόνοια) και 24ωρη απεργία (για την περιφέρεια) προχωράει την Πέμπτη, η Πανελλήνια...
Κινητοποιήσεις γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική ημέρα δράσης αύριο στα νοσοκομεία για την ενίσχυση του ΕΣΥ
Πανελλαδική ημέρα δράσης για τη Δημόσια Υγεία, διοργανώνει αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με συγκεντρώσεις 8:00-10:00 το πρωί στα νοσοκομεία.
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική ημέρα δράσης αύριο στα νοσοκομεία για την ενίσχυση του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
Διακόσιοι εξήντα συμπολίτες μας χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, ενώ ακόμα 696 μεταμοσχευθέντες μετακινήθηκαν για επανέλεγχο την περίοδο 2013 – 2017. Τα...
Ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου
ΥΓΕΙΑ
Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»
Το νοσοκομείο, που έφτασε να έχει χρέη 300 εκατ. ευρώ πουλήθηκε σε μια νύχτα στη νεοσύστατη «Ημιθέα Α.Ε.» της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 115 εκατομμυρίων ευρώ, αφού με νομικά έωλες τροπολογίες έγινε εφικτό να...
Στηρίζουν οι εργαζόμενοι τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν»
ΥΓΕΙΑ
Εθνικό Σύστημα Υγείας, Δημόσιο και... δωρεά
Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλαβε να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, την ανέγερση και τον εξοπλισμό Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, την...
Εθνικό Σύστημα Υγείας, Δημόσιο και... δωρεά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας